Αν δεν μπορείς να το αποφύγεις, απόλαυσέ το…

Κάπως έτσι το σκέφτηκαν οι Get Out Clause, μια νέα μπάντα, χωρίς συμβόλαιο, του Μάντσεστερ, κι αποφάσισαν, «ελλείψει βιντεοκάμερας», να γυρίσουν το κλιπ για το τραγούδι τους Paper, εκμεταλλευόμενοι μερικές από τα 13 εκατομμύρια κάμερες τηλεόρασης κλειστού κυκλώματος που λειτουργούν αδιάκριτα στο νησί.

Στήσανε, λοιπόν, όργανα κι ενισχυτές σε ογδόντα σημεία της πόλης όπου ο μεγάλος αδερφός τραβούσε (ακόμη και μέσα σε ένα λεωφορείο), παίξανε τη μουσική τους, και πιάσανε κι έστειλαν γράμματα στους αντίστοιχους υπευθύνους, εξηγώντας το πρότζεκτ και ζητώντας το υλικό, επικαλούμενοι τη σχετική νομοθεσία του 2005.

Το λεγόμενο Freedom of Information Act παρέχει το δικαίωμα στον καθένα να ζητήσει από οποιοδήποτε δημόσιο φορέα κάθε πληροφορία που διαθέτει ο πρώτος σχετικά με οποιοδήποτε ζήτημα. Και εφόσον δεν υπάρχει κάποιος πολύ καλός λόγος για το αντίθετο, ο φορέας είναι υποχρεωμένος να δώσει την πληροφορία μέσα σε ένα μήνα. Στις πληροφορίες που μπορούν να ζητηθούν συμπεριλαμβάνονται και κάθε είδους καταχωρισμένα προσωπικά δεδομένα του αιτούντος.

Όπως αναμενόταν, μόνο ένας στους τέσσερις φορείς ανταποκρίθηκαν θετικά, κατά κανόνα οι μικρότεροι, με την κωλυσιεργία και τις καθυστερήσεις να λειτουργούν υπέρ της εκ των υστέρων προβληθείσης αιτιολογίας για σβήσιμο του υλικού. Ωστόσο, τα γυρίσματα από 20 τοποθεσίες μαζί με κάποια ακόμη, έφτασαν για το τελικό μοντάζ.

Το εγχείρημα και το αποτέλεσμα έτυχε της δημοσιότητας που ζητούσε, και οι μουσικοί έλαβαν δικαιωματικά το δεκαπεντάλεπτό τους.

Εγώ αναρωτιέμαι ποια αντίστοιχη νομοθεσία έχουμε στη χώρα μας…

 
 

ΥΓ. Πριν 2 μήνες έκανα εγγραφή στην Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ο δήμος στον οποίο κατοικώ δεν υπήρχε στη σχετική λίστα, απ’ όπου υποχρεωτικά έπρεπε να επιλέξω. Έστειλα σχετικό μήνυμα μέσω της φόρμας επικοινωνίας. Απάντηση δεν έλαβα ποτέ, η διόρθωση έγινε στα στοιχεία μου και μόνο, αλλά η σχετική λίστα επιλογής δήμου παραμένει λανθασμένη και ελλιπής, για τον επόμενο συνδημότη!

ΥΓ2. Όσοι επιχειρήσετε εγγραφή στο σχετικό διαδικτυακό τόπο με firefox, ή άλλο browser, και ενεργοποιημένο τον αποκλεισμό popups δεν θα μπορέσετε να την ολοκληρώσετε· προσθέστε τον τόπο αυτό στις εξαιρέσεις αποκλεισμού.

2 thoughts on “Αν δεν μπορείς να το αποφύγεις, απόλαυσέ το…

  1. To «ελλείψει βιντεοκάμερας» δεν το πιστεύω…
    :)
    Σαν ιδέα όμως, όλη αυτή η φάση ήταν πανέξυπνη.
    Διαφήμισαν το γκρουπάκι τους, πέρασαν και τα μηνύματά τους.

    Μου αρέσει!

Τι είπες;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.