Ευριπίδης κερνάει, Φίλιππος πίνει… (και αντιστρόφως)

Ελλαδάρα, αθάνατη!!!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

26/11/2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΙΔΡΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ

Δημήτρης Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας ΠΑΜ-Θ: Η ίδρυση του Ερευνητικού Κέντρου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αποτελεί σταθμό στην πορεία ανάπτυξης και προόδου της Περιφέρειάς μας

Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), το οποίο συνεδρίασε την Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008 υπό την προεδρία του καθηγητή-ακαδημαϊκού κ. Δημήτρη Νανόπουλου ενέκρινε ομόφωνα την ίδρυση του Ερευνητικού Κέντρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η παρουσίαση του προγράμματος ενώπιον του ΕΣΕΤ έγινε από ομάδα καθηγητών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αποτελούμενη από τους: Καθ. Β. Τσιχριντζή, Καθ. Ι. Ανδρεάδη, Αν. Καθ. Γ. Βασιλείου, Αν. Καθ. Α. Καραγιαννάκη, Καθ. Κ. Σιμόπουλο, Πρύτανη, Καθ. Γ. Μαυρομάτη, Καθ. Β. Τουρασή, Καθ. Δ. Χιόνη. Στη συνεδρίαση παρέστη και επιχειρηματολόγησε υπέρ της ίδρυσης του Κέντρου ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, κ. Δημήτρης Σταμάτης.

Να σημειωθεί ότι παρόμοιο αίτημα είχε υποβληθεί στο Εθνικό Συμβούλιο και πριν ενάμιση χρόνο και είχε απορριφθεί.

Το Ερευνητικό Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (Ε.Κ.Α.ΜΑ.Θ.) θα αποτελείται από 6 Ινστιτούτα, τα αντικείμενα των οποίων συμπίπτουν με τους βασικούς οικονομικούς και κοινωνικούς άξονες, τους οποίους έχει θέσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τα επιλεγέντα Ινστιτούτα είναι:

– Ερευνών επιστήμης και τεχνολογίας περιβάλλοντος-ενέργειας
– Αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης
– Βιοϊατρικών ερευνών
– Ευ ζην
– Διοίκησης καινοτομίας, τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας
– Περιφερειακής και διαπολιτισμικής ανάπτυξης

Στόχοι του Κέντρου είναι μέσω της έρευνας, ανάδειξη του ΕΚΑΜΑΘ σε διεθνές κέντρο επιστημονικής και τεχνολογικής αριστείας, η δημιουργία νέας γνώσης με έμφαση την αριστεία, η συμβολή στην ανάπτυξη της έρευνας και τεχνολογίας με την ενεργοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ιδίως μέσω του ΔΠΘ, η δημιουργία δικτύων συνεργασίας σε εθνικό, διασυνοριακό και διεθνές επίπεδο, η εφαρμογή «άριστων» πρακτικών στην διαχείριση πόρων για την περιφερειακή ανάπτυξη, την κλαδική πολιτική και πολιτική επενδυτικών κινήτρων.

Παράλληλα, η διασύνδεση του ΕΚΑΜΑΘ με τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης και τις Βαλκανικές χώρες, η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και η αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων, η ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών και η προώθηση της επιχειρηματικότητας.

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, κ. Δημήτρης Σταμάτης, σε δηλώσεις του σημείωσε: «Η ίδρυση του Ερευνητικού Κέντρου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αποτελεί σταθμό στην πορεία ανάπτυξης και προόδου της Περιφέρειάς μας. Η αρμονική συνεργασία του Κέντρου με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο θα δημιουργήσει συνθήκες μετεξέλιξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης σε διεθνή στρατηγικό κόμβο έρευνας και τεχνολογίας και θα την καταστήσει μοχλό σύγχρονης ανάπτυξης και πυλώνα προόδου και ευημερίας για τους κατοίκους της. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας και τον Πρόεδρο Καθηγητή-Ακαδημαϊκό κ. Δημήτρη Νανόπουλο, για την απόφασή τους και να συγχαρώ τους καθηγητές όπως και τον Πρύτανη του Δ.Π.Θ. κ. Κωνσταντίνο Σιμόπουλο, που συμμετείχαν στην κατάρτιση της πρότασης που υποβάλαμε στο Συμβούλιο. Δώσαμε μια μάχη για την Περιφέρεια και την κερδίσαμε. Με αποφασιστικότητα, μεθοδικότητα και συνεργασία θα δώσουμε κι άλλες μάχες για την πρόοδο της Περιφέρειας μας και θα τις κερδίσουμε κι αυτές. Φτάνει να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας και να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της περιοχής και τις ικανότητες του έμψυχου δυναμικού της. Το μέλλον ανήκει στην Περιφέρειά μας».

