Υπάρχει «εξώδικο» από/για αγαπούλα;

Συγχωρήστε με, είμαι λίγο χαζός, λίγο δύσπιστος, δεν αγοράζω, ούτε παρακολουθώ πολύ τα συμβατικά μμε.

Η καταφατική απάντηση στο ερώτημα του ποστ μπορεί να είναι αυτονόητη για πολλούς -που παρακολουθούν ειδήσεις στην τηλεόραση, ή αγοράζουν εφημερίδες. Ή το ερώτημα το ίδιο να είναι ασήμαντο για άλλους τόσους.

Εξειδικεύω, λοιπόν, λίγο παραπάνω και περιμένω τη βοήθεια του κοινού -δεν περιμένω απάντηση από τα ίδια τα μμε -ή από τα «ενημερωτικά» και μη μπλογκ και σοσιαλοτέτοια που σπεύδουν στην αναπαραγωγή κάθε σκουπιδιού, κατά κανόνα με κοπιπαστή, και στη συνέχεια μετά σχολιασμού. Περσσεύει ο σχολιασμός σε κάθετι ασήμαντο και φτηνό.

 1. Η «είδηση»* του εξώδικου ξεκίνησε απ’ το ΔΟΛιο διαδικτυακό νιούζρουμ στις 05/01/2012, 19:22;
 2. Το πεντέφι του εξώδικου, το ντοκουμέντο και καλά, είναι γραμμένο μέσα στο νιουζρούμ και σωμένο στις
  05/01/2012, 19:19:50;
 3. Σε τι ζώνη ώρας δουλεύει ο ΔΟΛ;
 4. Απ’ τις 21/12, έπρεπε να πάει 5/1 να βγει η «είδηση»;
 5. Πόσο δύσκολο είναι να μας έδειχνε κάποιος -ο δικηγόρος, η εγκαλούμενη εταιρεία- μια φωτογραφία, ένα σκανάρισμα του εξώδικου με υπογραφή κι ονόματα -έστω αλλοιωμένα;
 6. Πόσο ενδιαφέρει, άραγε, τα μμε αυτό;
 7. Ποιος αξιολογεί τη σημασία μιας είδησης που παίζει σε κεντρικά δελτία ειδήσεων;
 8. Τελικά πόσο καλό ή κακό κάνει μια τέτοια «είδηση» σε όσους εμπλέκονται σχετικά;

Ζητώ πάλι συγγνώμη αν τα παραπάνω είναι αυτονόητα, ρητορικά, ήδη ακυρωμένα, συμπαθάτε την ελλιπή μου ενημέρωση. Και δώστε μου κανά λινκ.

Τα ρώτησα και στο τουίτερ:
http://twitter.com/#!/stazybohorn/status/155358501420544000
Αλλά είναι τόσο εφήμερο κι απρόβλεπτο ως μέσο, που τις πιο πολλές φορές μιλάς στον αέρα -λίγο παραπάνω απ’ όσο εδώ, δηλαδή….

Α, κι εγώ θα ζητούσα τα ποσοστά μου, αλλιώς, μπορεί να έστελνα εξώδικο.

* Τα εισαγωγικά για τη φτήνια ή/και την αλήθεια της είδηση.

7 thoughts on “Υπάρχει «εξώδικο» από/για αγαπούλα;

 1. exw enan filo sth Salonikh poy ‘xei mia kantina: «O Giatros ths peinas» kai ton pshnw na steilei e3wdiko ston «omorfaaantra moy»… milame gia pollllla lefta file Stazy ;-)

  Μου αρέσει!

 2. Νομίζω ο μόνος αρμόδιος ν’ απαντήσει είναι η Wind (και ίσως η διαφημιστική). Αν βγει να πει «δεν πήραμε τίποτα», θα δει ο ΔΟΛ πόσα απίδια κτλ κτλ. Από την άλλη δεν είναι και υποχρεωμένη (η εταιρεία) να δίνει συνέχεια σε γελοιότητες. Και το σκανάρισμα αξία θα είχε αν συμπεριελάμβανε και την έκθεση επίδοσης…

  Μου αρέσει!

  • Έχουμε φτάσει να μην δίνουμε σημασία στις κατασκευασμένες ειδήσεις· τα δε επίσημα κι ανεπίσημα μμε να αναμεταδίδουν το καθετί. Αυτό που λες εσύ, την απλή ερώτηση, δεν οφείλει να την κάνει, για παράδειγμα, ο Αντ1, στο βραδινό δελτίο του οποίου χτες κρίθηκε σημαντικό να μεταδοθεί η είδηση; άι στο διάολο! Πιο πολύ συγχύζομαι, βεβαίως, με τους σοβαρούς, και καλά, της ελληνικής μπλογκόσφαιρας που αναμεταδίδουν κι αυτοί ως παπαγαλάκια την «είδηση» -χωρίς διάθεση διασταύρωσης, κι άμα τους πεις κάτι, θα στη βγουν κι από πάνω.

