Η συναυλία του καλοκαιριού

Τι γλυκός, χαλαρωτικός, ερωτικός, λυρικός είναι αυτός ο Bashir. Ούτε να δουλέψω δεν μπορούσα. Καθόμουνα και τον άκουγα σαν υπνωτισμένη. Καλά που ξεκίνησα από τον Brahem και πρόλαβα και έβγαλα λίγη δουλειά. Πιο γήινος, με μια elegance καθαρά ευρωπαϊκή, ρυθμό και εγκεφαλικότητα, ό,τι πρέπει για δημιουργική δουλειά.

Για τον Anouar Brahem σίγουρα θα διαβάσετε ή θα ακούσετε τις επόμενες μέρες, ίσως και να αποπροσανατολιστείτε. Αν σας αρέσει το ούτι, στην κλασική αραβική έκφανσή του, τα παραπάνω λόγια μιας φίλης, όταν άκουσε για πρώτη φορά Anouar Brahem και Munir Bashir, αποτελούν, κατά τη γνώμη μου, την καλύτερη σύντομη σύσταση (με την επιφύλαξη της ανάγκης ακρόασης και του μεγάλου Ιρακινού ουτίστα, για την κατανόηση της παραπάνω αντιδιαστολής).

Το Pas Du Chat Noir του 2002 και το Voyage De Sahar του 2006 αποτελούν ως τώρα τον καρπό του σχήματος που συμπληρώνουν ο François Couturier στο πιάνο, και ο Jean-Louis Matinier στο ακορντεόν, ενώ για μια σύντομη γνωριμία με τον Τυνήσιο ουτίστα υπάρχει το Vague του 2003, ένα best of της μέχρι τότε δουλειάς του.

Αν έπρεπε να διαλέξω μία και μοναδική συναυλία για το φετινό καλοκαίρι, παρά την πληθώρα καλών επιλογών, αυτή θα ήταν αναμφίβολα του Anouar Brahem με το παραπάνω σχήμα την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, στο Θέατρο Βράχων, στα πλαίσια του 1oυ Φεστιβάλ ECM, που είναι ενταγμένο στο 22ο Φεστιβάλ Υμηττού.

Με μπόνους την αγαπημένη Σαβίνα Γιαννάτου με τον Κώστα Βόμβολο και την παρέα τους, και την κρυφή ελπίδα να υπάρξει, ίσως, κάτι περισσότερο από την απλή διαδοχή των δύο σχημάτων.

Εννοείται ότι, άν ήμουν στην Αθήνα, δεν θα έχανα, χωρίς σοβαρό λόγο, ούτε τις υπόλοιπες τρεις μέρες του φεστιβάλ.

Advertisements

#oud, #youtube