περί tinyurl και bookmarklet

To tinyurl.com είναι ο πρώτος διαδικτυακός τόπος, τουλάχιστον σύμφωνα με την εμπειρία μου, που προσέφερε τη δυνατότητα να παράξει κανείς ένα σύντομο url στη θέση ενός πολύ μεγαλύτερου. Αντί, δηλαδή, οποιουδήποτε url-σιδηροδρόμου, όπως:
http://www.google.com/search?as_q=beijing+2008&as_epq=greek+artists+&as_oq=&as_eq=&as_filetype=&ft=i&as_sitesearch=&as_qdr=m6&as_rights=&as_occt=any&cr=&as_nlo=&as_nhi=
το tinyurl.com μας παράγει ένα ισοδύναμο μικρό url, όπως το http://tinyurl.com/6hobg8

Πρόκειται για κάτι πολύ απλό τεχνικά, μια απλή ανακατεύθυνση URL, που απαιτεί μόνο την κατάλληλη υποδομή σε server και bandwidth. Το tinyurl υποστηρίζει ότι έχει καταχωρισμένα στη βάση του περισσότερα από 90 εκατομμύρια URL, ενώ δέχεται πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια hits το μήνα.

Τώρα το tinyurl μας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξουμε τα δικά μας σύντομα url, προσαρτώντας την ακολουθία από λατινικούς χαρακτήρες, ψηφία και παύλες του γούστου μας στο http://tinyurl.com/, αντί μιας τυχαίας που συνέβαινε ως τώρα. Έτσι αυτό εδώ το άρθρο είναι προσβάσιμο τόσο από το url:

https://malvumaldit.wordpress.com/2008/07/13/custom-tiny-url-bookmarklet
όσο και από το url http://tinyurl.com/tinytip

Κι επειδή οι καλές υπηρεσίες ήταν πάντα οι υπηρεσίες του ενός κλικ, έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε το tinyurl μέσω ενός bookmarklet (αναφέρομαι στη συνέχεια στον firefox· το website του tinyurl δίνει οδηγίες και για άλλους browsers).

Ένα bookmarklet είναι ένα τμήμα javascript κώδικα που υλοποιείται με την ειδική μορφή ενός URI που ξεκινά με το πρόθεμα javascript:, αντί των συνηθισμένων http:, file:, ftp:, κλπ., επιτρέποντας έτσι τη χρήση του ως στόχο ενός bookmark. Έτσι, ο browser αντί να ενεργήσει με βάση το αντίστοιχο πρωτόκολλο, εκτελεί τον κώδικα javascript του bookmarklet. Αν λοιπόν, τοποθετήσουμε ένα bookmarklet στην Bookmarks Toolbar του firefox, τότε μας αρκεί ένα κλικ πάνω του για να εκτελεστεί ο κώδικάς του.

Στην περίπτωση του tinyurl.com ο κώδικας javascript που στέλνει ένα query στο server, ώστε ο τελευταίος να παράξει ενα τυχαίο tinyurl για το url της τρέχουσας σελίδας μας στον firefox, είναι απλώς ο:
javascript:void(location.href='http://tinyurl.com/create.php?url='+location.href)

(δοκιμάστε, για παράδειγμα, ενώ είστε σε οποιαδήποτε σελίδα, να αντιγράψτε την παραπάνω γραμμή στη γραμμή διευθύνσεων του firefox και πατήστε enter. Bingo!)

Είτε λοιπόν, όπως είχαμε κάνει και εδώ, είτε ,επιλέγοντας με το ποντίκι τον παραπάνω κώδικα και σέρνοντάς τον στην bookmarks toolbar, δημιουργούμε το νέο μας bookmarklet, του δίνουμε κι ένα σύντομο όνομα, π.χ. tny, κι είμαστε έτοιμοι.

Οπουδήποτε κι αν είμαστε, πατώντας το νέο μας bookmarklet-«κουμπάκι», φτιάχνουμε το σύντομο url μας.

Και τώρα το ερώτημα: τί κάνω με τη νέα δυνατότητα του tinyurl να «ονομάζω» όπως θέλω εγώ τις συντομογραφίες μου;

Σε αυτήν την περίπτωση το query προς το server είναι της μορφής:
http://tinyurl.com/create.php?url=μεγάλο_url&alias=επιθυμητή_ακολουθία
Η λύση, λοιπόν, είναι να φτιάξουμε ένα αντίστοιχο bookmarklet που θα επιχειρεί επίτηδες να φτιάξει το σύντομο url http://tinyurl.com/test, ή κάτι ανάλογο, που σίγουρα υπάρχει ήδη. Αυτό, σε κώδικα για bookmarklet:
javascript:void(location.href='http://tinyurl.com/create.php?url='+location.href+'&alias=test')
Οπότε η απάντηση από το tinyurl θα είναι η σελίδα που θα ζητάει να δώσουμε μια άλλη ακολουθία χαρακτήρων για το μεγάλο url που έχει κρατήσει από την ηθελημένα αποτυχημένη προσπάθεια (αφαιρώντας από το τέλος του την ακολουθία χαρακτήρων &alias=test. Έτσι θέλουμε, πλέον, ένα κλικ, μια διαγραφή και μια εισαγωγή χαρακτήρων, και, τέλος, ένα δεύτερο κλικ ή enter.

Ενημέρωση: Μπορείτε να δείτε μια πιο κομψή και άμεση λύση για custom tinyurl bookmarklet εδώ.

Πηγαίνετε τώρα να προλάβετε να δώσετε τις δικές σας συντομογραφίες για τα url που σας ενδιαφέρουν.

Για όσους είχατε την υπομονή να φτάσατε μέχρι εδώ, bonus δύο ιδιαίτερα χρήσιμα bookmarklets:
Way back machine
javascript:location.href='http://web.archive.org/web/*/'+document.location.href;

Convert Post Form To Get Form
javascript:(function(){var%20x,i;%20x%20=%20document.forms;%20for%20(i%20=%200;%20i%20<%20x.length;%20++i)%20x[i].method=%22get%22;%20alert(%22Changed%20%22%20+%20x.length%20+%20%22%20forms%20to%20use%20the%20GET%20method.%20%20After%20submitting%20a%20form%20from%20this%20page,%20you%20should%20be%20able%20to%20bookmark%20the%20result.%22);%20})();

Κι ένα script για το greasymonkey, που μας επιτρέπει να βλέπουμε τί κρύβεται πίσω από ένα tinyurl πριν κλικάρουμε πάνω του.
Tin Foil Hat

Advertisements

#firefox