Η τελευταία συνέντευξη του Einstein και το top-of-the-posts

created at www.pixlr.com, with images from wikipedia
Αρκετή κουβέντα γίνεται τελευταία για τις διάφορες λίστες με τα πιο δημοφιλή blogs και posts, σε σχέση και με τη διάβρωσή τους -όπως θα την ονόμαζα εγώ- από τον κιτρινισμό, τον αυριανισμό, το λαϊκισμό, που μεταφέρθηκαν εντέλει από τα παραδοσιακά ΜΜΕ στον Παγκόσμιο Ιστό.

Όμως, τι γίνεται σε πιο «καθαρόαιμα» blogs; τι είναι αυτό που αναδεικνύει σε μια στιγμή ένα δημοσίευμα σε πιο δημοφιλές, χωρίς να υπάρχει ίχνος επικαιρότητας, τη στιγμή μάλιστα που καιρό πριν δύο δημοσιεύματα με το ίδιο θέμα σε άλλα blogs με εξαιρετική ανάπτυξη και τεκμηρίωση περνούν σχεδόν απαρατήρητα;

Περί μυθολογίας γύρω από την υποτιθέμενη τελευταία συνέντευξη του Einstein και την αναφορά του στον Καραθεοδωρή, ο λόγος. Δημοφιλέστερο, λοιπόν, δημοσίευμα αυτό το λίγων γραμμών στο ελληνόφωνο wordpress, από το GURF, σχεδόν με μηδενικό, αντικειμενικά, υλικό τεκμηρίωσης, και δεκάδες σχόλια.

Λίγο καιρό πριν, με αφορμή δημοσίευμα στον ημερήσιο τύπο, το ίδιο θέμα περνάει από υποδειγματικό κόσκινο τόσο από τον Τάλω, όσο και τον Vagelford. Μυστήριες οι βουλές του ιστο-κοινού, κι όπως όλες οι λίστες δημοφιλίας, να πάνε και οι εν λόγω από κει που ήρθαν.

Όσο για το θέμα της υποτιθέμενης αναφοράς, το ενδιαφέρον για τον Καραθεοδωρή, τουλάχιστον μέσα από τον Παγκόσμιο Ιστό, δείχνει αρκετά όψιμο, από το 2004 και μετά, και έχει εμπνευστή το σημερινό Υπ.Ε.Π.&Θ., ο οποίος φαίνεται να έχει διακαώς ανάγκη από «μύθους» για τον ίδιο και την ιδιαίτερη πατρίδα του. Τα κίνητρά του υποθέτουμε ότι είναι τόσο διάφανα όσο και η φούσκα για τα Έξυπνα Σχολεία που ονειρεύεται ανά την Ελλάδα (ωραία εργολαβία, δεν έχει κανείς αντίρρηση).

Διατρέχοντας το παρελθόν του Παγκόσμιου Ιστού, οι σελίδες με αναφορά στον Καραθεοδωρή, εξαιρώντας τις ονομασίες σχολείων, πανεπιστημιακών αιθουσών και τα διάφορα θεωρήματά του, δεν ξεπερνούν τις μερικές δεκάδες μέχρι το 2003. Ξεχωρίζουν δύο ψύχραιμα άρθρα για τη ζωή και το έργο του (με λίγες υπερβολές) στα Νέα (05/01/2000) και στη συνέχεια στο Βήμα της Κυριακής (03/09/2000). Μεταξύ τους, δε λείπουν από τότε και οι «γραφικοί» (09/05/2000), τροφή για το φίλτατο Κάρολο:

Υπάρχουν λοιπόν οι φήμες ( που προέρχονται όμως από αξιόπιστες πηγές όπως ο Έλλην επιστήμονας Γ. Γκιόλβας) πως ο Νίκολα Τέσλα σε συνεργασία με τον Έλληνα μαθηματικό- επιστήμονα Κ. Καραθεοδωρή αλλά και ένα ολόκληρο επιτελείο φυσικών, χημικών και πυρηνικών που αποτελούντο από Έλληνες , Ρώσους και Σέρβους, μελετούσαν και δημιούργησαν τα υπερόπλα αυτά για λογαριασμό της Έψιλον! Φυσικά δεν υπάρχουν αποδείξεις, υπάρχουν όμως ενδείξεις- και μάλιστα αρκετές. Κατά συνέπεια, ίσως να μην ήταν τυχαίες οι πρωτοφανείς θεομηνίες που σάρωσαν την Σερβία , όταν ματαιώθηκαν αεροπορικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ τον μήνα Αύγουστο του 1995! Μήπως αυτός ήταν ο λόγος που Γάλλοι και Αμερικανοί μιλούσαν για « έναν άγνωστο παράγοντα που μπήκε στο παιχνίδι με ανεξέλεγκτες μεθόδους»;

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και μια ματιά στη wikipedia και το ιστορικό της. Θυμίζουμε ότι το εγχείρημα ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου του 2001.

