Μεταναστεύσεις, ή μάλλον εγώ θα πάω μετανάστης…

Ή, αλλιώς, Mozilla εγκώμιον, Vista (Home ελληνικών) θάψιμο…

box1Και ξαφνικά να ‘σου ο διευθυντής μ’ ένα κίτρινο κουτί γνωστής ελληνικής αλυσίδας· «πάρε τον καινούριο υπολογιστή». Ε, όταν δεν κάνει κανείς τον κόπο να σε ρωτήσει, γιατί όλοι ξαφνικά έχουν γίνει ειδήμονες, λούζεσαι ένα σύστημα Vista Home Premium με ελληνικό UI, να πρέπει να παίξει και το ρόλο του server σε μερικές εφαρμογές (μετά φταις εσύ, να το ρίξεις στην παρανομία του «downgrade», ή του virtual -επίσης άνευ αδείας- machine)… Πάμε παρακάτω.

Ζήτημα πρώτον: μαϊγκρέισον -όπως λέμε στα ελληνικά για να την πέφτουμε στους λουδίτες- από xp pro.

Πρώτα απαλλασσόμαστε από το bloatware. Πολύ bloatware ρε παιδιά, κρίμα που δεν πήρα κατάστιχο: και να δοκιμαστικός Όφφις 2k7 60 ημερών, και να ένα σωρό βλακείες Windows Live *, και να MS SQL Server, κάτι πετσοκομμένο, μόνο και μόνο για διαχείριση των contacts μεταξύ Live και Office, και να μανά service packs και updates γι’ αυτά, και να θέλουνε κι ένα ένα απεγκατάσταση. Ούτε λίγο ούτε πολύ, σε καινούριο hardware, με πεντακάθαρη φρέσκια registry, 2 ώρες απεγκαταστάσεις κι επανεκκινήσεις

Βήμα δεύτερον, να ξαναφέρουμε την κλασική αλά Win 2k logon screen με την απαίτηση Ctrl-Alt-Del και χωρίς να θυμάται account names… Έκπληξη δεύτερη: premium ξε-premium η έκδοση είναι για stand alone ή «σπιτικό δικτυακό» -άνευ απαιτήσεων- περιβάλλον. Πουθενά Policies· computer management κουτσουρεμένο. Κι όλα αυτά, σε κάτι απίθανα ελληνικά! Τι; program files, users, downloads, my documents; αμ δε; μέχρι να καταλάβω να φέρω άδεια από το σπίτι για το xplorer2 (νάσαι καλά, ρε Νίκο), πρέπει να βολευτούμε με μύρισμα νυχιών: Αρχεία Εφαρμογών, Χρήστες, Λήψεις, Έγγραφα (κι αυτά είναι τα εύκολα· στο προτελευταίο check box του folder options -που μετακινήθηκε σε μια απίθανη θέση από την παλιά στον Windows Explorer- δεν ξέρω ακριβώς τι ξετσεκάρισα. Ήθελα να είναι το simple file sharing, αλλά μάλλον έχουν γίνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα στο sharing των home εκδόσεων στα vista…).

Με άφαντο, λοιπόν, το secpol.msc κι όλα τα συναφή, πάει άλλο ένα μισάωρο να σκαλίζω google και registry για δυο απλές ρυθμίσεις.

Η συνέχεια είχε Όφφι 2k3, τον παλιό καλό ελληνικό ορθογράφο της Neurosoft, Compatibility Pack για το 2k7, και μετά ένα τετράωρο updates (έχουμε και δίκτυο που σκίζει, βλέπετε). Τι διάλο προεγκατεστημένα έρχονται όλα, και μετά θέλουν μισό giga ενημερώσεις, παραμένει μυστήριο (και να έχεις μόνο ένα δισκάκι επαναφοράς που όταν το χρειαστείς -χτύπα ξύλο- θα ‘χουνε φτάσει δυο giga τα updates…)

Είμαστε, προφανώς, ήδη day 2. Πάμε να δούμε τη μεταναστευτική μας λίστα: profiles firefox και thunderbird ολόκληρα, ιστορικό του skype, addins του firefox, My documents και λοιπά αρχεία δουλειάς, ρυθμίσεις και λοιπές πληροφορίες και άδεια του NetSupport Manager.

ideaΕδώ ήταν η απόλαυση του Mozilla. Ρίχνω στο νέο Program Files (ουπς, στο Αρχεία Εφαρμογών) τα αντίστοιχα application folders των Firefox και Thunderbird (ώστε να γλυτώσω την εγκατάσταση κάποιων plugins). Ρίχνω μέσα στο roaming, του appdata, του account μου, του users, τους φακέλους Thunderbird και Mozilla Firefox από το αντίστοιχο Documents and Settings. Κάνω στη συνέχεια εγκατάσταση Firefox και Thunderbird (αφού τα κατέβασα με την αστραπιαία ταχύτητα των 18 KB/sec) και voila! Έτοιμος σαν να μην άλλαξα ποτέ μηχάνημα: τα mail μου, τα extensions μου, το ιστορικό μου, όλα όπως στο άλλο μηχάνημα. Διαμαρτυρία μόνο για εγκατάσταση του flash plugin, δυο τρία ακόμα θεματάκια θα προκύψουν στην πορεία και θα φτιαχτούν εύκολα, όλα καλά με τον κύριο Μ.

