Black is black

Πριν 30 χρόνια, στις 29 Νοεμβρίου 1978, ο Βιβ Άντερσον γινόταν ο πρώτος μαύρος διεθνής με την Εθνική Αγγλίας σε ένα ματς στο Γουέμπλει με την τότε Τσεχοσλοβακία. Τα χρόνια εκείνα ήταν άγρια για τους μαύρους ποδοσφαιριστές με τις ρατσιστικές προσβολές να αποτελούν τον κανόνα στα εγγλέζικα γήπεδα. Η μεγάλη καριέρα των 30 διεθνών συμμετοχών, των 502 με Νότιγχαμ Φόρεστ, Άρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, και των 92 με Σέφιλντ Γουένσντεϊ, Μπάρσνλεϊ και Μίντλσμπρο δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα μέσα στα γήπεδα. Στις μέρες μας, το μαύρο χρώμα στα γήπεδα της Βρετανίας, όπως και της ηπειρωτικής Ευρώπης αποτελεί κάτι το συνηθισμένο και δεν προκαλεί αντιδράσεις παρά μόνο σε κάποιους αμετανόητους με κατεστραμμένους εγκεφάλους.

Ωστόσο, αυτό που παραμένει απόρθητο κάστρο για ένα μαύρο στο εγγλέζικο επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι η θέση του μάνατζερ και του πρώτου προπονητή. Σε περσινή έρευνα του BBC, ενώ το 20% των παικτών των 92 ομάδων στις 4 επαγγελματικές κατηγορίες της Αγγλίας ήσαν μαύροι, το αντίστοιχο ποσοστό του πρωτεύοντος προπονητικού προσωπικού δεν ξεπερνούσε το 1%, με μόλις δύο μαύρους μάνατζερ (και έναν μόλις, στην περίοδο που έληξε). Ταυτόχρονα 2 μόνο από τους 9 κορυφαίους σε πιστοποιητικά μαύρους προπονητές είχαν δουλειά στις επαγγελματικές κατηγορίες, ενώ, για παράδειγμα, ο Σάουθγκεϊτ, ενώ υστερούσε όλων σε προσόντα, ήταν προπονητής της Μίντλσμπρο με ειδική άδεια της Πρέμιερ Λιγκ. Από την ίδρυση της τελευταίας το 92, ποτέ δεν είχε υπάρξει μαύρος Άγγλος Μάνατζερ, παρά μόνο οι Ζαν Τιγκανά στη Φούλαμ και Ρουντ Γκούλιτ στις Τσέλσι και Νιουκάσλ· σε μια Πρέμιερσιπ, όπου 1 στους 4 ποδοσφαιριστές δεν είναι λευκός. Η έλλειψη μαύρων προπονητών με τα απαραίτητα τυπικά προσόντα υπήρξε η μία όψη του νομίσματος ως αιτία της προφανούς αυτής ανισορροπίας. Ωστόσο, η έλλειψη εμπιστοσύνης από τους ιδιοκτήτες, αποτελεί για πολλούς, την άλλη όψη. Αγαπημένο παράδειγμα των υποστηρικτών της άποψης αυτής οι περιπτώσεις των Ρόι Κιν και Πολ Ινς. Δυο από τους καλύτερους μέσους της γενιάς τους, με τον έναν να παλεύει για δουλειά στις μικρότερες κατηγορίες και τον άλλο να τυγχάνει αμέσως της εμπιστοσύνης της Σάντερλαντ.

Από την ερχόμενη Τρίτη, όλα θα είναι διαφορετικά στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Οι Μπλάκμπερν Ρόβερς πρόκειται να αναγγείλουν επισήμως την ανάληψη της θέσης του μάνατζερ από τον Πολ Ινς. Ο 40χρονος πρώην μέσος της Εθνικής Αγγλίας και, μεταξύ άλλων, των Γουέστ Χαμ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ίντερ και Λίβερπουλ οδήγησε μόλις τους Μίλτον Κέινς Ντονς στην τρίτη επαγγελματική κατηγορία, ενώ μια χρονιά πριν είχε σώσει στην τελευταία αγωνιστική την σίγουρη για υποβιβασμό Μάκλσφιλντ.

Αν και η συμπάθειά μου γι΄αυτόν μειώθηκε κατακόρυφα στα χρόνια που ακολούθησαν τη φυγή του από τη Γιουνάιτεντ, κι ιδιαίτερα όταν επέστρεφε πλέον στο Ολντ Τράφορντ με τα χρώματα της Λίβερπουλ, μακάρι να έχει την ίδια προπονητική επιτυχία και στο Μπλάκμπερν, και να φέρει ένα άνεμο αλλαγής στο Αγγλικό ποδόσφαιρο.

Advertisements

#paul-ince, #premier-league, #red-devils