ΕΠΥ: Ευφάνταστη, πατριωτική, στρατόκαυλη, ή, απλώς, γλοιώδης;

cndΜικρή -προκαταβολική- συμβολή της ΕΠΥ στο τετραήμερο Πορειών Ειρήνης που διανύουμε από την Παρασκευή. Άλλωστε, η σχέση του Βρεττανού φιλοσόφου Bertrand Russell, που ξεκίνησε την Κίνηση Πορειών του Πάσχα στα τέλη της δεκαετίας του 50, με την Πληροφορική δεν είναι αμελητέα:

ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
hairforceΗ Πολεμική Αεροπορία επιτελεί ένα πολύπλευρο έργο. Σε καιρό ειρήνης, λαμβάνει μέρος σε πληθώρα αποστολών έρευνας και διάσωσης, αεροδιακομιδών, αεροπυρόσβεσης και ειρηνευτικών αποστολών σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο κύριος όμως ρόλος της, είναι η προάσπιση του Ελληνικού εναέριου χώρου από παραβιάσεις. Σχεδόν καθημερινά, Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη αναλαμβάνουν αποστολές αναγνώρισης και αναχαίτισης ξένων αεροσκαφών. Σε αρκετές περιπτώσεις οι αναχαιτίσεις εξελίσσονται σε εμπλοκές. Οι συνθήκες σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα δυσμενείς για δύο κυρίως λόγους: Τα μαχητικά αεροσκάφη έχουν το ελάχιστο δυνατό εκπεμπόμενο σήμα (σε όλο το φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων) για να μην αναγνωρίζονται εύκολα, και είναι γενικά του ιδίου τύπου με τα αντίπαλα αεροσκάφη.

Η ασφάλεια των πτήσεων, καθιστά απαραίτητα συστήματα που βοηθούν στον έλεγχο και τη διαχείριση του εναέριου χώρου από τους αρμόδιους φορείς. Προς την κατεύθυνση αυτή, το σημαντικότερο ρόλο παίζουν τα συστήματα παροχής αξιόπιστης και συγκεντρωτικής εικόνας της εναέριας κυκλοφορίας του χώρου ευθύνης τους (FIR). Ιδιαίτερης σημασίας είναι τα συστήματα αναγνώρισης εγγυτέρου ίχνους, που αποσκοπούν στην έγκαιρη ενημέρωση των χειριστών σχετικά με την κατάσταση του αεροπορικού χώρου δράσης τους. Τα συστήματα αυτά πρέπει να μπορούν να αναγνωρίζουν το συντομότερο δυνατόν τα πλησιέστερα αεροσκάφη.

Πρόβλημα
Να αναπτύξετε ένα πρόγραμμα σε μια από τις γλώσσες του ΙΟΙ το οποίο, αφού διαβάσει τα δεδομένα της εξόδου ενός ψηφιακού ραντάρ, με τη μορφή τριάδας δεδομένων που αντιστοιχούν σε κάθε εντοπισθέν ίχνος, θα εντοπίζει και θα επισημαίνει τα ίχνη με τη μικρότερη μεταξύ τους απόσταση, άρα το μεγαλύτερο κίνδυνο σύγκρουσης.
(Το μοναδικό κριτήριο εντοπισμού είναι η ελάχιστη απόσταση και όχι και άλλα όπως η ταυτότητα των αεροσκαφών.)

Παρακαλούνται οι κύριοι της ΕΠΥ και οι κ.κ. καθηγητές ΑΕΙ Πληροφορικής που κοσμούν την Επιστημονική Επιτροπή του Διαγωνισμού, να εξηγήσουν την προστιθέμενη παιδαγωγική αξία σε μαθητές Γυμνασίου των «συμφραζομένων», του «σεναρίου», του context, ντε, για να συνεννοηθούμε, που επιλέχτηκε για μια άσκηση εύρεσης του ζεύγους σημείων με την μικρότερη μεταξύ τους απόσταση στο χώρο, δοθέντων των καρτεσιανών συντεταγμένων Ν συνολικά σημείων. Χάθηκαν, γ ια παράδειγμα, τα πολιτικά αεροπλάνα, τα καράβια, τα ζώα με chip παρακολούθησης, κ.ο.κ.

Κατά τα λοιπά, θα πάμε (;) το καλοκαίρι για υπερ-βαλκανιάδα με γείτονες -φίλους για οχτρούς;- το καλοκαίρι στα μέρη του ΥΜΕ (αν δεν του πάρουν πίσω και αυτή τη χλιδάτη διοργάνωση)…

 
 
Σημ: Δεν προσδίδουμε επιπλέον αίγλη στο επίθετο «ελληνικός», παραβιάζοντας την τρέχουσα γραμματική, και γράφοντάς το με κεφαλαίο αρχικό έψιλον.

Θα επανέλθουμε στα θέματα της Β΄ Φάσης, αλλά για το Λύκειο.

#griots, #%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%b1%ce%af%cf%89%ce%bd%ce%b1%cf%82