Παραδοσιακές αερολογίες ΔΕΘ

Κωνσταντίνος, ανιψιός Κωνσταντίνου, Καραμανλής:
politicians' talk (Karamanlis)

Γεώργιος, υιός Ανδρέα, εγγονός Γεωργίου, Παπανδρέου:
politicians' talk (Papandreou jr.)

Οι 100 συχνότερες λέξεις, χωρίς διάκριση πεζων και κεφαλαίων, στις «παραδοσιακές» ομιλίες Πρωθυπουργού και αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Πέρα από τις κοινές, κατά Wordle, λέξεις (βλέπε stop words), αφαιρέθηκαν και οι λέξεις είναι, κυρίες, κύριοι.

Τα μεγέθη είναι σχετικά μεν, αλλά χωριστά για κάθε ομιλία, οπότε παρατίθενται μερικά απόλυτα νούμερα για τα μέγιστα:

Ομιλία Καραμανλή: αλλά 16, ένα 14, κρίση 14, ευρώ 13, κρίσης 11, κατά 11, οικονομία 10, οικονομίας 9, ανάπτυξη 9, ούτε 9, εθνικό 9

Ομιλία Παπανδρέου: κράτος 24, κάθε 24, μια 21, ένα 20, μαζί 17, Ελλάδα 15, μπορεί 15, πολίτη 14, χώρα 14, ώστε 11, τέλος 11, χώρας 10, αλλά 10, οικονομίας 10, ανάπτυξης 9, οικονομία 8, ανάπτυξη 8

Οι λιγότερο εμφανιζόμενες λέξεις στις συχνότερες 100, και για τις δύο ομιλίες, είχαν από 4 εμφανίσεις.

 
Ο Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε 37θα και 31 αρνητικά δεν, έναντι 90 και 44, αντίστοιχα, στην ομιλία του κ. Παπανδρέου. Τα πρωθυπουργικά θα ήταν η 16η απολύτως συχνότερη λέξη που χρησιμοποίησε, ενώ τα Παπανδρεϊκά θα ήταν η απολύτως πιο συχνή λέξη στην ομιλία του.

Η δεύτερη ομιλία ήταν 20% μεγαλύτερη της πρώτης (5.200 λέξεις, έναντι 4.200), κυρίως, όμως, λόγω περισσότερων stop words (2.000 έναντι 1.400, με συχνότητα μεγαλύτερη της πιο συχνής λέξης από τις υπόλοιπες –κράτος και αλλά, αντίστοιχα). Ο κ. Καραμανλής μίλησε 130 φορές σε πρώτο πληθυντικό (χρησιμοποιώντας 1 φορά το εμείς και 38 το μας) και 20 φορές σε πρώτο ενικό (χωρίς να χρησιμοποιήσει το εγώ, αλλά χρησιμοποιώντας 9 φορές το μου). Αντίστοιχα, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μίλησε 90 φορές σε πρώτο πληθυντικό (χρησιμοποιώντας 5 φορές το εμείς και καμία το μας) και 15 φορές σε πρώτο ενικό (χωρίς να χρησιμοποιήσει το εγώ ή το μου).

 
Και του χρόνου, με υγεία, να ξοδέψουμε πάλι μερικά εκατομμύρια ευρώ για την «αγορά της Θεσσαλονίκης» (κυρίως, 10-15 εκάστοτε κολλητούς).

Advertisements

4 Replies to “Παραδοσιακές αερολογίες ΔΕΘ”

 1. Μπράβο Stazybo, πολύ καλό…

  (Θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε και επικάλυψη θεμάτων ή πιο συχνά χρησιμοποιούμενες εκφράσεις απο ένα σύνολο απο προηγούμενες ομιλίες. Αυτόματη δημιουργία ‘λεξικού’ clicheδιών :-) )

  Μου αρέσει!

  1. Υπάρχει κάτι σχετικό, εις διπλούν· αν γκουγκλίσεις θα τα βρεις. Ένα κείμενο πολιτικού, με εναλλακτικές φράσεις, και μια γεννήτρια αιτιολόγησης θετικής και αρνητικής ψήφου για εκλεκτορικά μελών ΔΕΠ.

   Μου αρέσει!

 2. «Και του χρόνου, με υγεία, να ξοδέψουμε πάλι μερικά εκατομμύρια ευρώ για την «αγορά της Θεσσαλονίκης» (κυρίως, 10-15 εκάστοτε κολλητούς).»

  eisai ratsisths re, ama ta 3odeyame gia thn Krhth 8a ekanes thn papia ;-)

  Μου αρέσει!

 3. Καλό! Σαν σινεμασκόπ!
  Αυτο που παρατηρησα ειναι ότι ο κ. Παπαδρέου είπε «επικείμενες εκλογές», ενώ ο κ. Καραμανλής είχε αναφερθεί σε παλιότερη ομιλία του σε «επερχόμενες εκλογές» -πράγμα που είχα σχολιάσει στο μπλογκ μου ή κάπου αλλού, πού να θυμάμαι!
  Μάλλον, σε αυτή τη φάση, έχει καλύτερο γνώστη της γλώσσας ο κ. Παπανδρέου για να συντάσσει/διορθώνει τους λόγους του, απο αυτόν που διαθέτει ο κ. Καραμανλής.
  Τελικά, αν το σκεφτεί κανείς, ψηφίζουμε ενδυματολόγο, κουρέα, λογογράφο, κλπ επαγγελματίες…
  [πρόσεξε κανείς την -ελαφρά και προσεγμένη- αλλαγή της κόμμωσης Καρατζαφύρερ;]

  Μου αρέσει!

Τι είπες;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s