Πόσο σοβαρά παίρνουν τα πανεπιστήμια τις σοβαρές παθήσεις;

Ας πούμε ότι κατανοώ γιατί τα τμήματα Βιολογίας αποκλείουν μια σειρά από υποψηφίους με σοβαρές παθήσεις (με εξαίρεση το ΑΠΘ). Ας πω το ίδιο και για τους Μηχανικούς Μεταλλείων του ΕΜΠ -την ίδια στιγμή που δεν μπαίνει κανένας αποκλεισμός για τους Ναυπηγούς Μηχανικούς!

Μπορεί όμως το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας στην Κομοτηνή να εξηγήσει στην κοινωνία, γιατί αποκλείει σχεδόν όλους τους πάσχοντες από κάποια σοβαρή πάθηση; Τόσο απαιτητική είναι η φοίτηση σε αυτό; Μπορεί το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο να εξηγήσει το ξερό κοφτό ΟΛΕΣ για τις παθήσεις που αποκλείει; Να ελπίζω σε παρανόηση και κακή διατύπωση; ότι αντί για ΟΛΕΣ εννοεί ΚΑΜΙΑ;

Να επεκταθώ και σε άλλες αντιφάσεις; όπου τμήματα ίδιου αντικειμένου διαφοροποιούνται από ΑΕΙ σε ΑΕΙ, ή από ΤΕΙ σε ΤΕΙ; Ή να ρωτήσω πώς ακριβώς θα δεχτεί το Πανεπιστήμιο Πειραιά αυτόν που μειονεκτεί κινητικά στο κτίριο του, το οποίο αποτελεί παράδειγμα κακής προσβασιμότητας;

Καλή κι άγια η αυτονομία των ιδρυμάτων, αλλά μήπως στο ζήτημα αυτό, θα έπρεπε να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση;

Αναφέρομαι στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παιδιών μας και συμπολιτών μας που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, και στο σχετικό μηχανογραφικό δελτίο.

(λήψη του παραπάνω πίνακα εδώ)

 
Προσθήκη: Δείτε κι αυτό:
IBD-GR (THE CROHN & COLITIS COMMUNITY IN GREECE): Καταπάτηση των δικαιωμάτων των μαθητών με σοβαρές παθήσεις κατά την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Advertisements

22 Replies to “Πόσο σοβαρά παίρνουν τα πανεπιστήμια τις σοβαρές παθήσεις;”

 1. Ο κουφός Μπετόβεν δεν είχε δηλ. καμμιά ελπίδα να φοιτήσει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ (δεν είδα και παρακάτω, ίσως σε όλα να μην είχε καμμιά ελπίδα).

  Είναι καλό που το επισημαίνεις, στην Αγγλία και τη Γερμανία δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι αντίστοιχο.

  Μου αρέσει!

   1. Δεν είναι καθόλου απίθανο οι λίστες να προέρχονται από τον καιρό του Νώε και κανείς να μην μπήκε ποτέ στον κόπο να τις αναθεωρήσει με βάση τις σημερινές συνθήκες (και να τις αναθεωρεί κάθε τόσο, όσο θα εξελίσσεται η τεχνολογία). Γιατί, ρε γαμώτο, να μην μπορεί ένας τυφλός άνθρωπος να σπουδάσει Ιστορία & Αρχαιολογία;

    Μου αρέσει!

    1. Πρόσφατη αναθεώρηση έγινε στις 05/09/09, όταν το ποσοστό άλλαξε από 3% σε 5%, και προστέθηκαν πάρα πολλές παθήσεις που έλειπαν άδικα ως τότε.

     Μου αρέσει!

    2. Αν αναφέρεσαι στους καταλόγους των τμημάτων, τι δέχεται το καθένα και τι όχι, κι αυτοί είναι φρέσκοι, καθώς ζητήθηκαν για πρώτη φορά τώρα, που η επιλογή θα γίνει με μηχανογραφικό δελτίο -πριν γινόταν τοπικά, κατά ίδρυμα.

     Μου αρέσει!

 2. Θέλει μελέτη ο κατάλογος. Εγώ πάλι πολύ θα ήθελα να μάθω ποιοι γιατροί συνεργάστηκαν με τις επί μέρους σχολές και τμήματα προκειμένου να διαμορφωθεί ο κατάλογος. Γιατί είναι βέβαιο ότι διαμορφώθηκε με βάση εισηγήσεις γιατρών (ενδεχομένως και νοσηλευτών). Άραγε τι προβλέπουν οι κανονισμοί και οι νόμοι γι αυτές τις συνεργασίες; Ένα κριτήριο λχ θα μπορούσε να είναι η ύπαρξη σοβαρής νοσοκομειακής μονάδας στην περιοχή που να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα έκτακτα περιστατικά ορισμένων νοσημάτων ή η κατάλληλη νοσηλευτική υποδομή για ορισμένες αναπηρίες.

  Μου αρέσει!

