agr-e-banking… χρήσιμες οδηγίες

0. Κατέβασμα αίτησης, εκτύπωση, συμπλήρωση βάσει των οδηγιών.

1. Επίσκεψη στο κατάστημα ανοίγματος του λογαριασμού (για σιγουριά, αλλά όχι απαραίτητο, τελικά), κρατώντας ταυτότητα και βιβλιάριο/α. Ά, και μετρητά. Ώρα 09:08 το πρωί, σκοπίμως· η πείρα έχει δείξει ότι πιο νωρίς τα μισά πόστα είναι ακόμη σε coffee/breakfast mode.

1α. Ερώτηση στον μυστακοφόρο 60άρη κλητήρα που περιμένει να φτάσει στη σύνταξη, σκοτώνοντας την ώρα του στο γραφείο «επί της υποδοχής»:

  • Πού μπορώ να καταθέσω μια αίτηση για την υπηρεσία e-banking;
  • Για το μηχανάτσι λες; του κομπγιούτερ; Εκκαθαριστικό τσι εφορίας κρατάς;
  • Δεν αναφέρουν πουθενά οι οδηγίες της Τράπεζας ότι απαιτείται!
  • Περίμενε…

Τηλεφωνική συνεννόηση με την κ. Τάδε.

  • Πηγαίνετε στην κυρία με το ριγέ, εκεί.

Χρόνος: 4 λεπτά (ουρά: 0 λεπτά)

1β. Νέα υπάλληλος, κάτω των 30, εξοικειωμένη, αν μη τι άλλο, με τις λεγόμενες «Νέες Τεχνολογίες». Γρήγορη συνεννόηση «ώ, τα έχετε τυπωμένα, συμπληρωμένα, ήδη…». Δεν βοηθάει όμως και πολύ το δίκτυο (Windows ΝΤ, μάλλον, όπως το έκοψα), ούτε και οι επιδόσεις της στην πληκτρολόγηση· αλλού ελληνικά, αντί λατινικά και τούμπαλιν, τα ίδια με κεφαλαία και πεζά…

  • Πηγαίνετε στην κυρία Δείνα να σας κόψει παραστατικό προμήθειας e-banking 7 ευρώ (τα μετρητά που λέγαμε), τόσο στοιχίζει το «μηχανάτσι» του (1α).

Χρόνος: 5 λεπτά (ουρά: 0 λεπτά)

1γ. Υπάλληλος front-office, μεσήλιξ, ντεκολτέ όξω με ενίσχυση στα θεμέλια, να πείσουμε και τον αγκρίκολα, για μια κάρτα πιστωτική ή ένα δανειάκι ακόμη. Ένα άτομο μπροστά μου, αλλά προηγείται το τηλέφωνο με τη φιλενάδα «σ’ αφήνω τώρα, έχω δουλειά». Το «τώρα» έχει διάρκεια 3 λεπτά. Έρχεται η σειρά μου, μετά από άλλα 4 λεπτά, διότι η δουλειά του μπροστινού περιλαμβάνει και εκτύπωση σε άλλον εκτυπωτή, που είναι αρμοδιότητα άλλης υπαλλήλου, που χρειάστηκε να διακόψει το ξύσιμο… «Πώς λέγεστε; μάλιστα, ορίστε. Στο ταμείο 4 χωρίς χαρτάκι προτεραιότητας».
Χρόνος: 8 λεπτά (ουρά: 7 λεπτά)

1δ. Ταμίας, παλαίμαχος της τράπεζας. Θα μπορούσε να έχει μια ταμπέλα μπροστά του «ο γιατρός είπε όχι άγχος και βιασύνες». Μπροστά μου 2 άτομα, αγρότες, ο ένας μαυροπουκαμισάς (άμα θες, κάνε κιχ). Το ταμείο 4, εκτός μηχανακίου προτεραιότητας, αποδεικνύεται το ταμείο των κολλητών: από 2-3 επιταγές ο καθένας, να βάλε τόσα στο ένα βιβλιάριο, τόσα στο όψεως, δώσε μου κι ένα χιλιάρικο… Βάλε και μια εξυπηρέτηση under the counter, κυριολεκτικά, πιάσαμε τα 9 λεπτά, για να τελειώσουμε με τα 7 ευρώ, στη συνέχεια, σε λιγότερο από ένα. Με νούμερο προτεραιότητας, ίσως να είχα τελειώσει πιο σύντομα.
Χρόνος: 10 λεπτά (ουρά: 9 λεπτά)

