Out of Africa

his ExcellencyΟ κύριος Πρέσβης έχει πάρει μετάθεση για τα κεντρικά του ΥΠ.ΕΞ. εδώ και 5 μήνες, και εντέλει εγκαταλείπει το φτωχόσπιτο στην Αμπούτζα, και το Λάγκος, απ’ όπου εκπροσώπησε, από τις αρχές του 2005, την Ελλάδα, όχι μόνο στη Νιγηρία, αλλά σχεδόν σε όλη την υποσαχάρια δυτική Αφρική, αλλά και στην Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών. Πιο πριν, ο κ. Πρέσβης στην λαμπρή διπλωματική του καριέρα είχε περάσει από τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, τη Σουηδία, τη Νότια Αφρική, την Ινδία και την Πορτογαλία (;).

 
his Excellency's wife?Η κυρία του κυρίου Πρέσβη προτιμά ως μικρό όνομα το εξωτικό Eyvah, θεωρεί εαυτόν ζωγράφο και ποιήτρια, ενώ, παράλληλα, όπως κάθε κυρία με τις ανάλογες ευαισθησίες, διαθέτει τη δική της διεθνή Μ.Κ.Ο. στην Ινδία. Την ποιητική της συλλογή, σε ιδιωματικά (;) αγγλικά, Maharani’s Letters, αποτελούμενη από 18 ερωτικά ποιήματα, μεταφρασμένα και στα ινδικά, εξέδωσε η ίδια το 2002, μη παραλείποντας να χαρίσει μία χιλιάδα από αυτά στον κύκλο της στο Νέο Δελχί.

Μικρή παρένθεση με ένα απόσπασμα, ώστε να απολαύσουμε τον πρεσβευτικό ποιητικό λόγο:

I was always afraid of the moment
when my heart
sensing the sounds of the night
would engrave permanently her trajectory
on the forehead of my karma
like divine seal

Η φιλοδοξία της κυρίας Πρέσβη για μεταφορά του ποιητικού της έργου σε Ινδο-δυτική όπερα με παραδοσιακές χορεύτριες από την Kerala, και, εν συνεχεία, για μεταφορά του στην Ελλάδα σε… ταινία έμεινε μάλλον ανεκπλήρωτη. Η καριέρα του Makis Soulis, όμως, προβλέπεται να εκτοξευθεί περαιτέρω στην Μύκονο και άλλες νήσους μετά την ανάδειξη της πρεσβευτικής δημιουργίας Den katalavenis (You don’t understand), σε πνευματώδες chill-out μετά από έντονες ρυθμικές συγκινήσεις. Απολαύστε ένα μικρό δείγμα από το planetworks-shop.gr: 
Αποχαιρετώντας την Αφρική, έχουν γίνει, μάλλον, συνήθεια, τα σόου μόδας με μια εσάνς σμίξης πολιτισμών, Indo-Hellenica άλλοτε, Afro Elenica ή Nigeria Elenica (sic, τρις) τώρα, η συγγραφή ποιημάτων, και η έκδοση νέου βιβλίου, του Eko Street Number 614612, καθώς άλλος ένας έρωτας, άλλο ένα fusion, με το νιγηριανό λαό και τον πολιτισμό του, τον «καλύτερο στην Αφρική», πρέπει να διακοπεί· κλαψ! είχε προηγηθεί ένα παρόμοιο ινδοελληνικό δράμα… Ας αφουγκραστούμε την ποιήτρια:

We say goodbye to meet again.
Birth, death, the unending cycle.
As when I recognised you then, it is
Also in the same way that I will
Recognise you now and ever after….
Till we become one with the divine.
I have stopped feeling pain.
It’s full moon tonight.
Goodnight my love.

 
Τι αχαριστία! τι κακοήθεια! Να βρίσκεται μία φυλλάδα να την κατηγορεί ότι αποκαλεί τους οικοδεσπότες της κλέφτες, και ότι αρνείται να επιστρέψει, με την αιτιολογία αυτή, ρολόι που βρίσκει στο Χίλτον, ακόμη και στην υπηρεσία ασφαλείας! ακόμη και στον ιδιοκτήτη του! Με τον κύριο πρέσβη απαθή συνοδό!

Αυτό είναι το «ευχαριστώ» τους. Τι κι αν τους κάνεις εκθέσεις, τι κι αν τους γράφεις ποιήματα. Κι από πάνω προσβάλλονται κιόλας. Ας είναι καλά η επίσημη κυβέρνηση -νοικοκυραίων, κι αυτή- που δεν ακούει άναρθρες κραυγές από συκοφάντες, προφανέστατα, και τους αγνοεί. Που θα έπρεπε, βεβαίως, να τους μπαγλαρώσει τους κυρίους, αλλά, έστω. Είναι τυχεροί που αποχωρούμε. Οπότε περιττεύουν και οι συγγνώμες.