Το λήμμα, λοιπόν, Albert Einstein εισάγεται στις 5 Νοεμβρίου 2001. Σήμερα αναπτύσσεται σε 9.957 λέξεις.
Το ίδιο λήμμα, Άλμπερτ Αϊνστάιν, στην ελληνόφωνη εκδοχή κάνει την εμφάνιση του στις 6 Οκτωβρίου 2003, και σήμερα καταλαμβάνει μόλις 272 λέξεις.

Το λήμμα, του «δασκάλου», Constantin Carathéodory, εμφανίζεται πρώτη φορά στις 15 Φεβρουαρίου 2004, με τον πρώτο συντάκτη του να γράφει από τη Haifa του Ισραήλ. Σήμερα εκτείνεται σε 2.005 λέξεις.

Στην ελληνόφωνη εκδοχή, το λήμμα Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή εμφανίζεται μόλις στις 9 Μαρτίου 2005. Σήμερα, αφήνει τη σκόνη του στο αντίστοιχο του «μαθητή» του, με 1.729 λέξεις.

Κάπως,έτσι φτάσαμε σε αληθινά σενάρια:

11 thoughts on “Η τελευταία συνέντευξη του Einstein και το top-of-the-posts

 1. Μα δεν ψάχνω υποχρεωτικά την ύπαρξη τέτοιας σχέσης· απλώς, αναρωτιέμαι φωναχτά, τι είναι αυτό που στέλνει κάποιον σε ένα blog κι όχι σε κάποιο άλλο, ceteris paribus ( όπου όλα τα άλλα ορίζονται ως ποιότητα, εγκυρότητα, νηφαλιότητα, παρόμοιο target group, κλπ.)

  Μήπως παίζουν ρόλο οι ρυθμίσεις του feeding; Αμφότερα τα blogs που ανέφερα σε αντιδιαστολή με το δικό σου, δίνουν πλήρες feed των δημοσιεύσεων, που σημαίνει ότι κάποιος δεν είναι απαραίτητο να τα επισκεφτεί εντέλει, αντίθετα με το δικό σου που δίνει μόνο περίληψη (τις πρώτες γραμμές της δημοσίευσης, αυτόματα, αφού δεν κάθεστε οι authors του blog σου να φτιάξετε τέτοιες..).

  Παρεμπιπτόντως, τη στιγμή που απουσιάζει ο,τιδήποτε άλλο από απλό κείμενο στο GURF, η ρύθμιση αυτή, δείχνει καθαρά, ως μέσο άντλησης επισκέψεων και μόνο. Από τα δύο παραδείγματα, το Ιστολόγιον έχει περισσότερους συνδρομητές από το GURF στον google reader, ενώ το ΜΑΥΡΟ – ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ, πολύ λιγότερους.

  Μια και το γυρίσαμε σε «study case», το GURF μάλλον απλώς χρησιμοποιεί τη φόρμα του blog, όντας στην ουσία forum. Ούτε blog roll έχει, και σπανίως οι authors του συμμετέχουν σε σχολιασμό σε άλλα blogs εκτός GURF…

  Μου αρέσει!

 2. Πιστεύω ότι βασικό ρόλο γιατί πηγαίνει κάποιος σε ένα μπλογκ αντί ενός άλλου είναι η προδιάθεση. Δηλαδή κύριο ρόλο παίζει το ίματζ που έχουμε φτιάξει στο μυαλό μας για το μπλογκ αυτό. Στο ίματζ αυτό πάλι, κύριο ρόλο παίζουν και τα σχόλια που ακολουθούν και ο αναγνώστης του μπλογκ τα αποζητά. Αν π.χ. στα σχόλια αναπτύσσεται κάποια αντιπαλότητα θέσεων, το μπλογκ ανεβαίνει αυτόματα σε αναγνωσιμότητα.
  Επίσης αν χρησιμοποιείται γλώσσα που δεν απαιτεί ειδικές τεχνικές, επιστημονικές ή οικονομικές γνώσεις και μεθοδολογία τεκμηρίωσης, το μπλογκ ανεβαίνει σε επαναλαμβανόμενη επισκεψιμότητα-αναγνωσιμότητα.

  Μου αρέσει!

