Γιώργο, Κωνσταντίνα, Ελένη, Αζίζ, ιδού οι ηθικοί αυτουργοί

Εδώ και τρεις μέρες μ’ έχει στοιχειώσει ένας αριθμός:

37.500,00 € πλέον του ΦΠΑ

Τόσο έχει κοστολογηθεί ένα έργο καθαρισμού για 60 εργάσιμες ημέρες, σε μιάμιση βάρδια, μεταξύ 1-2-2011 και 30-4-2011. Κάνε μια διαίρεση κι  έχεις 625 ευρώ τη μέρα, ή 417 ευρώ τη βάρδια.

Στο έργο περιλαμβάνονται τα πάντα:

Για την καθημερινή καθαριότητα: ξεσκόνισμα επίπλων, γραφείων, καθαρισμό τηλεφωνικών συσκευών, άδειασμα και πλύσιμο σταχτοδοχείων και δοχείων αχρήστων, ηλεκτρική σκούπα στις μοκέτες και σφουγγάρισμα αλλού, επιμελημένη καθαριότητα των WC, τουαλετών, νιπτήρων, κ.λ.π. (πλύσιμο ειδών υγιεινής, σφουγγάρισμα) με τα απαραίτητα χημικά καθαριστικά, τοποθέτηση σάκων απορριμμάτων στα καλάθια, μάζεμα σκουπιδιών από όλους τους χώρους, δέσιμο σε σακούλες και τοποθέτησή τους στους καθορισμένους χώρους για την αποκομιδή τους. Σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, πρωινή και απογευματινή καθαριότητα, καθαρισμός των εισόδων του κτηρίου, καθώς και του προαυλίου χώρου μπροστά από την κεντρική είσοδο του κτηρίου.

Για την εβδομαδιαία καθαριότητα: καθαρισμός αίθριων, όλων των χώρων του υπογείου, της αίθουσας εκδηλώσεων και του αμφιθεάτρου (και όσο συχνά χρησιμοποιηθεί κάθε αίθουσα μέσα στην εβδομάδα, μετά το πέρας της χρήσης της), μεταφορά των υλικών από τους κάδους ανακύκλωσης εντός του κτιρίου στους ειδικούς κάδους αποκομιδής που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου.

Για τη μηνιαία καθαριότητα: τζάμια όλου του κτηρίου εξωτερικά και εσωτερικά, οδηγοί αλουμινίου και στα περβάζια των πορτοπαράθυρων, καθίσματα και καναπέδες (υφασμάτινοι – δερμάτινοι) των γραφείων (πλύσιμο). Πλύσιμο δοχείων απορριμμάτων που βρίσκονται στις τουαλέτες και τους κοινόχρηστους χώρους και τοίχων στους χώρους των WC. Καθαρισμός των αποθηκών των κτηρίων, και της δεξαμενής του σιντριβανιού μετά από άδειασμα.

Για την τριμηνιαία καθαριότητα: πλύσιμο μοκετών – ταπήτων, εσωτερικών πορτών, πορτών ντουλαπιών και αρχειοθηκών, γυάλισμα των δαπέδων των γραφείων με ειδικές παρκετίνες που δεν γλιστρούν και κρυσταλλοποίηση διαδρόμων – κλιμακοστασίων.

Δεν τελειώσαμε: Καθαρισμός πάρκινγκ, και αύλειου χώρου με καθαρισμό και συλλογή απορριμμάτων από τα πεζοδρόμια, πλακόστρωτα και λοιπούς εξωτερικούς χώρους γύρω από το κτιριακό συγκρότημα μία φορά την εβδομάδα.

Είμαστε και οικολόγοι, όμως. Συγκέντρωση σε πλαστικούς σάκους το άχρηστο χαρτί κατά κατηγορίες: α) χρωματιστό χαρτί και εφημερίδες, περιοδικά, διαφημιστικά, βιβλία κλπ. β) λευκό χαρτί φωτοαντιγραφικό, βιβλία, σημειώσεις από φωτοαντιγραφικό χαρτί και από Η/Υ, το οποίο θα μεταφέρει στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.

