Για το e-gov à la Grecque

Ως γνωστόν, ένας από τους εχθρούς του ιστολογείν είναι το τιτιβίζειν. Ο κύριος, βέβαια, λόγος που αραχνιάζει τούτο το μπλογκ δεν είναι αυτός, αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση.

Με αφορμή ένα τιτίβισμα της Cyby, εξέθεσα μερικές σκέψεις, στα όρια των 140 χαρακτήρων, και με δεδομένο ότι δύσκολα μπορεί να γίνει διάλογος, όταν ένα, ή και τα δύο μέρη, συνομιλούν παράλληλα και με άλλους.

Κι αφού bloga manent, twitta volant, μεταφέρω εδώ, διορθώνοντας τις αναπόφευκτες στο twitter ατέλειες και συντομεύσεις, και μακάρι… να συζητήσουμε:

Cyberela's avatarΑπορώ γιατί υπάρχει το e-gov. Αφού κανένας από τους κυρίους και κυρίες της εξουσίας δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τα σχόλια.
 

stazybohorn's avatarπαίζει θεσμικό ρόλο κοινωνικού διαλόγου στην ψήφιση νόμων. Η σειρά: πρόταση → egov → Νομική Υπηρεσία της Βουλής → σχετική Επιτροπή της Βουλής → Ολομέλεια της Βουλής
 

Cyberela's avatarΚαλά, γιατί δεν το κάνουν το e-gov intranet, να μην μας μπερδεύουν κιόλας και νομίζουμε ότι εξυπηρετεί τους πολίτες;
 

stazybohorn's avatarκαλά κάνεις με την ειρωνεία, εγώ λέω, όμως, ότι στα μουλωχτά έχουν καταργήσει την ηθική, τουλάχιστον, δέσμευση διαλόγου με κοινωνικούς φορείς.
 

Cyberela's avatarΣυμφωνούμε, άλλωστε, ακόμα και για τους σκεπτικιστές αυτό αποδείχτηκε περίτρανα στις 29/6.
 
 

stazybohorn's avatarΌχι ακριβώς! Άλλο να παραβιάζεις γραπτούς κι άγραφους νόμους (29/6), άλλο να διαμορφώνεις νόμους και ηθική που σε βολεύουν (e-gov).
 

Cyberela's avatarΣυμφωνούμε όσον αφορά ότι βρίσκονται και τα δύο στα πλαίσια της καθεστωτικής πολιτικής που επιβάλλεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
 

stazybohorn's avatarΌμως αν δεν ιεραρχήσεις στόχους, και πολεμάς γενικώς το σύστημα, μάλλον παλεύεις μ’ ανεμόμυλους.
 
 

stazybohorn's avatarΦαντάσου τα (μεθ)αυριανά παιδιά να τα έχουν πολύ καλά με τη συνείδησή τους, καθώς πάλεψαν το Χ υποψήφιο νομοσχέδιο online (κι ας έχασαν)
 

stazybohorn's avatarμε το e-gov προκρίνεται ως ηθική και δημοκρατία ο όχλος και η χάβρα (μτφ. είναι @abravanel_GR :) Αβλαβής πλατεία του καναπέ.
 

stazybohorn's avatarΤο ανάλογο του e-gov είναι η diavgeia. Εξίσωση της λογοδοσίας με την χύμα απόθεση αποφάσεων που δεν λένε τίποτα. Νέα ήθη, αυτός είναι ο εχθρός.

12 thoughts on “Για το e-gov à la Grecque

  • Ακριβώς! Την ώρα που αγανακτούμε για ένα σωρό δίκαιους οικονομικούς λόγους, θεσμοί και κατακτήσεις δεκαετιών αλλάζουν κάτω απ’ τη μύτη μας.

   Μου αρέσει!

  • Τι ακριβώς εννοείς;

   Στο «ηλεκτρονικό σύγγραμμα» το μόνο κίνητρο από πίσω είναι οικονομίστικο, σε συνδυασμό με την κατάργηση του έντυπου συγγράμματος, του βιβλίου εντέλει. Σε βάθος χρόνου εξυπηρετείται ο σκοπός του συστήματος: ηλίθιοι καταναλωτές δεδομένων και όχι σκεπτόμενοι πολίτες.

