Ανοίξαμε, σας αρέσει η ταπετσαρία μας;

No Creative Commons sense by the Greek Citizen Protection Minister

world mosaic: a tribute to flickr portraits, by pardeshi
http://www.flickr.com/photos/pardeshi/1514977212/

Μπλογκ, λοιπόν, από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη (μόνο σε μένα φαίνεται τελείως οργουελικός* ο τίτλος του υπουργείου;) για να μας ενημερώνει για το έργο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την Ημέρα του Μετανάστη, για τις πρωτοβουλίες, τις αποφάσεις, τις προθέσεις να αλλάξουν τα πράγματα ως ένα πρώτο βήμα καλής θέλησης από την πλευρά του για ουσιαστική επικοινωνία, λογοδοσία και κατανόηση.

Παρεμπιπτόντως, ας πω για το εγχείρημα δυο λόγια. Πρώτον, το να χρησιμοποιείς μπλογκ, και αντί για νέες δημοσιεύσεις, να ενημερώνεις -να διορθώνεις- την ίδια δημοσίευση, δείχνει ότι ούτε για τζαμπατζής δεν κάνεις. Δεύτερον, προφανώς, η χρήση μιας κλειστής πλατφόρμας λογισμικού και η φιλοξενία σε υπολογιστή της Google, είναι αντίστοιχης έμπνευσης με αυτήν της πρόσληψης συμβούλων στο υπουργείο (μια χαρά τα λέει ο argos, για το τελευταίο)…

Λίγο παραπάνω θέλω να σχολιάσω την ταπετσαρία του μαγαζιού. Βλέπουμε ένα κολάζ που συνέθεσε ο συνδρομητής του flickr pardeshi, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες πορτρέτου άλλων χρηστών της υπηρεσίας αυτής της yahoo.

Έχουμε, λοιπόν, ένα μωσαϊκό από πρόσωπα· καμία σχέση με τη μετανάστευση, ελάχιστη με τη διαφορετικότητα (;)… Πού να ήξεραν όλοι αυτοί ότι θα στόλιζαν το «μπλογκ» ενός υπουργού δημόσιας τάξης προστασίας του πολίτη…

Και πού να ήξερε ο pardeshi και οι φωτογράφοι των πρωτότυπων φωτογραφιών ότι σημασία δεν φαίνεται να δίνει ο υπουργός δημόσιας τάξης προστασίας του πολίτη στην άδεια Creative Commons. Σιγά μην κάτσει να διαβάσει ότι:

Είναι ελεύθερη η αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό, και η διασκευή της φωτογραφίας, υπό την προϋπόθεση της αναφοράς προέλευσης.

Μ’ άλλα λόγια πάρτο, ρε φίλε, κλέψτο αφού σου άρεσε κι είναι τζάμπα, στόλισε με ανυποψίαστα πρόσωπα την υποκρισία σου, αλλά βάλε κι ένα αναθεματισμένο url, το φόντο είναι από εδώ, σε κείνο το about σου (αν είχες…).

Λεπτομέρειες για υπουργούς δημόσιας τάξης προστασίας του πολίτη μπανανίας. Φαίνεται δεν πρόλαβε να ενημερώσει ο… καποδίστριας, που τα παίζει στα δάχτυλα αυτά.

Και μη μου πεις ότι δεν ξέρει ούτε ο υπουργός δημόσιας τάξης προστασίας του πολίτη, ούτε τα ξεφτέρια του.

body {
background:url("http://laist.com/attachments/la_zach/immigrant_collage.jpg") repeat;
margin:0;

Αφού ρε μάγκα μου από ολότελα τρίτον τόχει βουτήξει. Κι εκεί πολύ ξεκάθαρα έχει παραπομπή στην πηγή. Πάτα το το έρμο το λινκ…

 
Με δυο λόγια: Η ιδέα δεν είναι το τζάμπα· η ιδέα είναι το ανοιχτό. Και δεν ζητάει προστασία· μόνο τόσο δα σεβασμό.

 

  • εχτές τ’ αναρωτιόμουν αυτό. Ευτυχώς, είναι κι άλλοι με παρόμοιες αναγνώσεις…

 
Ενημέρωση 08/01/10: Το attribution μπήκε· το hot linking παραμένει…

Advertisements

#creative-commons, #%ce%bc%ce%b9%cf%87%ce%ac%ce%bb%ce%b7%cf%82-%cf%87%cf%81%cf%85%cf%83%ce%bf%cf%87%ce%bf%ce%90%ce%b4%ce%b7%cf%82, #%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%bf%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%82, #%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b4%ce%b1%ce%b9%ce%bc%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%bf, #%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%b1%ce%af%cf%89%ce%bd%ce%b1%cf%82, #%ce%bc%cf%80%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%cf%86%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%b1