«bloggers είμαστε, ανακυκλώνουμε και καμιά μαλακία, να περνάει η ώρα…» (part 2)

Περσινά ξινά σταφύλια, ήδη, και για μένα, αλλά το καταγράφω για τον εαυτό μου, και για κάθε επισκέπτη.

Απόσπασμα από ερώτηση 28 Βουλευτών της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, με θέμα την προπαγάνδα της κυβέρνησης για τη «βολική» σύνδεση των υψηλών τιμών πετρελαίου με το δυσθεώρητο ύψος της ακρίβειας που ταλαιπωρεί τα ελληνικά νοικοκυριά, που αποτελεί απλώς ρετουσάρισμα ανακυκλούμενης το τελευταίο τρίμηνο «είδησης»:

ΘΕΜΑ: «Ένας απλός υπολογισμός της σημερινής τιμής του πετρελαίου με βάση την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου αποδεικνύει ότι η αύξηση από το 2000 μέχρι τους πρώτους μήνες του 2008 ήταν σχεδόν μηδενική, και αποκαλύπτει το μέγεθος της αναλήθειας των ισχυρισμών της Κυβέρνησης, που επιμένει να συνδέει την έξαρση ακρίβειας με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, υποτιμώντας την νοημοσύνη των πολιτών και προσπαθώντας επικοινωνιακά να καλύψει το γεγονός ότι η Κυβερνητική ανοχή στην ακρίβεια είναι πολιτική επιλογή στήριξης συγκεκριμένων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.»

Όπως γνωρίζετε, αν και προφανώς καταβάλετε κάθε προσπάθεια να παραπληροφορήσετε την κοινή γνώμη για το αντίθετο, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου τα τελευταία έξι χρόνια σε ευρώ, δεν υπερέβαινε μέχρι τα μέσα Απριλίου 2008 το 2,5%, ποσοστό που δεν συγκρίνεται καν με τις τεράστιες αυξήσεις που άγγιξαν τον ίδιο καιρό ακόμα και το 50% από την αρχή του χρόνου για διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες εις βάρος της οικονομικής επιβίωσης των Ελληνικών νοικοκυριών. Διότι, παράλληλα με την τιμή του πετρελαίου που ανεβαίνει σε δολάρια, ανεβαίνει και το ευρώ, με αποτέλεσμα να έχει απορροφηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της η αύξηση της τιμής του πετρελαίου σε δολάρια από τις αλλαγές στην ισοτιμία ευρώ δολαρίου. Συγκεκριμένα αναφέρουμε το παρακάτω παράδειγμα:

Χρονική στιγμή, ΤΙΜΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ $, ΤΙΜΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ €, αύξηση
2000 (γενικώς και αορίστως), 60, 72, –
18/4/08, 115, 73,715, 2,5%
11/6/08, 134, 86, 19%

Κατά το έτος 2000, 1 βαρέλι πετρέλαιο είχε τιμή 60 δολάρια, δηλαδή τότε 72 ευρώ, καθώς η αξία του ευρώ έναντι του δολαρίου ήταν τότε πολύ μικρότερη από σήμερα, αφού με ένα ευρώ «αγόραζε» τότε κανείς λιγότερο από ένα δολάριο και συγκεκριμένα 83 σεντς…

Συνεχίζουν καμιά δεκαριά ακόμη σελίδες…

Πάμε, λοιπόν:

Μια αναζήτηση στο google, αρχικώς, για να δούμε τί σημαίνει «τιμή πετρελαίου». Γρήγορα μαθαίνουμε ότι η Ελλάδα εισάγει ακατέργαστο (ή, αλλιώς, «αργό») πετρέλαιο, δύο προελεύσεων: κατά κύριο λόγο, αραβικό, και δευτερευόντως, της Βορείου Θάλασσας. Το πρώτο αναφέρεται ώς «αργό», σκέτο, και το δεύτερο ως τύπου Μπρεντ. Για το πρώτο μας ενδιαφέρει η διαπραγμάτευση της τιμής του στην αγορά της Νέας Υόρκης (NYMEX), για το δεύτερο στο Λονδίνο (IPE). Καθώς κλείνονται συμβόλαια με διάφορες προθεσμίες παράδοσης πληρωμής, οι τιμές ποικίλλουν. Τιμή αναφοράς αποτελεί συχνά η τιμή σποτ, η τιμή, δηλαδή, για άμεσα εκτελεστέα συμβόλαια.

