Στον αέρα οι Εισαγωγικές Εξετάσεις στην Κύπρο

dispute over GCEs in CyprusΤο Μάρτιο του 2008, εκμεταλλευόμενη σχετική δυνατότητα από το Νόμο, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου αποφάσισε την εισαγωγή υπεράριθμου αριθμού (sic) φοιτητών με βάση διεθνείς εξετάσεις (GCE, Διεθνές Μπακαλορεά, κλπ.) σε ποσοστό 10%. Φέτος, η κυβέρνηση Χριστόφια υλοποιεί την απόφαση, επιβάλοντας για την εισαγωγή σε κάποια τμήματα την επιτυχή συμμετοχή στο μάθημα των Νέων Ελληνικών στις Παγκύπριες Εξετάσεις, και αφήνοντας για άλλα τη σχετική πιστοποίηση επαρκούς κατοχής της ελληνικής γλώσσας στο ίδιο το Πανεπιστήμιο.

Η ομοσπονδία Κυπρίων εκπαιδευτικών ΟΕΛΜΕΚ, θεωρεί ότι τα σχεδιαζόμενα αποτελούν το πρώτο βήμα προς την απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος πρόσβασης, και οι εισαγωγικές εξετάσεις είναι πλέον στον αέρα, μαζί και ο διάλογος για τη γενικότερη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

«Αποχή των εκπαιδευτικών από όλες τις διαδικασίες των Παγκύπριων Εξετάσεων για το θέμα των Νέων Ελληνικών (22 Μαΐου), περιλαμβανομένης της θεματοθέτησης, μεταφοράς και συγκέντρωσης των γραπτών, επιτήρησης και διόρθωσης».

Τι μας νοιάζουν εμάς όλα αυτά; Ο (εγγύς) χρόνος θα δείξει.