Ένα μικρό λάθος στην αρχή θα παραγάγει ένα τεράστιο στο τέλος

… και στα μαθηματικά, πράγματι, όπως λέει ο Ανρί Πουανκαρέ, μπορεί να είναι μοιραίο.

Ας πούμε τώρα, ότι είσαι εκπαιδευτικός, παιδαγωγός παναπεί, ή σύμβουλος, ή επαγγελματίας σε κάποια τεχνολογία, έτσι, ή αλλιώς, δηλαδή, ειδικός. Ταυτόχρονα, είσαι και «σκεπτόμενος πολίτης».

Διαβάζεις, λοιπόν, ένα κείμενο που περιέχει και μετακείμενο. Το δεύτερο σημαίνει πληροφορία σχετικά με το πρώτο, το ίδιο το κείμενο. Ο κανόνας λέει ότι η πρώτη τέτοια μεταπληροφορία καλό είναι να ενημερώνει τον αναγνώστη για τη διάλεκτο στην οποία είναι γραμμένο το κείμενο, κάτι που, προφανώς, καθορίζει συγκεκριμένους κανόνες γραμματικής και συντακτικού, που οφείλουν να τηρηθούν. Πάρε για παράδειγμα, να λέει η πληροφορία αυτή ότι το κείμενο είναι σε απλή καθαρεύουσα· θα περιμένεις υποτακτικές με ήτα, θηλυκά σε -ις, κι όχι -η, εμπρόθετα με ξεχασμένες προθέσεις, κ.ο.κ.

Σημειωτέον ότι, καθώς όλες οι διάλεκτοι την ίδια γλώσσα έχουν αφετηρία, εσύ μπορείς να διαβάσεις, να κατανοήσεις, να αντιγράψεις το κείμενο, είτε είναι, ας πούμε, γραμμένο σε δημοτική, είτε σε απλή, είτε σε αρχαΐζουσα καθαρεύουσα. Άλλωστε, τι σόι ειδικός είσαι!

Ως «σκεπτόμενος πολίτης», λοιπόν, λες να κρίνεις, να βαθμολογήσεις, να αξιολογήσεις, ένα τέτοιο κείμενο, στο οποίο ο συντάκτης* έχει παραλείψει παντελώς τη μεταπληροφορία για τη διάλεκτο του κειμένου, κι όλο το κείμενο είναι καθαρεύουσα. Εσύ, από την άλλη, αναμένεις ντιφόλτ την τρέχουσα δημοτική. Τι αξιολόγηση δίνεις;

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd">

Σαν καλός τυπολάτρης, ή σαν χαζό ρομπότ, ή σαν στριμμένος δάσκαλος, μαζί με την παράλειψη της μεταπληροφορίας, μπορείς να σημειώσεις ως λάθος κάθε τι που δεν ακολουθεί τη δημοτική που αναμένεις, δηλαδή, να κοκκινίσεις όλες σχεδόν τις προτάσεις του κειμένου, αφήνοντας απέξω μόνο αυτές στις οποίες συμπτωματικά οι κανόνες συμπίπτουν. Κι έτσι να θριαμβολογήσεις: βρήκα 34652634635745 λάθη!!!

Από την άλλη μεριά, άμα όντως κατέχεις την τεχνολογία, για την οποία πουλάς συμβουλές κι υπηρεσίες, μπορείς να κάνεις την παρατήρηση της παράλειψης, και να αναζητήσεις μόνο τα ουσιώδη λάθη, αυτά που θα παρέμεναν αν η σήμανση δεν είχε παραλειφθεί. Πιθανόν να μην έβρισκες και κανένα.

Βέβαια έτσι δεν θα έκανες μπούγιο στο μέσο παρατηρητή…

 
* τι βλάκας κι αυτός! δεν πήρε ένα αυτόματο συντάκτη, να του έχει έτοιμο το μετακείμενο, μόνο πήγε να τα γράψει όλα με το χέρι…

Advertisements

3 Replies to “Ένα μικρό λάθος στην αρχή θα παραγάγει ένα τεράστιο στο τέλος”

  1. Κάποιο λινκ;

    Παρεμπιπτόντως, να καρφώσω πως στο protagon.gr δεν περνάνε από html escape τα url. Έτσι τα Edit με τίτλο που περιέχει εισαγωγικό πασχουν. Αυτή τη στιγμη βλέπω του Πανούτσου (Ο «γάτιστος» και ο «επιπεδάτος») και της Χούκλη («Οι αιτίες που μ’αφήνουνε μισό») αλλά ο συνήθης ύποπτος είναι ο Δαβαράκης.

    Παραμένουν λειτουργικοί οι σύνδεσμοι, υποθέτω πως είναι αρκετό το ArticleId, αλλά ένας θεός ξέρει πότε και πως θα σκάσει αυτό το πράγμα.

    Μου αρέσει!

Τι είπες;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s