Φαύλοι κύκλοι ή όχι η αυγουστιάτικη πανσέληνος

Δίνεις, λοιπόν, μια εκατοπενηντάρα για επέκταση εγγύησης next business day στα τρία χρόνια, που έχεις ακούσει, κι έχεις δει κι ο ίδιος, τα καλύτερα γι’ αυτήν. Πας εν γνώσει σου και σε κλειστό λογισμικό, αυτό που θα συναντάς σχεδόν παντού, όπου κι αν βρεθείς, για να μην τρέχεις κάθε φορά τελευταία στιγμή να μπαλώνεις ασυμβατότητες. Κι αφού ο κατασκευαστής δεν δίνει πλέον το αποδεδειγμένα σταθερό λειτουργικό δεκαετίας, πας και συ στο νέο, και πιο κακοχαρακτηρισμένο έβερ, σκας κι άλλα 170 ευρώ εκεί.

Κι «έχεις το κεφάλι σου ήσυχο», κι άσε τον άλλον να σου τη λέει για τα 300, και, που πλήρωσες παραπάνω τζάμπα (καθώς και συ αναρωτιέσαι πως πέρασες το ενάμισι χιλιάρικο· απ’ τα 700 είχες ξεκινήσει…).

Όλα καλά, μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, φυσάει το λάπτοπ, έχει κάνει τα compile του, τα ταξίδια του, τις παρουσιάσεις του, έχουν μπει στην ώρα τους όλες οι ενημερώσεις, τα service pack του, όλα μια χαρά. Κι αχρείαστη η εγγύηση, στα 2/3 πια.
 

 
Γυρνάς σπίτι Παρασκευή βράδυ, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, νάτες μαζεμένες οι ενημερώσεις του μήνα. Ρουτίνα· ένα, δυό, …επτά, οκτώ, επανεκκίνηση για ολοκλήρωση. Βήμα 3 από 3, κι εκεί που περιμένεις τη logon οθόνη, πάρε μια επανεκκίνηση, να σε ζώσουν τα φίδια (όχι τίποτε άλλο, αλλά δεν πάει ούτε δίμηνο που άκουγες στο ντέσκτοπ το μπάιος να σου τραγουδάει μέσα στο σκοτάδι system failed cpu test…system failed cpu test…). Ξανά μανά, λοιπόν τα ίδια, και να ένα ωραιότατο μήνυμα αποτυχίας εγκατάστασης κάποιας ενημέρωσης, συνοδευόμενο από πισωγύρισμα των αλλαγών (revert changes, που λέμε).

baffled...Δε βαριέσαι, λες, θα κατέβηκε τίποτε λειψό ή κατεστραμμένο, θα το ξανακατεβάσω. Logon, λοιπόν, και οι εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη· ιδού ένα λιτό μαύρο ντέσκτοπ, τα μισά πράγματα φορτωμένα, ένα ωραιότατο παράθυρο ενεργοποίησης του λειτουργικού, κι ένα μήνυμα πιθανής πλαστότητάς του (επέσατε θύματα απάτης εσείς…).

Μασάς, δεν μασάς! Ποιος ξέρει τι μπλέξιμο έγινε, το πισωγύρισμα άργησε να φρενάρει μάλλον, κάνεις και το συνηθισμένο σου σχόλιο για την εταιρεία του λειτουργικού, και προχωράς ακάθεκτος. Ενεργοποίηση ζήτησε, ενεργοποίηση θα λάβει. Τι τάχεις στάξει, άλλωστε.

Αμ δε! Προχωράς κατευθυνόμενος από το παράθυρο ενεργοποίησης, καταλήγεις σε κάποια σελίδα στο web, ΟΚ, δεκτόν να χρειάζεται ν’ ανοίξει με το δικό της browser κι όχι με Firefox, και μπήκαμε στον πρώτο φαύλο κύκλοΗ σελίδα σε ξαναστέλνει στην καρτέλα ιδιοτήτων του συστήματος. Μα από κει είχες πάει στη σελίδα, μόλις πριν!!!

