Βαΐτσης Αποστολάτος – Για τα μάτια του Κώστα, μόνο

κατεβάστε το από το αποθετήριο του box.net δεξιά. Τα ηχητικά τα μάζεψε ο Αποστόλης με την παρέα του για μας.

 
Αφού τόχει μαράζι ο ΚΧΜ πού να πήγαν όλοι οι παλιοί κοινοβουλευτικοί ρήτορες, του αφιερώνουμε ένα μικρό δείγμα (ή δήγμα) ενός σύγχρονου γίγαντα της ρητορικής τέχνης (σημ: το ενσωματωμένο ηχητικό δεν εμφανίζεται σε όλους τους rss aggregator):

 
Δευτέρα 27 Απριλίου 2009
Συζήτηση και ψήφιση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 76 του Συντάγματος, της πρότασης του Προέδρου της Βουλής «Για την τροποποίηση των διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Β΄ και Μέρος Κοινοβουλευτικό)».
[…]
ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ (Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, μετά τα συγχαρητήρια που ακούσατε από τον κύριο πρώην Πρόεδρο και τον τελευταίο λαλούντα συνάδελφο και όλους τους άλλους, νομίζω ότι θα είναι μπανάλ να επαναλάβω ότι ο νέος Κανονισμός κινείται σαφώς στη σωστή κατεύθυνση. Και είμαι της σχολής του κ. Κακλαμάνη που είπε mot-à-mot: «Μου ταιριάζει το μπροστά και όχι δεξιά και αριστερά». Είναι ένα βήμα πραγματικά μπροστά και προς το μέλλον.
[…]
Προβάλλει το έργο που γίνεται στο Κοινοβούλιο και θα το έλεγα χρησιμοποιώντας τη λέξη «έξυπνο» -αλλά όχι «smart», έξυπνο με την έννοια του management- για το έργο που γίνεται στο Κοινοβούλιο, το οποίο είναι σοβαρό, βαρύτατο και -αν θέλετε- διαχέει την κοινοβουλευτική πληροφορία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Επιτρέπει την αξιοποίηση και ενδυνάμωση του στελεχιακού δυναμικού. Χρησιμοποιώ συνειδητά τη φράση «στελεχιακού δυναμικού», δηλαδή μιλώ για στελέχη και όχι για υπαλλήλους, τονίζοντας το υψηλό επίπεδο του προσωπικού της Βουλής.
[…]
Είναι ένα μικρό τι σε μια δέσμευση που όπως μας είπατε είχατε, να μην προσληφθεί ούτε ένας υπάλληλος ακριβώς για να μην μπορέσει κανείς να πει ότι έγινε για κάποιους ειδικούς μικροκομματικού τύπου λόγους. Η ανάγκη -η Ανάγκα, κυριολεκτικά ως Θεά- το επέβαλε.
Εκείνο που εγώ τουλάχιστον παρατήρησα με μια ψυχαναλυτική ματιά, είναι ότι κινηθήκατε ψυχογραφώντας αυτό το ανθρωπογεωγραφικό χάρτη που είχατε μπροστά σας. Και θα πω ότι εκείνο που μου έκανε τεράστια εντύπωση είναι αυτός ο ωκεανός υπομονής που δείξατε.
Αστεϊζόμενος -γιατί είναι σχεδόν δώδεκα η ώρα- θα πω ότι ο κύριος πρώην Πρόεδρος κ. Κακλαμάνης…
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ψυχογραφικώς εγώ πού βρίσκομαι;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Πιο μπροστά, κύριε Πρόεδρε.
ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ (Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Θα σας πω ότι και σιδερένια «εγώ» μπορείτε να τα «τσαλακώσετε». Έχετε μεγατόνους υπομονής, κυριολεκτικά συνθλιπτικού τύπου.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Αυτό είναι καλό ή κακό;
ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ (Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Όμως, έχετε και κάτι άλλο. Σας αγαπούν. Έχετε αρνηθεί τον τίτλο του «Νέστορα της πολιτικής». Σας δίνω το λόγο μου, ήθελα να σας πω εν τιμή «ιερόν τέρας». Η ετυμολογία της λέξεως «τέρας» βγαίνει από το ελληνικό «Τ» που είναι ένα στοπ και το «-ερας» που είναι «αγαπώ», δηλαδή αυτός τον οποίο σταματώ να αγαπώ, γίνεται τέρας.
Επειδή λοιπόν σας αγαπάμε, εσείς δεν είστε «ιερό τέρας», αλλά είστε ένας «ιερός Νέστορας» ως σύμβολο. Και επιτρέψτε μου να το λέω αυτό.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
[…]
Σας ευχαριστώ πολύ.

 
Υποκλινόμαστε!

 
Παρεμπιπτόντως, όταν πρόκειται για αυτορουσφέτια, σε υπαλληλικό-υπηρετικό προσωπικό, μηχανήματα, αυτοκίνητα, λάπτοπ, ταξιδάκια, απαλλαγές, κλπ., κλπ., η εθνική εν κοινοβουλίω ομοψυχία πάει σύννεφο.

14 thoughts on “Βαΐτσης Αποστολάτος – Για τα μάτια του Κώστα, μόνο

  1. Να και οι καινούριες ετυμολογίες, ψυχογραφικώς πάντα.
    Αυτός ήταν ο Ασκητής νούμερο 2 των καναλιών και πήρε τη θέση του στη βουλή.

    Μου αρέσει!

    • Αυτά είναι τα πταίσματα, οπότε ας γελάσουμε. Εξάλλου, μαζί μ’ αυτούς μας κυβερνάνε και οι νεότερες και παλιότερες γενιές Τεγοπουλέων, Αλαφούζων, Μπομπολέων και Λαμπράκηδων, που και συ επισημαίνεις.

      Δε θα μας καταντήσουν καταθλιπτικούς ;-)

      Μου αρέσει!

  2. Παράθεμα: Δημήτρης Σιούφας – Το αεροπλανοφόρο « grep Alt

Τι είπες;

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.