Όλα τα απαραίτητα μηχανικά μέσα και ο λοιπός εξοπλισμός για τον καθαρισμό των κτηρίων, όπως αυτός περιγράφεται, βαρύνει τον Ανάδοχο, εκτός από το χαρτί υγείας, τις χειροπετσέτες και το κρεμοσάπουνο χεριών.

Στην πρωινή βάρδια, 7.30 με 3.00, γίνεται η καθαριότητα κοινοχρήστων χώρων, αιθρίων, περιβάλλοντα χώρου και οι λοιπές παραπάνω εργασίες που. Στην απογευματινή, 3.00 με 7.30, καθαρίζονται όλα τα γραφεία, και όλες οι υπόλοιπες εργασίες.

Σε κούρασα, αναγνώστη, ε; Θέλω να τα χωνέψεις όλα.
Λοιπόν, με τα υλικά δικά σου, με ελάχιστο νόμιμο μεροκάματο κοντά στα 36,5 ευρώ, και μαζί με την εργοδοτική ασφαλιστική εισφορά στα 42 και, και με τη συμβατική υποχρέωση οι υπάλληλοι να μην απασχολούνται πουθενά αλλού, τι κτίριο πρέπει να είναι αυτό για να σε συμφέρει, ως εργολάβο και εργοδότη, να αναλάβεις το έργο; Έχεις να πληρώσεις και εφορία στο τέλος του χρόνου, πρέπει να πληρώνεις πάγια και λειτουργικά έξοδα της επιχείρησής σου, πρέπει και να κερδίζεις και να ζεις από αυτήν. Έστω ότι όλα αυτά τα παραβλέπεις, δουλεύεις στο κόστος και μπαίνεις και μέσα για την ψυχή της μανούλας σου. Πόσα μεροκάματα μιάμισης βάρδιας τη μέρα βγάζουν τα 625 ευρώ; 10-12 όχι παραπάνω. Άντε έχεις βρει τις άκρες, έχεις επιδότηση ασφάλισης σε κάποιους υπαλλήλους σου, άντε να τους φτάσεις 15 τη μέρα. Τι κτίρια και αύλειους χώρους καλύπτεις; 3 ορόφους; 100 γραφεία; 300 γραφεία; τι διαδρόμους, τι τουαλέτες κι ασανσέρ, τι αμφιθέατρα;

Δεν σε κρατάω σε αγωνία για λόγους σασπένς. Ιδού.

 
Ο προϋπολογισμός του παραπάνω έργου αφορά τους χώρους του Υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι. Αν δεν έχετε βρεθεί εκεί, στη σελίδα 6 της προκήρυξης υπάρχουν οι αριθμοί.

 
Όλες αυτές τις μέρες περιμένω αφελώς να ανακοινώσει κάποιος, ΜΜΕ, κράτος, συνδικαλιστές, επαναστάτες, την εταιρεία εργολάβο της καθαριότητας στο Υπουργείο Εργασίας όπου σκοτώθηκε ο Αιγύπτιος εργάτης. Παράλληλα, ή κυβέρνηση μας καθησυχάζει ότι όλα θα διευρευνηθούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν. Το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να αντιγράψω από την παραπάνω δημόσια προκήρυξη τα ονόματα των παραληπτών. Είμαι βέβαιος ότι δεν έχουν σχέση με το ατύχημα:

ΑΛΜΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕ – FAX 210-9756172
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΠΥΡΙΑΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.- FAX 210-8626027
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΠΑΓΩΝΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ- FAX 210-5220054
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε. – FAX 210 9700901
GENIUS – ΓΕΩΡΓΙΟΣ K. ΣΦΕΝΔΩΝΗΣ – FAX 211-7356087


 
Πριν λίγο καιρό, σε μια διαδικτυακή συζήτηση, δεν θυμάμαι πού ακριβώς, ένας συνομιλητής υποστήριζε ότι οι υπηρεσίες καθαρισμού είναι φθηνότερες για το κράτος αν το τελευταίο χρησιμοποιεί δικούς του υπαλλήλους, παρά αν τις αναθέτει σε εργολάβο. Στην ερώτηση μου πώς το αιτιολογεί, μου απάντησε ότι για έναν εργολάβο το κράτος πρέπει να πληρώσει μεροκάματα συν το κέρδος του εργολάβου, ενώ αλλιώς, μόνο τα μεροκάματα. Γέλασα τότε μέσα μου πικρά. Του αφιερώνω την προκήρυξη του κράτους.

