Με λίγα λόγια, νομοθετείτε εσείς, γνωμοδοτούμε εμείς

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011, ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκης ενημέρωσε την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Ελληνικής Βουλής, για τις Απειλές που πηγάζουν από το Διαδίκτυο.



Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που μας καλέσατε σήμερα. Εκπροσωπώ την Ελληνική Αστυνομία, και θα ήθελα να εκφράσω τις αγωνίες που περνάμε, και τα κενά που υπάρχουν στην έρευνα του διαδικτύου, και ειδικά στο κομμάτι που αναφερόμαστε, στις απειλές. Εμείς σαν υπερεσία, αυτή τη στιγμή, έχομε ιδρυθεί πάνω απ’ όλα για να προστατεύομε τον Έλληνα πολίτη από τις κακόβουλες πράξεις και τις επιθέσεις που δέχεται μέσω του διαδικτύου.

Όπως όλοι ξέρομε, το διαδίκτυο, στο διαδίκτυο το έγκλημα έχει μεταλλαχθεί, άρα από παραδοσιακό έγκλημα που ξέραμε έχει γίνει όλο ηλεχτρονικό. Δεν υπάρχει πλέον καμία πράξη που να μη γίνεται μέσω του διαδικτύου, παράνομη πράξη και κακόβουλη πράξη. Με λίγα λόγια, οι εποχές αλλάξανε, άρα θα πρέπει και η νομοθεσία μας να εναρμονιστεί στο κομμάτι αυτό.

Δυστυχώς, η χώρα μας έχει μείνει πίσω στο κομμάτι αυτό. Η νομοθεσία έχει κάνει κάποια βήματα αλλά δεν έχει εναρμονισθεί. Είναι πολλές οι συμπεριφορές αυτή τη στιγμή μέσω του διαδικτύου, όπως είναι η απειλή ζωής, πράγμα που σήμερα έχομε στην επιτροπή μας εδώ, και δεν μπορεί η Ελληνική Αστυνομία, η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος να κάνει κάτι. Με απλά λόγια θέλω να σας πω ότι αυτή τη στιγμή εάν κάποιος γονιός έρθει στην υπερεσία μου και μου πει ότι απειλείται η ζωή του παιδιού του, η Ελληνική Αστυνομία θα συντάξει μία δικογραφία, θα πάει στον εισαγγελέα, κι ο εισαγγελέας, δυστυχώς, θα τη βάλει αρχείο. Γιατί θα τη βάλει αρχείο; γιατί δεν μπορούμε να κάνομε άρση απορρήτου των επικοινωνιών για απειλή ζωής και κίνδυνο ζωής. Είναι το άρθρο 333 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο δεν προβλέπεται στον 2225 του 94. Τι θέλω να σας πω με αυτόν τον τρόπο. Ότι ο νόμος, ο 2225, προβλέπει πότε γίνεται άρση απορρήτου των επικοινωνιών. Το διαδίκτυο με μία γνωμοδότηση της ΑΔΑΕ, Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, έχει γίνει όλο απόρρητο. Άρα και τα εξωτερικά στοιχεία και τα εσωτερικά, είναι όλα απόρρητα. Με λίγα λόγια, ο αστυνομικός, ο ερευνητής, ο investigator, για να κάνει μία έρευνα στο διαδίκτυο πρέπει να κάνει για οποιαδήποτε πράξη άρση απορρήτου. Πότε κάνομε άρση απορρήτου των επικοινωνιών, το ορίζει ο νόμος 2225 και λέει, με απλά λόγια: Άρση απορρήτου κάνομε για τα κακουργήματα: για την εκβίαση, για την ανθρωποκτονία, για τα ναρκωτικά, για την τρομοκρατία, για παιδική πορνογραφία και τα οργανωμένα εγκλήματα. Όλα τ’ άλλα είν’ απέξω. Άρα, σε όποιον άνθρωπο απειλείται η ζωή του, ή κινδυνεύει η ζωή του, έρχεται στην υπερεσία μας, παίρνομε μία μήνυση, η μήνυση αυτή συντάσσεται, πηγαίνει στον εισαγγελέα, ο εισαγγελέας, όμως, δεν μπορεί να αλλάξει τον 2225 του 94. Ο εισαγγελέας θα εφαρμόσει το νόμο, άρα οποιαδήποτε απειλή ζωής έχομε, δυστυχώς, δεν μπορεί να ερευνηθεί. Άρα με λίγα λόγια, είμαστε με τα χέρια ψηλά, δεν μπορούμε τον κόσμο αυτόν που δέχεται απειλές κατά της ζωής του και κινδυνεύει η ζωή του, να κάνομε τίποτα.

