Πληρώνω ΕΡΤ

licence fee pie Chart

Spending your licence fee http://www.bbc.co.uk/info/licencefee/

Έχω βαρεθεί να ακούω για το «χαράτσι» της ΕΡΤ, που δεν πρέπει να πληρώνουμε, αν δεν γουστάρουμε να δούμε ΕΡΤ, ότι το πληρώνουν άδικα τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας κι η πομόνα του αγρότη, να το καταθέτουμε χωριστά στο παρακαταθηκών, κι άλλα φαιδροεπαναστατικά

Έχω, επίσης, σιχαθεί ν’ ακούω για 800, 700, 600 εργαζομένους σε ολόκληρο BBC, σε αντιπαραβολή με τις 5 χιλιάδες στην ΕΡΤ.

Έχω συνηθίσει να τα ακούω και μία και δύο και τρεις. Χτες, ακόμη, ξανα-μανά email «τι να κάνετε για να μην πληρώνετε την ΕΡΤ». Αλλά με ενοχλεί να τα αναπαραγάγουν άνθρωποι που εκτιμώ. Με ενοχλεί η ευκολία του κάθε μπλόγκερ να μηρυκάσει την κάθε μαλακία του κάθε βουλευτή ή/και πρωκτικού.. Λίγο νιονιό, λίγη κοινή λογική, για το δεύτερο νούμερο δεν έχουν στο κεφάλι τους;

Λοιπόν, ναι, μάγκες μου, η δημόσια τηλεόραση έχει λόγους ύπαρξης πάρα πολλούς. Ναι, αξίζει να την πληρώνουμε. Αυτό λένε οι δικές μου πολιτικές απόψεις, άμα είστε όλοι εσείς φιλελεύθεροι, νεοφιλελεύθεροι, δεν ξέρω ‘γω τι, και πιστεύετε το αντίθετο, είστε κατά πως φαίνεται πρωτοπόροι. Σε όλες τις χώρες, στα άντρα του καπιταλισμού, κρατική ραδιοτηλεόραση υπάρχει και θα υπάρχει. Άμα θέλετε συζητάμε για ποιους λόγους στα σχόλια.

Και όχι, άμα είμαστε κοινόχρηστο πολυκατοικίας, ή πομόνα, δεν την πληρώνουμε (ενημερωθείτε). Ναι, παντού στην Ευρώπη την πληρώνουν, και το γαμημένο το BBC κάνει 143 λιρόνια το χρόνο, με εξαπλάσιο πληθυσμό.

Ναι, θα ήταν δικαιότερο να την πληρώνεις, ή να την πληρώνεις περισσότερο, μόνο αν την βλέπεις. Όχι, αυτό με το υφιστάμενο αναλογικό σύστημα δεν μπορεί να γίνει. Όμως, με το επερχόμενο ψηφιακό μπορεί, και πρέπει να γίνει.

Και κοίτα· πες πως δεν πλήρωνες ΕΡΤ με το λογαριασμό της ΔΕΗ, ούτε συ, ούτε κανείς άλλος. Θα σταματούσε να υπάρχει η ΕΡΤ; Κρατική χρηματοδότηση δεν θα είχε πάλι; Κούνα το λίγο· τι πάει να πει αυτό; Α γεια σου, φόρους! Ποιος θα την πλήρωνε, λοιπόν, τότε; ο συνεπής φορολογούμενος, ακριβώς.

Ααα, μήπως είσαι από τους έξυπνους, τους φοροφυγάδες; Εντάξει, πάσο, καταλαβαίνω τώρα γιατί θες να την κόψεις κι από τη ΔΕΗ. Για να ζεις τζάμπα και λάθρα και από αυτήν την υποχρέωση. Μετά τα βάζουμε με τους μετανάστες…

 
Πάμε τώρα στην άλλη μπαρούφα.

Το βλέπεις αυτό; Είναι κομμάτι από την ετήσια έκθεση λειτουργίας του BBC, την πιο πρόσφατη, την περσινή. Δημόσιο Δεδομένο. Διαβάζεις; πίνακας δεξιά: 17.078 υπάλληλοι μέσα στο νησί (με ισοδυναμία σε πλήρους απασχόλησης· παναπεί, είναι και παραπάνω, στην πραγματικότητα). Δες και στην εισαγωγική παράγραφο: σε 43 χώρες πάνω από 23.000, συνολικά.

Εντάξει; Κοίτα μην παρασυρθείς, ο κάτω πίνακας, βρε κουτέ, είναι ποσοστιαίος, επί τοις εκατό. Γκέγκε; Κι ο άλλος μιλάει για διευθυντικό προσωπικό. Λες αυτούς τους 800 να είδε ο Ψ. που ζήλεψε λαοτιανούς -κι όχι μόνο- κι έφερε κι αυτός μπλογκομπόχα στη βουλή;

Ξέρω, σ’ ακούω. Έχεις κάθε δίκιο. Άλλο 3 τηλεοπτικά κανάλια, 2 -ή 3;- περιφερειακά στούντιο, 1 δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι, 4 ψηφιακά, 19 περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, 6 πανελλήνιας εμβέλειας, 2 διεθνούς, κι άλλοι 3 -2 τοπικής και 1 διεθνούς εμβέλειας- της ΕΡΤ-3, 3 ορχήστρες, 1 χορωδία, 1 site, 1 περιοδικό, κι άλλο, τα πολλαπλάσια των Βρετανών, που βαριέμαι να τα απαριθμήσω.

Αλλά, μάγκα μου, και μπλόγκερ μου, μην το χάνεις το δίκιο σου αναίτια.

Το πρόβλημα δεν είναι η ύπαρξη κρατικής τηλεόρασης. Ούτε η χρηματοδότησή της (και) από τους πολίτες. Πρόβλημα είναι το μέγεθός της, πρόβλημα είναι το πλήθος των υπαλλήλων της, αλλά, έλεος, μην γίνεσαι παπαγαλάκι, δεν επιχειρηματολογείς ενάντια σε κάτι ανορθολογικό, εκτοξεύοντας βλακείες (σκέψου, κιόλας, μπας και κάποιοι, έτσι σε θέλουν;).

Πρόβλημα είναι οι αργόμισθοι, οι σύμβουλοι κι οι κηφήνες, πρόβλημα είναι ολωνών οι αμοιβές, πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει μειονοτική γλωσσική πολιτική για να εκφραστεί και μέσα από την κρατική τηλεόραση, πρόβλημα είναι ότι διαρρέουν λίστες αόριστες με ανακατεμένα ακαθάριστα ποσά, ετήσια ή εξαμηνιαία, αχταρμάδες με δημοσιογράφους, τεχνικούς, καρεκλάτους, που συμπτωματικά δεν περιλαμβάνουν αρεστούς, μελλοντικά αρεστούς, και γενικώς άριστους.

Πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε τέτοιες ετήσιες αναφορές, όπως του BBC, κι ούτε μας περνάει από το μυαλό να τις απαιτήσουμε, γιατί ασχολούμαστε με ανεμόμυλους, και αυτοϊκανοποιούμαστε με μπάνερ αλά ντάριο φο.

 
Σχετικά
ert-archives.gr: 204 ώρες βίντεο και 1000 φωτογραφίες, 2,25 εκ ευρώ! και σχόλια
Κι άλλο blog;
«bloggers είμαστε, ανακυκλώνουμε και καμιά μαλακία, να περνάει η ώρα…» (part 1)
«bloggers είμαστε, ανακυκλώνουμε και καμιά μαλακία, να περνάει η ώρα…» (part 2)

58 thoughts on “Πληρώνω ΕΡΤ

  1. Για να θέσω και την άλλη πιο σκληροπυρηνική άποψη καθότι μαζί πλακωθήκαμε (για την ιστορία ποτέ δε μίλησα για 800 υπαλλήλους :)). Ναι να τα απαιτήσουμε όλα αυτά (πιο αποτελεσματική λειτουργία, annual reports κλπ). Μέχρι τότε τι κάνουμε;
    1. Εφαρμόζουμε το σύστημα «τέλη κυκλοφορίας»: συγγνώμη που σας τον φοράμε λίγο ακόμα, θα στρώσει η κατάσταση.
    2. Δεν πληρώνουμε ΕΡΤ: όχι ρε κερατά πούστη δε θα με γ**** λιγάκι ακόμα έτσι επειδή μπορείς, πρώτα θα το στρώσεις το μπουρδέλο, θα το κάνεις έστω μαγαζί της προκοπής και μετά να σε πληρώσω. Εσύ φταις που έγινε μπουρδέλο άντε και οι 5000 αργόσχολοι που δουλεύουν εκεί, όχι εγώ, γιατί να πληρώσω εγώ την αναβάθμισή του;

    Δε γουστάρω να πληρώνω ΕΡΤ όπως δε γουστάρω να πληρώνω για κάθε Ευρώ αύξηση στα μικτά μου το 50+% σε εισφορές και εφορία. Δεν είναι ότι δεν αναγνωρίζω τη θεωρητική αξία της δημόσιας τηλεόρασης ή των φόρων ή της κρατικής υγειονομικής περίθαλψης & σύνταξης. Είναι ότι το value for money που παίρνω είναι ελάχιστο σε σχέση με τα λεφτά που βάζω.

