Παγκόσμια εβδομάδα αποχής από προϊόντα της Nestlé

International Nestlé-Free Week 2010

Από σήμερα Δευτέρα και μέχρι την Κυριακή διαρκεί η παγκόσμια εβδομάδα αποχής από προϊόντα της Nestlé.

Η εταιρεία είναι πρωτοπόρος, από το 1867 (!), στα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος και ελέγχει παγκοσμίως περισσότερο από το 30% των πωλήσεων σε παιδικές τροφές. Ιατρικές έρευνες, από τις δεκαετίες του 30 και του 60 ακόμη, έχουν δείξει αυξημένους ρυθμούς θανάτου και ασθενειών σε μωρά των οποίων οι μητέρες πείσθηκαν να μην θηλάζουν τα παιδιά τους. Έτσι το 1977 με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, 118 χώρες συμφώνησαν στην τήρηση ενός Διεθνούς Κώδικα που θέτει κανόνες στο σχετικό μάρκετινγκ και τη διαφήμιση. Σε περισσότερες από 60 χώρες (όχι στην Ελλάδα) ο κώδικας αυτός έχει ενσωματωθεί στις εθνικές νομοθεσίες. Η Nestlé συμφώνησε στην τήρησή του μόλις το 1984, οπότε άρθηκε και το μποϊκοτάζ που πολλές χώρες είχαν επιβάλει (εμείς συνεχίζαμε να πίνουμε αμέριμνοι τον φραπέ μας). Το 1988 το μποϊκοτάζ επανήλθε, καθώς, παρά τη συμφωνία της, η Nestlé κατηγορήθηκε ότι εξακολουθούσε το επιθετικό μάρκετινγκ υπέρ των προϊόντων της, και κατά του μητρικού θηλασμού, στις αναπτυσσόμενες χώρες (μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που κατηγορούν ευθέως ως συνυπεύθυνη σε αυτό και την Unicef).

Η οργάνωση Baby Milk Action κατηγορεί τη Nestlé για την προσθήκη επιγραφών στις συσκευασίες υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος περί φόρμουλας που προστατεύει τα μωρά, καθώς και για την προώθησή των τελευταίων στο χώρο της υγείας και σε εθελοντικές οργανώσεις, με τους ισχυρισμούς ότι μειώνει τις βρεφικές διάρροιες και ότι αποτελεί το χρυσό πρότυπο στην παιδική διατροφή. Εύλογη, σχολιάζει η οργάνωση, μετά από αυτά η υπόσχεση προς στους μετόχους της για 5-6% ετήσια αύξηση κερδών. Οι εκστρατείες εναντίον της έχουν φέρει κάποια αποτελέσματα, όμως η εταιρεία εξακολουθεί επιθετική στο μάρκετινγκ, και οι φτωχές και ανήμπορες μητέρες στις αναπτυσσόμενες χώρες παραμένουν ευάλωτες.

Μπορείτε να διαβάσετε ένα από τα πρώτα άρθρα που συνέβαλαν στην παγκόσμια εγρήγορση, στο έκτο τεύχος του περιοδικού New Internationalist, του Αυγούστου 1973.

Advertisements

#%ce%b2%cf%81%ce%b5%cf%86%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b8%ce%b7%ce%bb%ce%b1%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82, #%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b1