Plonk για το WordPress

xkcd online communities

Γουστάρεις πολύ ένα στέκι, τους θαμώνες του, την ατμόσφαιρά του, αυτά που σου δίνει, κι αυτά που δίνεις εσύ. Όμως είναι και δυο-τρεις εκεί μέσα που δεν αντέχεις, που σου χαλάνε πολύ συχνά το κλίμα. Έχεις προσπαθήσει καλόπιστα και να συνεννοηθείς, και να τους αγνοήσεις. Δεν γίνεται όμως. Κι όλοι είστε ισότιμοι, όλοι λέτε το μακρύ σας και το κοντό σας· ακόμη κι αν κάνεις πως δεν τους ακούς, θα τους πάρει τ΄ αυτί σου, γιατί στο ίδιο τραπέζι έχει κι άλλους συνδαιτυμόνες.

Τι κάνεις, λοιπόν; Ν’ αφήσεις το στέκι εξαιτίας τους είναι η τελευταία λύση, να χάνεις την ηρεμία σου φαίνεται τελικά αναπόφευκτο. Δεν έχεις και το δικαίωμα να αποφασίζεις εσύ ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν απ’ το στέκι.

Στα παλιά τα χρόνια, τη βγάζαμε στις BBS, και μετά στα newsgroup του usenet. Η επικοινωνία ήταν το ίδιο ασύγχρονη και του τύπου ένας προς όλους με το σημερινό σχολιασμό στα ιστολόγια, και με τα φόρουμ, με τη βασική διαφορά ότι δεν υπήρχε κεντρικός έλεγχος· moderation, ντε, ή αυτός ήταν πολύ διακριτικός. Ό,τι έλεγες -έγραφες- ανέβαινε στο σέρβερ του γκρουπ αυτούσιο για πάντα. Υπήρχε ένα σύνολο από «άγραφους κανόνες», που γρήγορα χρειάστηκε να γραφούν, μέσα στο netiquette, για όσους ήταν αναγκαία και αυτή ακόμη η κωδικοποίηση της κοινής λογικής, κι από κει και πέρα ο καθένας διάλεγε όποιο στέκι ήθελε και συμπεριφερόταν όπως νόμιζε.

Ευτυχώς, λοιπόν, εκείνα τα αρχαία χρόνια είχαμε τα killfile. Μία, δύο, τρεις,  για όποιον ήταν φανερό ότι η περαιτέρω συνύπαρξη ήταν μάταια, ο δρόμος για τον πάτο του κουβά ερχόταν με ένα ηχηρό *plonk*.  Κάθε ανάρτηση από το συγκεκριμένο χρήστη, ή με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, έπεφτε στο κατάλληλο φίλτρο, και δεν έφτανε σε σένα ποτέ. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της κίνησης ήταν άμεσα. Λιγότερος θόρυβος, ξανακερδισμένη ηρεμία, ενασχόληση με τα ουσιαστικά.

There are idiots everywhere, and this is why *plonk* is needed.

Ο ph7 (ούτε χημικός, ούτε ο Peter Hammill) μας χαρίζει το killfile στο wordpress.com. Εγκαταστήστε πρώτα το greasemonkey extension στον firefox, αν δεν το έχετε ήδη. Μετά, ζητήστε την εγκατάσταση του σκριπτ plonk4wp plonk4wp. Έτοιμοι. Το σκριπτ ενεργοποιείται σε κάθε blog του wordpress.com.

Ενώ, λοιπόν, είστε σε ένα τέτοιο, κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο της μαϊμούς και από το User Script Commands… επιλέξτε Edit wordpress ‘plonklist’. Εδώ είναι η λίστα των ανεπιθύμητων θορυβούντων. (Αντι)γράψτε τα ονόματά τους, χωρίζοντάς τα με κόμμα. Δεν θα τους ξαναδείτε μπροστά σας σε οποιοδήποτε μπλογκ του wordpress.com. Στη θέση των σχολίων τους θα υπάρχει λίγο κενό διάστημα, ενώ η πιθανή υπάρχουσα αρίθμηση των σχολίων δεν θα χαλάει. Οι θορυβούντες απαλείφονται επίσης και από τα πρόσφατα σχόλια στο sidebar.

