Ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας ή ένα γιγάντιο σκουπίδι στις θάλασσές μας;

Ξεκινά σήμερα από τον ποταμό James της πολιτείας της Virginia, στο Norfolk της οποίας βρίσκονται οι μεγάλες ναυτικές βάσεις της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, το ταξίδι του τελευταίου πλοίου τύπου Liberty του Εθνικού Αμυντικού Στόλου Εφεδρείας των ΗΠΑ, για τη χώρα μας, με σκοπό να μετατραπεί εδώ σε μουσείο. Το Arthur M. Huddell θα κατευθυνθεί προς το Norfolk, όπου και θα γίνουν οι τελικές προετοιμασίες του ταξιδιού του. Πρόκειται για το 72ο πλοίο που αφήνει το αγκυροβόλιο του ποταμού James από τον Ιανουάριο του 2001. Η σχετική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση είχε υπογραφεί στις 6 Απριλίου.

Τα Λίμπερτι ήταν φορτηγά πλοία ειδικού τύπου με εκτόπισμα περίπου 10.500 τόνους· 2.751 ναυπηγήθηκαν συνολικά στις ΗΠΑ κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και πολλά παρέμειναν σε ενεργό υπηρεσία πολλά χρόνια μετά από αυτόν, κυρίως για μεταφορές ομοειδών φορτίων. Βασική ιδέα στο σχεδιασμό τους αποτέλεσε η γρήγορη συναρμολόγηση – κατασκευή τους από μεγάλα τμήματα, που μπορούσαν να ετοιμάζονται γρήγορα και μαζικά σε όλες τις ΗΠΑ και να μεταφέρονται στα ναυπηγεία. Έτσι η αντικατάσταση των βυθισμένων πλοίων και η ενίσχυση του στόλου ανεφοδιασμού που διέσχιζε τον Ατλαντικό υπήρξε απρόσκοπτη και το γεγονός αυτό συνέβαλε καθοριστικά στην έκβαση του πολέμου.

Τα πλοία Λίμπερτι συνδέθηκαν με την άνθηση της Ελληνικής ναυτιλίας, καθώς, μετά τη λήξη του πολέμου, περίπου 100 από αυτά παραχωρήθηκαν δανεικά από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, σε Έλληνες πλοιοκτήτες προς χρήση.

Εκ πρώτης όψεως, λοιπόν, η ιδέα ενός τέτοιου πλοίου – μουσείου δείχνει ελκυστική και καθόλα άξια επαίνου. Τόσο, που απορεί κανείς πώς δεν έχει δοθεί μέχρι τώρα η δημοσιότητα που αξίζει και σε αυτήν και στους εμπνευστές της. Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος.

Το αγκυροβόλιο του ποταμού James αποτελεί ένα από τα τρία του Στόλου Εφεδρείας των ΗΠΑ· τα άλλα δύο είναι στον κόλπο Suisun στην κεντρική Καλιφόρνια και στο Beaumont του Τέξας.

Ο όρος Στόλος Εφεδρείας χρησιμοποιείται για να περιγράψει εύσχημα ένα πλήθος ουσιαστικά παροπλισμένων πλοίων, τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες κυριολεκτικά δεν έχουν τί να τα κάνουν. Μεγάλα, βρώμικα, κι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον πλοία, με ένδοξη ιστορία και παρελθόν, κρυμμένα στον αμίαντο και άλλα επικίνδυνα χημικά, των οποίων η διάλυση αποτελεί εξαιρετικά δαπανηρή υπόθεση. Το βολικότερο σενάριο για τους κατόχους τους είναι πάντα ένα ναυτικό «ατύχημα» που θα οδηγούσε στη βύθισή τους, κάπου στη μέση ενός ωκεανού. Βλέπετε, ακόμη και η εξαγωγή τους σε χώρες του τρίτου κόσμου ως απόβλητα, πλέον απαγορεύεται. Και ο χρόνος, όσο είναι αγκυροβολημένα, απλώς επιδεινώνει το πρόβλημα.

Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες για το εγχείρημα με το Arthur M. Huddell. Θα θέλαμε να ξέρουμε τί είδους «ετοιμασίες» θα υποστεί στο Νόρφολκ, πώς οι τελευταίες θα καταστήσουν τον αμίαντο και τα υπόλοιπα χημικά του αβλαβή, πού πρόκειται να μεταφερθεί στην Ελλάδα, ποιος φορέας συνέλαβε και αποφάσισε την υπόθεση αυτή, και, στο τέλος, τί μας στοιχίζει οικονομικά. Ίσως, ο παραλήπτης να άξιζε αμοιβή για την απαλλαγή των ΗΠΑ από ένα τέτοιο τεράστιο σκουπίδι, ωστόσο, τα έχουμε δει όλα στην πατρίδα μας, και τίποτα δεν μας εκπλήσσει για ό,τι και να μάθουμε.

Καλώ, μαζί με κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, τον φίλτατο πίτυλο, να μας προσφέρει τις γνώσεις του και, ίσως, να αξιοποιήσει τις επαφές του, ώστε να συμβάλει στην περαιτέρω ενημέρωσή μας για το θέμα αυτό, που μου μοιάζει περίεργο, αλλά μπορεί και να κάνω τελείως λάθος.

Μερικά urls:

http://www.americanshipper.com/SNW_story.asp?news=98496
http://www.seafarers.org/HeardAtHQ/2008/Q2/huddell.xml
http://en.wikipedia.org/wiki/James_River_Reserve_Fleet
http://www.fas.org/man/dod-101/sys/ship/ndrf.htm
http://maps.google.com/maps?ll=37.13035,-76.633759&z=14
http://en.wikipedia.org/wiki/Suisun_Bay
http://www.ibiblio.org/maritime/media/displayimage.php?album=6500&pos=50
http://www.armed-guard.com/arthud.html
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%AF%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%84%CF%85
http://en.wikipedia.org/wiki/Asbestos

Το δεύτερο μέρος εδώ.

#asbestos, #national-defense-reserve-fleet