Έρχεται, λοιπόν, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο κύριος Τέντες, ο οποίος έκανε μία γνωμοδότηση, την 9 του 2011, όπου λέει ότι δεν υπάρχει απόρρητο, στις επικοινωνίες, έρχεται δηλαδή σε αντίκρουση με την ΑΔΑΕ, η ΑΔΑΕ λέει υπάρχει απόρρητο, ο κύριος Τέντες λέει ότι δεν υπάρχει απόρρητο, άρα τα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας του διαδικτύου δεν είναι απόρρητα. Απόρρητον είναι μόνο η φωνή, όταν μιλάω εγώ προς εσάς, τότε έχομε απόρρητο. Τότε η επικοινωνία είναι απόρρητη. Τα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας λέει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην 9 του 2011 γνωμοδότησή του ότι δεν υπάρχει απόρρητο. Άρα, με λίγα λόγια, εμείς εφαρμόζομε τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την 9 του 2011, και κάποιοι πάροχοι μας δίνουν στοιχεία για απειλή ζωής, κάποιοι πάροχοι. Δηλαδή, πρέπει να πέσομε και στη διακριτική ευχέρεια του παρόχου που δίνει το ίντερνετ. Με λίγα λόγια, για απειλή ζωής, άλλοι μας δίνουνε, άλλοι δε μας δίνουνε. Δηλαδή, άλλοι εφαρμόζουνε τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κι άλλοι δεν την εφαρμόζουν τη γνωμοδότηση. Με λίγα λόγια, είναι ένα θέμα που καίει καθημερινά, καθημερινά έχομε δεκάδες καταγγελίες από μικρά παιδιά που απειλείται η ζωή τους, μέσα απ’ τα σχολεία, μέσα απ’ τις κοινότητες, μέσα από συμμορίες, και η Ελληνική Αστυνομία, ενώ μπορεί, δεν την αφήνουν να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, την έρευνά της. Με λίγα λόγια, έχομε ένα μεγάλο κενό, το οποίο πρέπει (γεια σας! πολύ καλά) [χαμηλόφωνα, προς τη Μιλένα Αποστολάκη, που χαλαρή μπαίνει στην επιτροπή στη μέση της συνεδρίασης, χαιρετάει δια χειραψίας τον ομιλητή, διακόπτοντάς τον, και παίρνει τη θέση της στα έδρανα για να βγουν τα έξτρα στο μεροκάματο…], το οποίο κενό αυτό, κατά την άποψή μου, πρέπει να κλείσει. Μμ, εδώ έχομε και μιλάμε για κίνδυνο ζωής και απειλή ζωής.

Και το βασικό απ’ όλα είναι ότι η νομοθεσία αυτή έρχεται σε αντίφαση με τη διεθνή νομοθεσία. Όταν, λοιπόν, εγώ έχω μία απειλή ζωής και στέλνω αίτημα στη Google στην Αμερική, σε μια άλλη χώρα, η Google μου απαντάει σε δέκα λεπτά, κι έρχεται το ηλεκτρονικό ίχνος στην Ελλάδα, στέλνω το ίχνος στον πάροχο του ίντερνετ, για να μου πει ποιος κρύβεται πίσω απ’ αυτό το ίχνος, κι ο πάροχος μου λέει «εγώ, κύριε Σφακιανάκη, εφαρμόζω τη νομοθεσία, κι όχι τη γνωμοδότηση, και δε σας δίνω κανένα στοιχείο». Έχομε πολλά παραδείγματα να πούμε, δεν θέλω να πω πιο πολλά πράγματα, στο κομμάτι αυτό, απλώς κάνω έκκληση, μέσω της επιτροπής σας, ότι ο κίνδυνος ζωής κι η απειλή ζωής πρέπει άμεσα να νομοθετηθούν για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο.

Σας ευχαριστώ πολύ.