    Ας φτιάξουν το μπουρδέλο πρώτα και μετά να το πληρώσω. Ή αν είναι να το πληρώσω προκαταβολικά να δω τουλάχιστον ένα roadmap και πλάνο ανάπτυξης.

    Μου αρέσει!

    • «Δεν είναι ότι δεν αναγνωρίζω τη θεωρητική αξία της δημόσιας τηλεόρασης ή των φόρων ή της κρατικής υγειονομικής περίθαλψης & σύνταξης. Είναι ότι το value for money που παίρνω είναι ελάχιστο σε σχέση με τα λεφτά που βάζω. Ας φτιάξουν το μπουρδέλο πρώτα και μετά να το πληρώσω. Ή αν είναι να το πληρώσω προκαταβολικά να δω τουλάχιστον ένα roadmap και πλάνο ανάπτυξης.»

      (Οι επισημάνσεις δικές μου)

      Επομένως το πρόβλημά σου δεν είναι το κόστος της, οι αμοιβές κ.λπ. αλλά το ότι οι άνθρωποι που καλούνται να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες για τις οποίες υπάρχει η Κρατική TV δεν ανταποκρίνονται. Το «να το φτιάξουν και μετά» δεν είναι η ορθή αντιμετώπιση, καθώς βάζει το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι. Αντίθετα το «ακριβώς επειδή πληρώνω απαιτώ να δω πλάνο ανάπτυξης» είναι αυτό που διακρίνει τον stakeholder που έχει ενδιαφέρον για το έργο.

      Μου αρέσει!

      • Όντως το «να το φτιάξουν και μετά» είναι λάθος αντιμετώπιση. Απλά όπως γράφει και ένας τοίχος στον παράδεισο «Η υπομονή έχει και τα όριά της – Ιώβ» (Αρκάς, η Ζωή Μετά).

        FWIW επί της ουσίας (αν πρέπει να υπάρχει δημόσια τηλεόραση και να επιδοτείται από τους πολίτες) συμφωνούμε. Η διαφωνία μου έγκειται στο ότι κινήσεις τύπου «δε θέλω να πληρώνω ΕΡΤ» ή πυροτεχνήματα όπως αυτό της δημοσίευσης των μισθών τελικά μπορεί να βάλουν πολύ πιο εύκολα σε μια κάποια κίνηση τα πράγματα από ένα καλογραμμένο προβληματισμό όπως το εν λόγω blog post ή η δική σου απάντηση. Και συνεπώς αν και καταδικαστέα στις λεπτομέρειες (ή και στην ουσία) ίσως δεν είναι τόσο κακό να τα «σιγοντάρουμε».

        Αυτό δε καθιστά λιγότερο παπαγαλάκια όσους μιλάνε για 800 υπαλλήλους του BBC ούτε αφαιρεί κάτι από την αξία των όσων γράψατε. Απλά δείχνει ότι το πολιτικό μας σύστημα είναι για τα πανηγύρια, καθότι σχεδόν πάντα δίνει σημασία σε ψηφοθηρικά πυροτεχνήματα και σχεδόν ποτέ σε σοβαρές προτάσεις.

        Μου αρέσει!

        • Αχ, κι είσαι και νέος ακόμη… :-) Άμα σου λείψει από τώρα η υπομονή… Ναι, επί της ουσίας συμφωνούμε. Αλλά, ξέρεις, και με τις κινήσεις εντυπωσιασμού, ή πώς αλλιώς να τις ονομάσω, σ’ αυτό το μπουρδέλο, όπως το ονόμασε, καταλήγουν να γινόμαστε δεκανίκια… σε τσατσάδες. Δεν είδες τον άλλο σε επίσημο βιογραφικό επί τη αναλήψει θέσης ΓΓ/περιφερειάρχη, τί ήταν, δε θυμάμαι: «Πρωτοστάτησε στις διαμαρτυρίες του 2007 για την Πάρνηθα…»

          Μου αρέσει!

    • Δεν χρειαζόταν διευκρίνιση. Και, βεβαίως, τα παραπάνω δεν απευθύνονται σε σένα. Η προχτεσινή μας συζήτηση ήταν η αφορμή να θυμηθώ ένα από τα πολλά draft μου.

      Πολύ γρήγορα, σε αυτά που λες, μέχρι το απόγευμα, που θα ξελασκάρω. Μαζί του για την επανάσταση, αλλά όσο δεν γίνεται θα ακολουθήσω τις νόμιμες οδούς.

      Το να λέω δεν πληρώνω, ξαναλέω, δεν καταργεί το κακό instance. Απαξιώνει το class, κι αυτό δεν το θέλουμε. Και πίσω από πολλά «δεν πληρώνω» κρύβονται κάποιοι που το θέλουν.

      Μου αρέσει!

  2. Πες τα ρε Stazybo να αγιάσει το στόμα σου. Και στη Γερμανία την πληρώνεις την τηλεόραση ΚΑΙ το ραδιόφωνο, με ξεχωριστό λογαριασμό που σου στέλνει μια ειδική ημικρατική υπηρεσία. Κοστίζει 53 ευρώ το τρίμηνο παρακαλώ και αν δεν τα πληρώσεις κινδυνεύεις να φας πρόστιμο 10πλάσιο.

    Το «δεν πλήρωνω» το ένα, δεν πληρώνω το άλλο είναι το άλλοθι αυτών που δεν ενδιαφέρονται να κάνουν κάτι για να διορθώσουν τα πράγματα.

    Μου αρέσει!

  3. Παράθεμα: Tweets that mention Πληρώνω ΕΡΤ « grep Alt -- Topsy.com

  4. Σωστος, αν και θα συμπληρωνα τον τιτλο ως εξης: «Πληρωνω ΕΡΤ και Απαιτω!»
    Ειχα επισης ενα σχετικο Draft, αλλα με γλιτωνεις απο τον κοπο να το περιποιηθω και να το ανεβασω. Αποσυρω και το μπανερακι.

    Μου αρέσει!

    • Το «απαιτώ» νομίζω είναι προφανές και μέσα στο κείμενο. Δεν το έβαλα για να τονίσω το «πληρώνω». Το μπανεράκι θα μπορούσε να λέει τη φράση όπως τη συμπλήρωσες.

      Μου αρέσει!

      • Το θεμα λοιπον, εντοπιζεται στις υπηρεσιες που ζητουνται απο την ΕΡΤ και στο περιεχομενο των εκπομπων. Καιρος ειναι να αρχισει μια σοβαρη συζητηση. Να κωδικοποιησουμε τα σημεια;

        Μου αρέσει!

  5. Άσχετα με τα σχόλια για την ΕΡΤ, η δημόσια τηλεόραση ΔΕΝ είναι έτσι σε όλες τις χώρες. Πχ στην Αμερική τα δημόσια κανάλια (όπως NPR – National Public Radio) πληρώνονται από το λαό αλλά σε προαιρετική βάση, βασισμένα πρακτικά σε δωρεές. Έτσι όποιος του αρέσει και τα παρακολουθεί μπαίνει online και κάνει μια δωρεά. Πολύ απλό.

    Και τα κανάλια αυτά είναι εξαιρετικής ποιότητας και χωρίς διαφημίσεις – απλώς υπενθυμίζουν την ανάγκη δωρεών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Μου αρέσει!

    • Σκόπιμα δεν θέλησα να το αναφέρω για να μην κάνουμε πολλές παράλληλες συζητήσεις, για το ένα ή άλλο μοντέλο. Η πρακτική της δωρεάς ούτε γνωστή είναι στον Έλληνα, ούτε, κατά τη γνώμη μου, είναι καλύτερη. Μπορεί, για παράδειγμα, ο λ:ηρ (είχε ένα σχετικό άρθρο, που πήγε;) να έχει την ευσυνειδησία και να έχει αποκτήσει τη νοοτροπία να το κάνει, όμως δεν ισχύει το ίδιο για εμάς εδώ, κι ούτε είναι βέβαιο ότι αυτός που δίνει και τα πολλά δεν είναι και αυτός που ασκεί μετά και τις ανάλογες επιρροές.

      Μου αρέσει!

        • Όχι, νομίζω υπήρχε ένα άλλο, όπου έλεγε ρητά ότι έκανε και φέτος τη δωρεά του (δεν νομίζω να το μπερδεύω με άλλου)

          Μου αρέσει!

      • Άρα καταλήγουμε στο ότι παρότι το υπάρχον σύστημα (να πληρώνουν όλοι υποχρεωτικά), παρότι δεν είναι δίκαιο (γιατί να χρεώνονται ΟΛΟΙ λίγο-πολύ ο ίδιο?), είναι ίσως το μόνο που μπορεί να δουλέψει στην Ελλάδα. Άρα, ορθώς υπάρχει.

