Της επικαιρότητας…

Αντιγράφω από το Λαχουράκι:

Σαν να λέμε δηλαδή ο γιος ενός μετανάστη από την Νιγηρία, ο Τζόζεφ Εμέκα Οκέκε, παντρεμένος με Ελληνίδα, έζησε με τον πατριό του στην Ινδονησία, γύρισε στην Ελλάδα, εξελέγη αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και μετά οι Έλληνες τον εκλέξανε πρωθυπουργό.

Περισσότερα ενδιαφέροντα…

Advertisements

6 Replies to “Της επικαιρότητας…”

 1. Σαν να λέμε δηλαδή ο γιος ενός μουσουλμάνου μετανάστη από την Αλβανία, ο Οσμαν Τουργκουτ Φικρί, παντρεμένος με Ελληνίδα, έζησε με τον πατριό του στην Τουρκία, γύρισε στην Ελλάδα, εξελέγη αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και μετά οι Έλληνες τον εκλέξανε πρωθυπουργό.

  Μου αρέσει!

 2. Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω, και δοθείσης ευκαιρίας να αναφερθώ στην, κατά τη γνώμη μου, επιπόλαια σύγκριση της παρουσίας μειονοτήτων στη χώρα μας και αλλού.

  Οι ΗΠΑ με την Κένυα δεν είχαν ποτέ να χωρίσουν τίποτε σε διπλωματικό, ή (γεω)πολιτικό /γεωγραφικό επίπεδο. Αντιθέτως, η μουσουλμανική /τουρκική μειονότητα στη χώρα μας, και σε μικρότερο βαθμό -μετά το 1989- και οι Αλβανοί οικονομικοί μετανάστες, χρησιμοποιούνται στο παιχνίδι διεκδικήσεων μεταξύ όμορων κρατών. Ο Τούρκος μετανάστης της Γερμανίας είναι ποιοτικώς διαφορετική περίπτωση από τον Τουρκικής καταγωγής Έλληνα πολίτη της Κομοτηνής,καθώς στον δεύτερο -δεν εξετάζω εδώ δικαίως ή αδίκως- έχει καλλιεργηθεί η ιδέα του αλυτρωτισμού, η ιδέα πως κατοικεί σε κατεχόμενο έδαφος, για το οποίο πρέπει να παλέψει με τη μητέρα πατρίδα, την Τουρκία, να αποκατασταθεί το «δίκαιο» της ενσωμάτωσής του σε αυτήν. Με παρόμοιο τρόπο βλέπουμε να καλλιεργούνται ζητήματα για Σλαβόφωνους της Μακεδονίας και Αλβανούς της Ηπείρου, και όχι μόνο.

  Οπότε στην συγκεκριμένη αντιστοιχία, ο Ομπάμα δεν μπορεί να είναι ούτε ο Αλβανός μετανάστης, ούτε ο Τούρκος της Δυτικής Θράκης. Ακόμη και αν ο Ομπάμα, αντί για Κενυατικής καταγωγής, ήταν Μεξικανός, ή Κουβανός, και πάλι η αντιστοιχία θα ήταν επιπόλαιη, λόγω της αδιαμφισβήτητης γεωστρατηγικής και οικονομικής υπεροχής των ΗΠΑ έναντι των ομόρων τους κρατών, που δεν αφήνει περιθώρια για καμία σοβαρή αμφισβήτηση των συνόρων.

  Χωρίς να έχω εξετάσει εδώ κατά πόσο τα κάθε λογής «δίκαια» ή δίκαια είναι αποτέλεσμα της ελληνικής, ή της τουρκικής, ή της αλβανικής και όποιας άλλης πολιτικής.

  Μου αρέσει!

 3. Εχεις σε ορισμένα σημεία δίκιο, το παράδειγμα μου δεν ήταν επιτυχημένο. Από την άλλη βέβαια ο σκοπός μου δεν ήταν να τονίσω οτι ο Ομπάμα ήταν από την Κένυα αλλά οτι ήταν μαύρος και συνδέονταν με το Ισλαμ – δεν νομίζω οτι το μαύρος στην Ελλάδα κουβαλάει την ίδια συγκινησιακή φόρτιση που κουβαλάει στις ΗΠΑ.