[Προεδρεύων (ασίστ) : Κι εμείς ευχαριστούμε. Απλά να ρωτήσω ότι στην περίπτωση που ο πάροχος αρνηθεί να δώσει πληροφορία και η απειλή εξελιχθεί, εξελιχθεί η απειλή, έχομε, δηλαδή, κάποια…]

Έχομε ποινική διαδικασία σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα. Είχαμε με τον κύριο Γιαννόπουλο από το Χαμόγελο του Παιδιού στις τρεις τα ξημερώματα ένα περιστατικό, που κάποιο κορίτσι εβιάζετο, είχαμε βιασμό, ούτε ο βιασμός είναι στην άρση απορρήτου των επικοινωνιών, δηλαδή, δεν προβλέπετο ο βιασμός να κάνομε άρση του απορρήτου. Παίρνει το κοριτσάκι τον πατέρα του και λέει ότι «μ’ έχουν απαγάγει και με πάνε για βιασμό». Πρόλαβε και είπε αυτή την έκκληση. Παίρνουν το Χαμόγελο του Παιδιού, το Χαμόγελο του Παιδιού εμένα, και κάνομε αγώνα δρόμου όλο το βράδυ, ο πάροχος δεν μας έδινε το σημείο που είναι η κεραία, γιατί δεν είχε άρση απορρήτου. Δεν μπορούσε να μας δώσει άρση απορρήτου. Στη συνέχεια, το παιδάκι βρέθηκε στις επτά τα ξημερώματα, όπως βρέθηκε, δεν μπορώ να σας πω πιο πολλά πράγματα, στο κομμάτι αυτό, πάντως είχε κακοποιηθεί,αυτό είναι το αποτέλεσμα, και τώρα εκκρεμεί μία ποινική διαδικασία εις βάρος της εταιρείας που δεν έδωσε τα στοιχεία αυτά.

[Προεδρεύων: Δεν έχει υπάρξει καταδίκη ως τώρα; σε αντίστοιχη περίπτωση;]

Όχι, αλλά ο πάροχος λέει «εγώ, κύριοι, εφαρμόζω τη νομοθεσία, κι όχι τη γνωμοδότηση». Αυτό είν’ το μεγάλο κενό.

[Προεδρεύων: Ναι, εντάξει, το κανονιστικό πλαίσιο δεν είναι ισχυρό, θέλει νόμο.]

Ναι.

Μία παρέμβαση θα ήθελα να κάνω. Μετά από την πολύ ωραία εισήγηση του συνομιλητού μου [εκπρόσωπο Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.], θα ήθελα να πω ότι όλα αυτά, όλες αυτές οι απάτες που μας είπε, διαδικτυακά, που γίνονται όλες μέσα από το διαδίκτυο, έρχονται στην υπερεσία μου, πάνω, και, δυστυχώς, ο νόμος δεν μ’ αφήνει να κάνω έρευνα. Φανταστείτε, λοιπόν, πόσοι χιλιάδες καταναλωτές Έλληνες έχουν πέσει θύματα, η Αστυνομία μπορεί, έχει όλους του μηχανισμούς ερεύνης, και δεν μας αφήνει η νομοθεσία να ερευνήσομε και να φτάσομε στον δράστη. Άρα έχομε έναν παράδεισο απατών. Δυστυχώς. Αυτό ήθελα να πω.

[Προεδρεύων: Η εμπειρία σας από το δίκαιο στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τι λέει;]

Όποιος εξαπατά, τιμωρείται. Άμεσα. Η απάτη είναι…

[Προεδρεύων (ασίστ) : Άρα, λοιπόν, υπάρχουν εθνικά δίκαια, συμβατά με το ευρωπαϊκό, τα οποία είναι πιο ισχυρά από τα δικά μας;]

Σίγουρα. Σίγουρα. Αυτή τη στιγμή, όποιος θέλει κάνει μια απάτη στο διαδίκτυο, ενώ εμείς, μπορεί η Ελληνική Αστυνομία, δεν μας αφήνει η νομοθεσία να κάνομε έρευνα.