 

Λιγότερο ή περισσότερο ακριβής η μετάδοση του περιστατικού σε αφρικανικά ΜΜΕ, αποτελεί χρήσιμη αφορμή, έτσι, πού και πού, να διαβάζει κανείς και από την άλλη πλευρά· σχόλια ανθρώπων που δε διστάζουμε να τους κατηγοριοποιούμε συλλήβδην και αναφανδόν. Διαβάζουμε έτσι, παρεμπιπτόντως, για Έλληνες δικηγόρους που κλέβουν χρήματα δήθεν για την έκδοση αδειών παραμονής, για λεφτά που φεύγουν, αλλά δεν επιστρέφουν στην πατρίδα, για ξεπουλημένο ντόπιο πλούτο, και άλλα ξεχασμένα από μας, τους από πάνω, πια. Χρήσιμες λεπτομέρειες, όταν αναρωτιόμαστε «πώς έγινε και βάλαμε τους μετανάστες στην καμπούρα μας». Πλουτίζουνε 1.000 Έλληνες στην Αφρική, παριστάνουν το φιλάνθρωπο και ζουν αποικιακά άλλοι 100.000, έ, ας μην διαμαρτυρόμαστε οι υπόλοιποι. Τα κανάλια είναι αμφίδρομα· από κει που πήγες, από κει θα σούρθουν.

Ναι, ξέρω: εμείς αποικιοκράτες; εμείς ρατσιστές; εμείς, εξ απ΄ ανέκαθεν πολιτισμόν και -αργότερα- χριστιανισμόν κομίζουμε. Χάριν τους κάμνουμε.

 
Με τη βεβαιότητα ότι τα λειψά λεφτά μας ξοδεύονται πάντα με φειδώ και σύνεση από την αριστοκρατική διπλωματία μας, κατά την μακρά παράδοση του ΥΠ.ΕΞ., και ότι οι συναλλαγές ανάμεσα στο πολυεθνικό κεφάλαιο, το «δαιμόνιο του Έλληνα», ντε, την ορθοδοξία της Αφρικής, και το ελληνικό κράτος και τους εκπροσώπους του περιορίζονται σε διαφανείς δωρεές, αγαθοεργίες και φιλανθρωπίες, ας κλείσουμε με ένα πρεσβευτικό χαϊκού, διά την αγαλλίασιν της ψυχής ημών και υμών:

The beauty of the cloth
embraces the unbreakable
bond between mother and child.

33 thoughts on “Out of Africa

 1. Εξαιρετικό – προτείνω ιδιαίτερα την ανάγνωση των σχολίων των νιγηριανών πολιτών και την αντιπαραβολή τους με τα σχόλια ελλήνων πολιτών σε ελληνικές εφημερίδες.

  Μου αρέσει!

 2. Abravanel, με έμμεσες γενικεύσεις το τραβάς από τα μαλλιά. Σαν να λέμε πως όλοι οι Γερμανοί είναι ναζιστές, ένα πράγμα.

  Μου αρέσει!

 3. Μακρυά από εμένα μια τέτοια παρομοίωση – αν έχεις δει παρεμβάσεις μου, ακόμα και την συνεχή κατάχρηση των χαρακτηρισμών για τους ίδιους τους σύγχρονους γερμανούς αποφεύγω ευλαβικά. Απλώς μόλις πριν κάποιος σχολιαστής στο ιστολόγιο μου με είχε παραπέμψει στη διαδικτυακή έκδοση ενός άρθρου από τα Νέα και κοιτούσα τους σχολιάστες: δυο αρνητές, ένας παρανοϊκός και ένας φυσιολογικός. Κοιτώντας τα σχόλια των νιγηριανών αναγνωστών μου ήρθε αμέσως στο μυαλό ο οργισμένος έλληνας που θα διαβάζει τα σχόλια των απολίτιστων μαύρων και θα νευριάζει ή γελάει μαζί τους και μετά θα σχολιάζει στα Νέα.

  Πιστεύω οτι χωρίς να αποτελεί στατιστικό δείγμα, οι παραπάνω σχολιαστές δεν απέχουν πολύ από τις πραγματικές συνθήκες που υπάρχουν στην χώρα μας, (άλλωστε με την εξαίρεση του παρανοϊκού και του φυσιολογικού, οι άλλοι δυο θα μπορούσαν κάλλιστα να ψηφίζουν ΛΑΟΣ, ΚΚΕ ή και Σύριζα ο ένας).

  Μου αρέσει!

  • Έχοντας ψάξει μερικές μέρες το θέμα, θεώρησα ότι η συγκυρία με την ειδησεογραφία των ημερών ταίριαζε για την ανάδειξή του.

