Σ’ ευχαριστώ, ω, μεγάλε ρουφιάνε!

Παρασύρομαι όλο και πιο συχνά απ’ το τουίτερ, ξεχνώντας τον εφήμερο χαρακτήρα του, ξεχνώντας ότι πρακτικά ένα 48ωρο είναι όλο κι όλο το περιθώριο να διαβαστεί και να συζητηθεί, άσε που πρακτικά είναι αδύνατον να συζητηθεί, ό,τι γράφεται· κι ότι παρόμοια αδυσώπητα στενό είναι το παράθυρο για ν’ αναζητήσεις ο,τιδήποτε, να πας πίσω στο χρόνο, στο δικό σου χρόνο…

Δεν είναι, λοιπόν, για το τουίτερ οι σκέψεις μου για το σκότωμα του Google Reader. Είναι για εδώ, για να μείνουν, να τις διαβάσω και σε τρεις μήνες, και σε δεκατρείς.

Σκόρπια, και τελώντας σε σύγχυση:

Άλλο RSS aggregator και archiver, κι άλλο κοινωνικό μέσο.

Αν η Google δεν μπορεί -ή δεν θέλει πια- να συντηρήσει μια τέτοια υπηρεσία σήμερα, με τι καρδιά θα εμπιστευτώ οποιαδήποτε άλλη και με τι προσδόκιμο ζωής;

Σε μια τόσο scalable υπηρεσία, λίγη σημασία για το κόστος της και την κερδοφορία της έχει το αν παρέχεται επί πληρωμή, ή όχι. Με τη συνδρομή θα βγεις για λίγο χρόνο με λίγους πελάτες· ανέβα τάξεις μεγέθους, κι η συνδρομή γίνεται τετριμμένος παράγοντας.

Και μετά τον Reader, τι ακολουθεί για τον Feedburner;

Δεν ξέρω για σένα, αλλά μέσα στον Reader μου ζουν ποστ και μπλογκ πεθαμένα από χρόνια· άνθρωποι που μου κάνανε παρέα, που μιλήσαμε, ή που μαλώσαμε. Είναι εκεί, ολόκληρα τα ποστ, η μόνο οι περιλήψεις τους να με τσαντίζουν.

Δεν ξέρω για σένα, αλλά ο Reader είναι πηγή πολύτιμη για αναζητήσεις -όχι μόνο σε τίτλους κι ετικέτες, αλλά στο πλήρες κείμενο των ποστ.

Να/θα πεθάνει το πλας, όπως πέθανε το γουίβ.

Αυτό που σκοτώνουν δεν είναι ο Reader· είναι το μπλόγκιν -υπέρ του μάικρο-χασομέρειν, υπέρ του δήθεν λόγου και διαλόγου, μα στην πραγματικότητα υπέρ του νέου τύπου τηλεόρασης, που έκλεισε την άλλη τηλεόραση και χαρήκαμε. Θα καμωνόμαστε πως συζητάμε, θα καμωνόμαστε πως σκεφτόμαστε.

Μας πήραν το πληκτρολόγιο, μας πήραν το ποντίκι, μας άφησαν το δάχτυλο πάνω σε μια οθόνη, κι ενθουσιαστήκαμε. Μας αλλοτρίωσαν τούτο το μέσο που τόση δημιουργία, ατομική έκφραση, ελευθερία κι αναρχία μας υποσχόταν, και μας το κατάντησαν συσκευή σχεδόν αποκλειστικά γι’ ανάγνωση, για θέαση, για κατανάλωση, σαν το χαζοκούτι, με μια επίφαση διαδραστικότητας. Ε, αφού οι ίδιοι γίναμε θεατές κι αναγνώστες του εφήμερου, του μικρού, του αστραπιαίου, τι να τον κάνουμε πια τον Αναγνώστη;

Θα το ξανάγραφα αυτό το ποστ, νάχει πιο αρχή μέση και τέλος, αλλά δε θέλω.

14 thoughts on “Σ’ ευχαριστώ, ω, μεγάλε ρουφιάνε!

 1. Δεν είμαι τόσο αρνητικός απέναντι στο μάικρο-μπλόγγιν, καθώς έχει τις χρήσεις του.

  Ωστόσο, συμφωνώ ότι το πήραμε πολλοί πολύ λάθος με το μπλόγγιν και ρίξαμε νερό στο μύλο των υπερσάιτ. Με τέτοιον τρόπο που πολύς κόσμος σήμερα να λέει «ίντερνετ» το φέισμπουκ.

  Μου αρέσει!