Advertisements

14 Replies to “Γιώργο, Κωνσταντίνα, Ελένη, Αζίζ, ιδού οι ηθικοί αυτουργοί”

 1. εμένα μ’ ενόχλησε και η generic περιγραφή των υποχρεώσεων. Τι πάει να πει ρε μεγάλε «καθαρισμός υαλοπινάκων (αν υπάρχουν)» ή «Τριμηνιαίος καθαρισμός» σε μια σύμβαση δύο μηνών; Αν δεν συγκεκριμενοποιήσει, όμως, αυτός που προκηρύσσει τον διαγωνισμό τα ζητούμενα, τότε οι πέντε υποψήφιοι έχουν την ευχέρεια να αντιμετωπίζουν τις υποχρεώσεις τους με τον ίδιο τρόπο. Και φυσικά ο πιο αδύναμος κρίκος σ’ αυτή την ιστορία είναι οι εργαζόμενοι, με την πλήρη συνενοχή του υπουργείου παιδείας.

  Μου αρέσει!

 2. Δεν κατάλαβα την ειρωνία, ούτε γιατί γέλασες πικρά, αλλά δεν πειράζει. Σου έχω ξαναπεί ότι πιστεύω ότι κάνεις καλή δουλειά για αυτό πάντα σε διαβάζω. Αν θέλεις, εξήγησέ μου όμως που έχω λάθος και που διαφωνούμε, γιατί ομολογώ ότι είμαι στόκος και δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς θέλεις να πεις.

  Εξακολουθώ να πιστεύω όλα αυτά που όσο πιο σύντομα μπορούσα παράθεσα στην συζήτηση που αναφέρει και παραπέμπει η Ιμόρ πιο πάνω.

  Εξήγησα εκεί στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, πως κατορθώνουν και βγάζουν οι εργολάβοι κέρδος, πάντα εις βάρος των εργαζομένων, φυσικά και εις βάρος της ασφάλειας των εργαζομένων. Ο σύνδεσμος εκεί είναι, όποιος ενδιαφέρεται να διαβάσει.

  Και εξακολουθώ να πιστεύω ότι πιο φτηνά θα έρχεται στο κράτος αν προσλάβει μόνιμους υπαλλήλους καθαριότητας. Για τους ίδιους λόγους που αναφέρω στην άνω συζήτηση, μην τα ξαναλέμε.

  Βλέπε και τα παρακάτω, αφού δείχνει να σε ενδιαφέρει το θέμα :

  Α) Το όνομα του εργολάβου 0 εργοδότη του νεκρού αιγύπτιου, πηγή : ιντιμίντια

  http://athens.indymedia.org/local/webcast/uploads/64323874.pdf

  http://athens.indymedia.org/local/webcast/uploads/486587659.pdf

  Β) Άλλη ανάρτηση με ενδιαφέροντα στοιχεία, και για άλλους φορείς, π.χ. το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και εκεί εκφράζεται η άποψη ότι πιο φτηνή λύση είναι η πρόσληψη των εργαζομένων και η παράκαμψη των εργολάβων, κάτι που είναι και πάγιο αίτημα της ΠΕΚΟΠ.

  http://edromos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=3764:%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B6-%CE%B5%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CF%84-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B4%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BD%CE%B5%CE%B

  Γ) Για την προκήρυξη που σχολιάζεις, δεν έχω αμφιβολία ότι και σε αυτήν θα καταφέρει να βγάλει κέρδος ο εργολάβος, πάντα εις βάρος των εργαζομένων και της ασφάλειάς τους.