[Προεδρεύων (ασίστ) : Δηλαδή, για παράδειγμα, στην Γαλλία, στην Ιταλία, έχουν ένα καλύτερο θεσμικό πλαίσιο που τους δίνει δυνατότητα για…]

Σίγουρα. Ο αστυνομικός θα κάνει έρευνα. Εμείς έχομε το απόρρητο. Όλο το θέμα και το πρόβλημα είναι στον 2225. Από τη στιγμή που έγινε το Προεδρικό Διάταγμα 47 του 2005, πού όλο το διαδίκτυο είναι απόρρητο, ερευνούμε εξ-επτά κακουργήματα και μόνον. Αυτό είν’ όλο. Κι όλοι οι άλλοι κάνουν πάρτι. Δυστυχώς, κάνουν πάρτι. Οι απατεώνες κάνουν πάρτι στην χώρα μας· αυτή τη στιγμή.

[Απαντώντας στις ερωτήσεις της Επιτροπής]

Όσον αφορά τις αυτοκτονίες, έχομε 219, με χτες το βράδυ, αυτοκτονίες, έχομε κάνει αποτροπή σε αυτοκτονίες, κι είναι όλες μέσ’ απ’ το διαδίκτυο. Τι εννοούμε; Ότι μέσα από το διαδίκτυο βγαίνει η αγωνία αυτού που θέλει να φύγει απ’ αυτή τη ζωή, κι εκεί πέρα υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας, όπου ή αστυνομικοί ερευνητές εντοπίζουν την ανθρώπινη αγωνία, ή κάποιος συμπολίτης μας, ο οποίος ενημερώνει τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Με λίγα λόγια, μέσα από το διαδίκτυο σώζονται οι άνθρωποι, κι είναι αιτία το διαδίκτυο, παράλληλα, όμως, οι αιτίες δεν είναι το διαδίκτυο, οι αιτίες είναι άλλες. Οι αιτίες μπορεί να είναι, μιλάμε, μια ερωτική απογοήτευση, οικονομικά, και τα λοιπά. Έχομε, όμως, ορισμένες συμπεριφορές, όπως είναι το cyberbullying, που μέσα από το cyberbullying, από την κυβερνοτρομοκρατία σε σχολεία, ή σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις των νέων, είναι τόσο μεγάλη η πίεση, όπου τα παιδιά φεύγουν στις λύσεις της αυτοκτονίας. Με λίγα λόγια, το διαδίκτυο μετέχει κατά ένα μικρό μέρος, στο cyberbullying, να πάρουν την απόφαση να αυτοκτονήσουν. Με λίγα λόγια, συμμετέχει σε έναν μικρό βαθμό, στις αυτοκτονίες,πλην όμως, οι παράγοντες που έχομε εμείς εντοπίσει στις 219 υποθέσεις, 70% είναι εξωγενείς και το 30% είναι μέσα από το διαδίκτυο.

Ήθελα να δώσω μία απάντηση στα ερωτήματα. Το πρώτο και το βασικό είναι ότι εμείς έχομε κάνει υπομνήματα με το τι πρέπει ν’ αλλάξει στη νομοθεσία μας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει η Συνθήκη της Βουδαπέστης, την οποία την έχει υπογράψει και η χώρα μας, έχει υιοθετηθεί από πάρα πολλά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, κι εκεί μέσα ρυθμίζονται τα πάντα για το ηλεχτρονικό έγκλημα. Η χώρα μας την έχει υπογράψει, την έχει επεξεργασθεί, και, απ’ όσο γνωρίζω, είναι έτοιμη για ψήφιση. Εδώ κι έξι μήνες αυτά. Προς κύρωση… Πιστεύω ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι το πλέον κατάλληλο για να μας απαντήσει στο κομμάτι αυτό, είναι επεξεργασμένη, έτοιμη, και αναμένεται για ψήφιση. Από κει και μετά, εάν ψηφισθεί αυτή η Συνθήκη, πιστεύω ότι μέσα κει υπάρχουν πάρα πολλές ρυθμίσεις και θα βγούμε από πάρα πολλά αδιέξοδα. Ας περιμένομε, λοιπόν, την ψήφιση, για να δούμε… Κι εγώ αυτό το πιστεύω [προεδρεύων (assist) : ο ρόλος ο δικός μας είναι να επισπεύσομε την ψήφιση]. Επίσης ήθελα να πω ότι το 2007, τον Νοέμβριο, ήμουνα πάλι σε μία επιτροπή, όπως τώρα, εδώ, και είχαμε θέματα τότε με την παιδική πορνογραφία. Ήμασταν από τις λίγες χώρες που δεν τιμωρούνταν η κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. 23 Δεκεμβρίου του 07 βγήκε νόμος, άλλαξε αυτό. Θέλω να πω ότι οι επιτροπές κάνουν καλό, γιατί υπάρχει η εγρήγορση σε κάποια θέματα που κάποιοι ίσως δεν τα γνωρίζουνε. Από κει και μετά θα ήθελα να πω, μια έκκληση θα ήθελα να κάνω, ειδικά αυτό που αφορά τον έφηβο, το cyberbullying, θα ήθελα να δοθεί προτεραιότητα, γιατί έχομε πάρα πολλούς γονείς, σε κατάσταση απελπισίας και απόγνωσης, διότι δέχονται τα παιδιά του επιθέσεις, και ενώ μπορούμε να βοηθήσομε, δεν μπορούμε νομικά να κάνομε κάτι. Με λίγα λόγια, μία έκκληση ειδικά για τους έφηβους, στο κομμάτι αυτό. Οι μεγάλοι αντέχομε· οι έφηβοι, όμως, δεν αντέχουνε. Γι’ αυτό έχομε τάσεις αυτοκτονιών μέσα στο κομμάτι αυτό· όπως είπα από το cyberbullying.

 
Parliament-bullying… Απέφυγα να τονίσω ο,τιδήποτε στην απομαγνητοφώνηση· πρόσθεσα μόνο τις παραπομπές και την καταμέτρηση των ασίστ.

31 thoughts on “Με λίγα λόγια, νομοθετείτε εσείς, γνωμοδοτούμε εμείς

    • Ευχαριστώ. Εκτός των άλλων, έχει ένα πρόβλημα ο σφακατακ και με το «άρα»· έχει συνηθίσει να αντιστρέφει υποθέσεις και συμπεράσματα, μάλλον…

      Μου αρέσει!

  1. Τον κύριο Σφακιανάκη τον γνώρισα και προσωπικά πριν μερικούς μήνες σε ένα συνέδριο στα Χανιά. Νομίζω ότι δεν έχει άδικο σε όλα, από την άλλη πάλι η εμπιστοσύνη στο κράτος και τους θεσμούς του έχει χαθεί για τον πολύ κόσμο. Αν ανοίξει το κουτί της Πανδώρας δεν ξέρει κανείς τι θα βγει από μέσα…

    Μου αρέσει!

    • Αν σχημάτισες, λοιπόν, προσωπική γνώμη, να μην στη χαλάσω, αφού είναι και πατριωτάκι σου*, κι από φτωχή οικογένεια και παπαδοπαίδι. Εξάλλου τι παραπάνω έκανε απ’ το να βασιλεύει ως αρχιημιμαθής στο βασίλειο της ημιμάθειας, μετατρέποντας το χόμπι του σε εξουσία. Φαντάζομαι σου είναι γνωστή και η ανάρτηση στην οποία παραπέμπω, και τα υπόλοιπα άρθρα στους συνδέσμους εκεί.

      * αυτό δεν είναι μομφή, ε; χρειάζεται να βάλω φατσούλα; :)

      Μου αρέσει!

  2. Όοοοοχι, με παρεξήγησες! Θα φταίει μάλλονν που προσπαθώ να είμαι ευγενικός σε ξένα ιστολόγια. Το ποιόν του κυρίου Σφακιαννάκη το γνωρίζω πολύ καλά και θα στοιχημάτιζα ότι με θυμάται κι εκείνος μετά από διάφορες «παρεμβάσεις» εδώ κι εκεί. Όταν λέω ότι δεν έχει άδικο σε όλα δε σημαίνει ότι νομιμοποιώ τις πρακτικές του ή ότι αγνοώ τα κίνητρα και τους σκοπούς του. Το θέμα με τις αυτοκτονίες όμως είναι σοβαρόκαι η νομοθεσία όντως ελλιπής, ο καθένας την ερμηνεύει με βάση τα συμφέροντα που υπηρετεί.

    (καλύτερα τώρα;)

    Υ.Γ. Σκέφτηκα να το γράψω και πριν, πάντα σκεφτόμουν ότι στην περίπτωση του Σφακιαννάκη έχουμε ένα αρμονικό πάντρεμα φάτσας και επαγγελματικής ιδιότητας…

    Μου αρέσει!

