φχαριστώ, δεν θα πάρω…

Αγαπητή/έ αναγνώστρια /η,

κατά πάσα πιθανότητα είσαι εδώ εξαιτίας ενός μηνύματός σου, το οποίο προωθούσε κάποιο αστείο /παράξενο /συγκινητικό περιστατικό, κάποια φωτογραφία, ή μια ειδοποίηση για κάποιον επικίνδυνο ιό, και, μαζί με μένα, ίσως είχε και δεκάδες ή εκατοντάδες ακόμη παραλήπτες…

Σε κάθε μια από αυτές τις περιπτώσεις των, λιγότερο ή περισσότερο, χιουμοριστικών, επειγόντων, ή σημαντικών μηνυμάτων, θα σε παρακαλούσα στο μέλλον να με αφαιρέσεις από τον κατάλογο των παραληπτών τους.

Σου αναφέρω τρεις σοβαρούς λόγους γι’ αυτό:

Αμφίβολη πρωτοτυπία και αξία
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν ένα τέτοιο μήνυμά σου περιέχει χρήσιμη για μένα πληροφορία, είτε θα μου το είχες στείλει προσωπικώς, είτε θα ήμουν ήδη ενημερωμένος σχετικά· από την άλλη, τα ανούσια μηνύματα, έτσι κι αλλιώς, δεν θα ήθελα να τα είχα λάβει ποτέ. Εξάλλου, αν ήθελα να αξιοποιώ τον ελεύθερο χρόνο μου με παρόμοιους τρόπους, θα είχα φροντίσει ο ίδιος να εγγραφώ σε σχετικές λίστες, ή να συμμετέχω σε κάποιο από τα λεγόμενα «κοινωνικά» δίκτυα του Web 2.0.

Παραβίαση ιδιωτικότητας
Αν έχεις συμπεριλάβει στο πεδίο to: (προς:), ή στο πεδίο cc: (κοιν:), διευθύνσεις ηλεκτρονικής αλληλογραφίας περισσότερων του ενός προσώπων, τότε έχεις κοινοποιήσει κάθε μια από αυτές τις διευθύνσεις σε όλα αυτά τα πρόσωπα, αλλά και σε όλους τους μετέπειτα δυνητικoύς παραλήπτες του μηνύματός σου, κατά την αλυσίδα αναπροώθησής του. Το ίδιο ισχύει για διευθύνσεις που ήδη περιλαμβάνονται στο μήνυμά σου, και αφορούν την πρότερη αλυσίδα προώθησής του μέχρι εσένα. Τούτο αποτελεί μια μορφή παραβίασης της ιδιωτικότητας, καθώς η απόφαση κοινοποίησης μιας διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανήκει μόνο στον κάτοχό της. Εν αντιθέσει δε με το τηλέφωνο, εδώ δεν υπάρχει δημοσίως παρεχόμενος κατάλογος διευθύνσεων, ούτε και απαιτείται η ρητή αίτηση του συνδρομητή για τη μη κοινοποίηση της διεύθυνσής του.

Παρεμπιπτόντως, στις περιπτώσεις που υπάρχει η πραγματική ανάγκη να στείλεις κάποιο μήνυμα σε περισσότερους του ενός παραλήπτες θα σου συνιστούσα να τοποθετείς τον σχετικό κατάλογο στο πεδίο κρυφής κοινοποίησης bcc:, και όχι στο to: ή στο cc: Επιπλέον, αν πρέπει να συνεχίσεις την προώθηση κάποιου μηνύματος, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σβήσεις τις διευθύνσεις προηγηθέντων παραληπτών που ήδη περιλαμβάνονται σε αυτό. Αν μη τί άλλο, είναι θέμα ευγένειας, παρόμοιας με αυτήν που επιβάλει να ερωτηθεί κάποιος πριν δώσουμε το τηλέφωνό του σε τρίτους.

Συμβολή στο spamming ή/και τη μετάδοση κακόβουλου λογισμικού
Είναι προφανές ότι μηνύματα, τα οποία απειλούν να ανατινάξουν τον υπολογιστή του παραλήπτη, αν δεν προωθηθούν πάραυτα σε 20 ακόμη θύματα, ή μέσω των οποίων ο Bill Gates θα πληρώσει μια δεκάρα για ένα κακόμοιρο παιδάκι με πρόωρη φαλάκρα, ή επισυνάπτουν το αποκλειστικό βίντεο της μετάλλαξης ενός δημοσιογράφου σε blogger, στο πάτημα ενός κουμπιού, μάλλον κρύβουν κάποια λογικότερη αιτία μετάδοσης από την απλή επιβάρυνση του δικτύου, των διακομιστών και της ψυχικής αντοχής μας. Έτσι, η συντριπτική πλειοψηφία από αυτά, με τον ένα ή άλλο τρόπο*, αποσκοπεί είτε στην υφαρπαγή διευθύνσεων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (για τον εμπλουτισμό των καταλόγων παραληπτών spam mail) -ενίοτε δε και περισσότερων προσωπικών στοιχείων του παραλήπτη, είτε στην ένταξη όσο το δυνατόν περισσοτέρων υπολογιστών -εν αγνοία των κατόχων τους- σε δίκτυα, που, ελεγχόμενα από απόσταση μέσω κρυφά εγκατεστημένου λογισμικού, χρησιμοποιούνται σε κακόβουλες ενέργειες (για παράδειγμα σε μια «σκυταλοδρομία» αποστολής spam mail), ή σε μια κατανεμημένη επίθεση άρνησης υπηρεσίας.

Αν έκανες τον κόπο να φτάσεις έως εδώ, ελπίζω να αναθεωρήσεις τις πρακτικές σου. Σ’ ευχαριστώ για τον χρόνο σου.

*για παράδειγμα, ένα μήνυμα που έλαβες μπορεί να περιέχει μια διάφανη άδεια εικόνα μεγέθους 1 πίξελ που εμφανίζεται, μέσω hotlinking, δίχως να το πάρεις χαμπάρι, στον υπολογιστή σου· πλέον, έχει επιβεβαιωθεί ότι η διεύθυνση e-mail σου είναι ενεργή, κι όχι παρατημένη, έχει επιβεβαιωθεί με μεγάλη πιθανότητα το όνομά σου -αυτό που συνόδευε τη διεύθυνσή σου κατά την αποστολή, και μαζί, κερασάκι στην τούρτα, έγινε γνωστή κι η διεύθυνση IP του υπολογιστή σου. Ετοιμάσου για «στοχευμένη εξατομικευμένη ενημέρωση».

3 thoughts on “φχαριστώ, δεν θα πάρω…

  1. Παράθεμα: Push εναντίον pull και το πρόβλημα του spam e-mail « grep Alt

  2. Παράθεμα: Η μαλακία σας πληροί ολόκληρο το μήνυμά σας… « grep Alt

  3. Παράθεμα: spammers εν Δράσει « grep Alt

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.