  Για την προκήρυξη που σχολιάζεις, κάποια αξιοπερίεργα, αυστηρά σύμφωνα με την δική μου γνώμη :
  1) δεν αποτελεί ακριβώς προκήρυξη – διαγωνισμό, αλλά «πρόσκληση σε διαγωνισμό», άρα το νομικό τοπίο είναι ήδη θολό. Σύμφωνα με την γνώμη μου πάντα.
  2) Δεν συνηθίζεται μια κανονική προκήρυξη να αποστέλλεται σε συγκεκριμένες αποδέκτες ενδιαφερόμενους, αλλά απλώς δημοσιεύεται και όποιος θέλει υποβάλει προσφορά. Σύμφωνα με την γνώμη μου πάντα.

  Πιθανολογώ ότι είναι στημένη η δουλειά να δοθεί σε συγκεκριμένο εργολάβο, προκειμένου να «πατήσει πόδι», και μετά να αναλάβει αποκλειστικά το μαγαζί, με διάφορες «παρατάσεις».
  Σύμφωνα με την γνώμη μου πάντα.

  Αυτό που καταλαβαίνω εγώ από την ανάρτησή σου, είναι ότι κάποιος εργολάβος θα βγάλει πάλι κέρδος, εις βάρος των εργαζομένων του, και φυσικά της ασφάλειάς τους. Ο εργολάβος θα βγάλει κέρδος, ακόμα και αν είναι μεγάλο το κτίριο σε σχέση με τα μεροκάματα που πρέπει να καλύψει. Και το κέρδος θα το βγάλει εις βάρος των εργαζομένων του και της ασφάλειάς τους.

  Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι, αφού, όπως νομίζω τουλάχιστον συμφωνούμε, γιατί ειρωνεύεσαι ;;;. Και σε τι διαφωνείς ;; (αν θέλεις μου εξηγείς, επαναλάμβάνω, θεώρησε ότι είμαι ένας άξεστος μπετατζής που δεν καταλαβαίνει εύκολα, ούτε έχω καλή σχέση με τα νούμερα).

  Δεν μου έχουν αφιερώσει ποτέ ξανά προκήρυξη δημοσίου …. Ευχαριστώ για την αφιέρωση και καλή χρονιά ……

  ΥΓ 1 Υπάρχουν άφθονες παρόμοιες διακηρύξεις στο διαδίκτυο, αν θέλεις να προβληματιστείς με νούμερα. εντελώς ενδεικτικά δες άλλη μία, χωρίς να σημαίνει τίποτα η συγκεκριμένη επιλογή, υπάρχουν και άλλες άφθονες http://www.epant.gr/news.php?Lang=gr&id=27

  Η εκτίμηση παραμένει.

  Μου αρέσει!

 3. Συμπληρωματικό σχόλιο : Ζητάει συλλογική σύμβαση εργαζομένων γιατί έτσι επιβάλει πλέον το άρθρο 68 ν. 3863/2010. Στην ιστοσελίδα της πεκοπ υπάρχουν αυτά.

  Το δημόσιο θέλει πάντα να είναι «καλυμμένο» στα χαρτιά και στους νόμους.

  Στην πράξη είναι που παραβιάζονται οι νόμοι και τα διατάγματα και τα δικαιώματα.

  Και φυσικά όλες οι παραβιάσεις γίνονται με την ανοχή και την γνώση του δημοσίου, αφού τα βράδυα τρώνε στα ίδια ρεστωράν οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι που τα κανονίζουν με τους επιχειρηματίες.

  Πάντως, εάν εννοείς ότι, σε περίπτωση που η προκήρυξη προέβλεπε μεγαλύτερη εργολαβική αμοιβή σε σχέση με το μέγεθος του κτιρίου, τότε όλα δήθεν θα ήταν καλύτερα, τότε νομίζω ότι είσαι λάθος. Εννοείται ότι ο εργολάβος δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει πάνω από πέντε άτομα για τον καθαρισμό,τα οποία και θα «ξεπατώσει», σε καμία περίπτωση 15 άτομα που αναφέρεις. Για αυτό σου λέω, μέσα από την ειρωνία, χάνεται η σαφήνεια του μηνύματος που θέλεις να μεταδώσεις. Εκτός αν εγώ δεν καταλαβαίνω. Αν θέλεις, δώσε διευκρινίσεις και χρέωσέ τις στην βλακεία μου.