    • OK, συνεννοηθήκαμε. Παρεμπιπτόντως τα τρία τελευταία μου τουίτ αναφέρονται σε σένα. Χωρίς να το θες ή να το θέλω, έχω προεπισκόπηση από το πρόχειρό σου «Φεύγω… αποτίμηση», και θαρρώ το ίδιο θα συμβαίνει και όσους έχει η λίστα από κάτω Links to this post

      Μου αρέσει!

    • Επί της ουσίας, δύο ζητήματα (για τις αυτοκτονίες). Ένα, πώς καταλαβαίνεις ότι κάποιος σοβαρολογεί, ώστε να πας να του σπάσεις κυριολεκτικά την πόρτα; Δύο, ακόμη κι αν είσαι βέβαιος για την πρόθεση, πώς έχεις το δικαίωμα να τον αποτρέψεις; Συγγνώμη, αλλά παραείναι Μεγάλος Αδερφός αυτός που σου απαγορεύει να κάνεις αυτό που (υποτίθεται ότι) σκέφτεσαι, τη στιγμή που δεν βλάπτεις τρίτους.

      Μου αρέσει!

    • Δεν συντρέχει λόγος άρσης απορρήτου όταν κάποιος λέει οτι θα αυτοκτονήσει. ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΙ. Τι μας νοιάζει ποιός θέλει να τινάξει τα πέταλα???? Η ΖΩΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ. Αν είναι ηλίθιος/α ζωή σε λόγου μας. Επίσης όλο μιλάμε για εξωτερικά στοιχεία και εάν υπάγονται στο απόρρητο. ΒΕΒΑΙΟΣ ΚΑΙ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ. Ειδικά όταν έχει επιλεγεί η μη καταγραφή στους τηλεφωνικούς καταλόγους. Απλά η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος μιας και άρει απο μόνη της το απόρρητο συνεχώς, στο όνομα της προληπτικής παρακολούθησης, προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμάζευτα της. Στην τελική ξέφραγο αμπέλι είναι η επικοινωνίες????? ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΟΔΗ ΤΟ ΛΕΩ ΑΥΤΟ. Ποιός είναι ο κάθε κύριος Σφακιανάκης που θέλει να είναι και δικαστής και αστυνομικός και συνταγματολόγος μαζι??????? Και τέλος να μη μπερδεύουμε τα εξωτερικά στοιχεία ενός φακέλου, με τα εξωτερικά στοιχεία ενός τηλεφώνου.

      Μου αρέσει!

  3. Θα μου πεις και τι γίνεται όταν πρόκειται για ανήλικο; Μόνο οι ενήλικοι έχουν δικαίωμα στην αυτοκτονία ( ; ) Έτσι κι αλλιώς, όλοι έχουμε δικαίωμα στις σκέψεις μας και στην ιδιωτικότητά μας.

    Μου αρέσει!

  4. θα σου απαντήσω σχετικα με το θέμα των αυτοκτονιών, αλλά επειδή το θέμα του μπαγκ είναι σοβαρό, αν έχεις λίγο χρόνο να τα πούμε από το τουήτ για πιο γρήγορα; Ευχαριστώ!Ua

    Μου αρέσει!

  5. Για το πρώτο δεν γνωρίζω με ποια κριτήρια κρίνουν τη σοβαρότητα ενός περιστατικού και αντιλαμβάνομαι ότι οι απόψεις του Σφακιαννάκη είναι καρότο για την άρση της ανωνυμίας και του απόρρητου των επικοινωνιών που δεν μπορούν με άλλο τρόπο να ελέγξουν τα αφεντικά του. Το γράφει στο πρόσωπο του ότι δεν έχει καλό σκοπό..

    Για το δεύτερο ζήτημα όμως, του cyberbullying και της αυτοκτονίας, μπαίνουν θέματα ηθικής που συζητιούνται ακόμα ευρέως, έξω από το διαδίκτυο. Στην «αληθινή ζωή» δηλαδή, η απόπειρα αυτοκτονίας συχνά αντιμετωπίζεται με ακούσια νοσηλεία στο νοσοκομείο και συστηματική παρακολούθηση του θύματος. Αυτό δηλαδή προβλέπει η νομοθεσία στη λογική (με την οποία συμφωνώ) ότι ο άνθρωπος που κάνει απόπειρα βρίσκεται σε μία άσχημη κατάσταση, από την οποία ενδεχομένως να μπορέσει να βγει με την κατάλληλη στήριξη. Μπορεί να έχω κι εγώ πολλούς ενδοιασμούς (έχοντας συμμετάσχει και ο ίδιος σε αποφάσεις ακούσιας νοσηλείας, για να γίνω πιο προσωπικός τώρα που ξεφορτώθηκα το μπαγκ), έχω όμως καταλήξει εδώ και πολύ καιρό πως η ζωή, η υγεία και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου πρέπει να προστατεύονται με κάθε τρόπο…

    Φυσικά κάθε διαφωνία είναι δεκτή…

    Μου αρέσει!

