Ηλεκτρονική διακυβέρνηση, asp και css

Πάω να ανοίξω τις σελίδες της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (sic) -από βαρύγδουπους τίτλους ανέκαθεν πηγαίναμε περίφημα- και αντικρίζω το παρακάτω θέαμα στο firefox (κλικ για πλήρεις εικόνες)…

Βλέπω ότι πρόκειται για asp σελίδες, ωστόσο, βεβαιώνομαι, τρέχοντας τον fx σε safe mode, ότι δεν ευθύνεται κάποιο greasemonkey script, ή κάποιο extension, και για πολλοστή φορά πείθομαι ότι για το Δημόσιο Τομέα web=Internet Explorer και Microsoft· πρότυπα και επίσημες συστάσεις του W3C είναι γραμμένα στα παλαιότερα των υποδημάτων, και μόνο τυχαία, ή από προσωπικό μεράκι των ελάχιστων εξαιρέσεων, τυγχάνουν σεβασμού. Κι ακόμη κι αν πρόκειται για διόρθωση κώδικα μιας γραμμής, μπορεί κανείς να μην μπει στον κόπο, απλά γιατί ο «έλεγχος» είναι του τύπου «α, μια χαρά είναι» (στον IE, που το βλέπουν).

Δοκίμασα, στη συνέχεια Safari 3.1 για Windows:

Αναμενόμενο το παρόμοιο με τον Firefox (τρέχουσα nightly 3.0pre έκδοση, σχεδόν η τελική της ερχόμενης Τρίτης), αποτέλεσμα.

Με firefox ή safari, λοιπόν, οι χρήστες θα δουν το μπάχαλο, και θα ανοίξουν τη σελίδα σε IE, για να κάνουν τη δουλειά τους. Άλλωστε με το IE View extension (δες δίπλα την παραπομπή προς τη διαμόρφωση του firefox στους υπολογιστές μου), είναι υπόθεση ενός κλικ (ναι υπάρχει και το IE Tab extension, αλλά δεν το συμπαθώ). Έτσι θα έχουν την εικόνα που είχαν στο μυαλό τους οι web developers-my-ass του υπουργείου:

Για να δω και τί γίνεται σε Opera 9.50… Ε, εδώ, ο χρήστης θα καταλάβει ότι κάτι πάει στραβά, μόνο αν ανοίξει το τελευταίο μενού και διαπιστώσει το χάος. Αλλιώς, θα δει λιγότερες από τις μισές επιλογές που εννοούσαν να προσφέρουν οι developers:

Advertisements

#web-design