Η τελευταία συνέντευξη του Einstein και το top-of-the-posts

created at www.pixlr.com, with images from wikipedia
Αρκετή κουβέντα γίνεται τελευταία για τις διάφορες λίστες με τα πιο δημοφιλή blogs και posts, σε σχέση και με τη διάβρωσή τους -όπως θα την ονόμαζα εγώ- από τον κιτρινισμό, τον αυριανισμό, το λαϊκισμό, που μεταφέρθηκαν εντέλει από τα παραδοσιακά ΜΜΕ στον Παγκόσμιο Ιστό.

Όμως, τι γίνεται σε πιο «καθαρόαιμα» blogs; τι είναι αυτό που αναδεικνύει σε μια στιγμή ένα δημοσίευμα σε πιο δημοφιλές, χωρίς να υπάρχει ίχνος επικαιρότητας, τη στιγμή μάλιστα που καιρό πριν δύο δημοσιεύματα με το ίδιο θέμα σε άλλα blogs με εξαιρετική ανάπτυξη και τεκμηρίωση περνούν σχεδόν απαρατήρητα;

Περί μυθολογίας γύρω από την υποτιθέμενη τελευταία συνέντευξη του Einstein και την αναφορά του στον Καραθεοδωρή, ο λόγος. Δημοφιλέστερο, λοιπόν, δημοσίευμα αυτό το λίγων γραμμών στο ελληνόφωνο wordpress, από το GURF, σχεδόν με μηδενικό, αντικειμενικά, υλικό τεκμηρίωσης, και δεκάδες σχόλια.

Λίγο καιρό πριν, με αφορμή δημοσίευμα στον ημερήσιο τύπο, το ίδιο θέμα περνάει από υποδειγματικό κόσκινο τόσο από τον Τάλω, όσο και τον Vagelford. Μυστήριες οι βουλές του ιστο-κοινού, κι όπως όλες οι λίστες δημοφιλίας, να πάνε και οι εν λόγω από κει που ήρθαν.

Όσο για το θέμα της υποτιθέμενης αναφοράς, το ενδιαφέρον για τον Καραθεοδωρή, τουλάχιστον μέσα από τον Παγκόσμιο Ιστό, δείχνει αρκετά όψιμο, από το 2004 και μετά, και έχει εμπνευστή το σημερινό Υπ.Ε.Π.&Θ., ο οποίος φαίνεται να έχει διακαώς ανάγκη από «μύθους» για τον ίδιο και την ιδιαίτερη πατρίδα του. Τα κίνητρά του υποθέτουμε ότι είναι τόσο διάφανα όσο και η φούσκα για τα Έξυπνα Σχολεία που ονειρεύεται ανά την Ελλάδα (ωραία εργολαβία, δεν έχει κανείς αντίρρηση).

Διατρέχοντας το παρελθόν του Παγκόσμιου Ιστού, οι σελίδες με αναφορά στον Καραθεοδωρή, εξαιρώντας τις ονομασίες σχολείων, πανεπιστημιακών αιθουσών και τα διάφορα θεωρήματά του, δεν ξεπερνούν τις μερικές δεκάδες μέχρι το 2003. Ξεχωρίζουν δύο ψύχραιμα άρθρα για τη ζωή και το έργο του (με λίγες υπερβολές) στα Νέα (05/01/2000) και στη συνέχεια στο Βήμα της Κυριακής (03/09/2000). Μεταξύ τους, δε λείπουν από τότε και οι «γραφικοί» (09/05/2000), τροφή για το φίλτατο Κάρολο:

Υπάρχουν λοιπόν οι φήμες ( που προέρχονται όμως από αξιόπιστες πηγές όπως ο Έλλην επιστήμονας Γ. Γκιόλβας) πως ο Νίκολα Τέσλα σε συνεργασία με τον Έλληνα μαθηματικό- επιστήμονα Κ. Καραθεοδωρή αλλά και ένα ολόκληρο επιτελείο φυσικών, χημικών και πυρηνικών που αποτελούντο από Έλληνες , Ρώσους και Σέρβους, μελετούσαν και δημιούργησαν τα υπερόπλα αυτά για λογαριασμό της Έψιλον! Φυσικά δεν υπάρχουν αποδείξεις, υπάρχουν όμως ενδείξεις- και μάλιστα αρκετές. Κατά συνέπεια, ίσως να μην ήταν τυχαίες οι πρωτοφανείς θεομηνίες που σάρωσαν την Σερβία , όταν ματαιώθηκαν αεροπορικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ τον μήνα Αύγουστο του 1995! Μήπως αυτός ήταν ο λόγος που Γάλλοι και Αμερικανοί μιλούσαν για « έναν άγνωστο παράγοντα που μπήκε στο παιχνίδι με ανεξέλεγκτες μεθόδους»;

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και μια ματιά στη wikipedia και το ιστορικό της. Θυμίζουμε ότι το εγχείρημα ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου του 2001.

Το λήμμα, λοιπόν, Albert Einstein εισάγεται στις 5 Νοεμβρίου 2001. Σήμερα αναπτύσσεται σε 9.957 λέξεις.
Το ίδιο λήμμα, Άλμπερτ Αϊνστάιν, στην ελληνόφωνη εκδοχή κάνει την εμφάνιση του στις 6 Οκτωβρίου 2003, και σήμερα καταλαμβάνει μόλις 272 λέξεις.

Το λήμμα, του «δασκάλου», Constantin Carathéodory, εμφανίζεται πρώτη φορά στις 15 Φεβρουαρίου 2004, με τον πρώτο συντάκτη του να γράφει από τη Haifa του Ισραήλ. Σήμερα εκτείνεται σε 2.005 λέξεις.

Στην ελληνόφωνη εκδοχή, το λήμμα Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή εμφανίζεται μόλις στις 9 Μαρτίου 2005. Σήμερα, αφήνει τη σκόνη του στο αντίστοιχο του «μαθητή» του, με 1.729 λέξεις.

Κάπως,έτσι φτάσαμε σε αληθινά σενάρια:

Advertisements

#evripidis-stylianidis