To install Firefox 4 Beta 4, or not

Firefox 4 Beta 4Με ρώτησε το πρωί μια καλή φίλη:

Απορία: δοκίμασα χτες να βάλω το 4.0.4, αλλά τα 3/4 των extensions δεν δουλεύουν και το κυριότερο δεν έχω πια την επιλογή του make compatible. Έτσι ξαναγύρισα (λίγο άγαρμπα, με copy/paste του παλιού folder) στο 3.6.8. Υπάρχει κάποιο κολπάκι, να δουλέψει το make compatible;

Αφού γράφω που γράφω, είπα να απαντήσω πιο δημόσια.

Σημείωση 1: αν αυτά που λέω δεν γίνονται αντιληπτά, ή δεν μπορείς να τα γκουγκλίσεις με επιτυχία, άστο· κάτσε στον 3.6.8 και περίμενε εσύ την κανονική έκδοση.

Σημείωση 2: Το καλύτερο μέρος για άκρη στις απορίες (ως συνήθως, πρώτα ψάχνουμε, μετά ρωτάμε) για πρόωρες εκδόσεις, alpha ή beta, είναι το σχετικό φόρουμ στο mozillazine.

Πάμε, λοιπόν.

Ναι, υπάρχει. Τα extensions βέβαια που είναι όντως ασύμβατα είναι πολύ περισσότερα και δεν θα δουλέψουν. Για αρκετά, όμως, υπάρχουν συμβατές τροποποιημένες εκδόσεις. Η τροποποίηση δεν είναι τυφλοσούρτης πια…

Και πριν σου πω παραπάνω, η τάση είναι πια όλα αλά chrome και αλά Office 2007/2010. Default όχι bookmark bar, όχι menu bar, ένα μεγάλο κουμπί μόνο, και τ’ αυτιά απ’ τα tabs απάνω. Για μας τους παλιομοδίτες, που δεν έχουν πειστεί από τα επιχειρήματα περί usability, και δεν έχουμε κάτι οθονίτσες να, κόλαση, αλλά ευτυχώς αλλάζουν, κι ευτυχώς υπάρχει το Tab Mix Plus… Και νέος addon manager, και app tabs, και Tab Candy Panorama (μπλιαχ, προσωπικά, αλλά ξέρω αρκετούς που θα το ξεζουμίσουν στη χρήση· πιο οργανωτικούς από μένα…), και διαφανές Sync, και hardware acceleration στα γραφικά, ένα σωρό λόγοι να αλλάξεις. Κι ένα σωρό εσωτερικές αλλαγές, αλλά αυτό δεν σε αφορά…

Πάμε:

Εννοείται, μου το είπες ήδη, έχεις κρατήσει backup το profile folder σου.

ΠΡΙΝ εγκαταστήσεις το 4 (και μετά δεν πειράζει, αλλά είναι πιο βολικό το πριν)

about:config

Φτιάχνεις ένα νέο preference
name: extensions.checkCompatibility.4.0b
type: Boolean
value: false

Μετά, κάνεις κανονικά εγκατάσταση, ή upgrade.

Κάποια extension θα λένε incompatible, αλλά θα δουλεύουν -μερικώς ή πλήρως, κάποια θα λένε και δεν θα δουλεύουν, κάποια δεν θα δουλεύουν καθόλου και θα τόχει αποφασίσει ο κοκκινοτρίχης.

Εδώ θα μπορούσε να τελειώσει η απάντηση, αλλά να σου πω δυο-τρία πραματάκια ακόμη.

Δεξί κλικ κάπου στο UI, ή κανονικά από το μενού του κουμπιού, βρες το Tabs Always on Top και ακύρωσέ το. Φέρε πίσω και τη menu bar και τη bookmarks bar. Επιτέλους, φως! Μετά θα παίξεις και θ’ αποφασίσεις αν σε βολεύουν τα νέα κόλπα. Λοιπόν, Firefox χωρίς Adblock Plus*, Tab Mix Plus, BetterPrivacy, Greasemonkey και Greek-English Spelling dictionary και Ubiquity, κατ’ ελάχιστον, δεν νοείται, οπότε σου παραθέτω συνδέσμους για να βρεις τις κατάλληλες εκδόσεις:
https://adblockplus.org/devbuilds/adblockplus/
http://tmp.garyr.net/forum/viewtopic.php?t=10888
http://netticat.ath.cx/BetterPrivacy/BetterPrivacy.htm
http://forums.mozillazine.org/viewtopic.php?p=9734189#p9734189
http://addons.mozilla.org/el/firefox/addon/3451/
https://mozillalabs.com/ubiquity/2010/03/10/community-maintained-version-of-ubiquity-for-firefox-3-6/ (το πρώτο λινκ στο He’s posted a build of the extension…)

Θα βάλεις επίσης, κι αυτά:
Add-on Compatibility Reporter
Nightly Tester Tools for Firefox 4.0 Betas

Για λόγους πληρότητας, θεωρώ και τα παρακάτω απαραίτητα, το πρώτο δεν δουλεύει, τ’ άλλα παίζουν.
Minimize to Tray Plus
Copy Links
Session Manager
Vacuum Places Improved

Περισσότερα για τον οπλισμό του «τανκ», όπως το παρομοίασε κάποιος (άστοχα νομίζω, πολυμορφικό θα τόλεγα εγώ, αλλά είναι άλλη κουβέντα), στο sidebar δεξιά.