  Τουρκικής καταγωγής Έλληνα πολίτη της Κομοτηνής,καθώς στον δεύτερο -δεν εξετάζω εδώ δικαίως ή αδίκως- έχει καλλιεργηθεί η ιδέα του αλυτρωτισμού, η ιδέα πως κατοικεί σε κατεχόμενο έδαφος, για το οποίο πρέπει να παλέψει με τη μητέρα πατρίδα, την Τουρκία, να αποκατασταθεί το «δίκαιο» της ενσωμάτωσής του σε αυτήν. Με παρόμοιο τρόπο βλέπουμε να καλλιεργούνται ζητήματα για Σλαβόφωνους της Μακεδονίας και Αλβανούς της Ηπείρου, και όχι μόνο.

  Επειδή έχω ιδία πείρα επέτρεψε μου να θεωρώ οτι υπεραπλουστεύεις την κατάσταση – γνωρίζω μουσουλμάνους της Θράκης που θεωρούσαν εχθρό την κεμαλιστική Τουρκία και μόνο την Θράκη σαν πατρίδα. Δεν ισχυρίζομαι οτι αποτελούν την πλειοψηφία, κανείς δεν μπορεί να ξέρει, απλώς προσφέρω μια διαφορετικό κομμάτι του ελέφαντα που εμείς ως τυφλοί ψηλαφίζουμε. :)

  Πάντως για τους σλαβόφωνους η συντριπτική πλειοψηφία είναι έλληνες και το θέμα είναι καθαρά φοβικό, ενώ για τους τσάμηδες νομίζω οτι είναι οικονομικό. Είναι προφανές βέβαια οτι όλοι οι έλληνες πολίτες οφείλουν πίστη στο Σύνταγμα και δεν είναι ηθικά επιτρεπτό να έχουν ως κράτος αναφοράς σε διακρατικές διαφορές το οποιοδήποτε κράτος εκτός της Ελλάδος.

  λόγω της αδιαμφισβήτητης γεωστρατηγικής και οικονομικής υπεροχής των ΗΠΑ έναντι των ομόρων τους κρατών, που δεν αφήνει περιθώρια για καμία σοβαρή αμφισβήτηση των συνόρων.
  Οπως εμείς με την ΠΓΔΜ;

  Μου αρέσει!

 4. Επειδή έχω ιδία πείρα…

  Κι εγώ προτιμώ να μιλάω μόνο για θέματα στα οποία έχω πείρα και γνώση, οπότε, επίτρεψέ μου, να κατατάξω τη δική σου πείρα στις εξαιρέσεις.

  Όπως εμείς με την ΠΓΔΜ;

  Χμ, δεν είμαι καθόλου σίγουρος. Όσο ισχυρή, ας πούμε, ήταν η οικονομία μας μέχρι πριν ένα μήνα;

  Μου αρέσει!

 5. Κι εγώ προτιμώ να μιλάω μόνο για θέματα στα οποία έχω πείρα και γνώση, οπότε, επίτρεψέ μου, να κατατάξω τη δική σου πείρα στις εξαιρέσεις.

  Μα ήδη παραδέχτηκα οτι είναι! Αυτό απλώς που πιστεύω είναι οτι απλώς δεν υπάρχει κανόνας.

  Όσο ισχυρή, ας πούμε, ήταν η οικονομία μας μέχρι πριν ένα μήνα;

  Δεν μιλώ για απόλυτα μεγέθη αλλά για συγκριτικά – κάτω από αυτή την άποψη δεν θεωρώ οτι αλλάζει κάτι. Και για να ξεκαθαρίσω κάτι ακόμα: αυτό δεν σημαίνει οτι θεωρώ την διαμάχη με την ΠΓΔΜ χωρίς νόημα – μια ενδιαφέρουσα twist στο ζήτημα έδωσε μια σύντομη συζήτηση που διάβασα στην wikipedia για τους «jews in Macedonia» και αν περιλαμβάνει τους εβραίους της Βέροιας, Καβάλας, Θεσσαλονίκης κτλ. Και αυτοί αυτοχαρακτηρίζονται ως μακεδόνες, αρα; Από την άλλοι οι εβραίοι των Σκοπίων δε μπορούν να ονομαστούν μακεδόνες; Και τι να ονομαστούν – σλαβοεβραίοι; Una macedonia στο 4 παρακαλώ. :)

  Μου αρέσει!

Τι είπες;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s