Φέτα – βραδύτητα για το μέλλον


Δεν θέλω να μπω σε ξένα χωράφια, υπάρχουν, ευτυχώς, εξαίρετοι ειδικοί που χρησιμοποιούν ως μέσο το web, για να τους διαβάζουμε και να συζητούμε για τα γλωσσικά*. Όμως, μούχει ηχήσει πολύ άσχημα από την πρώτη στιγμή -κανένα εξάμηνο (;), τώρα- αυτή η επιχειρούμενη μετωνυμία «φέτας» και «υπομονής» ή «βραδύτητας».

Πολύ ευφάνταστο ή πολύ τεμπέλη βρίσκω το σεναριογράφο – διαφημιστή. Ξεπατικώνει την αντίστοιχη ιδέα από την ωρίμανση των ουίσκι στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, και δημιουργεί ένα κατασκεύασμα που πολύ απλά δεν υπάρχει, φτιάχνει κάτι το ψεύτικο. Πείτε μου, αγαπητοί επισκέπτες, ότι τη συγκεκριμένη μετωνυμία την έχετε ακούσει έστω και μία φορά πριν την εμφάνιση της διαφήμισης, και θα γίνω ρόμπα εδώ για δεύτερη ή τρίτη φορά…

Κι αυτό που θέλω να πω, και γι’ αυτό αυτή η ανάρτηση, είναι ότι, παρότι ανύπαρκτο σχήμα, το βλέπω να περνάει λίγο λίγο στον προφορικό λόγο και στο web. Έχουμε τα πρώτα ανέκδοτα Καραμανλή – φέτας, αντίστοιχης φαντασίας με του διαφημιστή.

Αφήνω, λοιπόν, το ποστάκιον ως παρακαταθήκη, για να επιστρέψω σε ένα, δύο, ή πέντε χρόνια και να δω, αν όντως έχει περάσει στη γλώσσα κάτι αρχικά ανύπαρκτο.

Όχι ότι το κρίνω αρνητικά, αν γίνει, ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά θα είναι. Δεν έχω πρόχειρα παραδείγματα στο νου τώρα, αλλά θαρρώ κι άλλα σλόγκαν έχουν περάσει πιο μπροστά, κι άλλα ανύπαρκτα. Με εκνευρίζει λίγο ο διαφημιστής, αλλά αυτόν δεν τον πληρώνω εγώ (τον πληρώνω, δηλαδή, μέσα στην τιμή το κιλό, αλλά δε σημαίνει ότι έχω και λόγο, εξαιτίας αυτού).

 

  • δεν βάζω λινκ, γιατί θάπρεπε να φτάσω στα δέκα, ή παραπάνω… Στο blogroll δεξιά, είναι οι περισσότεροι.
Advertisements

#%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ae%ce%bc%ce%b9%cf%83%ce%b7, #youtube