«Άλλος δρόμος δεν υπήρχε» Προβολή στο Ηράκλειο

Με πρωτοβουλία της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Ηρακλείου, της Ένωσης Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου, του Μουσείου παραδοσιακής ζωής & λαϊκού πολιτισμού Κρήτης «Λυχνοστάτης» και της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα Ανδρόγεω, πραγματοποιείται εκδήλωση και προβολή της βραβευμένης ταινίας-ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη «Άλλος Δρόμος δεν υπήρχε». Για την ταινία θα μιλήσει ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρωνίτης, ενώ θα παρευρίσκονται ο σκηνοθέτης Σταύρος Ψυλλάκης και τα κεντρικά πρόσωπα του ντοκιμαντέρ, οι οποίοι θα συνομιλήσουν με το κοινό.

Από τη σχετική πρόσκληση:

«Ο Άλλος δρόμος δεν υπήρχε», που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Νίκου και της Αργυρώς Κοκοβλή, «δεν είναι ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ αλλά μια ταινία χαρτογράφησης της ανθρώπινης ύπαρξης. Πάντα με απασχολούσαν οι οριακές καταστάσεις που είναι γεμάτες ηθικά διλήμματα». Με τα λόγια αυτά ιχνογραφεί την ταινία ο δημιουργός της κ. Σταύρος Ψυλλάκης. Αναφέρεται στις συγκλονιστικές περιπέτειες που βίωσε ένα τμήμα του Δημοκρατικού Στρατού στην Κρήτη όταν ο εμφύλιος στην υπόλοιπη Ελλάδα είχε ήδη λήξει.

Παράνομοι και επικηρυγμένοι αντάρτες (6 άνδρες και 2 γυναίκες έμειναν τελικά) κρύβονταν για 14 περίπου χρόνια στον Ν. Χανίων, ανασυγκροτώντας τις παράνομες οργανώσεις. Το 1962, 6 από αυτούς δραπέτευσαν, μέσω Ιταλίας, στην Τασκένδη. Οι 3 (ο Νίκος, η Αργυρώ Κοκοβλή και ο Γιάννης Λιονάκης) ζουν και αποτελούν τα κεντρικά πρόσωπα του ντοκιμαντέρ. Στην ταινία παρακολουθούμε το «θαύμα» της αντοχής των τσακισμένων υπολειμμάτων του Δημοκρατικού Στρατού και την αυτοθυσία των απλών ανθρώπων που τους έκρυβαν τόσα χρόνια. «Πρωταγωνιστές» και «αφανείς» αυτής της ιστορίας, εξίσου φωτεινοί και δυσεύρετοι, πέρα από ιδεολογίες, ενσαρκώνουν κάτι πολύ σημαντικό: βαθιά προσήλωση στον ίδιο τον άνθρωπο και στην αξιοπρέπειά του. Κι αυτό είναι το θέμα της ταινίας.

Οι άνθρωποι αυτοί που έζησαν σε απίστευτες για τα σημερινά δεδομένα συνθήκες έδωσαν έναν αγώνα αξιοπρέπειας κι ένα παράδειγμα στάσης ζωής, δυσεύρετα στην εποχή μας.

Προσωπικά, θα την προτιμούσα σε κινηματογραφική αίθουσα, αλλά πιθανόν δεν ήταν εφικτό.

#%ce%bb%ce%b5%ce%b2%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%b3%ce%ad%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%cf%81%ce%ae%cf%84%ce%b7, #youtube