Μια ψεύτικη είδηση

Προσοχή, ακολουθεί φανταστική είδηση. Όλα τα περιστατικά, τα ονόματα και τα τοπωνύμια που αναφέρονται αποτελούν προϊόντα φαντασίας.

Τούρκος στην καταγωγή δήμαρχος κατηγορείται για αφαίρεση πινακίδων οδικής σήμανσης

KOMOTHNH (Reuters) – Ένας Τούρκος στην καταγωγή δήμαρχος στην Ελλάδα αντιμετωπίζει κατηγορίες για την αφαίρεση πινακίδων οδικής σήμανσης στην περιοχή του και την απαίτηση του να συμπεριλάβουν τα τοπωνύμια στην τουρκική γλώσσα, μεταδίδουν επίσημες πηγές την Πέμπτη.

Ο κ. Εισαγγελίδης, προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θράκης, δήλωσε ότι ο κ. Χασάν Μεμέτ Αλή υπερέβη την εξουσία του και με τις ενέργειές του αναστάτωσε την κυκλοφορία σε μια οδική έκταση 60 περίπου χιλιομέτρων.

«Ο κ. Μεμέτ Αλή έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται το οδικό δίκτυο του δήμου του, αλλά όχι πέραν αυτού. Εξέδωσε μία παράνομη διαταγή και κατέστρεψε τις πινακίδες» δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters ο κ. Εισαγγελίδης. Οι πινακίδες ήσαν γραμμένες και στην αγγλική γλώσσα.

«Μάρτυρες ανέφεραν ότι ο δήμαρχος τους είπε ότι οι πινακίδες θα ξαναμπούν μόνο εφόσον γραφτούν και στα τουρκικά» πρόσθεσε ο κ. Εισαγγελίδης. «Κάποιος που επισκέπτεται την περιοχή για πρώτη φορά δεν θα ξέρει πού να πάει».

Το κατηγορητήριο που εκδίδεται από τον εισαγγελέα παραπέμπει τον δήμαρχο με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας.

Ο Χασάν Μεμέτ Αλή διάγει την τρίτη θητεία ως δήμαρχος Αρχαιολεξίδας Ροδόπης, μιας μικτής εθνολογικά περιοχής στα βορειοανατολικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Ο Μεμέτ Αλή θεωρεί ότι η κίνησή του συμβολίζει την πίεση που απαιτείται να ασκηθεί στην Ελληνική Κυβέρνηση για περισσότερα δικαιώματα των ομογενών της Τουρκίας, ιδιαίτερα σχετικά με την χρήση της τουρκικής γλώσσας.

Η ευρύτερη περιοχή της Θράκης είναι ανάμεικτη εθνολογικά, με ελληνόφωνα και τουρκόφωνα χωριά, το ένα δίπλα στο άλλο, στις πλαγιές και τον κάμπο της Ροδόπης με τα απέραντα καπνοχώραφα και τους σιτοβολώνες.

Ο Μεμέτ Αλή δήλωσε στο Reuters ότι οι πινακίδες με την ένδειξη «Δήμος Αρχαιολεξίδας» και τα εμβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, είχαν τοποθετηθεί χωρίς αυτός να έχει ενημερωθεί και κατά παράβαση του νόμου.

«Το ζήτημα δεν ήταν η γλώσσα· οι επίσημοι κανονισμοί και η ανικανότητα των Ελληνικών αρχών ήταν το θέμα» δήλωσε. «Οι πινακίδες ήταν γραμμένες και στα αγγλικά, συνεπώς, θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι και στα τουρκικά. Το δημοτικό συμβούλιο έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίσει σχετικά με το θέμα αυτό».

Και μια αληθινή είδηση από το Reuters.

Advertisements

#%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae, #%ce%b8%cf%81%ce%ac%ce%ba%ce%b7