Εσωτερικές Ειδήσεις: Εμείς τοπικιστές; οι άλλοι είναι ξένοι…

Απόπειρα εμπρησμού (;) του Zara Home στο Ηράκλειο
zara
Μεταφέρω την είδηση από τοπικό ραδιοφωνικό όπως την άκουσα το μεσημέρι, καθώς την αναζητώ γραπτώς από τότε στα «ηλεκτρονικά» μέσα:

7:20 το πρωί σήμερα, η Πυροσβεστική και η Άμεση Δράση δέχονται τηλεφώνημα για απόπειρα εμπρησμού στο πολυκατάστημα Zara Home που βρίσκεται μεταξύ της Οδού Δικαιοσύνης και του πεζοδρόμου Δαιδάλου στο κέντρο του Ηρακλείου. Με βάση τα λεγόμενα της εταιρείας σεκιούριτι με την οποία συνεργάζεται το πολυκατάστημα, γύρω στις 7:00 το πρωί επίδοξοι εμπρηστές με μεγάλη βαριοπούλα τρύπησαν τη βιτρίνα από την μεριά του πεζοδρόμου, θρυμματίζοντας την ολόκληρη, και με δύο «μηχανισμούς» σε μπιτόνια με βενζίνη και λάδι, επιχείρησαν ανεπιτυχώς να βάλουν φωτιά.

Πολλά τα ερωτήματα για την υπόθεση αυτή: αξιωματικός της πυροσβεστικής σε συνέντευξη στο σταθμό ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικός για την ώρα της απόπειρας που αναφέρει η εταιρεία σεκιούριτι, προσδιορίζοντάς την ο ίδιος μεταξύ 4 και 5 το πρωί. Άλλωστε, ο πεζόδρομος είναι πολυσύχναστος, τόσο το βράδυ, ειδικά χτες, Τσικνοπέμπτη, όσο και από νωρίς το πρωί, τις εργάσιμες ημέρες, με πρώτους πρωινούς επισκέπτες την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου. Επιπλέον, υποτίθεται ότι η συγκεκριμένη περιοχή, που είναι γεμάτη καταστήματα, χτενίζεται όλη τη νύχτα από σεκιούριτι που έχουν τη «φύλαξη» των επιχειρήσεων. Εξίσου προβληματισμένος έδειξε ο αξιωματικός σε σχέση με την απειρία και άγνοια των επίδοξων εμπρηστών για τα εύφλεκτα υλικά και τον τρόπο ανάφλεξής τους, ενώ του ξέφυγε και ένα «ξέρουμε και ξέρετε τι έγινε, αλλά δεν μπορούμε να πούμε τίποτε…»

Ενδεικτικά, η στάση των ντόπιων εμπόρων απέναντι στην «απειλή» των «ξένων», ευπρεπέστατα διατυπωμένη σε σχέση με την πραγματικότητα:
http://www.patris.gr/articles/145508/84102
http://www.tolmi.gr/one.asp?ui=9A2274E0-622F-4E5E-B609-878FA5638AA5

Ενημέρωση: Η ρετουσαρισμένη είδηση από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μέσω Ναυτεμπορικής.

 
Πόρισμα – φωτιά για την κομπίνα με τους αλλοδαπούς – Ελεγκτές του ΟΓΑ «ξεσκόνισαν» τα αρχεία σε δύο δήμους

Αποκαλυπτικό είναι το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΓΑ που κλήθηκαν μετά από εισαγγελική παρέμβαση να «ξεσκονίσουν» τα αρχεία των δήμων Τεμένους και «Ν. Καζαντζάκη» -στην πορεία προέκυψε εμπλοκή και υπαλλήλου του δήμου Γόρτυνας- με αφορμή έρευνα που διεξάγεται από την Ασφάλεια Ηρακλείου για κύκλωμα εκμετάλλευσης αλλοδαπών από ιδιωτικό γραφείο εξυπηρέτησης που φέρεται να παρείχε πλαστογραφημένες ή ψευδείς βεβαιώσεις έναντι χρημάτων.

Την πολυσέλιδη αναφορά που ήδη έχει διαβιβαστεί στην Ασφάλεια Ηρακλείου συνυπογράφουν τέσσερα στελέχη του ΟΓΑ που έκαναν «φύλλο και φτερό» παραστατικά αλλοδαπών, τα βιβλία πρωτοκόλλου, ενώ εξέτασαν διεξοδικά κτηματίες που φέρονται να απασχόλησαν αλλοδαπούς αλλά και εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων που εμφανίζονται να συνυπέγραψαν τις επίμαχες δηλώσεις.