        Όπως είπαν και άλλοι, το θέμα δεν είναι να αποφύγουμε τόσο το κόστος αυτό, όσο να βγαίνει ένα προϊόν ανάλογης αξίας.

        Μου αρέσει!

        • Ναι, νομίζω ότι το σύστημα δωρεών δεν θα δούλευε ποτέ σωστά ή επαρκώς. Τώρα, για το δίκαιο του βάρους, νομίζω ότι το έργο της δημόσιας τηλεόρασης αφορά και ωφελεί και αυτόν που δεν την βλέπει, οπότε ένα πάγιο τέλος για όλους -κατά οικογένεια, και όχι κατά σύνδεση ΔΕΗ, ή σπίτι- είναι η αφετηρία. Θα μπορούσε, ίσως, να υπάρχει επιπλέον χρέωση για συγκεκριμένες υπηρεσίες.

          Εννοείται πώς για την ποιότητα, την ποσότητα και το κόστος του προϊόντος επείγει η συζήτηση. (π.χ., πέρα από όσα ανέφερε, τι δουλειά έχει το στούντιο στην Κρήτη, και στην Πάτρα -υπήρχε και στην Κομοτηνή;- τι τους χρειαζόμαστε τους πολλαπλούς σταθμούς παγκόσμιας εμβέλειας, μπορούμε να κάνουμε με λιγότερα περιφερειακά ραδιόφωνα, κλπ.

          Μου αρέσει!

  6. Σχετικα ποστ που εντοπισα να ασχολουνται με το θεμα ΕΡΤ:
    http://naftilos.blogspot.com/2008/05/blog-post_13.html

    EΡT : Μπορώ να μην πληρώνω (μέρος της) συνδρομής;


    http://metablogging.gr/archives/1229
    η δικη μου ενασχοληση μεχρι τωρα ηταν για θεματα περιεχομενου και συνεργατων:
    http://rodiat7.blogspot.com/2009/10/blog-post_07.html
    http://rodiat7.blogspot.com/2008/02/blog-post_28.html

    Μου αρέσει!

  7. θα κρατούσα το ΑΠΑΙΤΩ.

    όχι δεν θα συνεχίζουμε να πληρώνουμε υποχρεωτικά αυτό το ανάπηρο κανάλι χωρίς ουσία. Να συμμαζευτεί πρώτα και μετά να πληρώνεται a la carte και pro rated ψηφιακά. όσο (και όσα κανάλια της βλέπεις) βλέπεις θα πληρώνεις μέρος (ποσοστό) ενός ενδεικτικού μηναίου κόστους) και μόνο ΑΝ το βλέπεις. ούτε λογαριασμοί ΔΕΗ ούτε τίποτα. υπάρχει το μοντέλο. μόνο έτσι.

    επίσης η ΕΡΤ δέχεται κανονικά διαφημίσεις! και μάλιστα τις απαιτεί διεκδικώντας εκβιαστικά τα μερίδια απο ιδιωτικά κανάλια με 10πλάσια κόστη απο τα δικά της και πλειοδοτώντας σε premium αθλητικά προγράμματα με τα λεφτάκια μας!

    και επιβαρύνει και ένα σωρό κοινοτικά προγράμματα που πάλι εμείς πληρώνουμε για να αρχειοθετήσει, ψηφιοποιήσει και ένα σωρώ άλλα που στο τέλος ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΙΟΛΑΣ γιατι κάποιοι τα τρώνε!

    και χαρατσιάζει και τον κόσμο αυθαίρετα μέσω ΔΕΗ!

    και μετά τα ξοδεύει σε ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ κοπρόσκυλα που δεν κάνουν ΤΙΠΟΤΑ (και μαζι τους την πληρώνουν και αυτοί που κάνουν)

    απαράδεκτο.

    ή ΕΡΤ θα πρέπει να σταματήσει να δέχεται διαφημίσεις ή θα δέχεται αναλογία μεριδίου βάσει θέασης και σε ποσοστό μικρότερο των ιδιωτικών καναλιών ανάλογο των επενδύσεων της και όχι του εκβιασμού πελατειακών σχέσεων

    θα πληρώνεται και απ τον λαό κατ επιλογή, και μόνο a la carte & pro rated ψηφιακά.

    απλά τα πράγματα.

    Μου αρέσει!

    • ΕΡΤ δεν είναι μόνο η τηλεόραση, και δεν σε αφορά ως πολίτη, μόνο αν την βλέπεις. Με παρόμοια λογική, να πληρώνουμε αλακάρτ για περίθαλψη, παιδεία, κ.ο.κ., μόνο κάθε φορά που κάνουμε χρήση των υπηρεσιών.

      Διαφημίσεις έχουν και άλλα ευρωπαϊκά κρατικά κανάλια -πολλών BBC συμπεριλαμβανομένων.

      Το κύριο πρόβλημα της ΕΡΤ, είναι ότι αποτελούσε ανέκαθεν άλλο ένα ρουσφετολογικό εργαλείο βολέματος εκάστοτε ημετέρων για αργομισθία. Χεριάζεται επαναπροσιορισμός του ρόλου της, εξορθολογισμός εσόδων εξόδων, και κρίση του προϊόντος της έξω από τα κριτήρια των ιδιωτικών ΜΜΕ. Για μένα, π.χ. ένα «Παρασκήνιο» έχει λόγο ύπαρξης και με 0,001% θεαματικότητα. Ταυτόχρονα ένα σωρό «κουλτουρέ» εκπομπές της τελευταίας 5ετίας είναι για τα μπάζα.

      Μου αρέσει!

  8. Είμαι κάθετα αντίθετος στην ύπαρξη Κρατικής τηλεόρασης και πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί όσο πιο σύντομα γίνεται.

    Εδώ το φαγητό δεν είναι Κρατικό που είναι απαραίτητο για να ζούμε και θα είναι η πληροφόρηση και η διασκέδαση;

    Εφόσον δεν είναι θέμα ζωής και θανάτου και ήδη η αγορά προσφέρει αυτήν την υπηρεσία δωρεάν δεν βλέπω τον λόγο γιατί το Κράτος πρέπει να απειλεί τους πολίτες ότι θα τους ασκήσει βια αν δεν την πληρώσουν (το Κράτος δεν παρακαλάει, απαιτεί και επιβάλει).

    Σαν φιλελεύθερος είμαι κατά της επιθετικής βίας (ZAP) και δεν είμαι διατεθειμένος ούτε να απειλώ τους συμπολίτες μου, ούτε να ενδώσω στις απειλές του Κράτους όποτε και αν μπορώ.

    Το πρόβλημα δεν είναι ότι εσύ πληρώνεις την ΕΡΤ, το πρόβλημα ότι θέλεις να την πληρώνουμε και εμείς με το ζόρι υπό την απειλή της Κρατικής βίας.

    Μου αρέσει!

    • Εγώ πάλι είμαι κάθετα αντίθετος στην ύπαρξη ιδιωτικής κερδοσκοπικής τηλεόρασης στις δημόσιες συχνότητες και πρέπει να δοθούν σε δημόσιους φορείς όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αφού η αγορά προσφέρει οχήματα προπαγάνδας για τους διαπλεκόμενους ιδιοκτήτες των καναλιών που τα χρησιμοποιούν για να απομυζήσουν από τον κρατικό προϋπολογισμό (από τους φόρους μου δηλαδή) δια της παραπληροφόρησης και των πολιτικών (και όχι μόν) εκβιασμών, τεράστια ποσά, εύκολα πολύ περισσότερα από οιοδήποτε ποσό πληρώνω για την ΕΡΤ. Δεν κατανοώ γιατί οιοσδήποτε ιδιώτης να αποκτά τέτοια εξουσία… τουλάχιστον το κράτος και τις εκλεγμένες αρχές τις ελέγχω έστω και στοιχειωδώς δια της ψήφου μου, ενω τα ιδιωτικά κανάλια είναι ανεξέλεγκτες, ιεραρχικές τυραννίες.

      Η σύγχιση μεταξύ κοινωνικού συμβολαίου και βίας είναι ενδεικτική του ότι δεν παρακολουθούμε μεταξύ άλλων και τις ειδήσεις. Η εναλλακτική στο μη-κράτος είναι η Σομαλία (μαφίες και πολέμαρχοι), όχι κάποια μετεφηβική Ραντική ψευδοουτοπία. Όπου το κράτος κατέρρευσε, αυτό που το υποκατέστησε ήταν κάτι το δραματικά πιο «επιθετικά βίαιο».

      Το αν το τέλος είναι η καλύτερη λύση (και μάλιστα μέσω της ΔΕΗ) για την χρηματοδότηση της ΕΡΤ, ή η άμεση ενίσχυση από τον προϋπολγισμό ή κάτι άλλο, δεν είμαι σε θέση να το εκτιμήσω. Πάντως η κρατική τηλεόραση IMHO οφείλει να *μην* έχει διαφημίσεις (το BBC έχει διαφημίσεις μόνο στις διεθνείς του εκπομπές, όχι τις βρετανικές). Αν μη τι άλλο και γιατί είναι σωστό να μην συμμετέχει η δημόσια τηλεόραση στην διάδοση ενός μοντέλου ψυχοπαθούς σχεδόν καταναλωτικής έξαψης.