1ε. Πίσω στην κυρία του (1β). Αλλαγή username, («αυτός που ζητήσατε είναι καπαρωμένος», «ωχ, δεν τον δέχεται το νέο», «με πεζά λένε οι οδηγίες, εσείς βάλατε κεφαλαία…»). Τέλος πάντων, η καρτέλα πελάτη είχε να ενημερωθεί από αμνημονεύτων χρόνων (παρότι είχα κατά καιρούς δώσει τις αλλαγές), έγιναν κι αυτά, σέρνονταν και τα ΝΤ (τί θα γινόταν άραγε κατά τις 12-1 με πολλαπλάσια κίνηση;), 9 υπογραφές μετά, κοντεύουμε στο τέλος.
-Παρακαλώ, το εκκαθαριστικό με φαξ ή σε ι-μέιλ· σας παρακαλώ, όλοι λένε ναι, και μετά το ξεχνάνε, να η κάρτα μου. Να η σύμβαση σας,  απλώς μένει να την υπογράψει ο διευθυντής. Αν δεν θέλετε αντίγραφο, τελειώσαμε. Τι; θέλετε; Θα περιμένετε τότε ακόμη λίγο, ένα πεντάλεπτο, να υπογράψει ο διευθυντής, και να βγάλουμε φωτοτυπία μετά…
Τρία λεπτά να δεήσει ο διευθυντής, κι άλλα τέσσερα για άλλη μια υπάλληλο -εκπαιδευόμενη; χαμηλόβαθμη; ψάρι;- να καταφέρει να βγάλει 8 σελίδες μπρος πίσω φωτοτυπία (τη μία την έκανε λάθος, και ξαναγύρισε στο μηχάνημα…)
Μαζεύω ταυτότητες, συμβόλαια, αποδείξεις, βιβλιάρια, τέλος.
Χρόνος: 11 λεπτά (ουρά: 0 λεπτά)

Συνολικός χρόνος: 38 λεπτά (εκ των οποίων, λόγω ουράς, τα  16)

Τρεις εργάσιμες μέρες μετά, στο χύμα ταχυδρομείο, που «καβάλα πάν’ στην εκκλησιά…» καβάλα το μοιράζει επί του παπακίου της η νεαρά που θεωρεί ότι μας κάνει και χάρη να μας επισκέπτεται δις την εβδομάδα, νάσου ένα φάκελος Α3 της Αγροτικής με περιεχόμενο το γνωστό έντυπο των κωδικών (μεγέθους μικροτέρου του Α5). Κατά τα λοιπά, συστημένη επιστολή, μάι ας. Πού έτσι να τον κάνει στο φως τον φάκελο ο οποιοσδήποτε περαστικός για να δει το περιεχόμενο του, αρκεί για ο,τιδήποτε.

Και μια τελευταία έκπληξη: θυμάστε παραπάνω το «κωδικός χρήστη μόνο με πεζά λατινικά γράμματα και αριθμητικά ψηφία»; Αμ δε! στον κωδικό που ήρθε όλα τα πεζά έχουν μετατραπεί σε κεφαλαία!

Συμπερασματικά, επιτέλους e-banking και για ιδιώτες σε μια τράπεζα, που αποτελεί με το στανιό μοναδική επιλογή για μεγάλη μερίδα μισθωτών, τουλάχιστον, εδώ στη λεβεντογέννα μεγαλόνησο. Φροντίστε να ξεκινήσετε πρωί (φανταστείτε ουρές, άλλα 20 ή 30 λεπτά; δεν θα το θέλατε), αλλά όχι και υπερβολικά νωρίς, κι ετοιμαστείτε για ένα σαραντάλεπτο. Α, εγώ απάντησα αρνητικά σε ερωτήσεις για χρηματιστηριακές συναλλαγές, κωδικούς, κλπ. Δεν γνωρίζω αν πιθανές θετικές απαντήσεις θα επιμήκυναν τη διαδικασία. Τέλος, διευκρίνησα ότι η διαδικασία μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε υποκατάστημα, και όχι μόνο εκεί που είχε ανοίξει ο τραπεζικός λογαριασμός.

 
 

Ενημέρωση: Είπα να μην ασχοληθώ με τα «τεχνικά» της υπηρεσίας σε αυτό το άρθρο, αλλά δε βαστιέμαι να μην σχολιάσω κάτι (κι ακόμη κάτι).

Όπως φαίνεται και στη λήψη της εισαγωγικής οθόνης που έχω παραθέσει, και αντίθετα με τη συνήθη πρακτική, για να χρησιμοποιήσει κάποιος την υπηρεσία, απλώς για να δει αν έγινε κάποια κίνηση που περιμένει, ή να ελέγξει το τρέχον υπόλοιπο κάποιου λογαριασμού του, πρέπει υποχρεωτικά να έχει κοντά του /μαζί του το «μηχανάτσι»· την γεννήτρια token, ντε!

Για να μην αναφέρω ότι, καθώς και αυτό -το token- είναι τύπου password στη φόρμα, ο firefox κρατάει μόνο αυτό, και για τα πεδίο του «πρωτεύοντος» password.

Και δυο πράγματα, περί usability. Για να δει κανείς τις πιο πρόσφατες κινήσεις ενός λογαριασμού του, αφού έχει εισέλθει, χρειάζεται 3 κλικ, μια επιλογή από drop down menu, ένα πάτημα πλήκτρου ΟΚ, μια συμπλήρωση αριθμητικού πεδίου (πλήθος πιο πρόσφατων κινήσεων), κι ένα τελευταίο πάτημα πλήκτρου ΟΚ…

Advertisements

#e-banking, #%cf%84%cf%81%ce%ac%cf%80%ce%b5%ce%b6%ce%b1, #%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae