Κουραστική η σωτηρία του πλανήτη μας

Διάβασα στης Κροτ ότι στην Τζακάρτα εξελίσσεται η ένατη συνάντηση κορυφής της Συνθήκης της Βασιλείας, η οποία αφορά τον έλεγχο της διασυνοριακής διακίνησης επικίνδυνων αποβλήτων.

Θα μου επιτρέψει να διορθώσω ότι δεν γίνεται στη Τζακάρτα. Στο Μπαλί σ’ ένα φτωχικό ξενοδοχείο συναντώνται οι κακομοίρηδες χαρτογιακάδες. Μια μέρα πρόγραμμα, όλο κι όλο, σε πέντε μέρες συνέδριο, σε κάτι τιποτένια γραφεία, φαντάζομαι θα παραστούν απαξάπαντες και σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις, θα φάνε, θα πιούνε, θ’ αφήσουν και τα σκουπίδια τους, και θα γυρίσουν στον ανεπτυγμένο κόσμο. Και θα συνεχίσουμε να καταπολεμούμε και τη μεταφορά επικίνδυνων (δεν διευκρινίζεται, επικίνδυνων κατά τη μεταφορά , ή μετά την απόθεση) σκουπιδιών, και τα λοιπά περιβαλλοντικά μας προβλήματα εν γένει…

Η Σύμβαση της Βασιλείας, επί το αναλυτικότερον, η Σύμβαση της Βασιλείας για τον Έλεγχο της Διασυνοριακής Διακίνησης Επικίνδυνων Αποβλήτων και της Διάθεσής τους, είναι μια διεθνής συνθήκη που προσβλέπει στη μείωση των μετακινήσεων των επικίνδυνων αποβλήτων μεταξύ των κρατών, και, ειδικότερα, στην αποτροπή της μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων από τις αναπτυγμένες προς τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες. Δεν ασχολείται, ωστόσο, καθόλου με τη διακίνηση ραδιενεργών αποβλήτων. Η Σύμβαση στοχεύει επίσης να ελαχιστοποιήσει την ποσότητα και την τοξικότητα των παραγόμενων αποβλήτων, προκειμένου να εξασφαλίζεται η περιβαλλοντικώς ορθή διαχείριση τους όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πηγή τους, και να βοηθήσει τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες σε μια περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των επικίνδυνων και λοιπών αποβλήτων που παράγουν.

Η Σύμβαση άνοιξε προς υπογραφή στις 22/3/1989, και τέθηκε σε ισχύ στις 5/5/1992. Από τα 170 συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης, το Αφγανιστάν, η Αϊτή, και οι Ηνωμένες Πολιτείες την έχουν υπογράψει, χωρίς να την έχουν επικυρώσει ακόμη.

Τώρα, πλέον, θα έχω πιο ήσυχο ύπνο, ιδίως μετά την διεξαγόμενη 9η συνάντηση στο Μπαλί

Στο μεταξύ θα περιμένω ένα, επαναλαμβάνω «ένα», μέσο μαζικής ενημέρωσης να αναφέρει ότι το πλοίο (M/V Princess of the Stars) που πήρε καμιά 800αριά κακομοίρηδες Φιλιππινέζους στον πάτο της θάλασσας ήταν πρώην φορτηγό που πολύ δύσκολα θα έμπαινε σε νηογνώμονα επιβατικών πλοίων του -κατά τα λοιπά- ανεπτυγμένου κόσμου μας.

Advertisements

#basel-convention, #cop9