      Μου αρέσει!

      • «Η σύγχιση μεταξύ κοινωνικού συμβολαίου και βίας είναι ενδεικτική»

        Ένα συμβόλαιο ισχύει μονάχα αν τα συμβαλλόμενα μέρη το έχουν υπογράψει οικειοθελώς. Ένα συμβόλαιο που γίνεται υπό την απειλή βίας δεν έχει καμία ισχύ. Δεν θυμάμαι να είχα υπογράψει κανένα συμβόλαιο με κάποιον ώστε να οφείλω τώρα να το τηρήσω.

        Εφόσον λοιπόν το Κράτος θα ασκήσει βια σε όποιον δεν θέλει να υπογράψει ένα τέτοιο συμβόλαιο δεν υπάρχει καμία σύγχυση. Damned if you do, damned if you don’t. Θέλεις δεν θέλεις θα πληρώσεις δλδ πρόκειται περί καταναγκαστικής εργασίας με τόσες εργατοώρες όσες χρειάζονται για να πληρώσεις το χαράτσι της ΕΡΤ. Δουλεία.

        Οι συνθήκες διαβίωσης στην Σομαλία ήταν πολύ καλύτερες με την Αναρχία παρά κάτω από την Κεντρική Κυβέρνηση που είχε πριν. Δεν γνωρίζω αν σε μια ανεπτυγμένη χώρα θα ισχύσει το ίδιο (βελτίωση) ή το αντίστροφο αν μια μετάβαση στην Αναρχία. Το σίγουρο είναι ότι εμείς οι φιλελεύθεροι που πιστεύουμε στην μη-βια θέλουμε η βια να περιοριστεί στο ελάχιστο. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτό το «συμβόλαιο» δεν μπορούμε να φορτώνουμε ότι μας αρέσει ή μας φαίνεται καλή ιδέα γιατί θα πρέπει να απειλούμε διαρκώς τους συνανθρώπους μας που δεν συμφωνούν μαζί μας. Το Κράτος θα πρέπει να περιορίσει τις δραστηριότητες του στα απολύτως απαραίτητα.

        Και η ύπαρξη Κρατικού τηλεοπτικού καναλιού δεν ανήκει σε αυτά.

        «xekaltsotos: Εγώ είμαι υπέρ και των πραγματικών κρατικών μπουζουκιών, όχι μονο των τηλεοπτικών. Να βάλουμε ένα φόρο να διασκεδάζει ο λαός.»

        Έτσι λύνεται ή τουλάχιστον περιορίζεται πολύ και το πρόβλημα της διαφθοράς που αναφέρεις (μικρότερος προϋπολογισμός σημαίνει και περιορισμένη δυνατότητα διαφθοράς). Επίσης τύραννος μπορεί να είναι μονάχα το Κράτος, ο ιδιώτης μονάχα by proxy μέσω του Κράτους. Περιόρισε το Κράτος και περιορίζεις και την υποτιθέμενη τυραννία.

        «είναι σωστό να μην συμμετέχει η δημόσια τηλεόραση στην διάδοση ενός μοντέλου ψυχοπαθούς σχεδόν καταναλωτικής έξαψης.»

        Διακρίνω έναν πουριτανισμό στην παραπάνω πρόταση. Η επιβολή της ύπαρξης της Κρατικής τηλεόρασης οφείλεται στην ψυχοπάθεια που έχουν τα control freaks και οι πατερναλιστές (συντηρητικοί και αριστεροί) αλλά δυστυχώς για αυτούς αυτό το μοντέλο έχει αποτύχει. Ακόμα και αν μας υποχρεώνουν να την πληρώνουμε δεν μπορούν να μας υποχρεώσουν και να την παρακολουθούμε. Υποθέτω ότι την κρατάνε για ψυχολογικούς λόγους, έτσι για να γουστάρουν :Ρ

        Μου αρέσει!

        • Ξαναρωτάω, λοιπόν, πώς εννοείτε εσείς οι φιλελεύθεροι -ή εσείς προσωπικά- το «η αγορά προσφέρει αυτήν την υπηρεσία δωρεάν». Τι εννοείτε δωρεάν; δουλεύει κανείς για την ψυχή της μάνας του; ή βγάζει λεφτά από τα μπατζάκια του;

          Α, μάλιστα, σε ένα υγιές σύστημα θα τα βγάζει από τη διαφήμιση (να συμφωνήσουμε ότι στο υφιστάμενο διεφθαρμένο τα βγάζει στο πολλαπλάσιο με τη διαπλοκή;)

          Πάμε, λοιπόν στη διαφήμιση. Για πέστε μου: τα διαφημιστικά έξοδα θα τα βάλειο βιομήχανος από την τσέπη του; να επαναλάβω τα ερωτήματα της προπροηγούμενης παραγράφου;

          Μήπως, λοιπόν, τελικά πάλι ο πολίτης καταναλωτής θα πληρώσει το κόστος x της παραγωγής και διάθεσης του προϊόντος, και κόστος 2, 5, 100x για να έχουμε το «δωρεάν» από τον ιδιωτικό τομέα;

          Θα μου πείτε και πώς θα ζήσει το στέλεχος, ο μαρκετίστας, ο διαφημιστής; (δεν θα προσθέσω και τον καθηγητή μάνατζμεντ και μάρκετινγκ, για να μην εκτρέψω τη συζήτηση). Θα σας απαντήσω: δουλεύοντας στην παραγωγή και την τεχνολογία, παράγοντας αληθινό προϊόν και αληθινή υπεραξία, και διοχετεύοντας τα εκεί που οφείλουμε.

          Εδώ και αιώνες, εξακολουθούμε να ζούμε, ως ανεπτυγμένος κόσμος, αρμέγοντας μια μεγάλη αγελάδα και χρησιμοποιώντας μια μακρινή απέραντη χαβούζα. Κάποτε δουλεύαμε 7 ώρες την εβδομάδα, 18 ώρες, τώρα 5 επί 8. Αυτοί οι οποίοι είχαν και έχουν συμφέρον από αυτά έγραφαν και γράφουν διατριβές ότι έτσι είναι το σωστό και ηθικό. Ε, κάποτε ελπίζω να ξυπνήσουμε να πετάξουμε χαρτογιακάδες και βιομήχανους στη θάλασσα, και να πάμε στη διαχείριση των προβλημάτων του τρίτου κόσμου, να ξεπληρώσουμε το χρέος μας απέναντί τους, και μετά να πάμε στις 4 ημέρες, στις 6 ή 7 ώρες…

          Αυτή είναι η μη-βία, όλα τα υπόλοιπα προσπαθώ να συγκρατηθώ να μην τα χαρακτηρίσω.

          Μου αρέσει!

    • Σχεδόν με κάλυψε ο talos, απλώς θα συμπληρώσω ότι:

      1. Το γεγονός ότι μπορούμε αυτήν τη στιγμή να εκφράσουμε την άποψη μας χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή πάνω στην υποδομή του internet είναι εφικτό, ακριβώς επειδή δεν είναι αμιγώς ιδιωτική η υποδομή αυτή και ο έλεγχός της. Σε διαφορετική περίπτωση, ένας από τους δυο μας πιθανόν να μην άντεχε το «δωρεάν» που ευαγγελίζεσαι.

      2. Όταν λες «δωρεάν», πώς το εννοείς; Από την πλευρά των καναλαρχών και όσων έχουν καταλάβει τις συχνότητες χρωστώντας από το ΙΚΑ μέχρι το αγγελιόσημο, σίγουρα. Δεν υπάρχει «δωρεάν», θα το έγραφα με κεφαλαία γράμματα, αλλά δεν μ’ αρέσει να φωνάζω. Δωρεάν θα ήταν αν ο Χ καναλάρχης δεν ήταν ταυτόχρονα και εργολάβος να πιέζει και να κατασκευάζει δρόμους ή τούνελ για τον μπ…., δεν τα υπερκοστολογούσε, και δεν ανεβοκατέβαζε τελικά κυβερνήσεις και πρωθυπουργούς. Όχι μόνο δεν πρόκειται για «δωρεάν», αλλά αντίθετα για ένα δυσβάσταχτο κόστος.

      Μου αρέσει!

  9. «Και όχι, άμα είμαστε κοινόχρηστο πολυκατοικίας, ή πομόνα, δεν την πληρώνουμε (ενημερωθείτε). Ναι, παντού στην Ευρώπη την πληρώνουν, και το γαμημένο το BBC κάνει 143 λιρόνια το χρόνο, με εξαπλάσιο πληθυσμό.»

