Η Λύκαινα του Καπιτωλίου, ή, ούνα φάτσα

Η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα (Radiocarbon dating) είναι μια μέθοδος που βασίζεται στο γεγονός ότι ο θάνατος ενός οργανισμού διακόπτει την αναπλήρωση του ραδιενεργού άνθρακας – 14, με τη λήψη τροφής, οδηγώντας στη σταδιακή ελάττωσή του, με τη διάσπασή του μέσω της εκπομπής βήτα σωματιδίων. Καθώς η τελευταία μπορεί να μετρηθεί, προσδιορίζεται η τρέχουσα συγκέντρωση ατόμων C-14 που με τη σειρά της υποδεικνύει με ακρίβεια εύρους 0,2-1% την ηλικία του δείγματος από τη στιγμή του θανάτου, ή της διακοπής πρόσληψης διοξειδίου τού άνθρακα μέσω της τροφής, της φωτοσύνθεσης και της αναπνοής.


Στο φύλλο της Repubblica της 9ης Ιουλίου, ο Adriano La Regina, επί δεκαετίες επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ρώμης, ανέφερε ότι το μουσείο είναι απρόθυμο να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα των σχετικών εξετάσεων που δείχνουν ότι ο χαλκός στο άγαλμα της Λύκαινας του Καπιτωλίου, του περίφημου γλυπτού του λύκου που θηλάζουν ο Ρωμύλος και ο Ρέμος, ιδρυτές της πόλης της Ρώμης, που το χρονολογούν στο Μεσαίωνα, και όχι στην Ετρουσκική Περίοδο, όπως πιστεύαμε ως τώρα. Μιλά για καθυστέρηση ενός έτους στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων που δείχνουν με μεγάλη βεβαιότητα προς τον 13ο αιώνα.

Το ύψους 75 εκατοστών άγαλμα αποτελεί το κεντρικό έκθεμα της ομώνυμης αίθουσας του Μουσείου του Καπιτωλίου, ενώ τα σχετικά καρτ-ποστάλ και t-shirt είναι ιδιαίτερα δημοφιλή αναμνηστικά της Ρώμης. Το μουσείο επιμένει ότι το ίδρυμά του δεν προσπαθεί να κρύψει τα στοιχεία, απλώς αυτά δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Στο website toy Μουσείου του Καπιτωλίου αναφέρεται ότι το άγαλμα της Λύκαινας είναι από τον 5ο αιώνα π.Χ. και δωρήθηκε στο μουσείο το 1471 από τον Πάπα Sixtus τον Τέταρτο.

 
 

Διορθώθηκαν η παραπομπή προς τη Repubblica και η ιδιότητα του La Regina

#una-faccia-una-razza