Ένα ακόμη βήμα για το βίντεο ανοικτού κώδικα και την HTML 5

Dailymotion adopts open-source video formatΜέσω του PC Pro πήρα είδηση ότι εδώ και λίγο καιρό το dailymotion.com παρέχει σε pre-beta (όπως την οναμάζει) φάση, κλιπ βίντεο σε ανοικτή κωδικοποίηση* που δεν απαιτούν flash, ή άλλο κλειστού κώδικα, plugin για να αναπαραχθούν στον browser. Αρκεί ο τελευταίος να υποστηρίζει το tag <video> της HTML 5. Όπως για παράδειγμα ο επερχόμενος, και σταθερότατος στην έκδοση beta 4, Firefox 3.5 (και αντίστοιχες εκδόσεις beta του Opera και του Google Chrome). Αντίστοιχη είναι η υποστήριξη του tag <audio> και της ανοικτής κωδικοποίησης Vorbis.

Προφανώς, είναι (;) νωρίς ακόμη για να δούμε αντίστοιχη υποστήριξη του tag ή ενσωμάτωση στο wordpress.com, οπότε περάστε από το τμήμα open video του dailymotion, για να δείτε και ν’ ακούσετε την πρόσφατη εκδοχή της Diana Krall στο Corcovado του Antonio Carlos Jobim. Η σελίδα θα σας ενημερώσει αν χρησιμοποιείτε plugin, ή όχι:
http://openvideo.dailymotion.com/video/x921uu_diana-krall-quiet-nights_music

 

  • ο όρος δεν είναι ακριβής ή δόκιμος, αλλά οι πιο ειδικοί συνεννοούμαστε στην πρωτότυπη ορολογία
Advertisements

#firefox, #html-5, #%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%b9%ce%ba%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%ba%cf%8e%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%cf%82, #open-source, #theora