    • Ναι, αλλά τι πιστεύεις σε σχέση με την «πρόληψη»; Τύπους σαν τον κυρ-Μανώλη, τους έχουν βάλει μπρος να προπαγανδίζουν ότι αξίζει η προληπτική παρακολούθηση όλου του ίντερνετ και των επικοινωνιών, για να πιάνουμε υποψήφιους μελαγχολικούς τύπους. Πριν δυο χρόνια, το λέει άλλωστε, αντίστοιχη προπαγάνδα είχαμε για την παιδική πορνογραφία. Ακόμη και με καλές προθέσεις να ήταν στρωμένος ο δρόμος, που δεν είναι, γιατί για προφάσεις πρόκειται, η κόλαση είναι δεδομένη.

      Μου αρέσει!

    • Το θέμα των προσωπικών δεδομένων σηκώνει πολύ μεγάλη συζήτηση: πριν λίγους μήνες κάποια εφημερίδα είχε δημοσιεύσει χάρτες με ολόκληρα οικιστικά τετράγωνα στα οποία παρακολουθούνταν όλες οι επικοινωνίες νυχθημερόν για λόγους εθνικής ασφάλειας (το σπίτι μου ήταν μέσα) κι επίσης πάλι πρόσφατα μάθαμε ότι οι πληροφορίες που συλλέγονται από τις κάμερες ασφαλείας χρησιμοποιούνταν από την ΕΥΠ για να εκβιάζουν κόσμο. Από αυτά και από πολλά άλλα συμπεραίνει κανείς ότι η Διασφάλιση του Απορρήτου στις Επικοινωνίες είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο για τη χώρα μας. Ο κυρ-Μανώλης προφανώς δεν διαμαρτύρεται γιατί στερείται το δικαίωμα στην παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, αλλά γιατί δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει προς όφελος των αφεντικών του. Ενώ λοιπόν εξακολουθώ να πιστεύω ότι με τη σωστή χρήση της συγκεκριμένης υπηρεσίας θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί σοβαρά εγκλήματα, εντούτοις δεν τους έχω καμία εμπιστοσύνη γιατί εκεί μέσα εκκολάπτουν το αυγό του φιδιού και το ξέρουμε όλοι αυτό. Δεν έχω πάντως και μεγάλη αγωνία για τη συνέχεια, στη χώρα μας η παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι στην καθημερινή ατζέντα, η άρση του ηλεκτρονικού απορρήτου σε λίγο καιρό θα θεωρείται πταίσμα…

      Μου αρέσει!

  6. Η πρώτη μου αντίδραση θα ήταν να λινκάρω αυτό…Όμως το θέμα δεν είναι καθόλου αστείο ή ελαφρύ. Ειδικά αυτό το πρίμο-σιγόντο που έχεις ταγκάρει ώς ασίστ…Δεν υπάρχει λόγος για συζήτηση σε επιτροπή με τόση συμφωνία!

    Αυτό που δεν ξέρω είναι αν προβλέπεται «Ελεγκτικό Ίχνος» (audit trail) για τις πράξεις των «investigator» και (για να δώσω και ένα SF χαρακτήρα) αν θα παρέχονται updates στη Διαύγεια και στατιστικά στοιχεία (!)

    Μου αρέσει!

  7. Αφού είναι για το καλό των παιδιών μας και για το ύψιστο αγαθό της ζωής, ας στήσουμε αυτί και μάτι παντού: στα σπίτια μας, στις δουλειές μας, στα σχολεία, στις καφετέριες, στις πλατείες, παντού-παντού.

    «Να, οι άλλο σκοτωθήκανε προχτές εξαιτίας του φέισμπουκ. Τόλεγα εγώ…»

    Ζήτω η Βουδαπέστη!