Το skype είχε περιπέτεια και αφορμή για άλλο ένα εγκώμιο Mozilla και NetSupport, και μια αποτυχία στο τέλος. Το setup αρχείο είναι κάτω από 2 ΜΒ και δε χρειάστηκε να περιμένω πάνω από 10 λεπτά. Ο λόγος όμως που είναι τόσο μικρό, είναι γιατί πίσω έχει η αχλάδα την ουρά: την ώρα της εγκατάστασης κατεβάζει ό,τι απαιτείται ακόμη, δηλαδή άλλη μια εικοσάρα MB. Αμ δε! Αρνήθηκε από την πρώτη φορά διαμαρτυρόμενο για η σύνδεσή μου, κι ευτυχώς με γύρισε να κατεβάσω το full setup αρχείο. Αμ δε! (δις, και τρις και τετράκις…). Τη μια έφτανα στο 50%, την άλλη στο 30%, την άλλη στο 95%, στο τέλος με πρόδιδε το δίκτυο, κι έχανα την εγκατάσταση. Ο καημένος ο firefox μια χαρά κρατούσε το partially downloaded αρχείο, ο server όμως από την άλλη μεριά το ξαναέστελνε από την αρχή. Κι εκεί πέφτει η ιδέα. Δε στήνω netsupport να μπω σπίτι, να κατεβάσω το full setup του skype εκεί (ευτυχώς το direct link ήταν στο download logfile του firefox), και να το πάρω από κει;

Παρένθεση: Μια χαρά στήθηκε το netsupport. Προνοητικός είχα και τα στοιχεία της άδειας σημειωμένα, μένει τώρα μόνο να αλλάξω ένα σωρό paths στα σκριπτάκια και στον κώδικά τους -αφού βαριόμουν να τα παραμετροποιήσω, θα δουλέψει grep…

Και να η ευχάριστη έκπληξη και το νέο εγκώμιο: Κατεβάζω μια χαρά το skype setup σπίτι, πάω για file transfer, και λέω δεν το ρίχνω στις «Λήψεις»; Εκεί που κατεβάζει default ο Firefox; Έμπνευση! Έχω τσεκαρισμένο το differential file transfer και, ω, του θαύματος, βρίσκει ότι το 90% του αρχείου έχει έρθει ήδη από τον firefox, και στα γρήγορα -θυμάστε τα 18 KB/sec- έρχεται το υπόλοιπο αρχείο! Το λογάριαζα για εικοσάλεπτο, ήρθε σε δευτερόλεπτα. Και δούλευε!

Πίσω στην εγκατάσταση του Skype. Εκεί μ’ έριξε… Ενώ από XP σε XP παλιότερα δούλευε η μεταφορά του ιστορικού με αντιγραφή του φακέλου skype από /στο Document and Settings του χρήστη, και εγκατάσταση στη συνέχεια, τούτη τη φορά δεν έγινε. Καθαρή εγκατάσταση σαν να μην υπήρχε skype φάκελος μέσα στο roaming. Μικρό το κακό, δεν το έψαξα και πολύ πριν, ίσως έπρεπε να τον είχα βάλει σε άλλη θέση.

migrateΗμέρα τρίτη, από βδομάδα. Να περάσουμε και τα έγγραφά μας, το avast μας, και να αρχίσουμε να στήνουμε τις εφαρμογές μας. Θα προκύψει πρόβλημα σίγουρα με τις κουτσουρεμένες δικτυακές -και συναφείς- λειτουργίες, θα δούμε… Πιο πριν, πρέπει να σουλουπώσουμε και το παλιό μηχάνημα που θα πάει σε άλλο πόστο: να αφαιρέσω εφαρμογές, να σβήσω αρχεία, να φτιάξω λογαριασμούς με κατάλληλα δικαιώματα, να αλλάξω ip και name.

Σε δουλειά να βρισκόμαστε, μέχρι να μεταναστεύσουμε κι εμείς…

Τώρα θυμήθηκα να δω κάτι ακόμα τη Δευτέρα: φτιάχνοντας αμέσως ένα καινούριο administrative account μόλις ξεκίνησα τη δουλειά, ξέχασα να τσεκάρω το πρωτότυπο administrator account του μηχανήματος. Αναρωτιέμαι θα έχει password; αν ναι, που θα το βρω;

Επίσης, ζητείται ένας καλός οδηγός για το ζήτημα του file sharing στα vista home. Και μια έγκυρη απάντηση στο ερώτημα: Μπορώ να αλλάξω νομίμως στα Home Premium το UI σε αγγλικά; να καταργήσω στην πραγματικότητα το έξτρα ελληνικό, και να αφήσω το core αγγλικό; ή θα το θεωρήσει δεύτερο και θα με γυρίσει πάλι στα ελληνικά;

Γκρίνιας τέλος: τους είπε κανείς ότι δεν μου έφτανε το MS bloatware κι είπαν δεν του βάζουμε και την τελευταία full έκδοση του K-Lite Codec Pack, να ευχαριστηθεί η ψυχή του άχρηστους codecs;

Advertisements

#%ce%b3%ce%b3%ce%b3%ce%ba%ce%ba%ce%ba%cf%81%cf%81%cf%81%cf%81