  1. Αν εννοείς τον κατάλογο των 58 παθήσεων, αυτός έγινε από ομάδα πανεπιστημιακών σχετικών ειδικοτήτων. Για το τι δέχεται ή όχι το κάθε τμήμα, θα μου επιτρέψεις να κοινολογήσω «το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;».

   Μου αρέσει!

 3. Κι αν υποθέσουμε οτι κάποιος δεν θελήσει να επωφεληθεί απ’ τη σχετική διάταξη και δώσει εξετάσεις, θα του κλείσουν την πόρτα;

  Μου αρέσει!

  1. Καλή ερώτηση. Εδώ δεν μπαίνουν κάπου και οι εξετάσεις από γιατρούς κι οι ακτινογραφίες που πηγαίνανε μέχρι πέρυσι με την εγγραφή τους οι φοιτητές; (φέτος καταργήθηκαν)

   Μου αρέσει!

 4. Στάζυ, έχω το σχετικό νόμο αλλά στο άρθρο 35 οι παθήσεις δεν είναι αριθμημένες. Έχεις κάπου τον κατάλογο; Επειδή ξέρω κανα δυό περιπτώσεις με παθήσεις του καταλόγου αλλά που μπήκαν με εξετάσεις, θα ήθελα να ελέγξω κάτι.
  Τις εξετάσεις που περνούσαμε τις είχα ξεχάσει, ούτε βέβαια ήξερα οτι καταργήθηκαν.

  Μου αρέσει!

 5. Εγώ πως είχα την εντύπωση ότι αν έχεις κάποια σοβαρή πάθηση μπαίνεις και χωρίς εξετάσεις; Και δεν είχε βγει ένα σκάνδαλο σε κάποια φάση ότι παιδιά διαφόρων εγγράφονταν ως δήδεν καρκινοπαθείς;

  Μου αρέσει!

  1. Σκάνδαλα τέτοια υπήρξαν, ναι, και πιθανότατα θα υπάρχουν πάντα.

   Γιατί, όπου νόμος και παραθυράκι. Εδώ με τις φετινές αδιάβλητες και καλά ηλεκτρονικές μετεγγραφές φοιτητών, πήραν μετεγγραφή σπίτι τους κάποιοι, επικαλούμενοι τον διαφορετικό Καλλικράτειο Δήμο του πανεπιστημίου σε σχέση με την πόλη τους. Σαν να λέμε, Γιάννενα – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, δυο διαφορετικές πόλεις.

   Ο «νόμος για το 5%», όπως τον λένε, για τις σοβαρές παθήσεις με το φετινό μηχανογραφικό, αφαιρεί ακριβώς τη δικαιοδοσία επιλογής από τα πανεπιστήμια, και τη φέρνει κεντρικά στο υπουργείο. Σίγουρα, ένα βήμα μπροστά, επί της αρχής.

   Ειρωνεία, όμως· στις μετεγγραφές που έλεγα πριν, ενώ έπεσε αρχικά τρελή γκρίζα διαφήμιση στα μμε, πόσο γρήγορα και αδιάβλητα και με διαφάνεια κι αντικειμενικότητα θα γίνουν φέτος οι μετεγγραφές, τελικά, τι έγινε; Προφανώς, δεν προκάμανε να φτιάξουν τίποτα στον υπολογιστή, παρά μόνο μια φόρμα συλλογής στοιχείων. Από κει και πέρα όλες οι αιτήσεις που δεν είχαν χτυπητές ελλείψεις ή λάθη «εγκρίθηκαν», υπό την αίρεση της προσκόμισης δικαιολογητικών κατευθείαν στα τμήματα υποδοχής, των οποίων οι Γενικές Συνελεύσεις ενέκριναν ή όχι μία μία τις μετεγγραφές.

   Ε, δε χρειάζεται να σκεφτείς πολύ. Έχουν γίνει όργια αυθαιρεσίας. Πιθανότατα, πολλαπλάσια από άλλες χρονιές. Βλέπεις φοιτητές, γονείς, φοιτητικές παρατάξεις, γονείς-Μέλη ΔΕΠ -για να θυμηθούμε και τον νεποτισμό που κυνηγάει, λέει, ο Πανάρετος- δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αλληλοεξαρτηθούν και να εξευτελίσουν άλλη μια φορά εαυτούς και νόμους, και χέρι χέρι να συνεχίσουν το πάρτι τους, που κρατάει δεκαετίες…

   Μου αρέσει!

  2. Για το πρώτο μέρος της ερώτησής σου, δεν έδωσα σαφή απάντηση.Όχι δεν έμπαινες ποτέ χωρίς εξετάσεις. Μετεγγραφή σε άλλο πανεπιστήμιο έπαιρνες, κι έτσι γύρισε πολύς κόσμος ως καρκινοπαθείς γυμναστές για παράδειγμα από το Πιτέστι ή την Πρίστινα στο ΑΠΘ και το ΕΚΠΑ…

   Μου αρέσει!

Τι είπες;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s