Κοινωνία της Πληροφορίας, γενικώς…

Σπουδάστρια του (Α)ΤΕΙ Λογιστικής συζητά με συνάδελφό της, στο αστικό προς τη σχολή:

«Άσε ρε συ, χάλια τα έκανα στα Λογιστικά Φύλλα. Και να πεις δεν τα ήξερα; Αλλά να, με πιάνει το άγχος και τα ξεχνάω όλα. Εγώ, να φανταστείς, είμαι από πρώτη δέσμη, τότε είχαμε πολύ δύσκολα μαθήματα· τέσσερα αλλά πολύ δύσκολα, όχι όπως τώρα. Γι’ αυτό διαβάζαμε μια χρονιά το μάθημα. Στην τέταρτη μπήκα κι εγώ. Κι άμα δεν είχα το άγχος; θα έμπαινα πανεπιστήμιο… Όλα τα θέματα τα ήξερα. Νεράκι να στα πω, ακόμη και τώρα. Με το που τα είδα είπα στον εαυτό μου: το πρώτο όλο, το δεύτερο το ίδιο, από το τρίτο δεν ξέρω μόνο το βήτα υποερώτημα, το τελευταίο όλο. Και πιάνω να γράψω, και με κυριεύει το άγχος… Κάτω από τη βάση πήρα τελικά […] Στα λογιστικά φύλλα που λες, τέσσερα θέματα, και σιγά τα θέματα! Τώρα να με ρωτήσεις στα γράφω. Να το ένα ήταν, μας έβαλε στη μια στήλη να γράφουμε την ημερομηνία γέννησής μας, στην άλλη να βγαίνει η σημερινή ημερομηνία, και στην τρίτη η διαφορά τους σε ημέρες… Όχι, ρε συ, ολογράφως· γράφεις δώδεκα, κάθετος, τέσσερα, κάθετος, χίλια εννιακόσια ογδόντα ένα. Και στην άλλη, ζητούσε να γράψεις ίσον, νάου, παρένθεση· στη τρίτη βάζεις αφαίρεση. Αλλά το άλλο πονηρό ήταν που έβγαινε ημερομηνία έτσι, κι έπρεπε να πας μορφή, αριθμός, γενική. Μερικοί κάνανε φασαρία μετά γιατί δεν έβγαινε σε όλους ημερομηνία· σε μερικούς βγήκε αμέσως νούμερο…Πλήρη (sic) αποτυχία σου λέω…»

Να πρωτοθαυμάσει κανείς το διδάσκοντα για τα θέματα που βάζει; Τη σπουδάστρια για την αυτογνωσία που τη χαρακτηρίζει; Το εκπαιδευτικό σύστημα που ανέχεται, αναπαράγει, και λειτουργεί με τέτοιους όρους; Πάσο…

kseblogare: βράβευση του μηδενικού σχολιασμού και διαλόγου, του abusive πνεύματος με μουσική που ψάχνεις να βρεις πώς κλείνει, της οικειοποίησης δημιουργίας τρίτων (φωτογραφίες, γραφικά, μουσική) χωρίς αναφορά στις πηγές, της κοπιπαστάδας δελτίων τύπου… Η γελοιότητα και προχειρότητα του εγχειρήματος ήταν φανερή από τον ευφάνταστο τίτλο και τους όρους του και ακόμη.

  • Ρε συ, Γιώργο, να σου πω. Τα έγγραφα που ανεβάζουμε στο σάιτ μας, το ξέρεις ότι μπορεί κάποιος να τ’ αλλάξει;
  • Δηλαδή;
  • Να! ανοίγω το χτεσινό δελτίο τύπου, και ανοίγει στο γουόρντ και μπορώ να το ανοίξω και με αφήνει να το επεξεργαστώ! Και το σώζει κιόλας, στο τέλος! Έτσι, όμως, άμα μπαίνουν ξένοι διάφοροι, και μας τ’ αλλάζουν;

Θα δώσω δίκιο στον απλό χρήστη· δεν είναι καθόλου straight forward ότι το αρχείο κατεβαίνει κι ανοίγει σε temp φάκελλο. Κι άδικο στο ουεμπμάστορα· που δεν μετατρέπει αυτό που ανεβάζει σε html ή pdf πιο πριν. Μπορεί βέβαια να το κάνει για να μη χάσει τη δουλειά του. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι που χαίρεται για την τόσο προνομιακή συνεργασία με τη μάικροσοφτ; Γουόρντ και ξερό ψωμί! Και στις ιστοσελίδες, και στα μέιλ και παντού. Άσχετο, σχετικό: φρόντπέιτζ και ξανά ξερό ψωμί· με τα backslash του στα url, με τα δεκάδες άχρηστα inline styles. Μα η σελίδα μου μια χαρά έδειχνε στο Ίdερνετ (σημείωση μεταφραστή: στον IE).

Το google έχει σελίδα για αναφορά bugs. Πας κάνεις την αναφορά σου, περιμένεις να σου δώσει κάποιο id, κάποιο uri, κάτι να παρακολουθείς, τέλος πάντων, την υπόθεσή σου. Ας πρόσεχες. Περίμενε, όπως τη δεύτερη πτήση της Ολυμπιακής σε απεργία των ΔΕΚΟ… «Ευχαριστούμε για την αναφορά. Αν χρειαστεί θα επικοινωνήσουμε μαζί σας».

Ξεχνάω μια ακόμη ιστορία· έστω… Αυτά, και τα κεφάλια μέσα, πάλι.