Νομίζω αυτά αρκούν. Προβληματάκια, μικρά, μπορεί νάχεις. Εφόσον δεν εμποδίζουν τη δουλειά σου και την παραγωγικότητά σου, μην γυρίσεις πίσω· θέμα εβδομάδων να τακτοποιηθούν όλα.

 
Παραλίγο να το ξεχνούσα, επειδή τα μηχανάκια μου εμένα είναι παλιά, και τα πετάω μόνο όταν πράγματι δεν πάει άλλο (είμαι μ’ ένα Pentium 4, 3 GB RAM, να καταλάβεις, από πριν τους ολυμπιακούς της Αθήνας)· άμα έχεις πιο καινούριο μηχάνημα, και Vista/7 θάχεις και το νέο φίτσα(ρ), το Direct2D & DirectWrite. Αν συναντήσεις προβλήματα, ξεκίνα από εδώ.

 
Σημείωση 3: Το παρόν δεν αποτελεί αφορμή για flame αν ο Chrome ή ο Opera ή ο Safari την έχουν μεγαλύτερη… τη ευχρηστία ή την ταχύτητα, ή για το ποιος κλέβει ποιον, η αν αυτό είναι το usability του μέλλοντος :P Τέλος, το παρόν δεν αποτελεί τεχνικό εγχειρίδιο.

 
Προσθήκη: και τώρα είδα τον αστερίσκο πούχα βάλει στο ABP. Μαζί με την easylist θα γραφτείς και στην ελληνική λίστα του kargig
Προσθήκη 2: Ξέχασα το Xmarks. Κάνει παρόμοια δουλειά με το τέως Weave, τη νυν ενσωματωμένη λειτουργία Sync, οπότε υπάρχει περίπτωση αυτά τα δυο ν’ αλληλοτρελλαίνονται. Διάλεξε το ένα· προσωπικά, έμεινα στο πρώτο, μέχρι το δεύτερο να ωριμάσει κι άλλο. Αν κάνεις το ίδιο, μη σετάρεις καθόλου το πρώτο (δεν υπάρχει άλλος τρόπος απενεργοποίησης). Αλλιώς, παρόπλισε (disable), ή βγάλε, το Xmarks. Α, να έχεις την τρέχουσα έκδοση 3.8.7, ή όποια βγει στη συνέχεια…

 
Γλαφυρή περιγραφή στο πρώτο αντίκρυσμα του 4.0:

Σαν να βλέπω το προϊόν εξωσωματικής του chrome και του ΙΕ, με παρένθετη μητέρα το safari ένα πράγμα. μπρρρρ!

13 thoughts on “To install Firefox 4 Beta 4, or not

  1. Πάντως (και δεν ξέρω αν είναι η κατάλληλη ανάρτηση για το σχόλιο) είναι παντελώς απαράδεκτο το ελληνικό κράτος που για να συνδιαλεγείς μαζί του σε υποχρεώνει να το κάνεις μέσω explorer 7 και άνω. Ό,τι άλλο λειτουργικό και να χεις, ό,τι φυλλομετρητή, αυτοί εκεί. Μόνο τον explorer αναγνωρίζουν. Αι σιχτίρ νυχτιάτικα…

    Μου αρέσει!

  2. Πως ψεύτικη βρε Στάζυ; Προσπαθούσα όλο το βράδυ να μπω στο σύστημα από άλλους φυλλομετρητές και τίποτα. «Απαιτήσεις συστήματος explorer 7». Τελεία. Μια απροσπέλαστη τελεία. Και η λύση;
    (γράψτη θα τη διαβάσω από το σπίτι πριν πέσω ή μάλλον πριν θέσω)

    Μου αρέσει!

    • Οι λέξεις «ψεύτικη», και «απλή», παραπάνω, είναι σύνδεσμοι* (κλικ). Εν συντομία, βάλε τούτο:

      http://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/59/

      και διάλεξε από το μενού του Ιντερνετ Εξπλόρα για να ξεγελάσεις τη σελίδα (αν είναι πράγματι η περίπτωση της ψευδοϋποχρέωσης).

      * Δες στο sidebar την κόκκινη παραπομπή, πώς μπορείς να τους κάνεις να φαίνονται καλύτερα.

      Μου αρέσει!

  3. Επαναλαμβάνω αυτο που είπα και στο άλλο σπίτι…
    Θα το δοκιμάσω αύριο. Στάζυ μήπως να μας δώσεις μια γραμμή helpdesk; ;-)

    Μου αρέσει!

Τι είπες;

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.