Μερικά γαμοσταυρίδια, αλλά υπομονή. Τι άλλη επιλογή σου δίνεται; ααα, να επιχειρήσω «αλλαγή κλειδιού», για να κάνω ταυτοποίηση του λειτουργικού, που να, μου το δείχνει και με εικόνα («ναι, ω εταιρεία, το κατάλαβα, δεν είμαι τόσο ηλίθιος»), είναι στο στίκερ στον πάτο του λάπτοπ…

Εκεί ξέρεις ότι τα προγνωστικά σου είναι μηδαμινά, καθώς η σχετική πρακτική των εταιρειών είναι γνωστή. Σιγά που θα κάθονται να περάσουν σε κάθε ένα μηχάνημα λειτουργικό με διαφορετικό κλειδί. Αντίγραφα της ίδιας βασικής, ανά μοντέλο, εγκατάστασης περνάνε στο σκληρό, όλα με το ίδιο κλειδί, κι απλώς κολλάνε διαφορετικά στίκερ μετά. Έτσι κι αλλιώς τα δισκάκια επαναφοράς συστήματος που σου δίνουν, ή η αντίστοιχη διαμέριση του σκληρού, από την ίδια κόπια έχουν βγει.

Αλλά λες, δεν το δοκιμάζεις κι αυτό, μια στις χίλιες μπορεί νάναι το δικό σου κλειδί κολλημένο τελικά. Και τζίφος

Η next business day αργεί ακόμη 58 ώρες, μερικοί ακόμη άσκοποι κύκλοι, απλώς ανεβάζουν τον εκνευρισμό, οπότε πρέπει να καταστρωθεί σχέδιο. Πρώτον, να επιχειρήσεις να περάσεις τις ενημερώσεις που απέτυχαν. Αμυδρή ελπίδα, ευσεβής πόθος καλύτερα, ότι αυτό θα φτιάξει και την ενεργοποίηση του λειτουργικού (καμία λογική, αλλά λέμε…). Τζίφος, revert, revert, και ξανά revert…

Σκέφτεσαι τη λέξη cache, τι ξέρεις γι’ αυτήν; Ω ναι, ό,τι έχει κατεβεί, χρησιμοποιείται για να μην ξαναστρεσαριστούν στο ελάχιστο οι σέρβερ… Λίγο γκούγκλισμα και να το αποτέλεσμα. Πρέπει να αδειάσεις ένα φάκελο όπου κατεβαίνουν κομμάτια και πληροφορίες για τις ενημερώσεις. Μετά θα ξανακατέβουν πλήρως και σωστά αυτά που πρέπει. Όσο τάδατε σεις, φάνηκαν κι εδώ.

still baffledΕπόμενο βήμα· πισωγύρισμα αυτό, εσύ να δεις ντεζαβί. Τι την έχει την επαναφορά συστήματος το λειτουργικό; που μάλιστα έφτιαξε κατάλληλο σημείο πριν ακριβώς τ’ αυγουστιάτικα δώρα! Μια και δυο, εφαρμογή το σχέδιο: «εμπρός, λοιπόν, καλό μου λάπτοπ. Γύρνα στην Παρασκευή στις 9 και»… Αμ δε, δε θέλει. Πας σε «ασφαλή λειτουργία», τώρα μπορεί. Κι έτσι κατάφερες να γυρίσεις «πριν την καταστροφή»… Καλά μην φας, έχει γλάρο. Ναι, οι ενημερώσεις του Αυγούστου είναι όλες στο περίμενε ξανά, όόόχι, το λειτουργικό δεν είναι ενεργοποιημένο.

Ο επιμένων, νικά. Δεν έχεις λειτουργικό ενεργοποιημένο, όμως θα το έχεις ενημερωμένο. Μια δυο, κατεβάζεις τα αυτοτελή αρχεία των ενημερώσεων, τι παριστάνεις τον αντιμινιστράτορα, άλλωστε. Σβήσιμο φακέλου κατεβασμένων ενημερώσεων, μία μία πέρασμα τοπικό, επανεκκινήσεις, ωραία, και, ναι, κυρίες και κύριοι, ενημερώθηκε ο ύστατος.

Και τώρα, περίμενε να πάει Δευτέρα. Άσκοπα γκουγκλίζεις, άσκοπα ξαναδοκιμάζεις, κι εκνευρίζεσαι. Χαλάρωσε· θυμήσου, έχεις στάξει την τρακοσάρα και για τέτοιες περιπτώσεις.

Συνεχίζεται

 
Το σκίτσο είναι από το xkcd.com, προσαρμοσμένο

Advertisements

#%ce%b3%ce%b3%ce%b3%ce%ba%ce%ba%ce%ba%cf%81%cf%81%cf%81%cf%81