  Συγγνώμη που επιμένω, αλλά οι συμβολισμοί της συγκεκριμένης υπόθεσης των εργολάβων καθαριότητας είναι πολύ ισχυροί. Τα γραφεία των μεγαλοσχημόνων ισχυρών, υπουργών, πρυτάνεων και δεν ξέρω εγώ τι άλλο, τα καθαρίζουν τα βράδια και τις κυριακές απλήρωτοι, ανασφάλιστοι και «μαύροι» εργάτες. το αν είναι αλλοδαποί ή όχι καμία σημασία δεν έχει. Τα μηνύματα που μεταδίδουμε πρέπει να είναι σαφή και καθαρά. Ακόμα και σε κάποιον που δεν σκαμπάζει εύκολα, όπως είμαι εγώ.

  Μου αρέσει!

  1. > Πάντως, εάν εννοείς ότι, σε περίπτωση που η προκήρυξη προέβλεπε μεγαλύτερη εργολαβική αμοιβή σε σχέση με το μέγεθος του κτιρίου, τότε όλα δήθεν θα ήταν καλύτερα, τότε νομίζω ότι είσαι λάθος. Εννοείται ότι ο εργολάβος δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει πάνω από πέντε άτομα για τον καθαρισμό,τα οποία και θα “ξεπατώσει”, σε καμία περίπτωση 15 άτομα που αναφέρεις.

   Ναι, ενδεχομένως, πάλι με 3 άτομα να έβγαζε τη δουλειά. Αλλά όσο ο προϋπολογισμός δεν είναι ρεαλιστικός σε σχέση με το έργο, όσο δεν υπάρχει μια προδιαγραφή για ελάχιστο αριθμό εργαζομένων ανά βάρδια, ή τετραγωνικό ξερωγώ, το κράτος γίνεται ηθικός αυτουργός στο δουλεμπόριο, το νταβατζιλίκι, τη λαμογιά, την παρανομία και τη δολοφονία. Προφανώς δε, στην αντίθετη περίπτωση, αν πράγματι οι προδιαγραφές του έργου ήταν ρεαλιστικές, θα είχες εσύ δίκιο για το αυξημένο κόστος σε σχέση με το μόνιμο προσωπικό :)

   Μου αρέσει!

 4. betatzis, δεν κατάλαβα που είδες την ειρωνεία εναντίον σου. Αντιγράφω: Στην ερώτηση μου πώς το αιτιολογεί, μου απάντησε ότι για έναν εργολάβο το κράτος πρέπει να πληρώσει μεροκάματα συν το κέρδος του εργολάβου, ενώ αλλιώς, μόνο τα μεροκάματα. Γέλασα τότε μέσα μου πικρά. Του αφιερώνω την προκήρυξη του κράτους.

  Αυτό, λοιπόν, που λέω, ίσως είναι ίδιο με σένα, αλλά φτάνουμε σε διαφορετικό συμπέρασμα: Ναι, σε μια χώρα με τήρηση των νόμων, χωρίς παραθυράκια, και μη καπιταλιστική (δηλαδή, σε μια ανύπαρκτη ουτοπική χώρα), το επιπλέον κέρδος του μεσάζοντα, του τρίτου, του εργολάβου θα ανέβαζε το κόστος της υπηρεσίας καθαριότητας. Στην πραγματικότητα όμως, με τα μπλοκάκια, με τα τερτίπια της (μη) ασφάλισης και της αυτασφάλισης, με τις προσωρινές προσλήψεις κι απολύσεις, με τις υπερτιμολογήσεις, με τις επιδοτήσεις και τα προγράμματα, με, με, με, έρχεται πολύ πιο φτηνά στο κράτος η συνειδητή ανάθεση του έργου σε απατεώνες αφεντικά, παρά η τήρηση μόνιμου προσωπικού με 14 μισθούς και την τρέχουσα πολιτική ασφάλισης και πρόνοιας.

