Χωράει, τελικά, το κουτί στο παιδικό πάρκο;

laguage pairs for modified translator Firefox extensionΜε αφορμή μια δημοσίευση του ηλιότυπου, σκέφτηκα να αναφερθώ στις υπηρεσίες αυτόματης/μηχανικής μετάφρασης, που παρέχονται δωρεάν στον Παγκόσμιο Ιστό.

Στην πραγματικότητα, δεν θέλω να αναφερθώ στην αξία αυτών καθαυτών των υπηρεσιών. Καθένας μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ότι απέχουμε ακόμη αρκετά -λιγότερο, ωστόσο, απ’ όσο, ίσως, νομίζουμε- από τη στιγμή που το αποτέλεσμα της μηχανικής μετάφρασης θα πλησιάζει την επιτυχία και την ποιότητα της ανθρώπινης.

Θέλω να αναφερθώ, στην πραγματικότητα, στον Firefox, ως χειροπιαστό παράδειγμα για τα πλεονεκτήματα του ανοιχτού λογισμικού έναντι του κλειστού, σε σχέση με την επεκτασιμότητα, την ευχρηστία, αλλά και την εξατομίκευση, του προγράμματος περιήγησης του Παγκόσμιου Ιστού, εν προκειμένω.

Δωρεάν μηχανική μετάφραση προσφέρεται, λοιπόν, κατά κύριο λόγο από την Google, την Yahoo! /Altavista, την PROMT /Im translator, το freetranslation.com, την Translation Experts, και άλλους.

Σε κάθε μια από τις υπηρεσίες αυτές, αρκεί να επισκεφτούμε τη σχετική σελίδα, να δώσουμε το κείμενο, ή τη διεύθυνση της σελίδας, που θέλουμε να μεταφραστεί, μαζί με το ζευγάρι των γλωσσών πηγής και στόχου.

Αυτό σημαίνει ότι τη στιγμή που αποφασίζουμε τη μετάφραση της τρέχουσας σελίδας στον Firefox, πρέπει να ανοίξουμε ένα νέο tab και να ακολουθήσουμε τα παραπάνω βήματα. Θα ήταν απλούστερο και γρηγορότερο, να έχουμε ένα κουμπί που να κάνει άμεσα τη δουλειά αυτή για την τρέχουσα σελίδα. Δεδομένου ότι τα ζευγάρια γλωσσών πηγής στόχου είναι πολλά, κάτι τέτοιο απαιτεί δύο βήματα με την επιλογή ζεύγους να προηγείται. Για δεδομένα ζεύγη, μπορούμε εύκολα να καταφύγουμε στη λύση του bookmarklet, το οποίο, με βάση τη διεύθυνση της τρέχουσας σελίδας, την προεπιλεγμένη υπηρεσία και το προεπιλεγμένο ζευγάρι γλωσσών, θα έφτιαχνε το κατάλληλο url για την κλήση και τη δημιουργία της μεταφρασμένης σελίδας.

Για να έχουμε, όμως, στη διάθεσή μας, περισσότερες επιλογές γλωσσών, η λύση βρίσκεται σε κάποιο extension που θα παρέχει είτε το κατάλληλο κουμπί, είτε πρόσθετες επιλογές στο μενού του δεξιού κλικ, είτε μια ολόκληρη εργαλειοθήκη.

Τέτοια extension υπάρχουν πολλά. Περισσότερες επιλογές, πιο μινιμαλιστική άποψη, και δυνατότητες παρέμβασης, προσωπικά, έχω βρει στο translator 1.0.4.4. Έτσι στη γραμμή κατάστασης, έχω το κουμπάκι μετάφρασης, που με αριστερό κλικ μου δίνει αμέσως αγγλοελληνική μετάφραση και με δεξί μου εμφανίζει ένα μενού με πλήθος από ζεύγη γλωσσών για επιλογή.

Το καλύτερο, όμως, είναι, η σχετικά εύκολη προσαρμογή του extension στα ελληνικά δεδομένα. Με βάση το σχόλιο Just what I was looking for του beermad2007, σχετικά εύκολα προσθέτει κανείς όσα ζεύγη γλωσσών δεν περιλαμβάνει ήδη το extension, ενώ τα υποστηρίζει η επιλεγμένη υπηρεσία. Έτσι, τροποποίησα κατάλληλα το αρχείο translator.jar στη διαδρομή (firefox_profile_folder)\extensions\translator@dontfollowme.net\chrome\, και πλέον, για την υπηρεσία μετάφρασης της google, επιπλέον των ζευγαριών με τα αγγλικά ως μία των δύο γλωσσών, έχω και όλα τα ζευγάρια με μία από τις δύο γλώσσες τα ελληνικά. Μπορείτε να κατεβάσετε αυτήν την εκδοχή του extension translator{1.0.4.4}.xpi από το αποθετήριο αρχείων grab these…του box.net που βλέπετε στη δεξιά μπάρα του blog πριν από το blogroll μου. Για να το εγκαταστήσετε, ανοίξτε το μέσα στο Firefox (π.χ., από το μενού File, Open File…). Αν προτιμάτε την χειροκίνητη αντικατάσταση του αρχείου jar, στην ίδια θέση υπάρχει  το τροποποιημένο αρχείο translator.jar.

Τα png εικονίδια με τις σημαίες που χρησιμοποιεί το extension, έχουν ως πηγή το γνωστό fam fam fam. Θα ήταν ευχάριστο αισθητικά αν κάποιος έβρισκε τα χρόνο και έφτιαχνε τα εικονίδια που λείπουν με τα ζεύγη σημαιών που αντιστοιχούν στις επιλογές που προστέθηκαν.

Τέλος, αυτό που μου λείπει ακόμη από ένα τέτοιο extension είναι η δυνατότητα επιλογής κειμένου μέσα στη σελίδα, το δεξί κλικ, και η εμφάνιση κατάλληλου μενού επιλογών των ζευγών γλωσσών, ώστε να μεταφράζει κανείς μεμονωμένα τμήματα κειμένου, αντί ολόκληρης της σελίδας, άμεσα.

Ενημέρωση: Η συνέχεια εδώ

Advertisements