 3. Πιστεύω πως ναι. Μεγάλο μέρος της επισκεψιμότητας του συγκεκριμένου ποστ στο μπλογκ του Θέμη σε σχέση πχ με του φίλου Vagelford, οφείλεται στο ότι επισκεπτόμαστε και στα θέματα τα σχετικά με ιστορία επιστήμης, εκείνα τα μπλογκ που τα έχουμε επισκεφτεί και για γενικότερα θέματα. Το ιστορικό καθενός αναγνώστη ξαναφέρνει τα βήματά του 2 και 3 φορές τη μέρα στα ίδια μπλογκς που αναγνωρίζει καλά τους κώδικες μπλογκάρχη και σχολιαστών. Και μάλιστα αν το περιεχόμενό τους ανανεώνεται συχνά, τα επισκεπτόμαστε ακόμα συχνότερα.

  Μου αρέσει!

 4. Υπάρχει συστηματικός τρόπος να ενημερώνεται κανείς, και να διαβάζει δημοσιεύσεις και σχόλια από τα blogs που τον ενδιαφέρουν, χωρίς να χρειάζεται να περάσει «δυο και τρεις φορές τη μέρα» από τα τελευταία. Αυτός ο τρόπος είναι τα RSS feeds, που μπορεί κανείς να τα συγκεντρώνει, διαρκώς ενημερωμένα, μέσω κάποιου aggregator, που μπορεί να είναι είτε σε μορφή κάποιας online υπηρεσίας (π.χ. google reader), είτε λειτουργία του ίδιου του browser του, είτε λειτουργία κάποιου add-on του browser, είτε λειτουργία του προγράμματος e-mail, είτε μια ξεχωριστή εφαρμογή.

  Μάλλον, όμως, από όσα αντιλαμβάνομαι, για τον μέσο επισκέπτη, τα παραπάνω είναι ψιλά γράμματα, και ακολουθείται ένα μοτίβο τυχαιότητας, του στυλ «ας μπω να δω έχει τίποτα καινούργιο…»

  Μου αρέσει!

 5. Πόσα blogs μπορεί να παρακολουθεί κάποιος συστηματικά; Ο αριθμός έχει μεγαλώσει πάρα πολύ και είναι πολύ δύσκολο να λαβαίνουμε λεπτομερή εικόνα, αναγκαστικά λοιπόν κυριαρχεί το τυχαίο.
  Τι κάνω; Μπαίνω σε 2-3 που μου αρέσουν για δικούς μου λόγους, μου αρέσει το ύφος, ο τρόπος γραφής ταιριάζει στο γούστο μου, ανανεώνονται συχνά αλλά όχι και πάρα πολύ συχνά ώστε να μπερδεύομαι. Ενα με δυο ποστ τη μέρα το πολύ. Περνάω και από το buzz και το SYNC, λαβαίνω και τα tips του NYLON, έρχονται και μερικές ενημερώσεις για σχόλια και αυτό είναι όλο. Φυσικά, δεν παραλείπω να περάσω από τα blogs όσων σχολίασαν κάτι τι σε δικό μου ποστ και από εκεί μπορεί να οδηγηθώ και σε κάποιο άλλο που φαίνεται ενδιαφέρον.

  ..εμπιστεύομαι γενικά το τυχαίο..
  Σε βοηθησα; :))

  –>> Α! δεν επισκέπτομαι (για λόγους αρχής) μερικά blogs…

  Μου αρέσει!

 6. Πόσα blogs μπορεί να παρακολουθεί κάποιος συστηματικά; […] Ενα με δυο ποστ τη μέρα το πολύ.

  Ένα με δυο ποστς την ημέρα, κάθε μέρα, για μένα ίσως να είναι και πολλά, ανάλογα και με το μήκος τους. Ή θα πρόκειται για κοπιπαστάδες, από δελτία τύπου ως τη δουλειά μας στο έντυπο, ή για πλαγιαρισμό, από συνήθως ξενόγλωσσα blogs, ή για μπούρδες, και σπανιότερα για κάτι πράγματι ενδιαφέρον, συνήθως σύντομο. Δεν μπορώ να θυμηθώ περισσότερους από 5-10 που να μην ανήκουν στις προηγούμενες κατηγορίες, και να αξίζουν την προσοχή μου.

  Όσο για το συστηματικά, είπα πιο πριν ότι ένας aggregator, π.χ. ο google reader, αρκεί, μαζί με κάποιους κανόνες «πειθαρχίας», ίσως. Με μια κατηγοριοποίηση σε αυτόν, με την προϋπόθεση της αποφυγής των ψευτοblogs που επεσήμανα παραπάνω, και με ένα άνω όριο, στο τι παρακολουθείς, γίνεται (ακόμη).

