Νάτανε η μπάλα σκάκι (τέλος)

Καθώς ανακοινώθηκε από την FIFA η βαθμολογία των εθνικών ομάδων για την 1η Ιουλίου, ολοκληρώνεται και η αναφορά στο σύστημα βαθμολόγησης ELO που ξεκίνησε εδώ και συνεχίστηκε εδώ, με την παράθεση των σχετικών πινάκων Ιουνίου και Ιουλίου για τα δύο συστήματα βαθμολόγησης – κατάταξης. Αυτή τη φορά οι πίνακες είναι σε φθίνουσα ταξινόμηση με βάση τη βαθμολογία /θέση. Για λόγους σύγκρισης, παρουσιάζονται οι πίνακες ELO της 1ης Ιουνίου και όχι της αρχής του Euro 2008 (πριν, δηλαδή, τα τελευταία φιλικά προετοιμασίας του Ιουνίου).

Η διάταξη – βαθμολόγηση αντικειμένων με βάση κάποια κριτήρια ή παρατηρήσεις είναι ένα ενδιαφέρον πρόβλημα που απασχολεί εδώ και περίπου ένα αιώνα την κοινότητα των κοινωνικών επιστημών, τουλάχιστον 50 χρόνια αυτή των οικονομικών επιστημών, ενώ εδώ και μια εικοσαετία αποτελεί hot topic σε περιοχές όπως η Λογική, ο Σημασιολογικός Ιστός και οι Βάσεις Δεδομένων της Επιστήμης Υπολογιστών.

Είτε έχουμε να κάνουμε με μία εκλογική διαδικασία, όπου οι προτιμήσεις ενός συνόλου ψηφοφόρων θα πρέπει να αντιστοιχιστούν σε μια τελική διάταξη των υποψηφίων, κατά το δυνατόν δικαιότερη και πιο κοντά στη λεγόμενη «λαϊκή εντολή», είτε πρόκειται να αποφασίσουμε την παραγωγή ενός εργοστασίου βάσει των προτιμήσεων των καταναλωτών, είτε ένα υπολογιστικό σύστημα πρέπει να προτείνει το κατάλληλο υλικό σε κάποιο χρήστη, βάσει των εκπεφρασμένων ή εγγενών προτιμήσεών του, είτε, τέλος, πρέπει να αποφασισθεί η ακριβής θέση μιας κινητής συσκευής, βάσει των ενδείξεων ενός συνόλου από σχετικούς αισθητήρες, το πρόβλημα είναι ανάλογο με αυτό της βαθμολόγησης και διάταξης αθλητών – ομάδων βάσει της απόδοσής των.

Μόνο κατά περίπτωση, και με συγκεκριμένες παραδοχές, υπάρχει μία μοναδική -αντικειμενικά αληθής- λύση· για παράδειγμα, η Πορτογαλία μπορεί να κέρδισε την Τουρκία, και αυτή την Ελβετία, ωστόσο, η τελευταία κέρδισε την πρώτη, δημιουργώντας έναν κύκλο, που ταλαιπωρεί χρόνια όσους ασχολούνται σχετικά.

Σχετικές λέξεις – φράσεις κλειδιά: preference, Arrow’s impossibility theorem, Condorcet’s paradox, utility function, partial order, cardinal, ordinal, ranking

2 thoughts on “Νάτανε η μπάλα σκάκι (τέλος)

  1. Παράθεμα: Να ‘τανε η μπάλα σκάκι -reprise | grep Alt

Τι είπες;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.