Χυδαιότητες

Εφημερίδα Μακεδονία, 10-01-1975Τέτοιες μέρες κάθε χρόνο, το γνωστό συνονθύλευμα ακροδεξιών, εθνικιστών, φασιστών και ηλιθίων (στους τελευταίους και μερίδα δεξιών και κεντροδεξιών οπαδών της κοινοβουλευτικής τάξης)* έρχεται, εμμέσως ή ευθέως, να χλευάσει τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και να αμφισβητήσει την αστυνομική και στρατιωτική βία των ημερών, μαζί και τα θύματά της.

Σε αυτό το τελευταίο και μόνο στέκομαι, καθώς φανερώνει όχι μόνο την ηλιθιότητα** αλλά τη χυδαιότητα των υποκειμένων αυτών. Χυδαία, ακριβώς, και η εμφανιζόμενη από το 2005 προσπάθεια αναγωγής σε δήθεν απάτη της αριστεράς, ή σε δήθεν αστικό μύθο, της θλιβερής ιστορίας ενός ψωνισμένου τύπου, που έληξε ήδη από το 1975. Την οποία χρησιμοποιούν μαζί με άλλα τερτίπια, σαν τη μέγιστη απόσταση από το κτίριο του πολυτεχνείου, για να μηδενίσουν, ει δυνατόν, τον αριθμό των θυμάτων.

Χωρίς να παραβλέψουμε, βέβαια, ότι η στάση πρωταγωνιστών και «πρωταγωνιστών» των ημερών, και πολιτικών φορέων, ειδικευμένων στο εκ των υστέρων καπέλωμα, κάνουν το έργο τους ακόμη ευκολότερο.

 
Απλώς, μην μασάτε σε τέτοιες χυδαιότητες! Άλλο πράγμα, ένα ψώνιο και η ευκολοπιστία κομμάτων, τύπου, και λαού στο κλίμα της εποχής, κι άλλο η αληθινή βία, τα πραγματικά θύματα και οι απατεώνες.

 
Όσο για το ίδιο το Πολυτεχνείο, θα αντιγράψω το Ραφαηλίδη, μέσω ντόκτορα:

Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η εξέγερση του Πολυτεχνείου ονομάστηκε έπος. Τούτη η αυθόρμητη παθητική αντίσταση στη χούντα έχει μάλλον έναν λυρικό παρά έναν επικό χαρακτήρα. Και η επέλαση των τανκς κατά των νεαρών αόπλων έχει περισσότερη σχέση με γκραν κινιόλ μέσα στη νύχτα παρά με έπος.

 

  • όχι υποχρεωτικά ξένα μεταξύ τους σύνολα

** γι’ αυτό ίσως να είναι και λιγότερο υπεύθυνοι, καθώς φύση, γονείς και περιβάλλον έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή.

#%ce%b7%ce%bb%ce%ad%ce%bd%ce%b9%ce%b1, #%ce%b7%ce%bb%ce%ad%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%85, #%ce%b9%cf%89%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%b7%ce%bb%ce%b9%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82, #%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%85%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%b5%ce%af%ce%bf