  Γι’ αυτό, θεωρώ εντελώς άστοχο το επιχείρημα του αυξημένου κόστους. Αντίθετα, αυτό που οφείλουμε να καταγγέλλουμε και να πολεμάμε είναι η υποκρισία και τα στραβά μάτια, όχι μόνο του κράτους, εν προκειμένω, αλλά και των ανεξάρτητων υποτίθεται αρχών και τις δικαιοσύνης. Γιατί ποιος, ακριβώς, λογικός παρατηρητής θα διαβάσει τα νούμερα, που κι εγώ ως παράδειγμα τα έφερα, παντού αυτά είναι, και δεν θα δει πίσω από αυτά το κράτος να κλείνει το μάτι στον νταβατζή, στο δουλέμπορο, και στα αφεντικά της Κούνεβα και του Εμάντ.

  Ευχαριστώ για το υλικό που μου έδωσες. Το είχα υπόψιν μου, και θα παρατηρήσω ότι από αυτά τα πεντέφια των πληρωμών, δεν βγαίνει συμπέρασμα για τον μήνα Δεκέμβριο. Μπορεί, βεβαίως, μόνο να υποτεθεί.

  Ξαναλέω ότι δεν σε ειρωνεύτηκα. Αν επρόκειτο να το κάνω, θα ήταν κατά πρόσωπον -έστω διαδικτυακό. Δεν έκατσα να γράψω ολόκληρο κατεβατό για να στην πω, σόρι :)

  Ναι, την εξασκώ την ειρωνεία, αλλά με φειδώ, και σίγουρα όχι σε έναν απλό διάλογο. Ποιος είχε πει, η ειρωνεία είναι σπουδαία τέχνη για να τη χαλαλίζουμε για ασήμαντες αιτίες. Ίσως να μην τα καταφέρνω καλά, ή να μη διαλέγω αρκετά σημαντικούς στόχους, για να λες ότι δεν φαίνεται με ποια πλευρά είμαι και τι θέλω να πω.

  Μου αρέσει!

 5. Τα ίδια έλεγα στην παράγραφο με αστερίσκο στην συζήτηση του σαραντάκου.

  Τώρα αν κατάλαβα καλά τσακωνόμαστε για το πόσο μεγάλα καθήκια είναι, δημόσιο και εργολάβοι μαζί. Είναι πολύ μεγάλα καθήκια ή πάρα πολύ μεγάλα καθήκια ;;;. Δεν αξίζει να διαφωνούμε για το ζήτημα, εδώ χύνεται αίμα (κακώς μίλησα για συμβολισμούς παραπάνω, αφού υπάρχει αίμα, τι αξία έχουν οι συμβολισμοί …. ).

  Απλώς να πω ότι το επιχείρημά περί αυξημένου κόστους, έχει αξία, ανεξάρτητα εάν οι προδιαγραφές κάθε προκήρυξης είναι ρεαλιστικές ή όχι. Προφανώς κάποιες θα είναι και κάποιες δεν θα είναι ρεαλιστικές, εξαρτάται πόσο έχει «λαδωθεί» ο λαδοπόντικας μεσάζων δημόσιος υπάλληλος και πόσο «στημένη» είναι η δουλειά από τα πριν.

  Το επιχείρημα έχει αξία, επειδή μπορεί να προβληθεί έναντι του δημοσίου σε ένα υποθετικό επίσημο τραπέζι συζητήσεως – διαπραγματεύσεως για το θέμα (όνειρα θερινής νυκτός).

