Ηλεκτρονική διακυβέρνηση, asp και css

Πάω να ανοίξω τις σελίδες της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (sic) -από βαρύγδουπους τίτλους ανέκαθεν πηγαίναμε περίφημα- και αντικρίζω το παρακάτω θέαμα στο firefox (κλικ για πλήρεις εικόνες)…

Βλέπω ότι πρόκειται για asp σελίδες, ωστόσο, βεβαιώνομαι, τρέχοντας τον fx σε safe mode, ότι δεν ευθύνεται κάποιο greasemonkey script, ή κάποιο extension, και για πολλοστή φορά πείθομαι ότι για το Δημόσιο Τομέα web=Internet Explorer και Microsoft· πρότυπα και επίσημες συστάσεις του W3C είναι γραμμένα στα παλαιότερα των υποδημάτων, και μόνο τυχαία, ή από προσωπικό μεράκι των ελάχιστων εξαιρέσεων, τυγχάνουν σεβασμού. Κι ακόμη κι αν πρόκειται για διόρθωση κώδικα μιας γραμμής, μπορεί κανείς να μην μπει στον κόπο, απλά γιατί ο «έλεγχος» είναι του τύπου «α, μια χαρά είναι» (στον IE, που το βλέπουν).

Δοκίμασα, στη συνέχεια Safari 3.1 για Windows:

Αναμενόμενο το παρόμοιο με τον Firefox (τρέχουσα nightly 3.0pre έκδοση, σχεδόν η τελική της ερχόμενης Τρίτης), αποτέλεσμα.

Με firefox ή safari, λοιπόν, οι χρήστες θα δουν το μπάχαλο, και θα ανοίξουν τη σελίδα σε IE, για να κάνουν τη δουλειά τους. Άλλωστε με το IE View extension (δες δίπλα την παραπομπή προς τη διαμόρφωση του firefox στους υπολογιστές μου), είναι υπόθεση ενός κλικ (ναι υπάρχει και το IE Tab extension, αλλά δεν το συμπαθώ). Έτσι θα έχουν την εικόνα που είχαν στο μυαλό τους οι web developers-my-ass του υπουργείου:

Για να δω και τί γίνεται σε Opera 9.50… Ε, εδώ, ο χρήστης θα καταλάβει ότι κάτι πάει στραβά, μόνο αν ανοίξει το τελευταίο μενού και διαπιστώσει το χάος. Αλλιώς, θα δει λιγότερες από τις μισές επιλογές που εννοούσαν να προσφέρουν οι developers:

Advertisements

23 Replies to “Ηλεκτρονική διακυβέρνηση, asp και css”

 1. Δεν μπορώ να παρακολουθήσω το σκεπτικό σου μια και δεν έχω τις σχετικές γνώσεις από η/υ. Όμως διασκέδασα με τους «στόχους» της υπηρεσίας! Α, όλα κι όλα! Ο πολίτης είναι αφέντης και πρέπει να εξυπηρετξηθεί, με διαφάνεια, με ταχύτητα, χωρίς εμπόδια! Περίσσευμα υποκρισίας ή ηλιθιότητα; ‘Ηθελα να ξέρω: Δεν ντράπηκε αυτός που τα έγραψε;

  Μου αρέσει!

 2. Άψογοι! Το ωραίο είναι ότι ισχυρίζονται στην αρχική τους σελίδα ότι
  «… Οι ιστοσελίδες του ιστοχώρου μας έχουν ανανεωθεί ως προς την αισθητική και το περιεχόμενό τους ώστε να καταστούν περισσότερο φιλικές και εύχρηστες στους επισκέπτες…
  …Η δέσμευση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης συμπυκνώνεται σε μια φράση: «Διαρκής, μεθοδική και εντατική προσπάθεια για καλύτερες υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες»…»
  Αναρωτιέμαι (και μπαίνω σε πειρασμό να το κάνω) τι θα γινόταν αν κάποιος τους το επισήμαινε – λες η απάντηση να ήταν get IE?

  Μου αρέσει!

 3. Update: λοιπόν το διέπραξα! Συμπλήρωσα τη φόρμα επικοινωνίας και ιδού τι μου έβγαλε (πρώτα στον Firefox και μετά σε ΙΕ)

  An error occurred on the server when processing the URL. Please contact the system administrator.

  Στου κουφού την πόρτα!

  Μου αρέσει!

 4. Μπα, και σε μένα δεν απάντησαν, κι ας είχα στείλει επώνυμα το mail μου.
  Ένας γνωστός που του το ανέφερα μου είπε ότι έχει έτοιμη φόρμα για να μην κουράζεται,και αλλάζει μόνο το όνομα και το url του παραλήπτη – όλα για κρατικά (και επιδοτημένα) σάιτ προς υπηρεσία του άρχοντα και αφέντη έλληνα πολίτη. Ούτε κι αυτός έλαβε ποτέ απάντηση βέβαια.

  Μου αρέσει!

 5. Το πιο αστείο, στα όρια του γελοίου, είναι ότι η ΓΓΔΔ & ΗΔ υλοποιεί έργο με τίτλο
  «Ελληνικό Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Πρότυπα Διαλειτουργικότητας» (www.e-gif.gov.gr). Στην ιστοσελίδα του έργου αυτού διαβάζουμε:

  «Το Πλαίσιο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης περιλαμβάνει: Το Πλαίσιο Πιστοποίησης Δημόσιων Διαδικτυακών Τόπων (ΠΠ-ΔΔΤ), το οποίο καθορίζει τις σχεδιαστικές κατευθύνσεις και τα πρότυπα με βάση τα οποία θα πρέπει να αναπτύσσονται οι Δημόσιοι Δικτυακοί Τόποι της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης.»

  Μου αρέσει!

 6. Δεν είναι αστείο· ίσως είναι πολύ σοβαρό, αν οι εν λόγω «σχεδιαστικές κατευθύνσεις και πρότυπα» καταλήξουν σε μια ντιρεκτίβα υποχρεωτικής χρήσης iis/asp/ms-sql σε όλο το δημόσιο τομέα, καρμπόν όλων των κρατικών websites που έχουν ξεφυτρώσει από τη συνάντηση της Λισαβόνας και δώθε… και το frontpage, δωρεάν ;-)

  Μου αρέσει!

 7. Η ΓΓΔΔ/ΗΔ έλυσε το πρόβλημα στο δικτυακό της τόπο. Τουλάχιστον με Όπερα είναι πλήρως προσπελάσιμος εδώ και μερικές μέρες.

  Κάλιο αργά παρά ποτε!

  Μου αρέσει!

  1. Και με firefox επίσης. Το υπουργείο αργεί, αλλά δεν αλησμονεί :)
   Ερχόμουν να το ανακοινώσω όλο χαρά, αλλά είδα ότι με πρόλαβαν.

   Μου αρέσει!

    1. Ε δεν είναι και για πάρτυ ακριβώς, τουλάχιστον ένα φύλλο κουνήθηκε πάντως. Μας μεταχειρίζονται ως σχεδόν ίσους (με την προϋπόθεση ότι έχουμε javascript ενεργοποιημένη).

     Μου αρέσει!

Τι είπες;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s