   Φοβάμαι πως απ’ το Σεπτέμβρη θα δούμε «ηλεκτρονικό σύγγραμμα» στο Λύκειο, και «γονείς τυπώστε, γιατί δεν υπάρχει σάλιο». Αυτή, άλλωστε, είναι και η ιδέα που έχουν για το ηλεβιβλίο. Πάρε το πεντέφι και τύπωστο, δίχως να λογαριάζουν ότι τα πνευματικά δικαιώματα είναι άυλα, κι όχι χάρτινα. Μετά θα κοκορεύονται για την εξοικονόμηση του 3-5% που κοστίζει το χαρτί, και άλλου ενός 10% που κοστίζει η διακίνηση.

   Μου αρέσει!

 1. Έτυχε αυτές τις μέρες να παρακολουθήσω λίγο τη Διαύγεια. Ο λόγος η είδηση που δημοσίευσε η RealNews περί έκτακτης προμήθειας δακρυγόνων και άλλων αναλώσιμων αξίας 900.000 ευρώ, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που παρουσιάστηκε στο Σύνταγμα.

  Δεν βρήκα τίποτα σχετικό στη Διαύγεια Αλλά απογοητεύτηκα πολύ. Κανένας σχεδιασμός που να προδίδει οτι σκοπός είναι η διευκόλυνση της αναζήτησης.

  Το σύστημα δουλεύει βέβαια, εφόσον γνωρίζεις τι ψάχνεις και που βρίσκεται.

  Μια παρατήρηση. Κατά τεκμήριο όταν η πήγη ενός εγγράφου είναι στη βάση της γραφειοκρατικής πυραμίδας ο τίτλος είναι περιγραφικός και, εχμ, διαυγής ενώ στην κορυφή γίνεται κανονιστικός και κρυπτικός.

  Αυτά με βάση την περιπλάνηση μιας εβδομάδας στη Διαύγεια του ΥΠΟΠΟ

  Μου αρέσει!

  • Και λίγα λες. Όσο δεν υπάρχει indexing στο ίδιο το κείμενο, παρά μόνο στα μεταδεδομένα, κι ο κάθε υπάλληλος κάνει του κεφαλιού του σ’ αυτά, το εργαλείο είναι άχρηστο. Έχω το feed στον google reader. Με 4.000 περίπου αναρτήσεις την εβδομάδα, βγάλε άκρη.

   Επίσης, κάποιοι φορείς δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει πώς να αναρτούν. Για παράδειγμα, ένα ερευνητικό ίδρυμα δεν βάζει ονόματα, αλλά μόνο αριθμούς ταυτότητας ή αφμ, θεωρώντας τα πρώτα προσωπικά δεδομένα, κάποιο άλλο ίδρυμα θεωρεί και κάνει το αντίστροφο. Μύλος…

   Μου αρέσει!

 2. Να, βλέπω τώρα μερικές ντουζίνες με τον κατατοπιστικό τίτλο Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωσης. Φυσικά αν ξέρεις (ή μέσω κληρονομικού χαρίσματος μπορείς να μαντέψεις) τη διαφορά μεταξύ ΑΔΑ: 4ΑΣΩΙ-5ΜΙ (αναλώσιμα εκτυπωτή;) και ΑΔΑ: 4ΑΣΩΙ-9ΜΒ (αναλώσιμα φαξ;), η Διαύγεια σου λύνει τα χέρια.

  Για την ιστορία, το μόνο έγγραφο που κατάφερα να βρω σχετικό με εξοπλισμό είναι για προμήθεια φυσιγγίων 9χ19 mm της Διεύθυνσης Διαχείρισης Υλικού (λογικό) καταχωρημένο στην κατηγορία ΛΟΙΠΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ (κούκου)

  Μου αρέσει!

 3. Έχω την εντύπωση οτι το e-gov, η Διαύγεια και το geodata υπάρχουν επειδή έπρεπε να γίνουν:Ευρωπαϊκή οδηγία Ψί. Εκδώθηκε το 2003, προθεσμία συμμόρφωσης (τουλάχιστον για το νομικό πλαίσιο) 2005, συμμόρφωση της Ελλάδας: 2006 (και πιο συγκεκριμένα εδώ).

  Απο εδώ και εδώ είναι διαθέσιμο το τι έχουν κάνει άλλοι.

  Οπότε αυτό που λές Stazybo είναι παράπλευρη χρήση! :-D

  Μου αρέσει!

Τι είπες;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.