   Μου αρέσει!

   • Το ξέρω μωρέ, αλλά χρόνια τώρα δεν βλέπω ειδήσεις επειδή ακριβώς τις θεωρώ αναξιόπιστες. Άρα κατά μία έννοια δεν δίνω σημασία. Κακώς το ξέρω, αλλά ακόμα και αλήθεια να ήταν μου φαίνεται παντελώς γελοίο να έχει θέση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του οποιουδήποτε σταθμού. Εκτός αν ανήκε στον Ψωμιάδη. Για την μπλογκόσφαιρα σου δίνω χίλια δίκια.

    Μου αρέσει!

 3. * Σε τι ζώνη ώρας δουλεύει ο ΔΟΛ;

  Κανονικά δουλεύει 24/7. Θέλει να ταυτιστεί με «ειδησεογραφικό πρακτορείο».
  Trivia: κυκλοφορούσε η φήμη ότι ο ΔΟΛ θέλει να αγοράσει το ΑΠΕ, μόλις του βάλουν πωλητήριο. Τώρα βεβαίως, δεν ξέρω αν θέλει / μπορεί ακόμα.

  * Απ’ τις 21/12, έπρεπε να πάει 5/1 να βγει η «είδηση»;

  Δεν είναι δεδομένο ότι είχαν πρόσβαση στο εξώδικο έως τις 5/1/12.

  * Πόσο δύσκολο είναι να μας έδειχνε κάποιος -ο δικηγόρος, η εγκαλούμενη εταιρεία- μια φωτογραφία, ένα σκανάρισμα του εξώδικου με υπογραφή κι ονόματα -έστω αλλοιωμένα;

  Εάν το εξώδικο δεν υπάρχει, μπορεί απλούστατα να τους τραβήξει αγωγή ο Ψ, για ό,τι ποσό θέλει («Τυποκτόνος» Νόμος Βενιζέλου). Δεν θα το ρισκάριζαν.

  * Πόσο ενδιαφέρει, άραγε, τα μμε αυτό;

  Η κατασκευή ψευδών ειδήσεων, όταν υπάρχουν θιγόμενοι, είναι οικονομικά αυτοκτονική. Εάν εμφανίσουν σκανάρισμα, μπορεί άνετα να αναχθεί στην πρωτογενή πηγή της είδησης, την οποία θέλουν να προστατέψουν. Εάν π.χ. είναι ο δικαστικός επιμελητής που το παρέδωσε, ή ο δικηγόρος που το συνέταξε, σίγουρα δεν θα θέλει να το μάθει κανείς, γιατί είναι κατάχρηση της εμπιστοσύνης του πελάτη του. Εάν είναι η εταιρεία κινητής, υποπτεύομαι ότι προτιμά την viral διάδοση της είδησης (για λόγους μάρκετινγκ). Ενδεχομένως να έχει και νομικές επιπτώσεις.

  * Ποιος αξιολογεί τη σημασία μιας είδησης που παίζει σε κεντρικά δελτία ειδήσεων;

  Ο εκάστοτε αρχισυντάκτης. Όταν πρόκειται για δημοσιογραφικό οργανισμό, ο αρχισυντάκτης κάθε μέσου. Έχουν κάποιο εσωτερικό τρόπο συντονισμού, φαντάζομαι, ή κάποιον αρχι-αρχισυντάκτη, για τις ειδήσεις που έχουν οικονομική / πολιτική σημασία.

  Π.χ. όταν έχουν ζητήσει δάνειο από την Εθνική και περιμένουν απάντηση, ειδήσεις που σχετίζονται με την Εθνική, σίγουρα περνάνε από μία «κεντρική» (συντονιστική) επόπτευση.

  * Τελικά πόσο καλό ή κακό κάνει μια τέτοια «είδηση» σε όσους εμπλέκονται σχετικά;

  Για τον Ψ νομίζω ότι κάνει κακό, γιατί φαίνεται πως έχει «τη μύγα». Από την άλλη, ίσως είναι καλή γραμμή υπεράσπισης ότι «στοχοποιείται» και τα ΜΜΕ τον έχουν προ-καταδικάσει, υπάρχει προκατάληψη κλπ.

  Για την Wind σίγουρα είναι καλή και επικερδής αυτή η διαμάχη: ο στόχος της είναι να μένει στη σκέψη του κόσμου και το πετυχαίνει απόλυτα. Αντί να πληρώνει για διαφημιστικό χρόνο, της χαρίζεται απλόχερα, επειδή *έγινε* είδηση η ίδια.

  Μου αρέσει!

Τι είπες;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.