Google is the internet, right?!

Όχι ακριβώς! Τουλάχιστον, όχι ακόμη. (κι, εντάξει, αφήνουμε εδώ στην άκρη το ζήτημα της λανθασμένης μετωνυμίας www <=> internet)

Ξεκίνησα να απαντήσω σε αυτή τη δημοσίευση, αλλά ξέφυγε σε μήκος το σχόλιο, ήθελα κάτι ακόμη να προσθέσω, στο τέλος σκέφτηκα ότι καλό είναι όλα αυτά να μείνουν σε κάτι εμφανέστερο του σχολίου σε ένα τρίτο blog. Επιπλέον, θυμήθηκα αυτή τη δημοσίευση, σε συνδυασμό με αυτή.

Ο φίλτατος saperduper, πιστός στον τίτλο του blog του, έπιασε τη νύξη μου από προηγούμενο σχόλιο κι έκατσε κι έμαθε· για τα open search plugins και τον firefox. Διαπίστωσε ακόμα ότι είναι σχετικά εύκολο -ανάλογα και με τις ασχολίες του καθένα- να φτιάξεις και μόνος σου τέτοια.

Αφού, λοιπόν, κατανοήσει κανείς τί είναι τα open search plugins, δεν είναι απαραίτητο να ανακαλύπτει κάθε φορά εκ νέου τον τροχό. Εδώ μπορεί να αναζητήσει τέτοια για χιλιάδες websites, και να τα εγκαταστήσει άμεσα στον browser. Αν δεν βρει αυτό που ψάχνει, μπορεί να το κατασκευάσει, με λίγη καλή τύχη, επιτόπου.

Ακόμη περισσότερο μας λύνει τα χέρια το extension Add to Search Bar, το οποίο όπως δηλώνει το όνομα του, μας δίνει τη δυνατότητα, από ένα search box σε οποιοδήποτε website να φτιάξουμε αυτόματα ένα search plugin και να το προσθέσουμε στη συλλογή μας. Καθώς σιγά σιγά, η συλλογή αυτή θα μεγαλώσει, θα χρειαστούμε λίγη οργάνωση·στη σειρά των search plugins, αλλά ακόμη και στην ιεράρχησή τους σε φακέλους. Μπορούμε για παράδειγμα να έχουμε όλες τις αναζητήσεις σε websites εφημερίδων μαζεμένα μαζί. Αυτό ακριβώς μας προσφέρει ο δημιουργός του προηγούμενο extension και με το Organize Search Engines.

Φανταστείτε, τώρα, ότι έχει κάποιος 10-20 search plugins για ισάριθμες εφημερίδες που δεν καλύπτονται εγκαίρως και επαρκώς από το google index. Θέλει να προβεί στην αναζήτηση σε όλες για το ίδιο θέμα, και φυσικά, τί βολικότερο, από το να μπορούσε αυτό να το κάνει ταυτόχρονα. Piece of cake, με το Firefox Search Sidebar extension. Θα εγκαταστήσετε την έκδοση 1.1 από εδώ. Πρόκειται για extension που δεν ενημερώνεται πλέον τακτικά, δεν κάνει, πλέον, όλα όσα υπόσχεται, κουτσοδουλεύει με τον fx 3.0, αλλά δουλεύει για αυτό που είπαμε. Αν δεν βλέπεις στο sidebar τα search plugins σου, δεξί κλικ και reset default settings (μικρή ενόχληση, ελπίζω θα διορθωθεί).

Τα παραδείγματα των αναζητήσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω αφορούσαν κυρίως το λεγόμενο Deep Web, δηλαδή σε υλικό που δεν είναι άμεσα προσβάσιμο, από χρήστες και καθολικές μηχανές αναζήτησης σαν το google, με απλή επίσκεψη στις σχετικές σελίδες. Οι, τελευταίες δεν υφίστανται καν· είναι δυναμικές, και δημιουργούνται μόνο ως απάντηση σε κατάλληλα ερωτήματα που μπορεί να υποβάλλει ένας επισκέπτης του αντίστοιχου website, χρησιμοποιώντας ακριβώς την υπηρεσία της «Αναζήτησης» σε αυτά.

