Της νύχτας τα καμώματα…

Εκεί που πάω για ύπνο χτες, πέφτω πάνω σ’ έναν χαρακτηριστικό Βρετανό τύπο, ταξιδιώτη με γκαμήλες, τραίνα, βάρκες, να διασχίζει τη Βόρεια Αφρική, ενώ μια άλλη τυπική φωνή διαβάζει αποσπάσματα ενός παλιού ταξιδιωτικού ημερολογίου. Το πρόγραμμα λέει ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, Λατρεία για ταξίδια, άντε να βγάλεις άκρη.

Γρήγορα διαπιστώνω ότι ο σύγχρονος ταξιδιώτης είναι ένας Αραβολόγος συγγραφέας με έδρα τη Σάναα στην Υεμένη, που ακολουθεί τα βήματα του Ίμπν Μπατούτα, ενός Μαροκινού Βερβερίνου λόγιου του 14ου αιώνα (κι όχι ενός μανταρινιού, βέβαια) που μέσα σε τριάντα χρόνια κατάφερε να ταξιδέψει σε όλον τον μουσουλμανικό κόσμο τότε, και παραπέρα: σχεδόν όλη την υπερσαχάρια Αφρική από δύση μέχρι ανατολή, Μέση Ανατολή, Βουλγαρία, μέρος της Ρωσίας και Ουκρανίας, Τουρκία, Κεντρική Ασία (όχι στην Κιργισία δεν έφτασε η αφεντιά του), μέχρι την Ινδία, τα Ιμαλάια και την Κίνα, κι όλα αυτά σε αδιάκοπο ζιγκ ζαγκ 120.000 χλμ. συνολικά.

Ibn through AfghanistanΕπρόκειτο για σειρά 3 επεισοδίων του National Geographic (αρχικά του BBC), που έδειξε σερί το συνδρομητικό κανάλι, με συνέπεια ένα ευχάριστο ξενύχτι ως τις 5:00.

Σκέφτομαι ότι 10-15 χρόνια πριν, θα έβλεπα κάτι αντίστοιχο, την επόμενη μέρα θα σκεφτόμουν να βάλω στο πρόγραμμα μια επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη, ή σε κάποιο φίλο ειδικό, με μεγαλύτερη πιθανότητα να έμενα τελικά στα σχέδια, καθώς η καθημερινότητα θα με αποσπούσε σε άλλες δραστηριότητες. Μακαρίζω, λοιπόν, την τεχνολογία των υπολογιστών, ακόμη κι αν ως λευκή ή μαύρη συσκευή είναι σε βρεφικό στάδιο, που μου δίνει τη δυνατότητα να βρω μια σειρά από ενδιαφέρουσες πληροφορίες άμεσα, στην άνεση του γραφείου μου, και να περιμένω ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και σχόλια από γνωστούς που τυχαίνει να ασχολούνται με σχετικά αντικείμενα.

Αισθάνομαι τυχερός που υπάρχουν εργαλεία σαν το Google Earth και χαρτογράφοι με μεράκι για να μου δείξουν ολόκληρο το ταξίδι (τα ταξίδια καλύτερα) στην οθόνη μου.

Από την άλλη μεριά, αναρωτιέμαι τι κάνουμε τόσο στραβά, και δεν μπορούμε να δείξουμε αυτόν τον θαυμαστό κόσμο στα παιδιά μας, που μένουν στο copy-paste, τα mp3, τα παιχνίδια, το facebook, και το hi-5, πιθηκάκια, που περιορίζονται στην καθημερινή επανάληψη μηχανικών κινήσεων, δίνοντας, μάλιστα, στους περισσότερους γονείς την εντύπωση μικρών Αϊνστάιν!

Κι επειδή το βιβλίο είναι πάντα βιβλίο, στα ελληνικά υπάρχουν τα Ταξίδια στην Ασία και την Αφρική 1325-1354 (δεν έχω ιδέα για την ποιότητα της μετάφρασης).

 
Επιτέλους, σουλουπώθηκε το σάιτ του βιβλιονέτ.

Τα λάπτοπ με τα πιντιέφ -ω, ναι, φυσικά και κλειστό φορμά θα διαλέγανε- μας μάραναν· βρήκαμε άλλοθι για τον οεδβ. Στο τέλος,θα μας πουν ότι είναι και πιο οικολογικό να διαβάζουν τα παιδιά στο μόνιτορ…

Advertisements

#ibn-battuta, #ibn-battutah, #rihla, #youtube