Last.fm: Καλό ήταν όσο κράτησε…

last.fmΜάλιστα· μετά το Pandora που δεν προλάβαμε να ευχαριστηθούμε ποτέ, το spotify, μια από τα ίδια, έρχεται τώρα και η σειρά του Last.fm.

Οσονούπω, για να ακούσουμε ο,τιδήποτε πέραν των 30 tracks της αρχικής δοκιμής, θα πρέπει να καταβάλλουμε 3 ευρώ το μήνα. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές. Ήδη η σχετική ανακοίνωση έχει σχολιαστεί περισσότερο από κάθε άλλη στο blog του Last.fm, και όλοι ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις. Οι πιο τολμηροί προβλέπουν ήδη το τέλος του Last.fm, πρόβλεψη που θα είχε μεγαλύτερη βάση αν η χρέωση ίσχυε καθολικά.

Για μένα είναι άλλο ένα βήμα σε αυτό που παραφράζω ως it’s the end of the web as we know it. Καλό ήταν όσο κράτησε· ελεύθερο, άναρχο, μη ελεγχόμενο, αληθινά συνεργατικό… Έρχεται η ώρα να πουλιέται κι αυτό, όπως κάθετι που πριν αποτελούσε δικαίωμα, και να εκφυλιστεί σε δήθεν.

Ευχαριστούμε, ω, ΑΕΠΙ!

Αν κανείς έχει δοκιμασμένη ασφαλή λύση με proxy, ή κάτι σχετικό, ας μιλήσει…

Advertisements

11 Replies to “Last.fm: Καλό ήταν όσο κράτησε…”

 1. Ω μα το internet «as we know it» έχει αλλάξει καιρό πριν. Όσο για το $3/μήνα, αυτό δεν πρέπει να ξενίζει κανένα. Τα περισσότερα business plan της dot-boom era, στηρίζονταν στο «θα φτιάξω userbase δίνοντας το περιεχόμενο δωρεάν και στη συνέχεια όταν φτάσω σε κρίσιμη μάζα, θα το χρεώνω και θα μου μείνουν αρκετοί που θα πληρώνουν». Το γεγονός πως η χρέωση είναι επιλεκτική έχει να κάνει και με το πως είναι εκμεταλλεύσιμα τα στοιχεία των χρηστών από τις «μεγάλες» χώρες σε σχέση με χώρες που δίνουν μικρό userbase (π.χ. Ελλάδα).

  Α ναι, άναρχο δεν ήταν ποτέ το internet. Αλλά με «φωτισμένο δεσπότη» τον Jon Postel έγινε όντως αληθινά συνεργατικό.

  Μου αρέσει!

  1. Καλά κάνεις και διορθώνεις το web σε internet, μήτε το usenet, μήτε το gopher τα λες Ιστό· εδώ δεν ισχύει η (αντίστροφη) μετωνυμία. Απλώς κολλούσε καλύτερα στο μέτρο του στίχου, αντικαθιστώντας το world.

   OK, γνωστή η τακτική των dot coms, γι’ αυτό έγραψα και «όσο κράτησε», ήταν δεδομένο ότι δεν θα πήγαινε εσαεί· εν προκειμένω, ωστόσο, νομίζω οι δισκογραφικές είναι περισσότερο οι υπεύθυνες. «Άναρχο», με την έννοια της απουσίας «εποπτεύουσας αρχής» σε δραστικό επίπεδο, και την έννοια της σχετικής ελευθερίας του χρήστη στη δημοσίευση.

   Η διαφορά με σήμερα είναι ότι λίγους ανθρώπους σαν τον Postel βρίσκεις, αντίθετα με μπόλικα «στελέχη». Σε κάθε «μαύρο» admin, σαν την αφεντιά σου, αντιστοιχούν 45 στελέχη, και την τρύπα στο ζωνάρι, εσύ θα κληθείς να την πας μία πιο μέσα…

   Μου αρέσει!

 2. μα καλά ρε, για 7 μιλλιούνια tracks.. κάτι δε θα δίνουν στην ΑΕΠΙ κι αυτοί;;;

  anyway, στις αποψινές συζητήσεις, φαίνεται ότι μπορεί και ν’ αφήσουν ακόμα λίγο στην «κούτρα» εμάς τους παλαιούς «τριτοκοσμικούς » χρήστες ;-)

  Ίδωμεν.. (η Δευτέρα είναι κοντά)

  Μου αρέσει!

Τι είπες;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s