Παράλληλα, υπάρχει το επιφανειακό στατικό web (πολύ πολύ μικρότερο σε μέγεθος), αυτό που επισκεπτόμαστε όλοι μας από δεσμό σε δεσμό, από τα bookmarks μας, το ιστορικό του browser μας, ή δίνοντας την κατάλληλη διεύθυνση. Αυτό το web ευρετηριάζουν συνεχώς οι καθολικές μηχανές αναζήτησης σαν το google, και μέσω των αντίστοιχων τεράστιων ευρετηρίων εκτελούνται οι αναζητήσεις που τους υποβάλλουμε.

Οι δύο κόσμοι σμίγουν σε αρκετές περιπτώσεις. Από τη μία, ολοένα και περισσότερα websites χρησιμοποιούν για τις αναζητήσεις του χρήστη το ίδιο το google, και όχι μια δική τους μηχανή αναζήτησης, με δικά της δεδομένα και ευρετήρια· για να το πετύχουν αυτό, φροντίζουν να «διαφημίζουν» συνεχώς, στους crawlers του google, τα προγράμματα επίσκεψης και ευρετηρίασης του τελευταίου, ένα μεγάλο όγκο δυναμικών σελίδων, οι οποίες δημιουργούνται και ευρετηριάζονται επιτόπου.

Από την άλλη, η αναζήτηση στο ίδιο το google, ή τις υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης, επεκτείνεται ολοένα σε τμήματα του Deep Web που έχουν εξερευνηθεί. Τον saperduper, για παράδειγμα, ενδιαφέρει η αναζήτηση βιβλιογραφίας σε κατάλληλες βάσεις δεδομένων και συναφή websites. Αυτό του το προσφέρει, μεταξύ άλλων, το google scholar, που συνδυάζει τις αναζητήσεις του στους δύο κόσμους.

Παρότι οι toolbars που μπορεί να προσθέτει κανείς στον browser του, έχουν το μειονέκτημα να μειώνουν το ζωτικό κατακόρυφο διαθέσιμο χώρο για τις σελίδες που επισκέπτεται κανείς, θεωρώ την googlebar (προσοχή! όχι την μπάρα που δίνει το ίδιο το google), άλλο ένα παρατημένο firefox extension, πού όμως λειτουργεί πλήρως και σε firefox 3.0, εξαιρετικά απαραίτητη για ό,τι έχει να κάνει με το google (σε απαραίτητο συνδυασμό με το customizegoogle. Ειλικρινά, όποτε βρεθώ μπροστά σε firefox που δεν έχει τα δύο αυτά εργαλεία αισθάνομαι ανάπηρος από απόψεως αναζητήσεων. Γιατί; γιατί το googlebar έχει όλες τις ειδικές αναζητήσεις του google, σαν τη scholar (κι υπάρχουν πολλές ακόμη), που μπορείς να έχεις μόνιμα ως κουμπιά στην μπάρα, κι επιπλέον έχεις και το auto highlight των όρων αναζήτησης, τους ίδιους τους όρους ως προσωρινά κουμπιά αναζήτησης, κι ένα σωρό ακόμη καλούδια, που πολλαπλασιάζουν τη λειτουργικότητα σε σχέση με την αντίστοιχη, ας πούμε, συλλογή από search plugins.

Σταματώ την πάρλα, αναφέροντας ότι το open search είναι ένα πρότυπο που προτάθηκε αρχικά από την Amazon (Α9) το 2005 και υιοθετήθηκε καθολικά, οπότε αντίστοιχα search plugins δουλεύουν για όλους τους νεότερους browsers. Όπως πάντα, για extensions που αρνούνται να εγκατασταθούν λόγω λανθασμένης δήλωσης συμβατότητας προτείνω το Nightly Tester Tools, ως γρήγορη λύση. Και ένα τελευταίο χρήσιμο extension, χωρίς άλλα κατεβατά (υπάρχουν τόσα που άφησα), είναι το context search.

Σε μεγάλο βαθμό η λειτουργικότητα ενός προγράμματος, εν προκειμένω του browser μας, άπτεται των συνηθειών μας και του γούστου μας. Θα χαρώ να μάθω τις δικές σας συνήθειες και να υιοθετήσω ό,τι βρω καλύτερο και αποδοτικότερο.

Τέλος, ειδικά για το έργο που έχει μπροστά του ο saperduper προτείνω να δει και να δοκιμάσει το zotero extension.

Advertisements

#efficient-search