Σήφης Σηφάκης: νόμπελ αδιαφορίας

Στην αγγλόφωνη Wikipedia αναφέρεται ως ο μοναδικός Έλληνας που έλαβε το Βραβείο Τούρινγκ. Στην γαλλόφωνη, αναφέρεται ως ο μοναδικός Γάλλος που έλαβε το Βραβείο Τούρινγκ. Στην ελληνόφωνη Βικιπαίδεια (sic), άξιοι λήμματος έχουν κριθεί μέχρι στιγμής οι πατήρ και υιός Μύρων και Μιχάλης Σηφάκης, προπονητής και τερματοφύλακας ποδοσφαίρου, αλλά όχι ο Σήφης Σηφάκης.

Ο Ιωσήφ Σηφάκης αποτελεί εξέχον -και μάλλον ξεχασμένο- μέλος της ελληνικής επιστημονικής διασποράς. Μετά την αποφοίτησή του από το ΕΜΠ, ζει και εργάζεται στη Γαλλία. Μεταξύ άλλων, είναι ο ιδρυτής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Verimag στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, το οποίο διηύθυνε μεταξύ 1993 και 2006. Είναι Διευθυντής Ερευνών στο CNRS, το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, και διευθυντής του Ινστιτούτου Ευφυούς Λογισμικού και Συστημάτων CARNOT στη Γκρενόμπλ.

Στις 4 Φεβρουαρίου, η ACM (Association for Computing Machinery) ανακοίνωσε ότι νικητές του Βραβείου Τούρινγκ για το 2007 είναι οι Ιωσήφ Σηφάκης, Edmund M. Clarke, E. Allen Emerson. Το βραβείο Τούρινγκ θεωρείται από πολλούς ως ισοδύναμο με το Νόμπελ για το χώρο της Επιστήμης Υπολογιστών. Οι τρεις βραβεύτηκαν για την πρωτότυπη έρευνά τους (εργαζόμενοι ανεξάρτητα ο καθένας από τους άλλους) στον τομέα των Διεργασιών Εξασφάλισης Ποιότητας που είναι γνωστός ως Έλεγχος Μοντέλων (Model Checking). Η πρωτοποριακή τους εργασία επέτρεψε τον τυπικό έλεγχο και την ανίχνευση σφαλμάτων και των αιτίων τους, σε μοντέλα μιας ευρείας γκάμας ιδιαίτερα πολύπλοκων συστημάτων, τόσο hardware όσο και software.

Η είδηση έπαιξε στον ελληνικό τύπο τις ημέρες εκείνες, αποκλειστικά με αναπαραγωγή δελτίων τύπου των ACM, CNRS, Verimag, κ.ο.κ., μια και συνεντεύξεις με αντιστάρ Έλληνες επιστήμονες θεωρούνται περιττά έξοδα, και γρήγορα ξεχάστηκε. Τιμητική εξαίρεση η συνέντευξη Σηφάκη στη Λαμπρινή Χ. Θωμά για το ΣΚΑΙ στις 21/02/2008. Κατά τι εκτενέστερης κάλυψης έτυχε από την ελληνόφωνη ιστολογική κοινότητα.

Ο Dr Σηφάκης συμμετέχει στο φετινό διεθνή κύκλο Διαλέξεων Πληροφορικής Ωνάσης, με θέμα «Ενσωματωμένα δικτυωμένα Συστήματα: Θεωρία και Εφαρμογές», που διοργανώνεται, με την υποστήριξη του ομώνυμου Ιδρύματος, όπως κάθε χρόνο, στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στην πατρίδα του, το Ηράκλειο Κρήτης από τις 21 έως τις 25 Ιουλίου. Παράλληλα, την Τετάρτη 20 Ιουλίου, στις 8:00 μμ., ο Dr Σηφάκης θα δώσει την καθιερωμένη, ανοικτή για το ευρύ κοινό, ομιλία του κύκλου.

Πιο πριν, στις 21 Ιουνίου η ACM θα απονέμει επίσημα το Βραβείο Τούρινγκ στους Σηφάκη, Clarke και Emerson στο σχετικό δείπνο στο Σαν Φρανσίσκο. Στις 23 Ιουνίου ο κ. Σηφάκης θα τιμηθεί σε επίσημη τελετή στη δεύτερη πατρίδα του από την Τεχνολογική Ακαδημία και το CNRS, τη παρουσία του πρωθυπουργού της Γαλλίας. Από την άλλη μεριά, στην Ελλάδα, τιμήθηκε τον Απρίλιο στο Ηράκλειο, με την ευκαιρία διάλεξής του στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την ίδρυση του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η επίσημη πολιτεία έχει περιοριστεί στο τυπικό συγχαρητήριο τηλεγράφημα. Βλέπετε, στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε ούτε επίδειξη δημοσίων σχέσεων, ούτε εναγκαλισμούς με την εξουσία και τα οφίτσιά της. Γι’ αυτό, εξάλλου, εν αντιθέσει με έτερους Έλληνες νομπελίστες (είμαστε δυο, είμαστε τρεις, … χίλιοι δεκατρείς), έχει κυριαρχήσει η σοβαρότητα, η μετριοπάθεια, η ουσία και η αποτελεσματικότητα.

προσθήκη: ξέχασα ότι έχουμε εφεύρει το ultimate prize για επιστήμονες.

#forth, #nobel-prize, #onassis-lectures