Ολόκληρα τ’ Αχτάρικα στη Βικελαία

5 years and still no Vikelaia Library

Τελικά, πολλά θα γίνουν το 2012
Ίσως…

 
 
Έχω την υποψία ότι το κάπα είναι υπερδιόρθωση. Θα το κοιτάξω αργότερα…

14 thoughts on “Ολόκληρα τ’ Αχτάρικα στη Βικελαία

 1. Για να πω τη σχολαστικούρα μου, το σωστό δεν είναι «αραβ. actar» αλλά a’ttar, όπου ο συνδυασμός ‘ (ακούγεται σαν λαρυγγισμός ή ελαφρύς βήχας, ένας πολύ παράξενος σημιτικός ήχος) και διπλού ταυ ακούγεται σαν -κ- με λίγη καλή θέληση.

  Μου αρέσει!

  • Το ερώτημα είναι ποιο είναι το πιο σχολαστικά σωστό, ή πώς το λέγανε αυτοί που το χρησιμοποιούσαν; Οι οποίοι δεν ξέρανε για Άραβες και τα ρέστα;

   Γιατί με τη λογική σου, το σκι, θα έπρεπε να το αλλάξουμε σε σιι, αφού απ΄το πώς το λένε οι Νορβηγοί που το εφηύραν, κάπως έτσι πρέπει να το μεταγράψουμε.

   Μου αρέσει!

   • Χμ. Απ’ όσο μπορώ να ξέρω, οι Οθωμανοί θα το πρόφεραν κάπως σαν αατ-τάρ. Αλλά, όπως καταλαβαίνω από το λεξικό μου που έχει και τον τύπο aktar για τα τούρκικα, είχε περάσει αρκετά νωρίς το κ>χ από το αραβικό ‘. Η διόρθωσή μου, θέλω να πω, αφορά κυρίως το κατά Πιτυκάκη αραβικό έτυμο.

    Μου αρέσει!

    • Οπότε παίζει να το λέγανε κι Ακτάρικα οι παλιοί Κρήτες· γιατί γι’ αυτούς μιλάω εγώ. Οι μεγάλοι σε ηλικία που ξέρω, πάντως, Αχτάρικα το ξέρουν εξαπανέκαθεν, κι έτσι το μάθανε απ’ τους γονείς τους…

     Μου αρέσει!

    • Τέτοια ώρα δεν καταφέρνω να γίνω σαφής. Λέω: η αραβική λέξη που παραδίδει ο Πιτυκάκης είναι -μάλλον- λάθος. Οι Οθωμανοί το ακούγανε κάπως σαν ακτάρ, και το παρέφθειραν έτσι. Οι παλιοί Κρήτες πιθανότατα θα το έλεγαν αχτάρ, ακουγεται καλύτερα στη νεοελληνική φωνολογία και (αν το δει κανείς αλλιώς) αποδίδει καλύτερα το περίφημο λαρυγγικό » ‘ » της αραβοοθωμανικής λέξης.
     Τέλος πάντων, θέλω να πω δεν διαφωνώ καθόλου με το Αχτάρικα (αντί Ακτάρικα), απλά διόρθωσα ή μάλλον συμπλήρωσα τον Π. ως προς την ετυμολογία.

     Μου αρέσει!

    • Μεγάλο ρόλο στο ότι σήμερα ακούγεται πολύ περισσότερο το Ακτάρικα είναι ότι πριν πολλά πολλά χρόνια το ισόγειο ήταν καφετέρια με αυτό το όνομα. Πολλοί νέοι άνθρωποι δεν ήξεραν καν τι σημαίνει και νόμιζαν ότι είναι ένα ευφάνταστο όνομα για μαγαζί. Αν τελικά πάρει η Βικελαία όλο το κτήριο, θα ήθελα να κάνει το ισόγειο αναγνωστήριο στο οποίο να επιτρέπεται και ο καφές, με τεράστια τραπέζια που να χωράνε και βιβλία και σημειώσεις και λάπτοπ, και μια κούπα καφέ γιατί να βγαίνεις κάθε λίγο για διάλειμμα δε λέει, χαλάει τη συγκέντρωση :)

     Μου αρέσει!

Τι είπες;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.