    Ξέχασες να μας πεις όμως ότι αυτό το πληρώνουνε μόνο όσοι έχουνε τηλεόραση, ενώ την ΕΡΤ την πληρώνουνε όλοι, ασχέτως αν έχουμε τηλεοπτική συσκευή ή όχι (εγώ που δεν έχω π.χ. συνεχίζω να την πληρώνω, ενώ στη Μ.Β. δεν πλήρωνα TV license). Για να μπούνε κάποια πράγματα στη θέση τους.

    Μου αρέσει!

    • @panos Αν έβλεπες τηλέοπτικές εκπομπές λάιβ μέσω ίντερνετ παρανομούσες :-). Το invasion of privacy που υπάρχει στην Βρετανία για τον εντοπισμό όσων δεν πληρώνουν είναι εξωφρενικό πάντως και προτιμώ την αδικία της ΔΕΗ από τα βαν με τους εντοπιστές οθονών.

      Γενικά από ότι βλέπω οι περισσότερες χώρες στον κόσμο χρηματοδοτούν την κρατική τηλεόραση μέσω του προϋπολογισμού τους, κάτι το σαφώς δικαιότερο, αλλά στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή μάλλον απίθανο να συμβεί στην Ελλάδα…

      Μου αρέσει!

      • Παρανομούσες μόνο αν είχες TV card (οπότε θεωρούντανε ο η/υ τηλεόραση), όχι αν τις έβλεπες μέσω HTTP ή άλλου πρωτοκόλλου.

        Το θέμα είναι ότι κατά τη γνώμη μου πρέπει να χρηματοδοτήται κάτι μόνο από αυτούς που το χρησιμοποιούνε, διαφορετικώς είναι αδικία. Είναι σαν να σε αναγκάζω να πληρώσεις τέλη κυκλοφορίας όταν δεν έχεις αυτοκίνητο.

        Μου αρέσει!

        • Μάλλον είναι σαν την χρηματοδότηση της κατασκευής εθνικών οδών και γεφυρών από όσους δεν έχουν αυτοκίνητο – ή τέλος πάντων θα έπρεπε να είναι αν υπήρχε σοβαρή δημόσια Ρ/Τ. Ειδάλλως είναι σαν αυτό που λέει ο Stazybo, αν είμαι πλούσιος και υγιής θα έπρεπε να αυτοεξαιρούμαι από το να πληρώνω το μερίδιο των φόρων που αναλογεί στο δημόσιο σύστημα υγείας. Από την άλλη η έμμεση φορολογία μέσω της ΔΕΗ είναι προφανώς άδικη στην κατανομή των φορολογικών βαρών.

          Και από ότι είδα στο Tvlicensing (το λινκ στο «παρανομούσες» άνω) το πρωτόκολλο δεν έχει καμία σημασία. Αν βλέπεις live tv broadcasts με οιοδήποτε τρόπο και δεν πληρώνεις license fee παρανομείς!

          Μου αρέσει!

        • Δεν το είδα το link. Ωραία πες ότι ακόμα και αν παρακολουθείς τηλεόραση μέσω η/υ πρέπει να πληρώσεις, και πάλι αυτός που δεν παρακολουθεί μέσω η/υ δεν πληρώνει άδεια.

          Το να την πληρώνεις μέσω ΔΕΗ είναι κατάφωρη αδικία. Θα μου πεις, μήπως είναι η πρώτη; Όχι, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι δίκαια. Και συμφωνώ με αυτό που λέει ο Stazybo, θα έπρεπε όλα να είναι με άμεση πληρωμή και μηδενικούς φόρους.

          Μου αρέσει!

  10. «Το βλέπεις αυτό; Είναι κομμάτι από την ετήσια έκθεση λειτουργίας του BBC, την πιο πρόσφατη, την περσινή. Δημόσιο Δεδομένο. Διαβάζεις; πίνακας δεξιά: 17.078 υπάλληλοι μέσα στο νησί (με ισοδυναμία σε πλήρους απασχόλησης· παναπεί, είναι και παραπάνω, στην πραγματικότητα). Δες και στην εισαγωγική παράγραφο: σε 43 χώρες πάνω από 23.000, συνολικά.»

    Από πού τεκμαίρεται αυτό; Το κείμενο ή ο πίνακας δεν αναφέρει αν το «head count» είναι full ή part time και σε τέτοιες περιπτώσεις (όταν δηλαδή δεν γίνεται διαχωρισμός πλήρους και μερικής απασχόλησης) το σύνολο αφορά όλους τους υπαλλήλους (πλήρους + μερικής). Η παρακάτω παράγραφός σου

    «Εντάξει; Κοίτα μην παρασυρθείς, ο κάτω πίνακας, βρε κουτέ, είναι ποσοστιαίος, επί τοις εκατό. Γκέγκε; Κι ο άλλος μιλάει για διευθυντικό προσωπικό. Λες αυτούς τους 800 να είδε ο Ψ. που ζήλεψε λαοτιανούς -κι όχι μόνο- κι έφερε κι αυτός μπλογκομπόχα στη βουλή;»

    όντως δείχνει την ποσόστοση και όντως δείχνει την ποσόστοση των πλήρως απασχολημένων, αλλά αυτό δεν αλλάζει τα δεδομένα του πρώτου πίνακα. Ο δεύτερος πίνακας λέει απλώς ότι όσοι από τους 17.078 εργάζονται full time (ας πούμε 10.000 για εύκολα μαθηματικά), το 60% (δηλαδή 6.000) βρίσκεται στο Λονδίνο, το 6% (δηλαδή 600) στη Σκωτία κοκ. Οι λέξεις «equivalent full-time» δε σημαίνουνε ότι full-time είναι οι 17.078 και υπάρχουνε και άλλοι, αλλά το παραπάνω που εξήγησα.

    Μου αρέσει!

  11. Οκ γράψε λάθος για το παραπάνω, τώρα πρόσεξα ότι μιλούσε για το σύνολο των χωρών και όχι μόνο για UK. Έχεις δίκαιο, στο σύνολο είναι παραπάνω μαζί με τους part-timers. Απλώς μένει να δούμε πόσο είναι επί ποσοστού του πληθυσμού και να το συγκρίνουμε με το ποσοστό της ΕΡΤ στην Ελλάδα.

    Μου αρέσει!

  12. Για να δούμε και κάποια άλλα που αναφέρεις

    3 τηλεοπτικά κανάλια
    2 περιφερειακά στούντιο (Κρήτη και Πάτρα)
    1 δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι
    4 ψηφιακά
    19 περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί
    6 πανελλήνιας εμβέλειας
    2 διεθνούς
    κι άλλοι 3 -2 τοπικής
    1 διεθνούς εμβέλειας- της ΕΡΤ-3
    3 ορχήστρες
    1 χορωδία
    1 site
    1 περιοδικό

    ενώ το BBC έχει

    2 τηλεοπτικά κανάλια (BBC One, BBC two) Στην ουσία είναι παραπάνω διότι το BBC One είναι τοπικό ανά περιοχή, έτσι άλλο το BBC One στην Ουαλία, άλλο στη Σκωτία και άλλο στην Αγγλία.
    5 ψηφιακά (BBC Three, BBC Four, BBC News Channel, BBC Parliament, CBBC, CBeebies)
    2 δορυφορικά BBC Alba, BBC World News
    1 HDTV – BBC HD
    Δυνατότητα να παρακολουθήσεις τα κανάλια online
    5 κύριους ραδιοφωνικούς σταθμούς
    10 πανβρετανικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς
    9 περιφερειακούς
    1 διεθνούς εμβέλειας
    Διαδραστική τηλεόραση
    … και αρκετά άλλα πυο πραγματικά βαριέμαι να απαριθμήσω (για όποιον ενδιαφέρεται να τα δει όλα ας κοιτάξει εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/BBC)

    Βρίσκεται σε 43 χώρες και έχει 23.000. Δηλαδή σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουνε 23.000 εργαζόμενοι ενώ μόνο στην Ελλάδα με τα 10.000.000 η ΕΡΤ έχει 5.000!

    Τα συμπεράσματα δικά σας.

    Μου αρέσει!

    • Προτιμότερο θα ήταν να σύγκρινες τις 5.000 με τις 17.000. Αν δεν κυνηγάς κι εσύ τις εντυπώσεις.

      Κοίταξε, κι εγώ συμφώνησα ότι η ΕΡΤ (και για του BBC έχω δώσει αναφορά) συντηρεί περισσότερα απ’ όσα χρειαζόμαστε ως πληθυσμός ντόπιος και απόδημος . Όμως και πάλι, η σύγκριση μέσω αναλογίας με τις προσφερόμενες υπηρεσίες δεν είναι δίκαιη. Το BBC μαζεύει λεφτά από πεντ-εξαπλάσιο πληθυσμό, και είτε έχει 1, είτε 3 κανάλια, 5 ή 10 ραδιόφωνα, ένα μεγάλο κομμάτι προσωπικού που απαιτείται είναι σταθερό. Κάπως σαν β+α*υ, αν υποθέσουμε γραμμικότητα.

