Βακτήρια


Για να το καταλάβω…

Όλοι εσείς οι ιδιώτες, σύμβουλοι, εκπαιδευτές, σεμιναριστές, πωλητές, διαφημιστές, ιδιωτικοί υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες, που συμμετείχατε και συμμετέχετε και τώρα δα εν γνώσει σας στην κοροϊδία και το πλιάτσικο ευρωπαϊκών και κρατικών πόρων, εσείς που προτιμάτε το τεκμαρτό από το πραγματικό σας εισόδημα, εσείς που δίνετε τη μίζα στο μισητό δημόσιο και μαγειρεύετε τις προδιαγραφές και το παραδοτέο, ναι, ξέρωγιατί έχετε παιδιά κι οικογένεια, γιατί υπάρχει ανεργία και αναδουλειά, γιατί αν δεν το κάνετε εσείς θα το κάνει άλλος, γιατί τι έγινε, συμπληρώνετε εισόδημα με φρογκοδίφραγκα, αλλού είναι τα χοντρά -θα τ’ αφήνατε, λοιπόν, αν τα βρίσκατε μπρος σας;-

εσείς, λοιπόν, είστε οι αθώοι με την καθαρή συνείδηση;

Που τα βάζετε με κυβερνήσεις, σύστημα, δημόσιους υπαλλήλους, πολιτικούς, και το κακό συναπάντημα; που σας διέφθειραν λίγο, γιατί αλλιώς δε γίνεται στην Ελλάδα;

Σας έχω νέα κύριοι και κυρίες. Βακτήρια είστε και σεις· αόρατα, αλλά εξίσου αηδιαστικά με τους νόμιμους-και-ηθικούς και τους υπόλοιπους υποκριτές.

Καλά κάνατε και κάνετε, δικαιολογίες πάντα βρίσκονται, και τη ρότα του είναι εύκολο να την αναγάγει σε κοσμοθεωρία ο καθένας, αρκεί να έχει αρκετό χρόνο γι’ αυτό, αλλά

Βουλώστε το για λίγο! Δείτε τον εαυτό σας απ’ έξω! Βάλτε το χυλό στο κεφάλι σας σε τάξη! Διαλέξτε εντέλει στόχο!

Σας ξέρω. Βακτήρια…

10 thoughts on “Βακτήρια

  1. Sorry, για να καταλάβω, αυτά που γράφεις συνδέονται με AND ή με OR; Για παράδειγμα, εγώ που εργάζομαι σε ευρωπαϊκό έργο και γράφω παραδοτέα, αλλά δεν έχω δώσει μίζα στο δημόσιο, είμαι αηδιαστικό βακτήριο; Ή πρέπει να καλύπτω όλες τις συνθήκες για να είμαι;

    Μου αρέσει!

    • Σίγουρα όχι με ΑND, αλλά δεν είναι και λογική πρώτης τάξης.

      Αν συνειδητά συμμετέχεις σε κομπίνα μικρότερη ή μεγαλύτερη, εσύ το ξέρεις, κι εσύ αναγνώρισε ή όχι τον εαυτό σου, και τις αιτίες ή τις δικαιολογίες που προβάλλεις. Δικαίωμά σου, αν το κάνεις, αλλά μην σ’ ακούσω μετά να τα ρίχνεις στο ΔΥ που ζει δήθεν εις βάρος της οικονομίας της χώρας σου. Κι εσύ το ίδιο κάνεις, με άλλο τρόπο, σε άλλη κλίμακα. Κοίτα, το δεν είδα, δεν άκουσα, δε με νοιάζει, θα το δεχτώ για το νέο και τον ανίδεο (τόχω κάνει κι εγώ στα νιάτα μου μια φορά). Αλλά μετά, το να είσαι στο βούρκο, έστω ως τη μέση, και να λες «κοίτα τους άλλους πούναι πατόκορφα στα σκατά» (συγγνώμη), μόνο γέλιο θα μου προκαλέσει. Εκτός κι αν είσαι ηλίθιος, παραμένοντας ανίδεος, οπότε πάλι βακτήριο είσαι, αλλά κυριολεκτικά μονοκύτταρο.