  Εγώ έχω και ένα επιπλέον μέτρο. Σε κάθε κατηγορία blogs που έχω φτιάξει έχω ένα (όχι απόλυτα αυστηρό) άνω αριθμητικό όριο, το οποίο φροντίζω να διατηρώ, αφαιρώντας -προσωρινά- κάποια blogs, για να δοκιμάσω κάποια άλλα, που για κάποιο λόγο έτυχε να συναντήσω· μετά από ένα χρονικό διάστημα είτε απορρίπτω τις νέες εισόδους, και επαναφέρω τις προσωρινά αποκλεισμένες, είτε διατηρώ τη νέα λίστα. Για παράδειγμα, παρακολουθώ γύρω στα 25 με 30 blogs (ελληνόφωνα και αγγλόφωνα που έχουν να κάνουν με τεχνολογία της πληροφορικής, αλλά δεν μένουν στην απλή παράθεση δελτίων τύπου ή την ευλογία της γενειάδας τους.

  Όπως είναι φανερό, πέρα από το reader μου, σαφώς και θα δοθεί η δυνατότητα να βρεθώ από link σε link σε post κάποιου άγνωστου πιο πριν blog.

  αναγκαστικά λοιπόν κυριαρχεί το τυχαίο.

  Το buzz, το sync, και τα συναφή, μόνο την κυριαρχία του τυχαίου δεν δείχνουν. Τυχαιότητα θα υπήρχε αν πράγματι συστηματικά κάθε μέρα επισκεπτόσουν διαφορετικά blogs.

  Φυσικά, δεν παραλείπω […] που φαίνεται ενδιαφέρον.

  Αυτή δεν είναι η φύση του μέσου; ή την χάσαμε με τα κάθε λογής πρωκτικά από τη μία, τους επαγγελματίες δημοσιογράφους που χρησιμοποιούν τα blog για να κάνουν copy paste τα άρθρα τους, λες και δεν μπορώ να πάω να τα διαβάσω στην εφημερίδα τους, και αυτούς που απαξιούν να επισκεφθούν και να αφήσουν σχόλιο οπουδήποτε αλλού.

  ..εμπιστεύομαι γενικά το τυχαίο..

  Ξαναλέω, πως αυτό που ονομάζεις τυχαίο είναι εντέλει πολύ biased, και μπορεί και να εύκολα για πολλούς αναγνώστες να χειραφετηθεί.

  Α! δεν επισκέπτομαι (για λόγους αρχής) μερικά blogs…

  εννοείται. :-)

  δεν παραλείπω να περάσω από τα blogs όσων σχολίασαν κάτι

  Η επόμενη ερώτηση: Και τι κάνεις με τα blogs εκείνα όπου εσύ άφησες σχόλιο; Παρακολουθείς την απάντηση σε αυτό, και την εξέλιξη της κουβέντας, ή άμα τύχει, αν το θυμηθείς, κι άμα προσφέρει κάποιο εύκολο τρόπο η πλατφόρμα του δικού σου blog (π.χ. τα σχόλιά μου από WP σε WP blog, παρακολουθούνται, ως ένα σημείο. Χρησιμοποιείς το http://co.mments.com, ή κάτι ανάλογο;

  Μου αρέσει!

 7. Ευτυχώς, έχω πάψει πια να σχολιάζω και πολύ! Είχα καταντήσει μαϊντανός(!) του μπλογκοχωριού πριν μερικά χρονάκια, βλέπεις… Ετσι, παρακολουθώ τις συζητήσεις που γίνονται σε θέματα ενδιαφέροντα όπως αυτό εδώ. :)
  Βέβαια, υπάρχουν και μερικά θέματα που είναι τόσο ενδιαφέροντα που δεν τολμώ καν να σχολιάσω, επειδή δεν έχω να προσθεσω τπτ. Εκεί αφήνω ένα χαμόγελο ή ένα δείγμα σεβασμού και δέους για το συντάκτη μπλόγγερ που κατάφερε να συγκεντρώσει στοιχεία, κλπ, ή να εκφράσει μια ιδέα δημιουργική.
  Α! Δυσκολεύομαι να απαντώ διεξοδικά σε σχόλια που γίνονται σε θέματα δικά μου. Ωρες ώρες μετατρέπεται το μπλογγινγκ σε φόρουμ και αντιπαθώ τα καλημεροκαλησπερίσματα, τις δίχως ουσία επικοινωνιακές τακτικές δλδ, αλλά υποκύπτω κάποιες φορές…
  Χαίρομαι όμως όταν λαβαίνονται σοβαρά υπόψη αυτά που γράφω. Φαύλος κύκλος, μύλος, άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου -και τα συναφή!
  ..η τυχαιότητα αφορά και τη διάθεση της στιγμής ξέρεις..

  Μου αρέσει!

 8. Παράθεμα: Ένα ψηφιδωτό… και ένα παραμύθι* (πληροφορικής, ή μη, παιδείας) « grep Alt

 9. Παράθεμα: Άφωνος… « grep Alt

Τι είπες;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.