      Οι 6.000 περισσότεροι από την μία στις 43 χώρες είναι λογική διαφορά. Η διοίκηση και ο βασικός τεχνολογικός εξοπλισμός είναι στην πρώτη.

      Μου αρέσει!

      • Ωραία, ας συγκρίνουμε τις 5.000 με τις 17.000. Στα 61.000.000 πληθυσμό έχουμε 17.000 εργαζόμενους (αναλογία 0,027%) ενώ στα 11.000.000 έχουμε 5.000 (αναλογία 0.045%), σχεδόν διπλάσια, δηλαδή για τον πληθυσμό που μας αναλογεί έπρεπε να έχουμε τους μισούς, δηλαδή 2.500 εργαζόμενους. Θα μου πεις οι υπηρεσίες δεν πάνε αναλόγως με τον πληθυσμό, σαφώς, αλλά τί παραπάνω υπηρεσίες προσφέρει η ΕΡΤ που να δικαιολογεί διπλάσιους υπαλλήλους από το BBC; Κομματικές προφανώς.

        Μου αρέσει!

        • Ηδη μίλησα για ρουσφετολογικές αργομισθίες σε όλα τα επίπεδα, από το κλητήρα ως τον σύμβουλο. Αλλά και να μην υπήρχαν πάλι η απλή μέθοδος των τριών δεν θα δούλευε. Για παράδειγμα, κάτι που θέλει 5 υπαλλήλους και x τεχνολογία, μπορεί να γίνει και με 15 και y τεχνολογία. Μίλησα για εξορθολογισμό, και αφορά και αυτό το επίπεδο.

          Μου αρέσει!

  13. Να διευκρινίσω, επίσης, ότι δεν έχω κατασταλαγμένη θέση για το πώς πρέπει να γίνεται η χρηματοδότηση της κρατικής τηλεόρασης. Επαναλαμβάνομαι, αλλά ξαναλέω ότι νομίζω πως κάτι αναλογεί σε όλους μας, ανεξαρτήτως αν βλέπουμε ή όχι, και το αλακάρτ μπορεί να μπει πάνω από αυτό, με βάση τη χρήση.

    Μου αρέσει!

  14. Κάτι που έχει παραληφθεί από την συζήτηση είναι ότι η ΕΡΤ έχει και ραδιοφωνικούς σταθμούς στην περιφέρεια. Μπορεί για κάποιους να μην λέει κάτι αλλά για πληθυσμούς απομονωμένους προσφέρει άμεση πληροφόρηση όταν οι τοπικοί ιδιωτικοί προσφέρουν μόνο ντιρλαντά και γιούχου. Σίγουρα ως οργανισμός έχει πολλά στραβά αλλά κάποια πράγματα θα πρέπει να τα δούμε πιο σφαιρικά κι όχι μόνο αθηνο- και θεσσαλονικοκεντρικά.

    επείσης κάτι ακόμη… επειδή εκθιάστηκαν οι ιδιωτικοι σταθμοί… όχι ότι δεν έχουν καλές εκπομπές αλλά μην τρελαθούμε κι ότι η ΕΡΤ είναι μόνο σαβούρα. Μέσω της ΕΡΤ έχουν γίνει ντοκιμαντέρ τόσο για την ελληνική ιστορία όσο και για περιοχές που οι ιδιωτικοί θα είχαν ασχοληθεί μόνο αν είχε γίνει ομαδική παρτούζα ή πολλαπλό φονικό. το κανάλι της βουλής ασχέτως αν δεν το γουστάρουν οι περισσότεροι έχει αρκετά εναλλακτικό πρόγραμμα με ταινίες που δύσκολα θα έβρισκε κάποιος.

    Και ναι η πληροφόρηση είναι αγαθό που πρέπει να σου το προσφέρει το κράτος. Γιατί η πληροφόρηση (πχ καιρός) είναι και θέμα ζωής και θανάτους αρκετές φορές. Αν όχι στην Αθήνα τουλάχιστον στην περιφέρεια (χωριά) έχει μεγάλη σημασία.

    Εκτός αν πληροφόρηση θεωρούμε την Πετρούλα οπότε εκεί αλλού είναι το πρόβλημα….

    Μου αρέσει!

  15. Κι επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο πολύ παίζει στην κουβέντα μας, μήπως μπορούμε να πληροφορηθούμε πόσες άδειες τηλεοπτικών καναλιών πλήρους εμβέλειας έχουν δοθεί; Ακόμη, πόσα τέτοια κανάλια αντέχει η βρετανική αγορά; Τέλος, υπάρχουν στη Βρετανία τέτοια κανάλια που να λειτουργούν χωρίς άδεια; ή χωρίς να είναι απόλυτα συμμορφωμένα με τις υποχρεώσεις τους, οικονομικές, ασφαλιστικές, περιεχομένου, σήματος, κ.ο.κ.;

    Και να δούμε εδώ την αναλογία με πληθυσμούς και μεγέθη αγοράς;

    Ευχαριστώ.

    Μου αρέσει!

  16. Να συνεισφέρω κι εγώ στη συζήτηση, μ’ ένα άρθρο (που άλλωστε παραπέμπει και σε τούτο εδώ το post); Τον τελευταίο καιρό μιλάνε δημοσίως (δικαιολογημένα λόγω του θρορύβου με τις αμοιβές) τόσοι πολλοί…

    Να πω μόνο για τους (ακραίους) φιλελεύθερους συζητητές, που προπαγανδίζουν την απουσία κρατικής τηλεόρασης, οτι σε όλη τη Ευρώπη οι κρατικές τηλεοράσεις κρατάνε το επίπεδο και διαμορφώνουν την αγορά. Κι οτι αν είναι εχθροί της οποιαδήποτε κρατικής υπηρεσίας, δεν έχω αντίρρηση. Αλλά να υποσχεθούν δημοσίως οτι αν κάποιος δικός τους, έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, δεν θα τον πάνε ποτέ σε δημόσιο νοσοκομείο – κι οτι θα περιοριστούν στις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα. Να τους δω τότε, στα δύσκολα…

    http://prokopisdoukas.blogspot.com/2010/01/blog-post_13.html

    Μου αρέσει!

    • Α μπράβο. Όσοι έχουν ζήσει από νοσοκομεία καταλαβαίνουν γιατί, στην τελική, τα δημόσια είναι ασφαλέστερα (εξαιρώ πανεπιστημιακούς γιατρούς, που -κατά κανόνα- είναι οι χειρότεροι).

      Μου αρέσει!

    • Νομίζω ότι εξωραΐζεις σε μεγάλο βαθμό τα πράγματα στη ΝΕΤ μεταξύ 97 και 04. Από μια μεριά λογικό, αφού εκείνα τα χρόνια ήταν δημιουργικά και για σένα. Όμως, τα πράγματα δενείναι άσπρο-μαύρο, μπορώ να θυμηθώ πολλά στραβά και τότε, υπερβολικές σπατάλες, αργομισθίες και ρουσφέτι -ασχέτως της δικής σου εμπειρίας- υπήρχαν ανέκαθεν, κι επιπλέον, βεβαίως, ΕΡΤ δεν είναι μόνο η ΝΕΤ.

      Πιστεύω ότι ο εξορθολογισμός στην κρατική ραδιοτηλεόραση, πρέπει να πάει χέρι χέρι με αυτόν στην ιδιωτική αγορά. Το πλήθος των καναλιών και ραδιοφωνικών σταθμών στην ΕΡΤ είναι υπερβολικά πολλά σε σχέση με τον πληθυσμό και το μέγεθος της αγοράς της Ελλάδας. Το ίδιο ισχύει και για τα πανελλήνιας και τοπικής εμβέλειας ιδιωτικά μέσα. ΟΚ, άσε τα τελευταία να βγουν, αλλά επί ίσοις όροις, τηρώντας όλες τις υποχρεώσεις τους.

      Όσο, τέλος, για το σάρωμα του 2004, προφανώς και θα γινόταν. Στο περίμενε από το 93 ήταν, και στη θέση τους κι εμένα μπορεί να γυάλιζε το μάτι μου, με σχόλια που λέγονταν εναντίον τους χωρίς λόγο και χωρίς φειδώ. Στο τσατ μουσικός παραγωγός, για παράδειγμα, στον Κόσμο, κάθε άλλο παρά στη μουσική περιοριζόταν ώρες-ώρες, κι εν πάση περιπτώσει, ποιος ο λόγος για κακιούλες κατά του ΚΚ μέσα σε μουσική εκπομπή; Προφανώς, έχει κάθε εργαζόμενος το δικαίωμα των πεποιθήσεών του, αλλά οφείλει να έχει και την ωριμότητα να επιλέγει το κατάλληλο μέσο και την κατάλληλη στιγμή για να τις εκφέρει.

      Τέλος, όπως είπα, είμαι κατά των αποσπασματικών και αορίστων λιστών. Τελικά, ποιοι είναι εκεί μέσα; Εσείς για παράδειγμα απουσιάζετε, αντίθετα με άλλους συναδέλφους σας, της «χρυσής επταετίας» συμπεριλαμβανομένης.