  Και αυτό επειδή το κράτος ποτέ δεν παραδέχεται την γενικευμένη κατάσταση παρανομίας που έχει γίνει ο κανόνας, όπως ξέρουμε όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι που ζούμε και υποφέρουμε μέσα στην πραγματικότητα. Το κράτος προβάλει πάντα το επιχείρημα των δήθεν «μεμονωμένων περιστατικών», για τα οποία «θα αποδοθούν ευθύνες κλπ. κλπ.» Άμα ψάξεις τον καινούργιο νόμο που αναφέρω παραπάνω θα δεις ότι προβλέπει δικλείδες όπως τετραγωνικά, αριθμό εργαζομένων κλπ.

  Ακόμα όμως και αν θεωρήσουμε ότι όλα στο δημόσιο λειτουργούν ρολόι, απλώς δήθεν υπάρχουν κάποια «μεμονωμένα περιστατικά», ακόμα και τότε, (προς θεού, υπόθεση εργασίας κάνω, μην νομίσεις πάλι ότι αιθεροβατώ), το κράτος δεν έχει απάντηση στο επιχείρημα αυτό.

  Δηλαδή κύριε κράτος, αφού λες ότι είσαι τυπικό, φτιάχνεις και νόμους που προστατεύουν τους εργαζομένους, κηνυγάς την εισφοροδιαφυγή κλπ. κλπ., γιατί δεν κάνεις μια μελέτη, να δεις πόσους χρειάζεται η καθαριότητα κάθε κτιρίου σου, να τους προσλάβεις να τελειώνουμε ;;;. Αντίθετα εσύ κύριε κράτος υποστηρίζεις ότι εξασφαλίζεις την πληρωμή και τα δικαιώματα των απαραίτητων εργαζομένων του εργολάβου σύμφωνα με το νόμο, (αν δεν εξασφαλίζεις τους απαραίτητους εργαζόμενους, θα πει ότι παραδέχεσαι ότι τα κτίριά σου θα βρωμάνε ή ότι γίνονται παρανομίες, και εκεί έχει για μένα αξία η δική σου «αριθμομετρική» ανάλυση), αλλά πληρώνεις και κέρδος στον εργολάβο από πάνω.

  Απ΄ όπου κι αν το πιάσεις, βρωμάει, τα συμπεράσματα πλέον όμως είναι εκκωφαντικά και αδιαμφισβήτητα. Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ότι πρόκειται για ενσυνείδητους εγκληματίες, όπως το λέει ο τίτλος της αναρτήσεώς σου.

  Το θέμα εννοείται ότι είναι πολύ σημαντικό και καλά κάνεις και το προβάλεις, με ειρωνία ή χωρίς.

  Ευχαριστώ για το διάλογο, από εμένα δεν θα υπάρξει συνέχεια σε αυτό το θέμα, θεωρώ ότι καλύφθηκε.

  Μου αρέσει!

  1. Το βέβαιο είναι ότι δεν τσακωνόμαστε…

   Αντίστοιχο θέμα, με πρόσχημα την «μείωση του κράτους», που επίσης κουκουλώθηκε, ήταν η πώληση κτιρίων που στέγαζαν κρατικούς φορείς και εν συνεχεία η ενοικίαση τους. Με επιχείρημα, το κράτος δεν πρέπει να είναι ιδιοκτήτης, η συντήρηση κοστίζει περισσότερο και άλλες μπούρδες. Δηλαδή το Χ υπουργείο είχε ως ιδιοκτησία το κτίριο Β, το πούλησε στον Υ και το ενοικίασε την ίδια στιγμή για 49 χρόνια… Αλογοσκούφηδες, Χατζηδάκηδες, και λοιποί φωστήρες…

   Τελικά, το ότι φτάσαμε σήμερα στην καταστροφή οφείλεται στο γεγονός ότι οι τωρινοί δεν βρίσκουν τι άλλο να ξεπουλήσουν. Τα τελευταία 40 χρόνια, όλοι ξεπουλάνε από κάτι, και πορευόμαστε. Κι επειδή αγοραστές ή επωφελούμενοι, ως μεσάζοντες, είναι οι ίδιοι που έχουν στα χέρια την ενημέρωσή μας, γι’ αυτό και δεν αναδεικνύεται τίποτα, ή ελάχιστα… άσχετα· παρασύρομαι…

   Μου αρέσει!

Τι είπες;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s