Crete, Plug of Europe?

Αυτό θέλουμε; Τι γνωρίζουμε;

Αυτά τα φαραωνικά έργα θα καταστρέψουν ανεπιστρεπτί τα βουνά μας, τόπους ανεπανάληπτης φυσικής ομορφιάς, προστατευόμενες περιοχές Νατούρα και Ζώνες Ειδικής Προστασίας Πτηνών -αφού μέσα σε τέτοιες ζώνες χωροθετούνται τα περισσότερα- και θα ακυρώσουν παραγωγικές δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα και του τουρισμού, όπως και μια σειρά από έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για να υποστηρίξουν τις δραστηριότητες αυτές.

Όλη αυτή η καταστροφή, θα συντελεσθεί με την «νομότυπη» υφαρπαγή πατρογονικών περιουσιών, με τη μέθοδο των δασικών χαρακτηρισμών που συσκοτίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Το πρόβλημα επιτείνεται στις περιοχές που κηρύσσονται αναδασωτέες μετά από πυρκαγιές και περιλαμβάνουν γεωργική γη.
[…]
Ο τελικός κατάλογος των αιολικών σταθμών μας είναι άγνωστος, δεδομένου ότι αφενός οι εταιρείες έχουν υποβάλει και νέες αιτήσεις σε νέες θέσεις, αφετέρου η Invest in Greece αρνήθηκε εγγράφως να παραχωρήσει στοιχεία στους δικηγόρους μας, για τα έργα που εντάχθηκαν στο φαστ τρακ. Η άρνηση αυτή αναδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το πως αντιλαμβάνονται την εφαρμογή του φαστ τρακ, καταλύοντας δηλαδή αυτονόητα και κορυφαία συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, που απορρέουν και από πλήθος ευρωπαϊκών συμβάσεων. Η άρνηση αυτή ισοδυναμεί με παρεμπόδιση των πολιτών ακόμα και να ενημερωθούν για ζωτικές πολιτικές αποφάσεις που υποκαθιστούν τον αναπτυξιακό, χωροταξικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό και όχι μόνο με προσχηματική άρνηση πρόσβασης στην περιβαλλοντική πληροφορία, όπως αναφέρεται στο έγγραφο με το οποίο η Invest in Greece αρνήθηκε την παραχώρηση στοιχείων.

Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), αποφάσισε ότι τα παραπάνω έργα αποτελούν «Στρατηγικές επενδύσεις», δηλαδή «παραγωγικές επενδύσεις που επιφέρουν ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα σημαντικής εντάσεως στη συνολική εθνική οικονομία και προάγουν την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση» (Ν. 3894/10, άρθρ. 1) και επί της ουσίας, κρίνοντας τη σκοπιμότητα, «χωροθέτησε» έργα σε 70 θέσεις στην Κρήτη! Ένα από τα κριτήρια με τα οποία αποφάσισε είναι ο «Τόπος εγκατάστασης της επένδυσης, αιτιολόγηση επιλογής της τοποθεσίας εγκατάστασης, πολεοδομικά, χωροταξικά και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά ακινήτου (ενδεικτικά: δασικά, αρχαιολογικά, αιγιαλός, εφόσον έχουν περιέλθει στη γνώση του επενδυτή) και συμβατότητα με τον υφιστάμενο χωροταξικό σχεδιασμό»! (ΚΥΑ 3/11.1.2011/ ΦΕΚ Β 294)

Από την επιστολή της 19/8/2012 του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ προς την Περιφέρεια Κρήτης.

5 thoughts on “Crete, Plug of Europe?

 1. Δεν είδα ακόμα το βίντεο (θα το δω). Και οι φωτοβολταϊκές μονάδες –όσες έτυχε να δω στην επαρχία Μαλεβιζίου– είναι τεράστιες και μάλλον θορυβώδεις υποθέσεις… Και καταστρέφουν το τοπίο, τους σέξι λόφους της περιοχής… Εφιαλτικές κατά τη γνώμη μου.

  Μου αρέσει!

 2. Πρίν η πράσινη ανάπτυξη γίνει της μόδας, στο Νότιο άκρο του νησιού (μας) έκαναν ήδη αισθητή τη παρουσία τους (~2002,2003) (Ένα, Δύο, Τρία, Τέσσερα, Πέντε, Ένα, Έξι,…και άλλα. Αν δείς μέσω historical imaging στο G.E αρκετά μεγάλες εγκαταστάσεις υπάρχουν απο τις αρχές του 2000)

  Εδώ βέβαια (UK) γίνεται πανικός, ειδικά με τα offshore farms, όχι μόνο για wind αλλά και για wave energy harvesting.

  Το 2010, είχα διαβάσει αυτό. Είναι πολύ ωραίο βιβλίο (με references με όλα) αλλά επειδή κάποια σημεία δεν ένοιωθα οτι τα καταλαβαίνω καλά ή δεν μπορούσα να τα επιβεβαιώσω, το κράταγα απλά υπ’ όψη μου. Σιγά σιγά όμως αρχίσανε να φαίνονται κάποια πράγματα. Για παράδειγμα εκείνο που είχες βάλει (και δεν μπορώ να το βρώ) με τη φτερωτή που κατέβασε ένα όρνιο (το βιβλίο αναφέρει αυτή τη περίπτωση (4700 πουλιά το χρόνο απο 5400 γεννήτριες)) και το μεγάλο boom στις εγκαταστάσεις που έγινε.

  Εκεί που είναι αποκαρδιωτικό το βιβλίο (που εστιάζεται περισσότερο στο uk market) είναι εκεί που αναλύει το πως χρηματοδοτούνται αυτά τα projects (ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος που ουσιαστικά πληρώνουν τις εγκαταστάσεις τα πλεονεκτήματα των οποίων έχουν υπερεκτιμηθεί με διάφορους τρόπους) αλλά και στο πόσο «λεπτή» είναι η περιοχή στην οποία αποδίδει η γεννήτρια (και συμφέρει να την έχεις)

  Αν το πετύχεις πουθενά ρίχτου μια ματιά.

  Μου αρέσει!

Τι είπες;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.