      Σημ.: Ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι ότι το δεύτερο πρόσωπο και ο τόνος εδώ δεν έχουν εσένα προσωπικά ως στόχο.

      Μου αρέσει!

      • Βεβαίως, γνωρίζω ότι δεν υπάρχει κάτι προσωπικό στα σχόλια. Απλά η προβοκατόρικη ερώτησή μου είχε ακριβώς αυτό το στόχο: Να υπονοήσει ότι δεν είναι κομπίνα κάθε εθνικό ή ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Υπάρχουν μερικά που είναι, ναι. Και ναι, η χρηματοδότηση έχει συχνά ως σκοπό να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να τροφοδοτήσει τα πανεπιστήμια που αλλιώς θα λιμοκτονούσαν, κλπ. Αγαθές προθέσεις. Αυτό εκμεταλλεύονται πολλές φορές διάφοροι αετονύχηδες, και τρώνε χρήματα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι γενικά, όπου υπάρχει χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα και παραδοτέα, υπάρχει και κομπίνα. Ούτε ότι η χρηματοδότηση έρευνας και ανάπτυξης είναι πλιάτσικο. Καλό είναι να μη γενικεύουμε :-)

        Αν τα προγράμματα αυτά παράγουν πραγματικά αξιόλογο αποτέλεσμα, είναι μια άλλη συζήτηση. Αλλά και για αυτό δεν θεωρώ ότι φταίει κάτι άλλο πέραν της τρομακτικής δυσκολίας συντονισμού έργων που εκτελούνται κατανεμημένα.

        Μου αρέσει!

        • Συμφωνώ μαζί σου στο ότι βεβαίως και κάθε ευρωπαϊκό πρόγραμμα δεν σημαίνει κομπίνα. Τώρα για τον σκοπό που αγιάζει τα μέσα, η κουβέντα είναι τεράστια. Αλλά και για το υπερτροφικό Δημόσιο, και τους πολιτικούς μας, κλπ. εξίσου τεράστια είναι, για να καταλήγουμε σε αφορισμούς. Αυτοί αφορισμούς θα λάβουν σαν απάντηση. Το μόνο κακό είναι όταν ο κάθε απίθανος Παπακωνσταντίνου, που το μαγουλάκι του είναι πιο τρυφερό απ’ το κωλομέρι του, κάνει τους αφορισμούς δεδομένα,και σε πηδάει χωρίς σάλιο.

          σημ: θα αργήσω να επανέλθω. Κεφάλια μέσα.

          Μου αρέσει!

  2. Εχμ.. ειναι λιγο πιο μπερδεμενα τα πραγματα και οχι τοσο απλα που τα γραφεις. Στη πορεια συμμετεχουν νεοι -πολυ νεοι- που ακομα τρεφουν ελπιδες για ενα καθαρο κουτελο (που λεγαν οι παλιοι) και μια κοινωνια δικαιου και αξιοκρατιας.

    Μου αρέσει!