Η έρευνα στράφηκε και σε αλλοδαπούς, τα δικαιολογητικά των οποίων περιέχονταν στους φακέλους που κατάσχεσαν οι αστυνομικοί στους χώρους του ελεγχόμενου γραφείου εξυπηρέτησης αλλοδαπών.

Το πόρισμα είναι εξαιρετικά επιβαρυντικό όχι μόνο για το συγκεκριμένο γραφείο εξυπηρέτησης αλλοδαπών αλλά και εναντίον δημοτικών υπαλλήλων-ανταποκριτών του ΟΓΑ. Όπως προκύπτει είχε στηθεί ολόκληρο δίκτυο διακίνησης πλαστογραφημένων εγγράφων.

Πιο συγκεκριμένα για την εμπλοκή του γραφείου, αναφέρεται επί λέξει:

«Η ολοκλήρωση της έρευνας επιβεβαίωσε τις αρχικές ενδείξεις. Το ανωτέρω «γραφείο» (όσον αφορά στον ΟΓΑ) είχε πελάτες αλλοδαπούς, οικονομικούς μετανάστες, που επεδίωκαν την ασφάλιση στον Οργανισμό, χωρίς να έχουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Χρησιμοποιώντας τα ονόματα κτηματιών, στην τεράστια πλειονότητα εν αγνοία τους, κυριολεκτικά πουλούσε πλαστογραφημένα δικαιολογητικά στους αλλοδαπούς, τα οποία όμως ήταν νομιμοφανή. Τα κατέθεσαν στο υποκατάστημα Κρήτης του ΟΓΑ και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του γραφείου, με εξουσιοδότηση αλλοδαπών. Με τα δικαιολογητικά αυτά παραπλανούνταν οι υπάλληλοι του υποκαταστήματος του ΟΓΑ και άλλων υπηρεσιών (π.χ. Αστικής Κατάστασης της Περιφέρειας Κρήτης) και εξέδιδαν ευνοϊκές για τους αλλοδαπούς αποφάσεις όπως π.χ. ασφάλιση ή συνέχιση ασφάλισης στον ΟΓΑ, έκδοση άδειας παραμονής κλπ.

Με τα δικαιολογητικά συνυπέβαλαν και φωτοαντίγραφα του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης των κτηματιών. Φυσικά αυτό γινόταν εν αγνοία των κτηματιών αφού δεν είχαν υπογράψει για την απασχόληση των συγκεκριμένων αλλοδαπών. Δε γνωρίζουμε από πού το εν λόγω γραφείο τα προμηθεύονταν και τα παρέδιδαν στους αλλοδαπούς. Σε σημειώσεις των ιδιοκτητών του γραφείου πάνω σε φακέλους των αλλοδαπών, καταγράφονται και οικονομικές δοσοληψίες του γραφείου».

Όπως προκύπτει από το πόρισμα, οι εμπλεκόμενοι αλλοδαποί που εμφανίζονται να εργάζονταν σε κτήματα κατοίκων του Προφήτη Ηλία, δηλώνουν ότι ούτε το πόδι τους δεν έχουν πατήσει στην περιοχή, ενώ φυσικά δεν γνώριζαν τους υποτιθέμενους εργοδότες τους…

Αλλοδαπή που καταθέτει στο πλαίσιο της έρευνας, αναφέρει: «Αν τα ημερομίσθια τα είχα αγοράσει κατευθείαν από το ιδιωτικό γραφείο, πλήρωνα 300-400 ευρώ».

Σε άλλη κατάθεση αλλοδαπός αναφέρει ότι «αγόρασε την υπεύθυνη δήλωση εργοδότη έναντι 400 ευρώ από το ιδιωτικό γραφείο. Στην ίδια δήλωση η σφραγίδα της συνεταιριστικής οργάνωσης είναι πλαστή…

Από την έρευνα προέκυψε ότι κανείς από τους δηλωμένους ως εργοδότες δεν έχουν υπογράψει τις δηλώσεις κτηματιών αλλά ούτε και τις ατομικές συμβάσεις εργασίας…

ΟΚ, τα πιστεύουμε όλα· πίστευε και μη ερεύνα…

#%ce%bb%ce%b5%ce%b2%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%b3%ce%ad%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%cf%81%ce%ae%cf%84%ce%b7