Πρέπει, λοιπόν, να αναζητήσουμε ιστορικά δεδομένα, τουλάχιστον, έως το 2000, για τις τιμές spot ημερήσιου κλεισίματος για «αργό» και «Μπρεντ» στις δύο αγορές. Τέτοια στοιχεία, εφόσον είναι αναλυτικά, και χρήσιμα στην Μακροοικονομία, ενίοτε και στη Μικροοικονομία, συνήθως, αποτελούν αντικείμενο πώλησης. Ευτυχώς, είμαστε τυχεροί, και η Αμερικανική Κυβέρνηση τα παρέχει δωρεάν, με μέγιστο granularity ανά ημέρα. Από τη σχετική σελίδα, κατεβάζουμε το αρχείο excel που μας χρειάζεται.

Στη συνέχεια, πρέπει να βρούμε ένα αντίστοιχο αρχείο με ιστορικά δεδομένα για την ισοτιμία δολαρίου – ευρώ για το εν λόγω διάστημα. Εδώ υπάρχει πληθώρα πηγών. Αντλούμε τα δεδομένα που χρειαζόμαστε σε μορφή CSV από εδώ.

Η πρώτη μας έκπληξη έρχεται από το πρώτο αρχείο: ολόκληρο το 2000 η τιμή και των δύο τύπων πετρελαίου κυμαίνεται μόλις μεταξύ 25,51 και 34,42 δολαρίων. Πόσο κοντά είναι τα 60 της ερώτησης;

Από το αρχείο ημερήσιας διακύμανσης της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ παράγουμε στο excel τις μέσες τιμές ανά μήνα, ώστε να συμπέσουμε με το granularity των ιστορικών δεδομένων για τις τιμές πετρελαίου.

Τέλος, είμαστε σε θέση να μετατρέψουμε τα δεδομένα αυτά, τη μηνιαία διακύμανση των τιμών σποτ για «Αργό» και «Μπρεντ» σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, αντίστοιχα, από τον Ιανουάριο του 2000 έως και τον Ιούνιο του 2008, σε Ευρώ:

Η αποκατάσταση της αλήθειας ολοκληρώνεται. Από την ελάχιστη τιμή του Μπρεντ στα 24,05 Ευρώ τον Απρίλιο του 2000, έχουμε φτάσει αισίως μέχρι τα 85, και τα 86 για το «αργό», Ευρώ το φετινό Ιούνιο, σε υπερτριπλάσιες τιμές, έχοντας αφήσει απέξω τις αναγωγές εξαιτίας του πληθωρισμού.

Σκοπίμως, παραλήφθηκαν μια σειρά από τεχνικές λεπτομέρειες. Τα σχόλια δικά σας.

Μερικά urls:
http://en.wikipedia.org/wiki/Crude_oil_price
http://en.wikipedia.org/wiki/Spot_price
http://tonto.eia.doe.gov/dnav/pet/pet_pri_spt_s1_m.htm
http://www.oanda.com/convert/fxhistory

 
Σχετικό: «bloggers είμαστε, ανακυκλώνουμε και καμιά μαλακία, να περνάει η ώρα…» (part 1)

6 thoughts on “«bloggers είμαστε, ανακυκλώνουμε και καμιά μαλακία, να περνάει η ώρα…» (part 2)

  1. Όρεξη που την είχες!

    Άσχετο (όχι απολύτως): επειδή βλέπω πως είσαι παλαιονιουσγκρουπικός, θυμάσαι αυτό; Υπάρχουν απόγονοι ή μακρινά ξαδέλφια; ;)

    Μου αρέσει!

  2. Παράθεμα: Και τώρα τέρμα οι κοτσάνες « grep Alt

  3. Παράθεμα: Πληρώνω ΕΡΤ « grep Alt

Τι είπες;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.