    Μου αρέσει!

  8. Εξαιρετική εργασία. Respect και χαρά στο κουράγιο σου. Θα επανέλθω.
    Για τη ώρα, σημειώνω κάτι περί απειλής: πριν καμμιά 25ριά χρονάκια, δεχόμουν απειλές εναντιον της ζωής και σωματικής ακεραιότητας και σε πρώτη φάση κατέφυγα στο αστυν. τμήμα της γειτονιάς μου, όπου με πληροφόρησαν πως δεν μπορουν να κάνουν τίποτα παρά μόνο μετά την εκδήλωση της βίας, δηλαδή, αφού με τραυματίσουν ή σκοτώσουν ή πλακώσουν στο ξύλο!!!
    Φυσικά, όταν κατάλαβα ότι ουδεμία πραγμαιτική προστασία του απλού πολίτη υφίσταται νομίμως, έλυσα το θέμα με δικό μου τρόπο, ως συνήθως. Κατάφερα να τρομάξω περισσότερο τον.. προσωπικό μου τρομοκράτη. Απλά πράγματα.
    Αναφέρω το περιστατικό σε αντιδιαστολή των ισχυρισμών του κ. εκπροσώπου της αστυνομίας. Είναι υποκριτικό να αναζητάται προστασια σε ψηφιακό επίπεδο, τη στιγμή που δεν υπάρχει καν σε πραγματικό. Αρα; ας προστατεψουν τους *απλους* πολίτες στη ζωή που ζούμε τώρα –όχι με ΜΑΤ και δακρυγόνα, εννοείται– μήπως προλάβουν τπτ θύματα εγκληματιών που απειλούν. Εμένα π.χ. με καθησυχάζει ενας αστυνομικός που περιπολει στη γειτονια μου πάνω στο παπάκι του. Αλλωστε, οι λεκτικές απειλές μένουν συχνότατα απλές απειλές. Ποιος δεν εχει πει στη ζωη του τη φράση π.χ. «θα τον/τη σφάξω τον/την άτιμο/η»;

    Μου αρέσει!

  9. Η αυτοκτονία δεν είναι ποινικό αδίκημα. Άρα δεν μπορεί να γίνει άρση του απορρήτου για έναν που θέλει να βάλει τέλος στην ζωή του. Πολλές φορές φυσικά είναι και μούφες όλα αυτά. Όποιος θέλει να πάει από εκεί που ήρθε ώρα καλή και να μη μας γράφει. Η εξύβριση δεν είναι εγκληματική ενέργεια, άρα δεν μπορεί να γίνει άρση απορρήτου. Τα εξωτερικά στοιχεία μιας σύνδεσης είναι μέσα στο απόρρητο. Τώρα εάν ο κάθε εισαγγελέας έχει πάθει αρτηριοσκλήρυνση είναι άλλο θέμα.

    Μου αρέσει!

    • Το πρόβλημα, δυστυχώς, δεν είναι η πάθηση του εισαγγελέα, αλλά το αν τσιμπάει ο κάθε πάροχος, κι ο κάθε κλειδαράς που του λένε να ανοίξει την πόρτα. Και δεν φαίνεται να αποτελούν εξαίρεση τα ψάρια…

      Μου αρέσει!

  10. Με αφορμή αυτό το άρθρο, τις επόμενες ημέρες πρόσεξα αυτά τα δύο: Ένα, Δύο. (Με ενδιαφέροντα λίνκς)

    Είναι γενικότερη η σύγκρουση…(και εξειδικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες :-) )

    Μου αρέσει!

  11. Δεν ξέρεις ποιον να πρωτοθαυμάσεις για τ̶η̶ ̶ρ̶ο̶υ̶φ̶ι̶α̶ν̶ι̶ά̶ την προθυμία και το πνεύμα συνεργασίας του: τους καλοθελητές που ειδοποιούν; τα σαΐνια με την ταχύτητά τους; τους παρόχους και το φέισμπλιαχ για την απλοχεριά τους; τα παπαγαλάκια του κρατικού δελτίου; Τις σπασμένες πόρτες τις αποζημιώνει ο επίτροπος;

    Εύγε! Βουδαπέστη ερχόμαστε.

    Μου αρέσει!

  12. Παράθεμα: Η πιπίλα της Βουδαπέστης « grep Alt

Τι είπες;

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.