   @Πι, ούτε εγώ διέκρινα γενίκευση στα λόγια του Abravanel, αντίθετα με τα μεταδιδόμενα λόγια της κ.Εύας.

   Μου αρέσει!

 4. εδώ που τα λέμε όμως, έχω τη περιέργεια να δω αυτό το ρολογάκι που λιμπίστηκε η κυρία Χαραλάμπω! Γιατί δε βάλαν καμμιά φωτό του επίμαχου αντικειμένου;
  –>> έξτρα παρατήρηση: τι μικρός που είναι ο κόσμος…

  Μου αρέσει!

  • Δεν νομίζω ότι λιμπίστηκε τίποτα. Όπως περιγράφεται, ήταν εκ βαθέων η αντίδραση.

   Ο κόσμος είναι μικρός, γιατί ανέκαθεν γυρνούσε…

   Μου αρέσει!

 5. Πολύ μου αρέσει που στα σχόλια στα άρθρα παραδέχονται αρκετοί ότι είναι κλέφτες. Και το άλλο που ανακατεύει και λίγο Έλγιν. Το πιο πιθανό είναι ότι θα είχαν τρομάξει οι άνθρωποι με αυτά που θα έβλεπαν εκεί πέρα και αντέδρασαν έτσι. Ευτυχώς που είναι η Νιγηρία και δεν είναι καμιά χώρα που μπορεί να μας κάνει τσαμπουκά αλλιώς τον είχαμε πιει.

  Μου αρέσει!

  • Μην ξεχνάς ότι έχουν μια διεφθαρμένη χούντα στην εξουσία και εμφύλιο πόλεμο.

   Να είχαν τρομάξει ποιοι; το ζεύγος; ξεχνάς ή αγνοείς, μάλλον, ότι όλοι αυτοί ζουν σε μια πολυτελέστατη γυάλα σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρεθούν, ιδίως σε τέτοια μέρη. Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, που είχαν κάνει και δεύτερο σπίτι τους, αν δεις ότι αποτελούσε χώρο όλων των εκδηλώσεων της πρεσβείας, και το οποίο υποψιάζομαι ότι είναι και ελληνικών συμφερόντων, νομίζω πώς ούτε από αδέσποτες θα κινδύνευαν, μια από τις ελάχιστες ανησυχίες τους.

   Μου αρέσει!

   • Μεταφορικό το «τρομάξει». Εννοούσα ότι θα είχαν δει και ακούσει πολλά για κλοπές και γι’αυτό αντέδρασαν έτσι.

    Μου αρέσει!

    • Θα είχαν δει κιόλας, στα 4,5 χρόνια εκεί, ίσως. Αυτό δεν αλλάζει το πώς πρέπει να φέρεται κανείς, ούτε το πώς πρέπει να φέρεται ειδικά κάποιος διπλωμάτης.

     Μου αρέσει!

 6. Αν είχες καλύτερο template όπου τα λινκ θα φαινόνταν; δουβλε λολ

  Κάνε mouseover πάνω από το «εξοχικό» και στο «διαδικτυακή έκδοση» από το πρώτο μου σχόλιο.

  Μου αρέσει!

  • Και ξαναείδα το άρθρο στα Νέα, όπως το είχα δει και προχτές, και πάλι δεν βρήκα σύνδεση με εξοχικά.

   Όλο λέω να τσεκάρω αν μπορώ να αλλάξω στο css του θέματος τη μορφοποίηση των λινκ, κι όλο το ξεχνάω. Τώρα, ας πούμε, βλέπω μπάλα.

   Μου αρέσει!

   • Όλο λέω να τσεκάρω αν μπορώ να αλλάξω στο css του θέματος τη μορφοποίηση των λινκ, κι όλο το ξεχνάω.

    Και τώρα που το είδα, θα το ξαναξεχάσω. ΟΚ, γίνεται, αλλά όχι και 15 δολάρια το χρόνο, ρε Matt!

    Μου αρέσει!

 7. Mea culpa

  Το λινκ πάνω ήταν τζούφιο – το σωστό είναι: http://www.schneier.com/blog/archives/2009/07/new_real_estate.html

  Τα Νεα απλώς στα έδειξα πριν μπας και δεν είχες προσέξει οτι ήταν σύνδεσμος – δεν έχει σχέση με εξοχικά. Ξυνό μου βγήκε το αστείο – άλλη φορά θα βάζω αφορματάριστους τους συνδέσμους.

  υγ. Απολίτιστε που ασχολείσαι με μπάλα – εγώ προτιμώ Παντρεμένοι με Παιδιά, Al Bundy ο αφανής ήρωας…

  Μου αρέσει!

  • Μπα, δεν νομίζω ότι ενδιαφέρουν τέτοιες επενδύσεις.

