Σχολικές Γιορτές στον 21ο αιώνα

40

Είδα τον ανιψιό μου τις προάλλες κι ήρθε η κουβέντα -την έφερε ο ίδιος, δηλαδή- στη γιορτή του λυκείου του για την 28η Οκτωβρίου.

Ήταν ενθουσιασμένος. Είχε μεν απονομές αριστείων και βραβείων και ορισμό σημαιοφόρου και παραστατών (δεν ήταν πουθενά, άλλος ένας λόγος να τα βαριέται παραπάνω αυτά…), είχε και τον εθνικό ύμνο στο τέλος, πριν το ρίξουν σε πηδηχτούς και πεντοζάληδες, και βγουν σε κοινή θέα οι αφαλοί των κοριτσιών και οι πεινασμένοι, κάτω από τα στενά παντελόνια, φαλλοί των αγοριών, όμως ο ενθουσιασμός ήταν για το ενδιάμεσο· δεν είχε καθόλου ποιήματα και σκετσάκια.

Αντ’ αυτών, «νέες τεχνολογίες» και στη γιορτή· λάπτοπ, προβολέας και… έτοιμο το υποκατάστατο της τηλεόρασης. Μου έλεγε ότι το ίδιο κάνουν μερικοί καθηγητές και στο μάθημα. Με λάπτοπ και προτζέκτορα, τους δείχνουν χάρτες στην ιστορία, σκετσάκια στα αγγλικά. Μέχρι και κάτι ντοκιμαντέρ στα θρησκευτικά. Να πώς μια κατεξοχήν διαδραστική τεχνολογία περιορίζεται στη γραμμική μονόδρομη παρουσίαση ενός ντοκιμαντέρ, στην κονσέρβα (δεν του τόπα).

 
Ο ενθουσιασμός του για τη γιορτή, λοιπόν, δεν ήταν στον προτζέκτορα. Από τα λεγόμενά του, τον είχε φάει με το κουτάλι. Ήταν στο περιεχόμενο, στο εικοσάλεπτο ντοκιμαντέρ που τους έδειξαν. Αποδείχτηκε ότι είχε ανοίξει την κουβέντα, μόνο και μόνο για να με τσεκάρει στην ιστορία. Και ομολογώ ότι με ισοπέδωσε. Τι του είχε μείνει;

  • Ο Μεταξάς είχε πει προφορικά να υποχωρήσουμε να περιμένουμε τους Ιταλούς μέσα στην Ελλάδα, αλλά ευτυχώς ο Έλληνας στρατηγός στην Ήπειρο -δε θυμόταν όνομα- παράκουσε τους ανωτέρους του, κι έτσι τους πήραμε στο φαλάγγι τους μακαρονάδες.
  • Οι Γερμανοί μας επιτέθηκαν, γιατί όχι μόνο αποκρούσαμε την Ιταλία, αλλά γιατί η τελευταία κινδύνευε άμεσα από την Ελλάδα (δεν διευκρίνησε πώς· θα μπαίναμε στη Ρώμη;). Για απόδειξη, μου είπε, τους βουλιάζαμε και τα πλοία τους.

Και το κορυφαίο:

  • Υπήρξαμε ιδιαίτερα αλληλέγγυοι προς τους Εβραίους συμπατριώτες μας. Οικογένειες χριστιανών έκρυψαν ένα σωρό μικρά ελληνόπουλα εβραϊκής καταγωγής, τα οποία έζησαν, μεγάλωσαν και… ζουν ανάμεσά μας, μάλλον ανίδεα για το γεγονός (δεν μου το ξεκαθάρισε καλά).

 

Ήταν ιδιαίτερα προκλητικά όλα αυτά, οπότε μαζί με ό,τι ακόμη θυμόταν, έψαξα και βρήκα πως, πράγματι, όλα παρουσιάζονται και λέγονται στη σειρά DVD του ΣΚΑΪ «Οι αγώνες των Ελλήνων». Μόνο που δεν μπόρεσα να αναγνωρίσω τον αφηγητή· είναι ο ίδιος ο Θάνος Βερέμης, θαρρώ επιστημονικός υπεύθυνος του εγχειρήματος, ή ο Γ. Π. Μαλούχος;

Advertisements

#audio