      ΥΓ. Εγώ πάλι, πάω κόντρα, και καλύτερη περίοδο της τηλεοπτικής ΕΡΤ (1,2 και 3) ως πρόγραμμα μόνο, και αφήνοντας απέξω τον τομέα ενημέρωσης – προπαγάνδας, θεωρώ τα προγενέστερα της ιδιωτικής χρόνια, και λίγο μετά, κυρίως δε 84-90: Κινηματογραφική Λέσχη με ταινιάρες, Δεκάλογος, Παρασκήνιο, Ντοκιμαντέρ με λόγος ύπαρξης, μουσικά, κλπ.

      Μου αρέσει!

  17. Δεν εξωραίζω, όσα γράφω είναι στοιχεία (δέχθηκα συγχαρητήρια από πολλούς συναδέλφους, που δεν είναι ΠΑΣΟΚ) – και επί πλέον λέω σαφώς σε δύο σημεία «με πισωγυρίσματα, αστοχίες κλπ.» και οτι «ρουσφέτια, αστοχίες και σπατάλες» γίνονταν και πριν…

    Τα σχόλια μου στο chat του Κόσμος, αν θυμάμαι καλά ήταν συγκρατημένα – κι αν υπήρχαν «κακιούλες» όπως λες, ήταν πολύ περιορισμένες. Άλλωστε, εγώ δεν πήγα στον Κόσμο, ως μόνο μουσικός παραγωγός – θα έκανα και σχόλια, ήταν η συμφωνία. Σε τελευταία ανάλυση, αποδέκτες ήταν ελάχιστοι «δικτυωμένοι». Γι αυτό περίμεναν ουρές όλοι οι ανάξιοι που προσπάθησαν να μπουν ή μπήκαν στην ΕΡΤ; Δε νομίζω – απαιτούσαν το κράτος, απλά…

    Βεβαίως δεν ήταν μόνο η ΝΕΤ. Και η ραδιοφωνία την ίδια εποχή εκσυγχρονίστηκε. Τότε δημιουργήθηκε και ο Κόσμος.

    Για την περίοδο 84-90 δεν έχω άποψη από μέσα. Αυτό που θέλω να πω με αυτό το άρθρο (είναι η πρώτη φορά που γράφω για την ΕΡΤ) είναι οτι είχαν γίνει κάποια βήματα, είχε αρχίσει να υπάρχει μια εποχή αξιοκρατίας, με όλες τις αδυναμίες.. Από την οποία εποχή, μεταπηδήσαμε στη χειρότερη, απροσχημάτιστη αναξιοκρατία που πρέπει να έχει δει η Ελλάδα από τη μεταπολίτευση…

    Οι λίστες δεν είναι πλήρεις – και έχουν λάθη. Φυσικά και εγώ είμαι εναντίον αυτού του διασυρμού. Οι παχυλές αμοιβές δόθηκαν σε κάποια ονόματα, για να μπορέσουν να δώσουν άλλες 400 σε διάφορους παρατρεχάμενους. Δεν είναι τυχαία η γαλαντομία – κάλυψε πολλά…

    Μου αρέσει!

    • Αποφεύγεις, ωστόσο, να πάρεις θέση -μέχρι ένα σημείο κατανοητό- για το αν το νοικοκύρεμα, η αξιοκρατία, ο εξορθολογισμός, σημαίνει πέρα από κατάργηση 15-20 θέσεων συμβούλων και κατάργηση καναλιών, σταθμών, υπηρεσιών, καθώς και μείωση προσωπικού.

      Ξέρεις τι μου κάνει εντύπωση, ή δεν το κατάλαβα καλά, όπως το έγραψες; «Δεν πήγες στον Κόσμο, ως μόνο μουσικός παραγωγός – θα έκανες και σχόλια, ήταν η συμφωνία». Όπως το ακούω, αυτό δε συνάδει με τα υπόλοιπα της ίδιας περιόδου· με ποιον, δηλαδή, έπρεπε να κλείσει συμφωνία ο καθένας που έβγαινε στον αέρα; εννοείς, απλώς, ότι επρόκειτο για συμφωνία ότι οι εκπομπές σου θα είχαν και λόγο (και σ’ αυτό περιλαμβάνεται και το online chat); ή ότι θα έλεγες ό,τι θες; υπήρχαν δηλαδή και συμφωνίες άλλες ή άλλων, π.χ. παρουσιαστών ειδήσεων, ότι θα περιορίζονταν αυστηρά στα χαρτιά που τους έδιναν και το ότο κιου; και γιατί όλη αυτήν την περίοδο, δεν έτυχε ένας λόγος να είναι κατά της κυβέρνησης; Και μόνο η ύπαρξη διαδικασιών «συμφωνιών» μου φτάνει να ακυρώσει όλα τα υπόλοιπα.

      Τέλος, για τις δημοσιογραφικές επιτυχίες. Τι ήταν επιτυχία ακριβώς; Το ότι μας έκατσαν ένα κάρο γεγονότα που ο κόσμος, ελέω CNN, έμαθε να τα παρακολουθεί ως τηλεοπτικά θεάματα; Το ότι πληρώθηκε ένας σκασμός λεφτά -μέσα στην ευφορία του χρηματιστηρίου, μην ξεχνιόμαστε- για να ακούμε και να βλέπουμε, χωρίς υποτιτλισμό και μετάφραση τα ανακοινωθέντα των νικητών και των μεγάλων; Αυτό περίμενε ο Έλληνας πολίτης; Υπήρξε κάποιο αποκλειστικό; Τι άλλο ακούσαμε όλα αυτά τα χρόνια που να αφορά την εσωτερική επικαιρότητα και να ήταν δημοσιογραφική επιτυχία με την αληθινή έννοια του όρου; Μαθαίναμε τίποτε παραπάνω από τις επίσημες εκδοχές για το Χρηματιστήριο; τον Οτσαλάν; τα Ίμια; τον Λάλα; τις κόντρες στην κυβέρνηση; Πέρα από την ενημέρωση, στο κομμάτι πολιτισμός τι είδαμε αυτά τα χρόνια; Το μεσημβρινό τρίο να επαναλαμβάνεται μετά τον πρώτο χρόνο; τη «διανόηση» της Παντείου, έτη φωτός μακρυά από την ελληνική πραγματικότητα;

      Τελικά, μήπως ο εξωραϊσμός της εποχής δηλώνει και λίγο ναρκισσισμό;

      Μου αρέσει!

      • 1. Φυσικά και χρειάζεται γενικός εξορθολογισμός, διακοπή πολλών σκανδαλωδών συμβάσεων έργου, τεχνική αναδιοργάνωση, πιστή εφαρμογή των νόμων (η ΕΡΤ είναι παράνομη ως εργοδότης, λόγω πολλών αποφάσεων της διοίκησης) και πολλά ακόμα. Αν έχω ποτέ όλα τα στοιχεία διαθέσιμα, μπορώ να πω και την άποψη μου αναλυτικά.

        2. Εννοώ πολύ απλά οτι πήγα ως ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος, που παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο (τότε το 9 του Σαββατοκύριακου) – και οτι θα είχα και πολιτικό λόγο και σχολιασμό. Όταν λέω «συμφωνία», εννοώ την προακαταρκτική συζήτηση με τον υπεύθυνο του σταθμού.

        Μου κάνει εντύπωση η επιμονή για τα όποια σχόλια. Δεν υποχρέωσα εγώ το σταθμό για το υπόλοιπο προφίλ του, ας έβαζε και άλλους, με «αντίθετο» πολτικό σχολιασμό…

        3. Προφανώς και το πολιτικό «μπατάρισμα» των ειδήσεων, στα φόρτε του ακόμη, δεν σου επέτρεπε να ακούσεις αντιπολιτευτικό λόγο (ούτε τώρα άλλωστε). Οι επιτυχίες που αναφέρω στο κείμενο είναι συγκεκριμένες: Εκεί που δεν έβλεπε σχεδόν κανείς ειδήσεις από την ΕΡΤ, αποκτήσαμε ισχυρή δημοσιογραφική οντότητα – και φτάσαμε να είμαστε ισοδύναμοι με τους 2 πρώτους (τότε Mega και Antenna). Κανείς δεν μπορούσε να καλύψει τα διεθνή (που είναι και τα σημαντικότερα, άλλωστε) όπως εμείς. Κάναμε επίσης δεκάδες ενημερωτικούς μαραθώνιους, που έφερν το κοινό στο σημείο να μας εμπιστεύεται – κάποτε κανείς δεν έβλεπε τις μεταδόσεις κοινής λήψης των καναλιών από τη ΕΡΤ, τώρα είμαστε (ακόμα) πρώτοι ή δεύτεροι μετά το Mega.