   Είδες, να ασχολούμαστε με τέτοια πεζά πράγματα. Άντε, η ουρά μας έμεινε για το χειμώνα…

   Μου αρέσει!

 8. Σπας κόκκαλα!!!
  Ερώτημα (με κάθε καλή διάθεση): έχουν τα σχόλιά σου (και) τους κατάλληλους αποδέκτες για να πιάσουν τόπο ή απλώς γκρινιάζουμε;

  Μου αρέσει!

 9. Μπορεί να μη γκρινιάζεις συνειδητά, αλλά πες μου πώς χαρακτηρίζεις το γεγονός ότι λες αυτά που λες χωρίς να απευθύνεσαι (ταυτόχρονα και) σε υπεύθυνους του ΥΠΕΞ (και μη μου πεις «σιγά»! – Συμφωνώ, αλλά … ) ή τουλάχιστον σε ΠΟΛΛΟΥΣ αποδέκτες (γιατί -δυστυχώς- δε σε διαβάζουν πολλοί).

  Δεν ξέρω τι έπρεπε να κάνεις. Ούτε κάν ΑΝ ΕΠΡΕΠΕ να κάνεις κάτι. Μια σκέψη (και παρατήρηση) έκανα μόνο.

  (και ΕΠΙΜΕΝΩ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ)

  Μου αρέσει!

  • Δεν αμφιβάλλω για την καλή σου διάθεση.

   Τώρα, αλίμονο αν το ΥΠΕΞ δεν παρακολουθεί τον τύπο -όχι τα μπλογκ, που και γι’ αυτά κοκορεύεται ότι γνωρίζει η υπουργός- παγκοσμίως, και περιμένει να το ενημερώσουν οι πολίτες για θέματα που είναι δημοσιευμένα. Αν μη τι άλλο, τα ονόματα όλου του διπλωματικού προσωπικού με λατινικούς χαρακτήρες θα μπορούσαν να αποτελούν keywords για αντίστοιχα google alerts, και θα φρόντιζε ο σύγχρονος «ρουφιάνος» καθημερινά.

   Από κει και πέρα, δεν θα μάθω εγώ τη δουλειά ούτε στους δημοσιογράφους και τα μμε για το τι είναι σημαντικό να δημοσιευτεί και να ελεγχθεί. Και φυσικά, είναι μάταιος κόπος, αν όχι κίνηση μπούμερανγκ, να απευθυνθώ -επωνύμως ή όχι- στην οποιαδήποτε από τις τέσσερις εξουσίες.

   Ένα κομμάτι από το κέφι μου και τη δημιουργικότητά μου βγαίνει εδώ μέσα. Αν αγγίζει 5, ή 50, ή τους εκάστοτε «υπευθύνους» δεν εξαρτάται μόνο από εμένα. Εξάλλου, αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, όπως είπες και συ, ότι δεν αποτελεί σημαντικό -ή πιασάρικο, όπως θες δες το- θέμα για να τύχει αναπαραγωγής από τους καθωσπρέπει μπλόγκερ.

   Μου αρέσει!

 10. Το θέμα είναι να ενημερωθεί το ΥΠΕΞ με τρόπο τέτοιο που να φαίνεται ότι ενημερώθηκε, κι έτσι να εκτίθεται, αν δεν αντιδράσει. Δεν ξέρω πώς. Μάλλον δημοσίευση σε εφημερίδες (αλλά … δίκιο έχεις για το μπούμερανγκ… και σιγά μην ιδρώσει και τ΄αυτί τους…)

  Χέσε μέσα !!! Έχεις δίκιο.

  Τουλάχιστον συνέχισε να είσαι δημιουργικός και να κάνεις το κέφι σου. :-)

  Μου αρέσει!

 11. Eyvah is a writer and art curator but above all a poet. When we had finished shooting and almost finished talking she took off her sunglasses and she had amazing greenish coloured lenses in. I am beginning to notice how many people are doing this now. It is very effective and it makes you look twice.


  Μου αρέσει!

 12. Συγκινητική η προσπάθεια της κ. πρέσβη να εκπολιτίσει ιθαγενείς. Yποθέτω -καλοπροαίρετα, γιατί παντού ξεφυτρώνουν καχύποπτοι – ότι παρέχει τις υπηρεσίες της εθελοντικά και ανιδιοτελώς. Ή ότι τα όποια έσοδα μπορεί να έχει τα διαθέτει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα ή ΜΚΟ, όπως την δική της καλή ώρα, αφού oι σύζυγoι όσωv διπλωματώv υπηρετoύv στo εξωτερικό απαγoρεύεται vα εργάζovται.

  Κοίταξες τα google analytics του ιστολογίου σου σήμερα; Ρίξε μια ματιά -δεν το λέω για να με παρακολουθήσεις. :)

  Μου αρέσει!

Τι είπες;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.