  3. Ανοίγεις μεγάλη κουβέντα Στάζυ και το δίκιο δεν είναι από καμιά πλευρά, ούτε καν στη μέση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δημοσίου δεν είναι το μέγεθός του ακόμα κι αν είναι τεράστιο. Είναι η αναξιοκρατία με την οποία στελεχώθηκε και η άρνησή του να παίξει το θεσμικό του ρόλο. Ο οποίος είναι μεταξύ πολλών άλλων και ο έλεγχος της σωστής λειτουργίας του συστήματος. Η οικονομία κινείται από τους άλλους ελ. επαγγελματίες, επιχειρηματίες κτλ. Που ήταν το Δημόσιο να ελέγξει ότι όλες αυτές οι επιδοτήσεις και οι κοινοτικοί πόροι που δόθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό που δόθηκαν; Η δεν πήγαν ποτέ ή πήγαν και γράψαν άλλα από αυτά που είδαν. Που είναι ο αρμόδιος ελεγκτής της Δ.Ο.Υ. μας να κάνει μια επίσκεψη στον κ. Τάδε που τώρα περνάει ΕΔΕ μετά από καταγγελία συναδέλφων του (επιτέλους!) γιατί δεν σε χειρουργούσε αν δεν τα παίρνε; Ποιος ρώτησε πώς με το εισόδημα του καθηγητή-διευθυντή κλινικής ζούσε σαν Κροίσος; Ενδιαφέρθηκε ο έφορος; οχι μωρέ ασε, μπορεί και να τον χρειαστεί κάποτε. Είναι άλλωστε, κατά κοινή ομολογία, πρώτο μαχαίρι. Ασε που μπορεί και να τα πήρε. Δεν εξετάζω ότι κάποιος του τα δωσε αλλά ότι τα πήρε. Που είναι ο ελεγκτής – επιθεωρητής να δει ότι από τότε που κόψαμε τα γρηγορόσημα στο Υποθηκοφυλακείο πιστοποιητικά παίρνουμε από 9μήνες έως και ένα χρόνο μετά; Που είναι να δει τα χάλια της κοινωνικής Δικαιοσύνης που επαγγέλλεται; Που για να δεις απόφαση επί εφέσεως μπορεί και να σου πάρει μια οχταετία; Που είναι το Δημόσιο σαν επιχειρηματίας να δώσει το παράδειγμα που δεν υπάρχει μία Δημόσια επιχείρηση που να μην είναι ζημιογόνα; Που είναι το κίνητρο να είσαι νόμιμος; Περιμένεις τους συνανθρώπους σου (δε λέω συμπολίτες γιατί είναι βαριά κουβέντα) να το κάνουν δια δέος; Το ζήτημα δεν είναι ποιος έχει την κουτάλα με το μέλι και δεν βουτάει το χέρι, όλοι το κάνουν, αλλά ποιος προσέχει το βάζο με το μέλι. Για να μην πιάσω την εκπαίδευση…
    Ξερεις τί με βγάζει από τα ρούχα μου; αυτή η “αλληλεγγύη ” μεταξύ των κλάδων. Πότε στο Δημόσιο κάποιος έδωσε τον διπλανό του γιατί δεν έκανε καλά τη δουλειά του; Και όχι μόνο στο Δημόσιο φυσικά… Ολοι γύρω μας τους σάπιους τους ανεχόμαστε όχι μόνο γιατί είναι “δικοί” μας, του κλάδου μας, αλλά γιατί αν τους δώσουμε γινόμαστε αυτόματα ρουφιάνοι και καρφιά και μας γυρνάνε όλοι την πλάτη. Δεν νοιώθουμε άραγε ότι η σαπίλα τους κατακαθίζει και στις δικές μας πλάτες;

    Μου αρέσει!

    • Δεν θα διαφωνήσω καθόλου μαζί σου. Το αντίθετο μάλιστα· συμφωνώ ότι το βάζο με το μέλι είναι σοβαρή πρόκληση, και ότι ο μόνος τρόπος να εκπαιδευτεί ο πολίτης είναι το καρότο και το μαστίγιο. Όμως:

      Όποιος έβαλε το δάχτυλο στο βάζο, ας το βουλώσει κι αυτός. Δεν έχει σημασία αν ήταν δάχτυλο ή κουτάλα.

      Όταν λέω «ας το βουλώσει», εννοώ να σταματήσει να τρώει αμάσητη την προπαγάνδα για συμπολίτες του που δήθεν ζημιώνουν περισσότερο απ’ αυτόν τη χώρα.

      Κι ας συνειδητοποιήσει ότι είναι καλά μελετημένη η τακτική που τον κάνει, στην ανάγκη ή την απληστία, συνένοχο στα μικρά και τα μέτρια, και τον κατευθύνει να αλληλοτρώγεται με δικαίους και αδίκους σ’ αυτό το επίπεδο.

      Μου αρέσει!

  4. Παράθεμα: Βακτήρια, reprise | grep Alt

Τι είπες;

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.