  • Δυστυχώς μια νέα γενιά χρηστών μεγαλώνει μ’ αυτήν την ιδέα, ότι ίντερνετ=φέισμπουκ, μαζί και μια γενιά επιχειρηματιών, πελατών αργόσχολων ημιμαθών ιντερνετομαρκετάδων -μαζί και ψιλοαπατεώνων, αφού βγάζουν και έξτρα δικό τους παρά στην πλάτη των ανίδεων.

   Το μάικρο μπλογκιν είναι παράλληλοι μικρομονόλογοι στην καλύτερη περίπτωση. Συμφωνώ για τη χρησιμότητά στους σε breaking news καταστάσεις, αλλά κι αυτό έχει γίνει απ’ την αρχή εύκολα abused.

   Μου αρέσει!

 2. […..] Το μάϊκρο-μπλογκινγκ όντως έχει τις χρήσεις του, αλλά όπως και να το δεί κανείς, ένα μεγάλο μέρος του ίντερνετ έχει γίνει ένα χαζοκούτι υπερκαταναλωτισμού τόσο πληροφορίας όσο και ψεύτικης διάδρασης. Σε λίγο καιρό θα έχει αποδομηθεί σε μεγάλο βαθμό η ατομικότητα του κάθε μπλόγκερ, νέτιζεν ή όπως αλλιώς θέλει να τον αποκαλέσει κανείς. Τα μόνα που θα υπάρχουν θα είναι τα υπερσάϊτ και ούτε λόγος να διαβάσουμε και να ασχοληθούμε με κάτι πέρα από αυτό, γιατί τα όρια διαμορφώθηκαν… το ίντερνετ θα μετουσιωθεί σε φείσμπουκ κ’ σε όμορφα touch εικονιδιάκια, φιλικά προς την ανοησία (ευχρηστία). Είναι άμεση συνέπεια από τη μία αλλά είναι και πολύ πιο εύκολο να ισοζυγιστεί όλο αυτό. Το μέσο προσφέρει απλόχερα *ακόμα* την ελευθερία, την πολυφωνία και δίνει «χώρο» στη δημιουργικότητα για την οποία και δημιουργήθηκε. ;)

  Όπως έχω ξαναπεί -ελπίζω όχι μόνο εγώ- we are from the internet #not facebook.

  Μου αρέσει!

 3. Βρήκα app πολύ (μα πολύ) καλύτερο από τον Ρήντερ για τις καθημερινές μου ανάγκες. Απ’ αυτή την άποψη είδα, χάρη στον θάνατο του Γκ.Ρ., το φως το αληθινό. Αυτό που μετράει όμως είναι η αρχειοθέτηση. Κοστίζει συναισθηματικά η απώλεια. Αναρωτιέμαι γιατί δεν προτίμησαν να χρεώσουν, όσους χρήστες θα το θελαν (μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες δηλαδη), ένα πολύ μικρό, σχετικά, ποσό προκειμένου να διατηρήσουν την υπηρεσία. Υποθέτω πως δεν θα συνέφερε να δημιουργήσουν και να συντηρήσουν στη συνέχεια τον απαραίτητο μηχανισμό. Είναι όμως έτσι; Μήπως το μοντέλο των κλειστών οριζόντων και του συνεχούς χρηματικού πάρε-δώσε της Άπλ, όσο κι αν το βρίσκω καταθλιπτικό, είναι πιο βιώσιμο μακροπρόθεσμα; Απορίες.

  Μου αρέσει!

 4. Η σύγκριση του Ρίντερ με οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική υπηρεσία σημαίνει ότι δεν έχει εκτιμηθεί στην πράξη το πόσο μεγάλος ρουφιάνος είναι. Κανείς, κανείς, δεν μπορεί να προσφέρει αρχειοθέτηση, ευρετηριασμό και συγχρονισμό πρακτικά όλων των ροών που υπήρξαν και υπάρχουν, όπως ο Γούγλης. Μη συγκρίνουμε πράγματα διαφορετικών τάξεων μεγέθους.

  Μου αρέσει!

  • το έχω δει -και θεωρώ καλύτερό του το commafeed. Όμως όλα αυτά δεν κάνουν scaling· ούτε την υποδομή, ούτε τα λεφτά του γούγλη έχουν. Θα κλατάρουν το ένα μετά το άλλο, ή θα σου ζητάνε λεφτά, ή θα σου δίνουν χρονικό παράθυρο ή/και πλήθος feed περιορισμένο.

   Κανείς δεν μπορεί να σου δώσει αυτό:
   https://www.google.com/reader/view/feed/http://xkcdexplained.com/rss

   αντί γι’ αυτό:
   http://xkcdexplained.com/rss

   Ο γούγλης είναι η online μνήμη μας.

   * Χώρια που απ’ τον Ιούλη και μετά θα δούμε πόσοι δεν «κλέβανε» απλώς απ’ τον γούγλη.

   Μου αρέσει!

Τι είπες;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.