Το σκριπτ έχει δοκιμαστεί επιτυχώς με αρκετά theme: Redoable Lite, Andreas09, Kubrick, Mistylook, Sunburn, Grid Focus. Προς το παρόν δεν λειτουργεί με τα Cutline, Freshy, Tarski, ChaosTheory. Σε επόμενη έκδοση θα μας απαλλάξει και από το θόρυβο στο tvxs και στα μπλογκ του blogger.

ph7, ευχαριστούμε!

ΥΓ. Θυμηθείτε να τους φιλτράρετε και στα ηλεμηνύματα που παίρνετε, με την εγγραφή σας σε ειδοποιήσεις για το σχολιασμό.
Όταν σας έρθει η περιέργεια, για το τι χάνετε (999 φορές στις 1000 τίποτε, τέτοιοι τύποι σπανίως συνεισφέρουν στη συζήτηση), μπορείτε να απενεργοποιήσετε προσωρινά είτε μόνο το συγκεκριμένο σκριπτ (δεξί κλικ, στη μαϊμού και «ξετικάρισμα»), ή τη μαϊμού ολόκληρη (κλικ και θα θαμπώσει).

ΥΓ2. Αρκετοί από εσάς δεν έχετε αντιληφθεί ότι η Google, και το Google Chrome μαζί, έχουν πάψει από χρόνια να είναι no evil. Μέχρι να το καταλάβετε, χρησιμοποιείτε το Tampermonkey και για το plonk4wp.

19 thoughts on “Plonk για το WordPress

  1. Αν και εξαρτάται από τις περιστάσεις, δεν θα ήταν πιο πρακτικό αντι για blacklist να χρησιμοποιηθεί whitelist;

    Μου αρέσει!

    • Ε, αν κάτσουμε να το αναλύσουμε θα δούμε διάφορες περιπτώσεις, και μπορεί να φτάσουμε μέχρι και σε δίκτυα εμπιστοσύνης· ας το αφήσουμε στην έρευνα αυτό προς το παρόν (αλλά και στον firefox 4). Ας υποθέσουμε προς το παρόν ότι ο εκάστοτε νοικοκύρης έχει κάνει την επιλογή να κόβει τα ανώνυμα σχόλια, κι ότι δεν υπάρχουν συνώνυμοι χρήστες· λογικά αναμένεις λιγότερους για κόψιμο, παρά για συνομιλητές (αλλιώς, μάλλον το πρόβλημα είσαι εσύ…). Επίσης, με λίγο copy paste εύκολα φτιάχνεις διαφορετική λίστα ανά μπλογκ.

      Μου αρέσει!

  2. Γεια,
    εγκατέστησα το Greasemonkey,και το plonk4wp. Ωστόσο, αν και είμαι σε σελίδα του wordpress, το μενου User Script Commands μου βγαίνει γκριζαρισμένο. Ενοοείται πως έχω κάνει επανεκκίνηση, μάλιστα 2-3.

    Καμιά ιδέα;

    (Είμαι σε linux, με την ευκαιρία, αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να επηρεάζει τον Firefox)

    Μου αρέσει!

  3. Παίζει σε λίνουξ μια χαρά! Έχεις άλλα addons; Μπορείς να τα απενεργοποιήσεις προσωρινά, ώστε να τρέχει μόνο η μαΐμού; να διαπιστώσεις αν υπάρχει αστμφωνία με κάποιο από τα άλλα;

    Κάτι άλλο που μπορώ να υποθέσω, είναι μήπως δεν έχεις δικαιώματα να γράψεις εκεί ποθ σώζεται το plonklist;

    Μου αρέσει!

    • Απενεργοποίησα τα υπόλοιπα addons, κι έκανα επανεκκίνηση του Firefox. Δυστυχώς παραμένει απενεργοποιημένη.

      Για τα δικαίωματα, δεν ξέρω. Λογικά, μέσα στο /home μου πρέπει να σώζει.

      Μου αρέσει!

  4. Αν έχεις εγκαταστήσει το greasemonkey από αποθετήριο, απεγκατέστησέ το, και βάλτο από εδώ:
    https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/greasemonkey/

    Δοκίμασες αν δουλεύει το script σε νέο, καθαρό, προφίλ,μήπως σκαλώνει κάπου αλλού; Από terminal γράψε: firefox -P

    Φτιάξε ένα προφίλ, κάντο προσωρινά default, βάλε το greasemonkey και το plonk4wp και δες τι γίνεται…

    Μου αρέσει!

Τι είπες;

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.