11 thoughts on “Ευριπίδης κερνάει, Φίλιππος πίνει… (και αντιστρόφως)

 1. Να γελάσει ή να κλάψει κανείς;

  Αν είσαι αναποφάσιστος ακόμη, δεν ξέρω κατά πόσο θα σε βοηθήσει το παρακάτω:

  Η εισήγηση ήρθε έτοιμη από Ν. για υπογραφές -σχεδόν δεν ετίθετο θέμα να αρνηθεί κάποιο μέλος, ή να θελήσει να το συζητήσουν. Ο δε Ν. σε όλη τη διαδικασία είχε την εντύπωση ότι επρόκειτο για ένα κέντρο που θα ιδρυθεί… στην Βόρεια Ήπειρο!!!

  Παρεμπιπτόντως δε, εγκρίθηκαν και τα εκλεκτορικά σώματα για τις επικείμενες εκλογές διευθυντών σε ερευνητικά όπου λήγουν / έχουν λήξει οι διευθυντικές θητείες.

  Μου αρέσει!

 2. Παράθεμα: Νέο ερευνητικό κέντρο στη Θράκη; « Greek University Reform Forum

 3. Μάααλιστα…

  Μερικά ενδιαφέροντα από τα properties των αρχείων: οι περισσότερες εισηγητικές, έτοιμες από το 2007 -προφανώς από την προηγούμενη απόρριψή τους, δεν χρειάστηκε να βελτιωθεί ούτε ένα νι, ενώ, τουλάχιστον, μία γράφτηκε σε μηχάνημα του ΕΚΕΤΑ.

  Για το περιεχόμενο δε, ας αποφανθούν περισσότερο ειδικοί· η προχειρότητα και η αερολογία πάντως για μένα είναι προφανής (δεν βλέπω π.χ. ούτε να τεκμηριώνεται η ανάγκη ύπαρξης 3-4-5 ινστιτούτων παρεμφερούς αντικειμένου σε μια χώρα τα 2/3 της Ολλανδίας, με σχετική βιομηχανία φασόν και μόνο, ούτε να αναφέρονται αντίστοιχα κρατικά ινστιτούτα του εξωτερικού με αντίστοιχα ευφάνταστα αντικείμενα)· από την άλλη, η έκταση αναφοράς στα βιογραφικά διδασκόντων του ΔΠΘ δείχνει καθαρά τις πραγματικές προθέσεις προσέλκυσης νέου ερευνητικού αίματος.

  Εκτός του τρέχοντος τίτλου θα ταίριαζε και το «ΔΠΘ κερνάει, ΔΠΘ πίνει»· αλλά μάλλον κι αυτός απέχει και πολύ από τον τρέχοντα.

  Για τη συμπεριφορά Ν. ας ερωτηθούν τα υπόλοιπα μέλη του ΕΣΕΤ που έλαβαν μέρος στη συνεδρίαση.

  Κοίτα να δεις, φίλε μου. Λίγα χρόνια πριν να αρνείσαι να προχωρήσεις σε spss για windows -«ποιος κάθεται να μάθει από την αρχή, αφού σε dos μια χαρά τρέχει», και τώρα να ορέγεσαι ερευνητική καλοζωία…

  Ο δε Σταμάτης, είναι αυτός που είχε ακολουθήσει Σαμαρά στο παρελθόν, ως νούμερο 2 -και γραμματέας- της ΠΟΛ.ΑΝ. Τόσο περήφανος γι’ αυτό, που το έχει αφαιρέσει από το βιογραφικό του. Εννοείται ότι στις τελευταίες εκλογές πάτωσε ως υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης, οπότε για την αποδοχή του από τους ψηφοφόρους ανταμείφθηκε -ως συνηθίζεται- με μια θέση ΓΓ στην ΑΜ-Θ.

  Μου αρέσει!

 4. Μπα μην το λες. Ξέρουν και ASP:-) Πάντως αυτό με το Greeklish μου κάνει τρομερή εντύπωση: κάποιος από όλους αυτούς δεν έχει ακούσει τίποτα για το Unicode; Ή έχουν ακούσει και μας θεωρούν τόσο απελπιστικά ηλίθιους ώστε να μην καταλαβαίνουμε ότι το όλο εγχείρημα είναι η μουφιά του αιώνα. Όπως και να έχει πρόκειται για καραμπινάτη περίπτωση καρασπατάλησης εθνικού χρήματος για τη δημιουργία παντελώς άχρηστου προϊόντος.

  Μου αρέσει!

 5. Μπα μην το λες. Ξέρουν και ASP

  Μάλλον όχι όλοι, αν δεις κάτι σελίδες από πρότζεκτ του πρώτου από τα δύο… Α, επίσης, παίρνουν τα λεφτά σου και τα δικά μου, για να συντηρούν sites σαν το edra.gr (έρευνα!). Δες και τα frames, χωρίς δήλωση κωδικοσελίδας… «ρε, γαμώτο, μια χαρά δείχνουν σε ie…»

  Μου αρέσει!

Τι είπες;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.