        Και όχι μόνο: Επαναφέραμε τη σημασία των πραγματικών ειδήσεων αυτών καθεαυτών – τις οποίες είχαν εγκαταλείψει σχεδόν όλοι. Δεν είναι τυχαίο που το Mega έκανε τη «δημοσιογραφική» στροφή, μόλις έφυγε ο Χατζηνικολάου, με τα lifestyle του. Είχε νοιώσει την «απειλή» της ΕΡΤ.

        Η αλήθεια είναι οτι εστιάζω στις ειδήσεις και στο ραδιόφωνο, στα οποία δούλεψα. Πράγματι, το προγραμμα ποτέ δεν ήταν το δυνατό σημείο της ΕΡΤ σε σχέση με τον ανταγωνισμό (για πολλούς και διάφορους λόγους), πάντα χώλαινε – αλλά ήταν σαφώς καλύτερο από αυτό που ακολούθησε.

        Αυτό που λέω, εν κατακλείδι, ήταν οτι το 97-04 ήταν η μόνη εποχή (με ανταγωνισμό) που η ΕΡΤ έδειξε ανοδική πορεία βελτίωσης.

        Μου αρέσει!

        • Δεν υπάρχει προσωπική μομφή, αν διαβάζω σωστά το «Μου κάνει εντύπωση η επιμονή για τα όποια σχόλια». Μάλιστα, είχα διορθώσει την αναφορά σε σένα προσωπικά (υποθέτω ότι δε σε πειράζει που δε λέω «σε σας») ένα λεπτό μετά, αλλά ήδη απαντούσες με βάση το πρώτο ηλεμήνυμα που πήρες.

          Εν κατακλείδι, και γενικότερα για την τρέχουσα κυβέρνηση, και όλους τους οργανισμούς: αλίμονο, με τον πάτο που είχαμε πιάσει, μόνο καλύτερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα. Θέλει προσπάθεια, να αποδειχτεί ότι υπάρχει κι ακόμη πιο κάτω…

          Μου αρέσει!

  18. Θέλω να ρωτήσω το εξής: αφού εγώ ΔΕΝ ΈΧΩ ΚΑΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ στο σπίτι μου και μου ήρθαν 2 λογαριασμοί για ρεύμα 89 ευρώ από τα οποία τα 36 ευρώ ήταν για την ΕΡΤ, μπορεί κάποιος να μου δώσει ΕΝΑΝ λόγο γιατί να πληρώσω;

    Μου αρέσει!

      • Ναι αλλά οι φόροι που πληρώνω (εν μέρη τουλάχιστον) αντιστοιχούν σε κάποιες υπηρεσίες που εκμεταλλεύομαι. Όπως και τα δημοτικά τέλη. Δε λέω, σ’έναν ιδανικό κόσμο θα πήγαιναν ΟΛΟΙ οι φόροι μου σε κοινόχρηστες, κοινά ωφέλιμες υπηρεσίες ή προϊόντα κι εγώ θα είχα 10 πόντους παραπάνω αλλά τουλάχιστον με παρηγορεί ότι ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ πάει προς κάτι ωφέλιμο για μένα και το κοινωνικό σύνολο. Η ΕΡΤ πάλι που όχι μόνο δεν τη παρακολουθώ αλλά επαναλαμβάνω δεν έχω ΚΑΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ γιατί να την πληρώνω; Με την λογική τη δική σου θα έπρεπε να πληρώνω και τέλη κυκλοφορίας και ας μην έχω αυτοκίνητο.

        Μου αρέσει!

  19. Υ.Γ. Στην Αγγλία τα «143 λιρόνια» που ανέφερες δεν είναι για το BBC αλλά για την λεγόμενη «Άδεια Τηλεόρασης» η οποία συμπεριλαμβάνει οποιοδήποτε τρόπο παρακολούθησης ζωντανής εκπομπής τηλεοπτικής μορφής ασχέτου καναλιού. Ως εκ τούτου, μην έχοντας τηλεόραση (και με την προϋπόθεση ότι δεν παρακολουθώ ζωντανές τηλεοπτικές εκπομπές μέσω διαδικτύου, κινητού τηλεφώνου, κλπ) δεν θα υποχρεωνόμουν να πληρώσω. Επίσης το βάρος του να αποδειχτεί ότι παρακολουθώ από τη στιγμή που έχω δηλώσει το αντίθετο είναι βάρος δικό τους και όχι δικό μου. Δεν ξέρω για εσένα αλλά εμένα μου φαίνεται πολύ πιο δίκαιο από το σύστημα του νταβατζή που έχει υιοθετήσει η ΕΡΤ, το οποίο θα ήταν δεκτό μόνον εάν η τηλεόραση ήταν ζωτική ανάγκη ή υπηρεσία αναπόφευκτης χρήσης, που ειδικά στην δική μου περίπτωση δεν είναι.

    Μου αρέσει!

    • Ένας τρόπος είναι αυτός του BBC (btw, τη χρήση των κρατικών καναλιών χρεώνεσαι). Κάποιος άλλος θα θεωρούσε δικαιότερο να υπάρχει χρονοχρέωση με κάποιο τρόπο. Δεν έχει σημασία ο τρόπος. Άσε που αν αλλάξει θα προκαλέσει αύξηση του κόστους. Σημασία έχει η στάση του καθενός απέναντι σ’ αυτό το απρόσωπο πράγμα που θεωρούμε ότι είναι το κράτος. Θεσμοθετημένη βία είναι εξαρχής. Έχει κάτι βουνά και ζούγκλες ακόμη για όποιον το αμφισβητεί και/ή δεν είναι σε θέση να ασκήσει ισχυρότερη.

      Δεν θες να πληρώνεις για μια κρατική υπηρεσία, διαμαρτύρεσαι, ωστόσο, για τα πολλαπλάσια που χρεώνεσαι από την μη-αδειοδότηση τόσα χρόνια (20 και…) των ιδιωτικών καναλιών;

      Μου αρέσει!

      • Η χρονοχρέωση με την ψηφιακή τηλεόραση θα ήταν εύκολη και με ελάχιστο κόστος αλλά η αλήθεια είναι θα προκαλούσε αύξηση στη χρέωση ανά τηλεθεατή της ΕΡΤ για να μαζέψει τα λεφτά που σίγουρα θα έχανε. Ενδεχομένως να έπρεπε να κρατήσει μόνο τους υπαλλήλόυς που ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ για να ρίξει λίγο το κόστος της αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση. Ο τρόπος της Αγγλίας μου φαίνεται πιο δίκαιος και αποτελεσματικός (btw, μόνο το BBC είναι κρατικό, δηλαδή χρηματοδοτείτε από το κράτος, γι’αυτό δε δείχνει και διαφημίσεις . Το ITV, Channel 4 και Channel 5 είναι ιδιωτικά κανάλια και χρηματοδοτούνται από διαφημίσεις/μετοχές, αλλά για να τα παρακολουθείς πρέπει να έχεις Άδεια Τηλεόρασης).

        Όσο για το κράτος (επειδή κι αυτή είναι άλλη συζήτηση και μεγαλύτερη μάλιστα) θα πω μόνο ότι κυβέρνηση είμαστε εμείς. Ως εκ τούτου δεν έχουμε δικαίωμα να γκρινιάζουμε από τι στιγμή που ΟΛΟΙ (με ελάχιστες εξαιρέσεις) στηρίζουμε αυτό το σύστημα, συμπεριλαμβανόμενος σ’αυτούς κι εγώ. Απλά θέτω το ερώτημα εάν θεωρεί κανείς λογική αυτή τη χρέωση (συγκεκριμένα στην περίπτωση μου) κι εάν ενδεχομένως θα ήταν καλύτερο κάποιο άλλο σύστημα.

        Μου αρέσει!

        • Φυσικά και δεν είναι κακό να συζητάμε, φυσικά και κράτος είμαστε και εμείς, ως εκλογικό σώμα. Νομίζω έχω ήδη πει πιο πριν ότι με την ψηφιακή τεχνολογία είναι εύκολο να πληρώνει αυτός που χρησιμοποιεί την υπηρεσία, όσο την χρησιμοποιεί. Για τη χρέωση της άδειας στο ΗΒ, μπορείς να αντιληφθείς αυτό που λέω κι εγώ· βλέπεις – δεν βλέπεις BBC, πληρώνεις. Η διαφορά με την Ελλάδα είναι έχεις δεν έχεις δέκτη, αλλά είναι μικρή, συνυπολογιζομένου του κόστους αλλαγής του τρόπου – καναλιού είσπραξης.

          Αυτά που θέλησα να αναδείξω στο άρθρο, νομίζω είναι από αυτά στα οποία συμφωνούμε. Και αυτά που θέτεις φέρνουν την κουβέντα εκεί που πρέπει να γίνει. Απλώς, θα πρέπει να μάθουμε κάποτε να κρατάμε τις επαναστατικές γυμναστικές για τα μεγάλα, και να προσπαθούμε να αλλάξουμε τα καθημερινά ουσιαστικά, και όχι με θόρυβο, χάριν του θορύβου.

          Μου αρέσει!

Τι είπες;

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.